szynka wędzona - 2265 przepisów (strona:46/151)

Jajka faszerowane na 3 sposoby 246

śniadanie. Pierwszy to klasyka, jajka faszerowane pieczarkami , moje ulubione! Koniecznie doprawione ostrą musztardą (dzięki niej mają fajny, wyrazisty smak). Drugie to jajka faszerowane wędzonym łososiem, są bardzo smaczne i wyglądają efektowanie. Trzecie zaś to jajka faszerowane szynką z dodatkiem rzodkiewki i curry, smakują wyśmienicie. Wszystkie 3 przepisy są szybkie i proste w wykonaniu. Polecam na zbliżające się Święta Wielkanocne(...)pieczarek -łyżka masła -łyżeczka ostrej musztardy -sól, pieprz -1-2 łyżki majonezu Jajka faszerowane wędzonym łososiem: -4 jajka -70 g wędzonego łososia -2 łyżeczki tartego chrzanu -sól, pieprz -łyżeczka słodkiej papryki -1- 2 łyżki majonezu -koperek Jajka faszerowane szynką: -4 jajka -4 rzodkiewki -4 plasterki szynki, np. konserwowej -łyżeczka musztardy (opcjonalnie) -łyżeczka curry -sól, pieprz -1- 2 łyżki majonezu Przygotowanie

Marta Gotuje
Jajka faszerowane na 3 sposoby 229

śniadanie. Pierwszy to klasyka ? jajka faszerowane pieczarkami , moje ulubione! Koniecznie doprawione ostrą musztardą (dzięki niej mają fajny, wyrazisty smak). Drugie to jajka faszerowane wędzonym łososiem ? są bardzo smaczne i wyglądają efektowanie. Trzecie zaś to jajka faszerowane szynką z dodatkiem rzodkiewki i curry, smakują wyśmienicie. Wszystkie 3 przepisy są szybkie i proste w wykonaniu. Polecam na zbliżające się Święta Wielkanocne(...)pieczarek -łyżka masła -łyżeczka ostrej musztardy -sól, pieprz -1-2 łyżki majonezu Jajka faszerowane wędzonym łososiem: -4 jajka -70 g wędzonego łososia -2 łyżeczki tartego chrzanu -sól, pieprz -łyżeczka słodkiej papryki -1- 2 łyżki majonezu -koperek Jajka faszerowane szynką: -4 jajka -4 rzodkiewki -4 plasterki szynki, np. konserwowej -łyżeczka musztardy (opcjonalnie) -łyżeczka curry -sól, pieprz -1- 2 łyżki majonezu Przygotowanie

Marta Gotuje
Peklowanie mięsa do wędzenia 312

Już nie długo święta więc przydałała by się dobra wędlina, a najlepsza jest wędzona. Ja peklowałam karczek i szynkę, sama tego nie wędziłam bo zrobił to kolega a mięso wyszło idealne. Peklowanie mięsa do wędzenia Składniki: - mięso - 2 l wody - 3 listki laurowe - 6 ziaren ziela angielskiego - 8 ziaren pieprzu - 6 ząbków czosnku - 0,5 łyżeczki soli - 4 łyżki soli

Kulinarne życie
Kasza jaglana z marchewką, batatem, tymiankiem, suszonymi pomidorami i piersią z kurczaka w szynce parmeńskiej 155

mojej głowie dudni teraz, to tylko jeden cytat. Ty się serce ogarnij, a Ty rozum pilnuj serca.  Składniki: Tymiankowa pierś kurczaka w szynce parmeńskiej: 2 piersi kurczaka  sól, papryka wędzona, różowy pieprz młotkowany, świeży tymianek kilka plastrów szynki parmeńskiej  olej do smażenia  Kasza jaglana z warzywami: szalotka  ząbek czosnku  100 gramów kaszy jaglanej(...)czerwona  sól, pieprz  masło do smażenia  dodatkowo kilka plastrów szynki parmeńskiej  Pierś kurczaka marynuję w przyprawach: soli, pieprzu młotkowanym, papryce wędzonej i tymianku przez 30 minut. Następnie każdą z piersi owijam szynką parmeńską i smażę na oleju do zarumienienia. Przekładam podsmażonego kurczaka na blaszkę do pieczenia i piekę jeszcze 20 minut w piekarniku nagrzanym

