szynka wędzona - 2265 przepisów (strona:51/151)

Szparagi z sosem jajecznym, szynką i młodymi ziemniakami 159

Taki zestaw to ja lubię !:)) Cały rok czekam aby taki obiadek sobie zrobić. Przepis na 2 lub 3 osoby: - szparagi białe i zielone 15 szt. - szynka gotowana lub wędzona dobrej jakości  - 3 jajka - koperek, szczypiorek, sól, pieprz - połowa obranej cytryny,  łyżka masła, szczypta cukru - łyżka majonezu i octu jabłkowego - dwie łyżki jogurtu naturalnego - ziemniaki młode 8 sztuk - łyżka(...)około 6 minut, a następnie  dodaj zielone i gotuj jeszcze około 6-7 minut. Ziemniaki posyp koperkiem, rozpuść łyżkę masła.    Na talerz wykładaj kolejno szparagi, ziemniaki, szynkę i sos jajeczny. Szparagi posyp parmezanem i polej masłem, a sos jajeczny posyp szczypiorkiem. SMACZNEGO CMOK

Pasje Jolki
PANCAKES Z KASZY JAGLANEJ 172

świeże mięso i świeże dobre wędliny to podstawa. Nauczył też je samemu je przygotowywać i wędzić. Mieliśmy w tamtych czasach własną domowej roboty wędzarnię. Pamiętam zapach szynki w przedsionku po wędzeniu, dziś takiej nigdzie nie kupisz choćbyś stanął na głowie. Ale do brzegu! Babcia nauczyła Nas tzw. gospodarności, teraz nazywanej kuchnią zero waste. Nic w domu się nie marnowało. Czerstwy

SMYKWKUCHNI
4. Ryba z cukinią i szynką parmeńską 125

zrobiłam wczoraj dla całej rodzinki. Co ciekawe, robi się ją szybko i nawet niewprawiony kucharz podoła jej wykonaniu. Szynka parmeńska (włoska) może być śmiało zastąpiona szynką Serrano (hiszpańska wersja), szwarcwaldzką (niemiecka), a nawet boczkiem wędzonym czy parzonym(...)nadają nietuzinkowy, wyrazistszy smak rybce, którą doprawimy tylko solą i pieprzem. Składniki na jeden filet: - filet z sandacza (może być mintaj, sola itp.) - cukinia - 2 plastry szynki parmeńskiej (lub Serrano, szwarcwaldzka, boczek wędzony, parzony) - cytryna - oliwa z oliwek  - sól i pieprz Filety umyć, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Cukinię umyć i obieraczką zrobić długie plastry

Be Fit Be Strong
13. Szczęśliwa trzynastka.. czyli pizzerinki na nieco urozmaiconym spodzie! 200

Połówka czerwonej cebuli 1 kulka sera mozarella lub 1 opakowanie startej Ok.50 g startej goudy 1/3 opakowania sera feta Farsz drugi (na drugą połowę pizzerinek) 3-4 plastry szynki, u mnie wędzonej Pół papryki czerwonej Ok. 150g pieczarek Pół czerwonej cebuli 50g. startej goudy 1/3 opakowania sera feta „Polewa” jajeczno – mleczna: 3 jaja 150ml mleka 100g śmietany 18% Sól(...)zalew na sicie. Następnie cebulę kroimy w piórka ( w celu pozbycia się goryczki możemy ją wcześniej sparzyć i wymoczyć we wrzątku) . Oliwki, pomidory suszone, pieczarki kroimy na pół, natomiast szynkę na ćwiartki. Paprykę i mozarellę kroimy w plastry.   Goudę ścieramy na tarce. Jeśli mamy ochotę na prażony słonecznik – możemy go uprażyć na patelni z odrobiną oliwy, ja wykorzystałam słonecznik

