sera cheddar lub parmezanu świeże zioła np. bazylia, tymianek, oregano zielone części dymki 2 łyżki śmietany kremowej np.18% sól świeżo zmielony pieprz masło do wysmarowania naczynia parę plasterków wędzonego boczku lub szynki parmeńskiej Przygotowałam zioła. Ze szparagów odłamałam stwardniałe końce. Następnie je zblanszowałam. Opłukałam pod zimną wodą. Pokroiłam je na mniejsze kawałki i ułożyłam w wysmarowanym masłem(...)trochę wędzonego,chudego boczku. Pokroiłam go na małe kawałeczki i podsmażyłam na patelni. Dodałam go na wierzch masy jajecznej. Wstawiłam omlet do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pozostał tam przez około 15-18 minut aż masa się ścięła. Pozostało już tylko posypać go świeżym tymiankiem i życzyć smacznego! Jeśli lubicie szparagi to polecam: Zapiekane szparagi w szynce parmeńskiej
potrawyregionalnePieczarki faszerowane boczkiem wędzonym to stosunkowo szybkie i proste danie, które powinno zasmakować nie tylko wielbicielom tych grzybów. Pieczarki przygotowane w ten sposób są bardzo smaczne, pachnące wędzonką. Boczek wędzony można zastąpić szynką lub kiełbasą, ale wtedy smak przekąski ulegnie zmianie. W przygotowaniu tego dania nie ma nic skomplikowanego, wystarczy tylko zrobić farsz i napełnić nim kapelusze grzybów
Danka Pichcimuszkatołowej Pół łyżeczki świeżo startego imbiru – lub w proszku 1 łyżka mąki kukurydzianej (niekonieczne) 5-6 łyżek jogurtu naturalnego Kilka łyżek wody do ewentualnego podlania Sól, pieprz Dodatkowo : szynka ( u mnie wędzona), garść słonecznika (kilka odłożyć do dekoracji), garść posiekanego szczypioru Zupę można komponować z różnymi składnikami, wedle upodobania! Można dodać grzanki, kurczaka, krewetki, inne warzywa - co tylko chcecie, wszystko
Symfonia SmakówSałatka z szynką szwarcwaldzką, szczawiem, pomidorem i z orzechami z nerkowca Składniki: - plasterki szynki szwarcwaldzkiej (mocno wędzona, surowa, dojrzewająca) - mały pomidor odmiany Bawole Serce - listki szczawiu - olej z awokado - orzechy z nerkowca prażone, solone (u mnie: Kresto) - suszona bazylia Przygotowanie: Pomidora i szczaw dokładnie myję. W małej miseczce układam listki szczawiu. Każdy plaster szynki przekrawam w poprzek na pół
Kuchnia co dniafetą Parówki w cieście francuskim Ciasto na pizze – szybkie, najlepsze, bez wyrastania! Hawajska tortilla z kurczakiem i ananasem Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem Quesadilla z kurczakiem i serem Tortilla z wędzonym kurczakiem i suszonymi pomidorami Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem Krążki cebulowe w cieście naleśnikowym Kotlety z piersi kurczaka Stripsy KFC , czyli piersi w chrupiącej panierce Grzanki(...)pozycje obowiązkowe na moim sylwestrowym stole. Sałatka z tuńczykiem na krakersach Sałatka z tuńczykiem i ryżem Sałatka z wędzonym kurczakiem, ryżem i ananasem Sałatka z wędzonym kurczakiem i makaronem Warstwowa sałatka z szynką i ananasem Sałatka z makaronem w kształcie ryżu Sałatka z brokułami, fetą i migdałami Chrupiąca sałatka z kalafiorem, jajkiem i koperkiem Sałatka z kurczakiem gyros i ananasem
Kulinarne Przebojegarście fasolki szparagowej 1 podwójna pierś z kurczaka (około 500g) sól, czarny pieprz, sodka papryka, cynamon, zioła prowansalskie, granulowany czosnek, tymianek 5-6 plasterków szynki parmeńskiej lub wędzonego boczku sałata lodowa lub rzymska garść listków bazylii 1/2 szklanki drobno startego parmezanu 2-3 kromki pszennego pieczywa 5 filecików anchois w oleju
Pyry na Gazfetą, prosciutto i rukolą Składniki: 1 blat ciasta francuskiego, garść rukoli, 1 serek śmietankowy, 1 opakowanie sera typu feta, 5 plastrów prosciutto (albo innej, podobnej szynki), 1 czerwona cebula, opcjonalnie: papryka wędzona, sos: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka octu winnego, pietruszka, czosnek, papryka słodka, sól i pieprz. Przygotowanie: Ser feta i cebulę podziel na drobne kostki, szynkę na mniejsze kawałki(...)Jeśli dodajesz paprykę wędzoną, też pokrój na drobniejsze kostki. Składniki na sos wymieszaj. Na każdy kwadrat ciasta francuskiego nałóż łyżeczkę serka śmietankowego, a następnie farsz i zawiń kieszonki według instrukcji powyżej. Piecz w 190 stopniach przez około 20 minut do zarumienienia. Ciasto francuskie z kurczakiem, pieczarkami i cebulą Składniki: 1 blat ciasta francuskiego, 5 łyżek koncentratu pomidorowego wymieszanego z ziołami
