warzyw – papryki i rzodkiewki. Jej kolorowe warstwy od razu wpędzają w optymistyczny nastrój. Wiosenna sałatka jajeczna: 10 wiejskich, ekologicznych jajek 3 marchewki 3 rzodkiewki 200 g szynki w plastrach (użyłam wędzonego schabu)* ok. 400 g zielonego groszku (mrożonego, nie z puszki) 1 mała, czerwona papryka lub 1/2 dużej 1 duża szalotka lub cebula dymka 6 łyżek dobrego majonezu(...)gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Po ostudzeniu ścieramy ją na tarce o dużych oczkach. Groszek także wsypujemy do wrzątku i gotujemy ok. 7-8 minut. Paprykę, szalotkę i szynkę kroimy w drobną kostkę, a rzodkiewkę na plasterki. Szczypiorek drobno siekamy. Do jajek pokrojonych w kostkę dodajemy szalotkę oraz 4 łyżki majonezu i 1 czubatą łyżeczkę musztardy miodowej. Przyprawiamy sporą
Poezja smakuproblemu zabrać na drugi dzień do pracy i podgrzać w mikrofali. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 4 Składniki: 150 g wędzonego boczku ( ja użyłam szynki) 250 g pieczarek 400 g pomidorów 2 ząbki czosnku 400 g makaronu 50 g masła 50 g sera owczego lub feta szczypta soli szczypta pieprzu zioła Przygotowanie: Pomidory sparzyć wrzątkiem
KuchniaWeDwoje.plDodatki : 150 g chudej szynki, pokrojonej w plastry ( wędzonej lub polędwicy ) 200 g pieczarek 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 cebula 2 łyżki oleju 1/2 szklanka sosu barbecue ( użyłam gotowego ) 4 łyżki pikantnego ketchupu 1/2 puszka kukurydzy 150 g żółtego sera startego na tarce ( np. gouda(...)wielkość dużej blaszki ( użyłam blaszkę z piekarnika ), następnie umieszczamy je na niej. Pieczarki podpiekamy na oleju z cebulą i ziołami prowansalskimi. Ciasto smarujemy sosem barbecue i ketchupem. Rozkładamy szynkę, pieczarki i kukurydzę. Pizzę posypujemy serem. Pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 *C, przez 15-20 minut. Pizzę kroimy na kawałki i podajemy. Świetnie
Kulinarne Fantazje Mariolipieczarkami i boczkiem można bez problemu zabrać na drugi dzień do pracy i podgrzać w mikrofali. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 4 Składniki: 150 g wędzonego boczku ( ja użyłam szynki) 250 g pieczarek 400 g pomidorów 2 ząbki czosnku 400 g makaronu 50 g masła 50 g sera owczego lub feta szczypta soli szczypta pieprzu zioła Przygotowanie: Pomidory sparzyć
KuchniaWeDwoje.plszynkę pieczoną w rękawie. Tak przygotowana szynka jest o wiele smaczniejsza niż taka sklepowa, także polecam wypróbować przepis. Do przygotowania szynki będziemy potrzebować: około 1,5 kg szynki przyprawy: 2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej (można użyć zwykłej papryki słodkiej) 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka cząbru 2 małe listki laurowe 4 owoce jałowca 1 1/2 łyżeczki(...)przecisnąć przez praskę) i dodaję do jałowca. Dodaję przyprawy, oprócz listków laurowych, dodaję olej i dokładnie mieszam- marynata jest gotowa. Rękaw spinam z jednej strony i wkładam do środka szynkę (szynkę wcześniej dokładnie umyłam i osuszyłam). Następnie szynkę dokładnie nacieram marynatą, na koniec do rękawa wkładam listki laurowe, jeden na górę a drugi pod spód szynki. Rękawa nie zapinam