Symfonia Smaków
Kiełbaski wieprzowo-ziemniaczane na "Małą Wielkanoc" 186

pieką jagnięco-ziemniaczane kiełbaski . Dziś mam dla Was takie właśnie kiełbaski, na podstawie przepisu królowej włoskiej kuchni - Marleny de Blasi, który dostosowałam do polskich realiów zamieniając jagnięcinę na wieprzową szynkę i smażąc je na patelni (choć jeśli planujecie rozpalić ognisko lub grilla możecie przygotować to danie w tradycyjny sposób). Kiełbaski smażone na patelni mają ekstra chrupiącą skórkę - myślę(...)czosnku, obrane i rozgniecione 1 1/2 łyżki świeżych listków rozmarynu 1 łyżka gruboziarnistej soli morskiej (lub mniej, jeżeli boczek jest bardzo słony) 55 g boczku pancetta (ja użyłam wędzonego) 450 g szynki wieprzowej, pokrojonej na małe kawałki 140 g świeżego tłuszczu wieprzowego, rozdrobnionego (nadaje się słonina lub podgardle wieprzowe) 1 mała suszona papryczka chilli, rozkruszona lub 1/2 łyżeczki papryki chilli

Chilli Czosnek i Oliwa
Przepiórki faszerowane 120

łyżka tartej suchej bułki, 2 garście włoskich orzechów, 1 łyżka świeżego tymianku, 1 wątróbka indycza – ja użyłam podrobów z bażanta, 2 łyżki masła, 1 jajko, sól, 3 plastry szynki dojrzewającej lub wędzonego boczku, Przepiórki umyć, oczyścić, odciąć kuper, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć. Ja przepiórki wyluzowałam – wyjęłam kości. Trochę zabawy przy luzowaniu jest ale o ile łatwiej jeść takiego(...)Wypełnić przepiórkę farszem, wypełnić od strony kupra i od strony szyi. Dziury spiąć wykałaczkami a następnie obwiązać nitką wykałaczki lub zszyć. Posmarować przepiórki oliwą lub roztopionym masłem. Okryć przepiórki szynką lub boczkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 40-50 minut. Po 30 minutach zdjąć słoninę.   polecam również przepiórki pieczone   Do przepiórek faszerowanych polecam  AUFWIND

królestwo garów
Dlaczego ryby powinny być obecne w naszej diecie? Czy szkodzą? Które wybrać? 149

smażenia w panierce i w głębokim tłuszczu). Nawet te najbardziej tłuste zawierają mniej kcal od chudego mięsa. Dla porównania: 100g dorsza to 70 kcal, śledzia solonego - 219, makreli wędzonej 228, natomiast szynki - to już aż 340 kcal. Widać różnicę, prawda? Pamiętajcie: Udowodniono, że osoby jedzące dużo ryb rzadziej zapadają na choroby związane z układem krążenia, miażdżycę, różne alergie, czy nowotwory(...)bałtyckich (niestety nasze morze nie należy do najczystszych), takich jak szproty, czy łososie. Poza tym tuńczyki także powinny być jadane w mniejszych ilościach.  Ryby świeże, w puszkach, wędzone...  Nie wszyscy przepadają za świeżymi rybami i chętniej sięgają po te w puszkach ..  Ale to nic nie szkodzi! Ryby w konserwach zachowują większość składników odżywczych, choć zdarzają się wyjątki

Di gotuje
Spaghetti carbonara 183

startego żółtego sera pół łyżeczki soli (w zależności od upodobań i sera) większa szczypta czarnego pieprzu   trochę świeżo startej gałki muszkatołowej łyżka masła 150 g wędzonego boczku lub szynki pokrojonej w kostkę  Ugotować makaron. W międzyczasie w misce wymieszać trzepaczką śmietanę z jajkiem i serem żółtym. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Odcedzić makaron kiedy będzie ugotowany. W garnku/patelni