Rozdomowionazawijania ich nitką, jedynie spięłam wykałaczkami. Sprawdziło się, nie rozpadły się podczas gotowania i zaoszczędziłam sporo czasu. Sos kurkowo-warzywny pasuje do nich doskonale. Zrazy: 1 kg szynki wieprzowej 200g wędzonego boczku 4 ogórki kiszone 1 duża cebula musztarda sól, pieprz, papryka słodka Sos: 300g kurek (mogą być mrożone) 2 marchewki 1 pietruszka 2 cebule 2 ząbki czosnku
Szefowa kuchnizewnątrz a w środku są kremowe i miękkie. Tarta z brokułami może zostać nadziana dowolnymi składnikami, generalnie tym co jest w kuchni. Uważamy jednakże, iż wskazany jest dodatek szynki suszonej, której wędzony, słony smak ładnie łączy się z lekko słodkimi ziemniakami. Przepis powstał na bazie przepisu z Eatingwell.com Składniki: Ciasto 5-6 średnich ziemniaków 2 jajka 2 łyżki mąk ½ łyżeczki
Niedzielny kucharzśrodku są kremowe i miękkie. Do tego nadzienie, które możecie komponować w dowolny sposób ze składników jakie macie w kuchni. Uważamy jednakże, iż wskazany jest dodatek szynki suszonej, której wędzony, słony smak ładnie łączy się z lekko słodkimi ziemniakami. Przepis powstał na bazie przepisu z Eatingwell.com Składniki: Ciasto 5-6 średnich ziemniaków 2 jajka 2 łyżki mąk ½ łyżeczki soli łyżeczki
Niedzielny kucharzśrodku są kremowe i miękkie. Do tego nadzienie, które możecie komponować w dowolny sposób ze składników jakie macie w kuchni. Uważamy jednakże, iż wskazany jest dodatek szynki suszonej, której wędzony, słony smak ładnie łączy się z lekko słodkimi ziemniakami. Przepis powstał na bazie przepisu z Eatingwell.com Składniki: Ciasto 5-6 średnich ziemniaków 2 jajka 2 łyżki mąk ½ łyżeczki soli łyżeczki
Niedzielny kucharzbatatów 100 g masła 4 jajka 240 ml kefiru 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia WINIARY sól pieprz koperek posiekany 1 łyżka (opcjonalnie) plastry ulubionej szynki (np. boczek wędzony) jajka Ziemniaki trzemy na tarce o grubych oczkach. Masło rozpuszczamy w rondelku i czekamy aż przestygnie. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem, koperkiem. Masło dodajemy
Kuchnia w oparachprzystępna SKŁADNIKI SOS : 400 g pokrojonych pomidorów 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru SKŁADNIKI: 2 bagietki ser mozzarella kabanos ogórek kwaszony kukurydza cebula biała boczek wędzony ser parmezan szynka prosciutto cotto szuszone pomidory oliwki zielone ser gorgonzola rukola ser feta tuńczyk w oleju czerwona cebula czarne oliwki 1. Zaczynamy od przygotowania sosu. Do garnka przekładamy pokrojone pomidory(...)czasie możemy przygotować sobie resztę składników. 2. Pierwsza zapiekanka ,,Polska”bo tak ją nazywam składa się: Bagietka posmarowana sosem i posypana startą mozzarellą. Następnie kabanosy w plastrach, boczek wędzony, cebula, papryka, ogórek i kukurydza. Pierwsza gotowa;) 3. Druga ,,Włoska” składa się z: Naszego sosu na który ścieramy na tarce ser parmezan. Na to układamy synkę prosciutto, oliwki zielone
karolgotujetakie jak: Szybka sałatka w 15 minut! Sałatka Swatowej Sałatka 4-składnikowa Sałatka akademicka Sałatka ogórkowa Sałatka domówka PRZEPIS NA SAŁATKĘ PYCHOTKA Składniki 150 g makaronu 200 g szynki 200 g wędzonego sera żółtego 1 papryka czerwona 1/2 puszki kukurydzy 1 ogórek świeży 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Makaron(...)wybrałam małe muszelki. Możecie wydać również inny makaron. Ważne jednak, by był dosyć drobny. Następnie ugotowany makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy by ociekł z nadmiaru wody. Szynkę, ser żółty oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ogórka świeżego myjemy i kroimy w ćwiarteczki. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. Wszystkie
Przepiski.pltrzeba ,a boczku nie ogólnie nie nastrzykujemy - Wkładamy mięso do solanki musi być zanurzone całe na 5-7 dni. Trzymamy w temperaturze 4-8C. Zanim będziemy wędzić to: - karkówkę,szynkę i boczek układamy formujemy tak aby kształt był w miarę kulisty i siatkujemy w siatce i dodatkowo wiążemy przędzą wędzarniczą dla pewności aby nam się skleiło - Mięso
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.