Surowe mięso mielone może pozostać zamrożone przez ok 2 miesiące, drób ok 3 miesięcy, wieprzowina ok pół roku. Mięsa pieczone i sosy powinno się wykorzystać w ciągu 2-3 miesięcy. Wędliny i sery (nie mrozimy serów miękkich) – schab, szynka, kiełbasa, boczek, pasztet itp. mrozimy osobno i po rozmrożeniu ponownie wykorzystujemy do kanapek. Możemy jej użyć do domowej pizzy
Między kuchnią a pokojemdoprawiamy do smaku. Propozycja podania: -serek podajemy na świeżym pieczywie z plasterkami pomidora i świeżymi ziołami -do pieczonych ziemniaków -do potraw z grilla -serkiem smarujemy placki tortilli -jako przystawka na przyjęcie - porcje serka układamy na plastrach szynki i zawijamy w ruloniki, przewiązujemy źdźbłem szczypiorku i układamy na półmisku udekorowanym zieleniną Smacznego :) fot. Moja Książka Kucharska
Moja Książka Kucharskaczęści *** *** Każdą część formujemy na okrągły placek i smarujemy niewielką ilością sosu pomidorowego. Na każdym placku układamy po łyżeczce pokrojonej szynki, papryki, szczypiorku i sera żółtego *** *** Ciasto zlepiamy na końcach tworząc kulkę *** *** Gotowe bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce – zlepieniem do dołu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia
Blog z Apetytemilością, bo podczas zwijania nadmiar nam wypłynie i tak. Na każdej kromce układamy po plasterku sera, paseczku papryki (opcjonalnie szynki) i zwijamy roladkę. Przygotowaną roladkę owijamy plastrami boczku i spinamy wykałaczką. Roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10-15 minut (do momentu aż boczek zrobi się przyjemnie chrupiący
Smaki Na Talerzuopakowanie ciasta francuskiego 100 g szynki/boczku w plastrach 100 g sera żółtego w plastrach jajko Wykonanie: Ciasto rozwinąć, rozłożyć plastry szynki, a na nie plastry sera. Zwinąć w roladę. Pokroić w plastry ok. 2 cm. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać ślimaczki. Każdego ślimaczka posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st.C ( grzałka góra-dół) i pieczemy
magiczna kuchnia Kasiduży prostokąt, mniej więcej takiego rozmiaru jak płat mięsa przed zrolowaniem. Na brzegu ułożyć roladę mięsną i owinąć ją ścisło szynką. Roladę ułożyć w nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Posmarować odrobiną oliwy i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Piec w tej temperaturze 30 minut, a potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i dopiekać kolejne 30 minut. W połowie pieczenia
Pieguskowa Kuchniapożądanej wielkości :) Smarujemy sosem, układamy ulubione dodatki, u mnie były to na jednej połowie pieczarki, następnie starty ser, szynka, kukurydza i ponownie ser i na wierzchu zioła prowansalskie. Tak przygotowaną pizzę wkładamy nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 12-15 minut, pilnując by mocno się nie spiekła :) Smacznego
Gotuj z Mąkądrobno blendujemy ale nie na ciapkę.Ciasto francuskie smarujemy ketchupem i oprószamy bazylią, następnie rozprowadzamy szynkę a na szynkę ser. Zwijamy ciasno w roladę. Kroimy na 3 cm lub grubsze kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Moje paszteciki piekły się w temperaturze 190 stopi około 16 minut muszą być dobrze rumiane i wypieczone. Paszteciki podałam z czystym barszczem
Sama słodycz i szczypta chiliWzdłuż dłuższego boku układać plastry sera jeden przy drugim, na to posmarować cienko ketchup. Następnie układać jedno obok drugiego plastry szynki. Ciasto zwijać w rulon . Pokroić na kawałki o szerokości ok. 1 cm. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170'C. Wstawić blachę z roladkami do nagrzanego piekarnika i piec ok. 17-20 minut
Zrób to smaczniepaski, mieszamy z petidą. Na każdej roladce rozsmarowujemy przygotowany farsz, zwijamy filet tworząc roladkę i okrywamy go dwoma plasterkami szynki wędzonej. Dla pewności roladki obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim. Roladki układamy w naczyniu, wlewamy 150ml wody i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 60minut
