smak, na długo pozostaje w pamięci. składniki dla sześciu osób 5 jajek 1 średni por 250 g groszku konserwowego 250 g kukurydzy konserwowej 150 g szynki wieprzowej ( konserwowej, lub wędzonej) 3 ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu 4-5 łyżek naturalnego jogurtu, lub kwaśnej śmietany sól, pieprz sposób przygotowania W garnku gotujemy jajka na twardo. Szynkę wieprzową, oraz ogórki konserwowe
Miód i pieprzwędzonym oraz wędliną i czerwoną papryką. Pysznie i zdrowo. Bułka jest posmarowana pyszną miodową musztardą co dodatkowo podkreśla jej smak. SKŁADNIKI: 🍴1 bułka pełnoziarnista 🍴2 plastry szynki 🍴2 plastry sera wędzonego 🍴1 Garść jarmużu 🍴1/3 papryki czerwonej 🍴Musztarda do posmarowania np miodowa PRZYGOTOWANIE: Bułkę pełnoziarnistą przekrajam wzdłuż. Następnie jedną połówkę smaruję musztardą. Następnie kładę umyty drobno posiekany
Gotowanie Patkijarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów . Albo też gotowana z kiełbasą, wędzonym boczkiem wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym; również na wywarze pozostałym po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy . Składniki -wędzona kiełbasa wiejska -boczek wieprzowy wędzony - zakwas na żur -3 główki czosnku -cebula -otręby pszenne Młyn Kopytowa - Mąka żytnia razowa typ 2000 Młyn Kopytowa - Mąka pszenna
Z Kuchni Do Kuchnioliwkami – idealna przekąska na szybkie śniadanie w klimacie kuchni włoskiej. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 4 tosty (najlepiej z mieszanej mąki) kilka plasterków dobrej parzonej (niewędzonej) wędliny wieprzowej – niekoniecznie szynki kilka(naście) cienkich plasterków ulubionego salami (zależnie od ich rozmiaru) 2 lub 4 plasterki łagodnego sera topionego 1 średni pomidor kilkanaście zielonych oliwek Instrukcje Opiekamy tosty i dajemy
Kulinarna Pokusaciasto (około 8-10 minut). Po tym czasie ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut do wyrośnięcia. DODATKI: plastry szynki (u mnie biała, niewędzona) żółtko sezam Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, chwilę wyrabiamy, a następnie dzielimy na 16 części. Każdą z nich formujemy w gładką kulkę, którą
Rozpustne gotowaniezamiłowanie do oliwek postanowiliśmy zrobić wędlinę z tym właśnie dodatkiem. Doskonałym uzupełnieniem są kapary oraz dodające nieco ostrości pieprz marynowany oraz żółta gorczyca. Składniki 700 g szynki (myszka) 200 g wędzonej słoniny 2 łyżki pieprzu zielonego marynowanego łyżka białej gorczycy łyżka żółtej gorczycy kilka łyżek kaparów kilka łyżek oliwek z pastą paprykową łyżka soli 2 łyżki żelatyny Przygotowanie Normal
R'n'G Kitchenpomidorów i brzoskwiń w tym przepisie . Druga metoda polega na owinięciu piersi kurczaka plasterkiem szynki lub boczku , który zapobiega wysychaniu mięsa i nadaje mu apetycznego, słono-wędzonego posmaku. Dodatkowo, w czasie smażenia szynka tworzy chrupiącą skorupkę, którą wprost uwielbiam! Przygotowując dzisiejsze danie zainspirowałam się włoską potrawą pochodzącą z Rzymu, saltimbocca alla romana , która tradycyjnie składa się z cienkich sznycli cielęcych