Mango Papaja
Wędzenie przepis ogólny 214

nastrzyki). Polędwiczek i boczku nie nastrzykujemy - Wkładamy mięso do solanki musi być zanurzone całe  na 5-7 dni. Trzymamy w temperaturze 4-8C. Zanim będziemy wędzić to:  - Schaby,szynki i karkówkę siatkujemy w siatce lub wiążemy przędzą wędzarniczą - Polędwiczki,boczki nabijamy na haki - Mięso wieszamy do ocieknięcia na noc w chłodnym miejscu. - Rozgrzewamy wędzarnię(...)odpowiadającego mam koloru w 55-60 C bez kory olchą,bukiem ,brzozą,dębem.Pod koniec wędzenia można dodać owocowe drewno. - Po tym czasie trzeba  wyjąć polędwiczki,są gotowe. - Następnie gdy mamy odpowiedni kolor wędzonek wyciągamy schaby, boczki,karkówkę i szynkę, idą do parzenia.Można też zamiast parzenia zastosować dopiekanie w wędzarni 80-90 stopni do osiągnięcia wewnątrz wędzonki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Rogaliki z szynką i serem 232

być wiele. Rogaliki z szynką i serem to bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu przekąska, która sprawdzi się na każdej imprezie. Można je również przygotować na rodzinną kolację. Wystarczy tylko kilka podstawowych składników i w ciągu 30 minut mamy coś smacznego do zjedzenia. Do zrobienia takich rogalików dobra będzie każda szynka – gotowana czy wędzona. Można ją też zastąpić plastrami

Danka Pichci
Makaron z rydzami, szynką dojrzewającą i pomidorkami 258

oczywiście na patelni – tym razem nie tradycyjnie na maśle z czosnkiem, ale w bardzo kremowym sosie z dodatkiem aromatycznej, słonej szynki i słodkich pomidorków. Do makaronu z rydzami użyjcie bardzo dobrej jakości wędliny (lepsza będzie lekko wędzona np. szwarcwaldzka, niż surowa parmeńska) i świeżego makaronu (jeśli nie robicie go sami, poszukajcie go w sklepowych lodówkach), a danie będzie przebijać(...)rydzami, szynką dojrzewającą i pomidorkami: 300 g makaronu (o dowolnym kształcie, najlepiej świeżego) 250 g świeżych rydzów 100 g pomidorków koktajlowych (u mnie kolorowe) 50 g podwędzanej szynki szwarcwaldzkiej lub wędzonego boczku 2 łyżki masła 1 łyżka oleju (zwykłego lub aromatyzowanego czosnkiem) 3 ząbki czosnku 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina 1/3 szklanki śmietanki kremówki 2/3 szklanki przecieru pomidorowego (passaty) pół

Poezja smaku
Szybki makaron z patelni 256

Szybki makaron z patelni Pomysł na szybki, sycący i bardzo smaczny letni obiad z makaronem, wędliną, cukinią i papryką     Składniki: 200g makaronu penne 10dkg wędzonego boczku 10dkg szynki lub innej wędliny 1 niewielka cebula pół młodej cukinii pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 2 jajka pół szklanki słodkiej śmietanki 30% sól, pieprz 5dkg żółtego sera   *** Cukinie oraz(...)papryki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w małą kosteczkę *** *** Wędzony boczek kroimy w kosteczkę i wytapiamy na patelni. Dodajemy drobno pokrojoną szynkę oraz cebulę i całość zasmażamy *** *** Na patelnie dokładamy pokrojone warzywa, mieszamy, podsmażamy przez chwilę, a następnie dusimy pod przykryciem przez około 5 minut. W tym czasie makaron gotujemy al dente, według przepisu na opakowaniu *** *** Po tym czasie