W kuchni bez szafek
Czeska zupa czosnkowa 86

bulionu wołowego lub na wędzonce, 1 łyżka suszonego majeranku, sól i pieprz do smaku, 2-3 kromki chleba na grzanki, możesz też dodać  około 150 g szynki lub podsmażonego wędzonego boczku, 100 g twardego żółtego sera - warto go dodać, bo świetnie podkreśla smak,  natkę pietruszki do dekoracji.   Czeska zupa czosnkowa przepis 1. Ziemniaki pokrój w  kostkę(...)roztarty z solą ząbek czosnku oraz porcję startego lub pokrojonego w małą kostkę żółtego sera. Oba dodatki bardzo fajnie podkreślają smak tej zupy. Możesz też dodać pokrojoną i podsmażoną szynkę lub boczek. Wlej gorącą zupę, wymieszaj i posyp obficie grzankami. Najbardziej znana czeska zupa Česnečka czyli czeska zupa z czosnku i ziemniaków jest jednym z podstawowych dań kuchni narodowej. Podawana

Cztery Fajery
Warstwowa jajeczna sałatka z groszkiem i chrupiącą rzodkiewką 142

Warstwowa jajeczna sałatka z szynką w towarzystwie delikatnie pikantnej, chrupiącej rzodkiewki, zielonego groszku, świeżego szczypiorku oraz aromatycznego wędzonego(...)sera jest idealna na każdą okazję i w mgnieniu oka znika z talerzy domowników. Składniki: 6 jajek 200g zielonego, mrożonego groszku Hortex 1 puszka kukurydzy konserwowej 250g szynki konserwowej 200g żółtego sera wędzonego 1 pęczek szczypiorku 2 pęczki rzodkiewki 4 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany 18% sól pieprz Wykonanie: 1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce

Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka z ogórków kiszonych 55

sposób sałatę lodową możesz zastąpić masłową, rzymską lub mixem sałat. Do sałatki z kiszonym ogórkiem można też dodać zielony groszek, pomidora, konserwowa kukurydzę, rzodkiewkę, a nawet kurczak i wędzoną lub gotowaną szynkę. Razem lub zamiast koperku, możesz też dodać świeżą natkę pietruszki lub szczypiorek. Jeśli chcesz bardziej zdrową wersję sałatki, zastąp majonez jogurtem greckim. Dressing nie będzie może tak kremowy

Kuchnia Na Wypasie
Najlepsza domowa pizza 242

pół łyżeczki oregano pół łyżeczki cukru szczypta pieprzu mielonego Sos do pizzy: 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki pikantnego ketchupu opcjonalnie łyżka sosu chilli Dodatki do wyboru: Mięsne: szynka, kabanos, boczek wędzony, kiełbasa itp. Warzywne: kukurydza, pomidor, papryka, pieczarki, cebula itp. Sery: gouda, mozzarella, camembert itp     *** Do mąki dodajemy przyprawy (sól, pieprz, cukier, oregano), pokruszone drożdże oraz olej

Blog z Apetytem
Przepis na mac and cheese w polskiej odsłonie 43

cheese Składniki: 400 g makaronu (kolanka) 70 g masła 4-5 łyżek mąki pszennej 200 g sera cheddar 100 g mozzarelli 500 ml mleka 150 g boczku wędzonego surowego albo szynki 1 cebula odrobina oliwy Przyprawy: czosnek granulowany, papryka słodka, natka pietruszki, bazylią, sól, pieprz Opcjonalnie szczypiorek świeży do dekoracji talerza Przygotowanie: Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją

Rozdomowiona
Sałatka uniwersalna 69

rodzinną kolację. Jak sama nazwa mówi, jest uniwersalna, więc będzie idealnym wyborem zawsze i wszędzie. SAŁATKA UNIWERSALNA – PRZEPIS Składniki 150 g makaronu muszelki 200 g żółtego sera wędzonego 200 g szynki 1/2 puszki kukurydzy 1 ogórek świeży 1 czerwona papryka 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie

Alle Dobre!
Bułki zapiekane z wędliną i serem 86

Zapiekane, chrupiące bułeczki z szynką i serem to pomysł na pyszne śniadanie lub kolację. Świetny sposób na wykorzystanie bułek które straciły już swoją świeżość. Zapewniam że znikają z talerza w mgnieniu oka. 2 bułki np. kajzerki 4 plastry szynki lub boczku wędzonego 4 plastry żółtego sera może też być np. camembert Masło do posmarowania dowolne warzywo np. cebulka, pomidor, ogórek

Andzia Pichci

Proponowane wyszukiwania