Chilli Czosnek i Oliwaangielskiego ziela. W tym roku doprawiłam bigos wytrawnym sherry. Bigos z sherry Składniki: 2 kg poszatkowanej białej kapusty 1 kg kiszonej kapusty bez marchewki ½ kg wieprzowej szynki, surowej 300 g wędzonego boczku ½ kg karkówki ½ kg wołowiny z kością 4 śląskie 2 cebule 30 g suszonych grzybów 1 czosnek solo 1½ łyżki suszonego majeranku 1 łyżka suszonego rozmarynu 3 duże liście
codojedzeniaświetna przekąska na ostatnią chwilę, która posmakuje każdemu. Spróbujcie koniecznie! 😉 Składniki: 10 kromek chleba tostowego (u mnie 3 ziarna) 10 plasterków serka topionego (u mnie z szynką) 10 plastrów boczku wędzonego 1 łyżka majonezu 1 łyżka ketchupu Sposób wykonania: W małej miseczce łączymy ze sobą majonez i ketchup. Pojedynczą kromkę rozwałkowujemy bardzo cienko, w tym czasie pozostałe kromki trzymamy(...)Rozwałkowaną kromkę smarujemy odrobiną mieszanki majonezu i ketchupu (ze za dużo, nadmiar wypłynie). Następnie kładziemy na nią plasterek sera. Na tym etapie możecie urozmaicić swoje zawijańce dodając np. plasterek szynki lub kawałek papryki. Kromkę z serem zawijamy w roladę dość ciasno, następnie owijamy ją plasterkiem boczku. Powyższe czynności powtarzamy do wykończenia składników. Tak przygotowane zawijańce układamy na blaszce wyłożonej papierem
Mostek w kuchnikurkami itp. Tym razem Papryka faszerowana mięsem mielonym z szynki i pęczaku w wykonaniu Piotra. Składniki: 6 szt zielonych papryk, 1 cebula 400 g mięsa z szynki 200 g podgardla wędzonego 1/2 szklanki suchego pęczaku do smaku sól i pieprz, suszone pomidory z czosnkiem i ziołami chili w młynku Kotanyi olej rzepakowy Pęczak gotujemy na sypko w osolonej wodzie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoliwek, najlepiej smakuje z ryżem na sypko. Takim posiłkiem naje się cała rodzina. Polecam. Składniki: 80 dag fileta z kurczaka 25 dag świeżych pieczarek 10 dag szynki parmeńskiej 5 dag wędzonego boczku 50 g zielonych oliwek 1 puszka pomidorów 1 cebula ½ cukinii Kawałek pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki pasty ajwar -niekoniecznie 100 ml białego wytrawnego wina Zioła włoskie
Wanilia i KardamonSkładniki: 1 op. szparagów 1 op. ciasta francuskiego 1 op. szynki włoskiej lekko wędzonej-najlepiej prosciutto cotto 1 kulka mozzarelli lub 1 kubek tartego sera dojrzewającego typu parmezan sól i pieprz oliwa z oliwek Przygotowanie: szparagi myjemy, obcinamy twarde końce, obgotowujemy ok. 10 minut ciasto tniemy w nieduże kwadraciki, na których układamy po pół plasterka szynki, plasterek mozzarelli lub kilka
Luźna KuchniaSkładniki: 1 op. szparagów 1 op. ciasta francuskiego 1 op. szynki włoskiej lekko wędzonej-najlepiej prosciutto cotto 1 kulka mozzarelli lub 1 kubek tartego sera dojrzewającego typu parmezan sól i pieprz oliwa z oliwek Przygotowanie: szparagi myjemy, obcinamy twarde końce, obgotowujemy ok. 10 minut ciasto tniemy w nieduże kwadraciki, na których układamy po pół plasterka szynki, plasterek mozzarelli lub kilka
Luźna Kuchniakategorii ekspresowych, ale warto czasem poczekać, aby na koniec móc powiedzieć Om Nom Nom... :) Składniki dla 4 osób: 150 g spaghetti omnomnom 1 łyżka oliwy 150 g szynki serrano 75 g wędzonego boczku garść rukoli garść szpinaku baby 10 pomidorów koktajlowych 2 ostre papryczki 4 jaja 1 szklanka śmietanki 30% 30 g startego cheddara 30 g startego parmezanu lub grana
Pełny talerz