Uwaga Babcia GotujeRoladki z szynki z chrzanem to świetna przekąska na Wielkanocny stół. Goście je uwielbiają, co roku robię ich coraz więcej, a i tak zawsze wszystkie znikają w mgnieniu oka. Polecam przygotować ich w nieco większej ilości, bo nawet gdy zostaną, będzie można(...)spożyć później, mając pewność, że zachowają swój smak. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do przygotowania roladek z chrzanem potrzeba zaledwie kilku składników. Warto zadbać o dobrej jakości szynkę. Może być szynka gotowana, pieczona czy też wędzona. Dodatkowo potrzebne nam będą jajka, odrobina majonezu, tarty chrzan oraz szczypiorek. By roladki dobrze się zwijały, plasterki szynki nie powinny być zbyt grube. Warto również postawić
Przepiski.pldodasz jej więcej, może być już za słodki. Żurek domowy jest mało kwaśny? Zamiast słodkiej śmietany, dodaj 12-18%. Żurek można ugotować na innym mięsie, niekoniecznie kościach wędzonych (np. na żeberkach, szynce), jednak dają one świetny posmak. Poza tym nie są tak tłuste tak jak np. boczek. Ten dodaje się na koniec, podsmażony, a wytopiony tłuszcz zostaje na patelni. Dzięki(...)odpowiednio kwaśny i aromatyczny. Dlatego zdradzę wam swój przepis na żurek z ziemniakami, który jest niezwykle smaczny. Przepis na żurek z kiełbasą i ziemniakami Składniki: 500 g kości wędzonych 2 marchewki 1 pietruszka liść laurowy ziele angielskie 400 g ugotowanej lub sparzonej kiełbasy białej 200 g boczku wędzonego surowego 1 cebula 5-6 ziemniaków
Rozdomowionajeszcze odrobinę) olej rzepakowy 2 łyżki Farsz: szynka 400 g( zmielić) czosnek 4 ząbki ( sprasować go) sól do smaku pieprz biały mielony do smaku Dodatkowo: boczek wędzony 300 g Krok 1 Szynkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, mielimy. Mięso przekładamy do miseczki, dodajemy sól, pieprz i czosnek sprasowany lub starty. Całość mieszamy i zostawiamy na pół godziny aby mięso
Różowa kuchniaTUTAJ - KLIK! znajdziecie fajne tace i patery do podawania przekąsek, ciast czy owoców :) Koreczki imprezowe czyli super koreczki z łososia i cukinii Imprezowe koreczki z szynki konserwowej Koreczki z wędzonego łososia i jajek przepiórczych Koreczki z sera pleśniowego z orzechami i winogronem Koreczki caprese Koreczki z cukinii z fetą i chili Zapraszam do polubienia mojej strony
Moje Kuchenne Rewelacjeprzekąska imprezowa, mogą też służyć jako przegryzka zamiast chipsów podczas wieczornego seansu filmowego. Chcąc wzbogacić smak takiej przekąski możemy na cieście francuskim razem z serem ułożyć plastry szynki dojrzewającej lub boczku wędzonego. Takie serowe paluchy z ciasta francuskiego najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, kiedy są jeszcze lekko ciepłe i chrupiące. Podawać je możemy z ketchupem, sosem czosnkowym lub chrupać same
Danka PichciGROCHÓWKA SKŁADNIKI 500 gramów łuskanego (omielonego) grochu; 600 gramowe żeberko wędzone (surowe); kilka plastrów szynki dojrzewającej; korzeń pietruszki; 1 marchewka; mały kawałek selera; kawałek pora (opcja); masło klarowane; suszony majeranek; sól, pieprz; przepis na grochówkę wojskową Artykuł Grochówka wojskowa czyli zupa grochowa pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomkatłuszczu proponuję zrobić pyszny sos pieczeniowy. Do tego jakaś kolorowa surówka i obiad gotowy! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na roladki wieprzowe: 1 kg mięsa wieprzowego (schab lub szynka) 200 g boczku wędzonego 1 papryka 1 cebula kilka plastrów żółtego sera słoiczek ostrej musztardy sól, pieprz, papryka słodka przyprawa do mięsa wieprzowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mięso dokładnie myjemy, wycieramy przy
Gotuj z Prezesem