Blog z Apetytem
Jajko zapiekane w bułce 164

bułce możemy dać to, na co mamy akurat ochotę lub to, co znajdziemy w lodówce. Pomysłów może być wiele. U mnie jest to szynka, ser i kawałki papryki. Ale szynkę można też zastąpić boczkiem wędzonym lub kiełbasą, a do bułek dodać podsmażone pieczarki z cebulą. W każdym przypadku jajko zapiekane w bułce będzie smaczne. Jajko zapiekane w bułce to przykład(...)czegoś prostego i szybkiego do zrobienia, a zarazem efektownego i sycącego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Jajko zapiekane w bułce: 3 bułki kajzerki 3 większe plastry szynki (może być też boczek wędzony) 3 jajka 3 plasterki sera kawałek czerwonej papryki szczypiorek do posypania 1 i 1/2 łyżeczki masła sól, pieprz do smaku 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie

Danka Pichci
Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie 1188

Szynka pieczona marynowana musztardą, miodem i przyprawami, będzie doskonałym samodzielnym daniem lub dodatkiem do kanapek. Tym razem do marynowania szynki użyłam musztardy z wędzoną papryką. Musztarda ta to unikalna kombinacja słodyczy i ostrości, doskonale wpływa na smak i kruchość pieczonego mięsa. Marynowałam już boczek pieczony musztardą. Szynka pieczona np.z sokiem pomarańczowym również często gości na naszym stole. Szynka pieczona(...)musztardowo-miodowej marynacie jest idealna na świąteczny stół. Szynka pieczona doskonale smakuje na zimno jak i na ciepło. 1 i 1/2 kg surowej szynki wieprzowej 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju rzepakowego 1 opakowanie musztardy z wędzoną papryką Kamis 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku sól morska prowansalska i pieprz, Szynkę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem . Mięso nacieramy solą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczona szynka świąteczna 182

która z całą pewnością będzie ozdobą naszego wielkanocnego stołu. Chciałabym dziś zachęcić do zrobienia jej nowym wypróbowanym przeze mnie sposobem, dobrym dla tych, którzy nie mają możliwości wędzenia. Przygotowana w ten sposób szynka smakuje i wygląda zupełnie jak  wędzona. Brak jej tylko zapachu dymu. Wszystko to można osiągnąć dzięki niskiej temperaturze pieczenia. Mięso jest różowe, soczyste i delikatne. Doskonale

Wiem co jem
DIETETYCZNA GROCHÓWKA BEZ GROCHU 378

wyczuwalnym posmaku wędzonki, taka zupa nic ale dla mnie była obłędnie smaczna. Ten typ tak już ma, dla mnie wszystko co wędzone jest extra... nic na to nie poradzę. Ja oprócz podsmażonego boczku dodaję jeszcze wywar od parzenia szynki . Dlatego gdy przygotowuję szynkę to często po prostu mrożę sobie taki litrowy słoik z wywarem i mam na najbliższą okazję. Teraz(...)lubimy zupy jako lekkie pierwsze danie, w bulionówce. Wówczas nie musi ona być b.gęsta. Chodzi raczej o dostarczenie porcji warzyw, w pysznej, rozgrzewającej zupce. :-) Składniki: - 150g chudego, wędzonego boczku lub szynki (lub dowolna ilość) - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 2 gałązki selera naciowego - 450g włoszczyzny pokrojonej w słupki (mrożona) - 500g obranych ziemniaków (lub dowolnie) - ok.800ml wywaru od parzenia szynki

Smaczne Zdrowe
Francuskie paluchy z serem i szynką szwarcwaldzką 189

przyjaciół :)  Francuskie paluchy z serem i szynką szwarcwaldzką  SKŁADNIKI : 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 białko 200 g żółtego sera  np gouda 3-4 plastry szynki szwarcwaldzkiej papryka mielona wędzona do smaku czarnuszka   PRZYGOTOWANIE : Ciasto francuskie rozwijamy. Białko delikatnie roztrzepujemy i smarujemy nim całe ciasto francuskie. Na wierzch ścieramy żółty ser na tarce na małych oczkach(...)przyciskamy delikatnie do ciasta. Oprószamy całość papryką mieloną wędzoną.  Na wierzch pod ukos układamy plastry szynki szwarcwaldzkiej – delikatnie oprószamy czarnuszką. Kroimy ciasto na paski około 1,5-2 cm.  Paseczki zwijamy w spirale i przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia – smarujemy białkiem i oprószamy czarnuszką.  Paluchy pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez około

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki