szynka - 15543 przepisów (strona:617/1037)

Sałatka z grillowanym kurczakiem, cieciorką i botwinką! 163

plasterki. Całość wymieszaj ze sobą, dodaj dresing w postaci oliwy, soku z cytryny i odrobiny wody. Sałatkę oprósz parmezanem. Polecam również: - Pyszne risotto z warzywami i szparagami grillowanymi w szynce parmeńskiej - Skąd czerpać energię na wiosnę po zimie? - Jak przygotować domowe zielone pesto? - Orkiszowa tarta ze szparagami i boczkiem - Pomysł na szybki obiad ze szparagami i cukinią

SMYKWKUCHNI
Pizzerinki – pyszne mini pizze 134

oliwek lub oleju rzepakowego 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej) 40 g świeżych drożdży Dodatki: sos pomidorowy (np. z tego przepisu ) kukurydza plasterki krakowskiej suchej pieczonej i krakowskiej z szynki Olewnik wiórki mozzarelli pieczarki Z przepisu wychodzi 8 grubszych lub 10 cieńszych pizzerinek, z tego samego przepisu można też przygotować 2 średnie pizze. Przygotowanie: Do ciepłej wody wkruszamy świeże drożdże

Słodkie okruszki
Szparagi zapiekane z serem i boczkiem 94

mamy pomysł na ulepszenie: więcej sera, więcej boczku więcej szparagów... Link do filmu z przepisem: 039 Zapiekane szparagi zawijane w boczek i ser - na obiadtg Składniki: szparagi boczek lub szynka parmeńska ser żółty sól pieprz oregano Przygotowanie: Szparagi myjemy i obcinamy zdrewniałe końcówki. Następnie gotujemy je w lekko posolonej wodzie lub na parze, nie rozgotowujemy ich ponieważ będą jeszcze zapiekane

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Placuszki warzywne 149

Składniki: kilka plasterków szynki 1 marchewka 1 mała pietruszka kawałek pora kilka pieczarek 1 jajko 30 g mąki żytniej T720 sól, pieprz słodka papryka, zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki proszku do … Czytaj dalej Placuszki warzywne

czarrna od kuchni
GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM Z WOLNOWARU 78

zabieram to od razu większa ilość i są na przyszłość, gdy tylko mam na nie ochotę :)  Składniki: * 1 duża główka kapusty białej * 1 kg mięsa mielonego z szynki * 1 szklanka ryżu (lekko podgotować go w osolonej wodzie)  * sól * pieprz  * przyprawa do mięsa mielonego  * 1 jajko * 2 szklanki bulionu * 7-8 łyżek koncentratu pomidorowego Wykonanie: Kapustę sparzyć

Zrób to smacznie
Chrupiące chlebki PIDE z mięsnym farszem-idealne na każdą okazję+FILM 97

łyżki cukru -300ml ciepłej wody -4 szklanki mąki pszennej tortowej -łyżeczka soli -4 łyżki jogurtu naturalnego -około 5 łyżek oleju FARSZ -1 kg mięsa mielonego np łopatka lub szynka wieprzowa -2 średnie cebule -1 papryka czerwona -około 200g pieczarek -słoiczek koncentratu pomidorowego około 190g -sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka czerwona w proszku słodka DODATKOWO -oregano do posypania chlebków

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pasta z pasztetu, serka topionego i rzodkiewki + film 76

Pasta z pasztetu, serka topionego i rzodkiewki to ciekawy pomysł na błyskawiczne w przygotowaniu smarowidło do pieczywa, smaczna alternatywa dla kanapek z szynką czy serem. Taką pastę można dowolnie modyfikować w zależności od możliwości i upodobań smakowych.     składniki na 3 porcje 200 g pasztetu 150 g serka topionego kremowego 2- 3 rzodkiewki pęczek szczypiorku czarny pieprz sól przepis

Smakowite Dania
Pizza na cienkim cieście 91

około 1/3 tego sosu. Resztę można zamrozić w mniejszych porcjach. Przy kolejnej próbie będzie jak znalazł. Dodatki: 1 kulka mozzarelli  2 plasterki żółtego sera np. gouda 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 2 pieczarki 10 pomidorków koktajlowych lub kilka plasterków klasycznych 12 liści bazylii  Takie dodatki wybrałam tym razem dla siebie, ale tutaj ogranicza nas tylko wyobraźnia. Można dodać suszone

Emskie Smaki
Sałatka z ziemniaków i prosciutto 103

Latem szybko można wyczarować coś pysznego na obiad. Wystarczy ugotować ziemniaki, wyciągnąć pyszną szynkę prosciutto, zrobić sos i danie gotowe. Piszecie się na taki letni obiad? my chętnie i zawsze, zapraszam. Sałatka ziemniaczana po włosku. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kuchnia PRL. Ciekawostki ProstePesto 81

sprzedawana pokątnie przez tzw. ,,baby”. W latach 70 XX w. powstały pracownicze ogródki działkowe. Wcześniej hodowano zwierzęta w piwnicach i na balkonach. Do połowy lat 60 XX w. polska szynka była towarem eksportowanym i bardzo cenionym w USA. Eksport zakończyła negatywna opinia inspektora z Departamentu Weterynarii USA na temat złych warunków produkcji. Afery żywieniowe w PRL Dochodziło też do licznych

ProstePesto.pl
Poradnik ProstePesto. Dlaczego warto jeść miód? 80

pszczelich przyjaciół. Szukasz przepisów z wykorzystaniem miodu? Nie szukaj więcej, mamy kilka dla ciebie: Pieczone podudzia kurczaka miodowo – musztardowe Amerykańskie żeberka w miodowo pomidorowym sosie Sałatka z melonem i szynką parmeńską prosciutto Wytrawna sałatka z arbuzem i serem feta Syrop z mniszka lekarskiego o leczniczych właściwościach Artykuł Poradnik ProstePesto. Dlaczego warto jeść miód? pochodzi z serwisu ProstePesto

ProstePesto.pl
Ser Mozzarella. Niezwykły ser i jego właściwości 80

jalapeno Pizzerinki drożdżowe mini pizza na przekąskę Sycąca sałatka makaronowa z brokułem Pasta jajeczna z awokado do pieczywa Sałatka z porem, kukurydzą i serem żółtym. Sałatka porowa Bruschetta z szynką parmeńską grzanki Artykuł Ser Mozzarella. Niezwykły ser i jego właściwości pochodzi z serwisu ProstePesto

ProstePesto.pl
Polędwica wieprzowa a`la saltimbocca 58

rozklepać. Oprószyć solą i pieprzem. Na każdym plastrze mięsa położyć listki szałwii - zależy od wielkości liści, może być jeden, ale mogą być dwa lub trzy. Na wierzchu ułożyć plaster szynki i spiąć go z mięsem wykałaczkami. Na patelni rozgrzać masło z oliwą. Układać kotleciki i smażyć, aż się zrumienią od spodu. Wlać wino i chwilę razem dusić. Przed podaniem wyjąć

królestwo garów
Gulasz z papryką 77

Składniki: -1 i 1/2 kg szynki wieprzowej -1/2 szklanki bulionu warzywnego -1 cebula -2 ząbki czosnku -2 oleju -2 łyżki sosu sojowego -po pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki -2 czerwone papryki -1 łyżka mąki pszennej Przygotowanie: Mięso pokroić w większą kostkę (ok. 3cm). Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek obrać i również drobno pokroić. Obsmaż mięsko z cebulą

I LOVE LIFE