Gotowanie i blogowanieNakłuwaj widelcem cały placek. Placek posmaruj sosem pomidorowym do pizzy - przepis na stronie niniejszego bloga. Następnie nałóż np. kilka plastrów szynki, duszone pieczarki, krążki cebuli . Obsyp całą pizzę startym serem. Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza. Piec około 25 minut. Podawać z sosem do pizzy pomidorowym i czosnkowym. Przepisy na oba sosy znajdziesz na moim
Przepisy kulinarne babci Antoninywtedy, gdy używam metalowego do mniejszych porcji) smarujemy trzema łyżkami oleju (musi być go dużo). Kiełbaski owijamy w boczek lub szynkę (u mnie szwarcwaldzka) i układamy w naczyniu. Pomiędzy kiełbaski układamy ćwiartki obranej cebuli. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut. Po tym czasie musimy szybko działać – otwieramy piekarnik zalewamy rozgrzane kiełbaski przygotowanym wcześniej ciastem
Poezja smakupołówka orzecha włoskiego Figi umyć, osuszyć, odciąć końcówki. Ponacinać od ogonka na cztery nie docinając do końca. Figę obwinąć szynką, spiąć wykałaczką. Do środka włożyć ser, polać octem i posypać pokrojonym orzechem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 13 minut. zastawa
królestwo garówszynki lub boczku ser mozzarella kilka pomidorków koktajlowych sól pieprz bazylia i ulubione zioła Na posmarowanej tłuszczem formie układamy plasterki szynki, na nich przyprawiony filet z kurczaka. Pokrojoną w plasterki mozzarellę układamy na kurczaku. Posypujemy bazylią i układamy pomidorki. Pieczemy ok 45 minut w temp 180 stopni. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAupieczony spód studzimy. Brokuły gotujemy al dente. Żółty ser ścieramy na tarce, mieszamy z jajkiem, jogurtem greckim, pociętą na paski szynką, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowany sos jogurtowy wlewamy na upieczony spód, układamy brokuły, pomidorki koktajlowe i kawałki mozzarelli. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze
Gotowanie i blogowaniewsadzamy na minimum 60 minut do lodówki, aby przyprawy "przenikły" do mięsa. Po wyjęciu z folii polędwiczkę zawijamy w szynkę parmeńską, wkładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy wodę z borowików i nakrywamy folią aluminiową, w której robimy kilka nakłuć. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut. Po tym czasie odkrywamy mięso i trzymamy jeszcze 2-3 minuty
Symfonia smakowagdyż prezentuje się niezwykle efektownie! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 żółta cukinia 1 zielona cukinia 2 marchewki Kilka plastrów szynki 40 dkg serka śmietankowego Delikate 3 łyżki śmietany 18% Sól, pieprz Bazylia, oregano Wykonanie: Formę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy ciasto francuskie i nakłuwamy widelcem. Serek mieszamy delikatnie ze śmietaną. Powstałą masę śmietanową przelewamy na ciasto. Cukinię i marchewki
Podróż w kulinariamakaronem, szparagami i nie tylko. Składniki: Makaron w kształcie ryżu ok. ½ opakowania Dowolna ilość pieczonego kurczaka ( często wykorzystuję pieczonego kurczaka, który pozostał ) 3 ogórki korniszony 3 kawałki papryki konserwowej Kukurydza z puszki Szparagi ze słoika Kilka plasterków szynki wędzonej na zimno Mały pęczek natki pietruszki Sól Pieprz Majonez Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzony i hartujemy zimna
Smaki Ewybardzo widowiskowe danie a smakuje wybornie. Cały przepis to właściwie ananas świeży, szynka długodojrzewajaca oraz mięso mielone. To danie bardzo proste i bardzo smakowite, zachęcam do wypróbowania. Danie wymyślił sobie Przemek. Pieczony ananas z mięsem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniericotty oraz dowolnie wybrane przez nas warzywa - u nas kilka szparagów, trochę zielonego groszku, ćwiartki pomidorków koktajlowych, pokrojone kawałki dojrzewającej szynki i świeże zioła. Całość doprawiamy do smaku. Tak przygotowane tartaletki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 20 minut, do zrumienienia brzegów ciasta. Z ciasta możemy zrobić różne kształty - tartaletki uzyskamy wycinając najpierw kwadrat ciasta
Plate of JoySmarujemy je koncentratem, sypiemy na nie pokrojoną paprykę i cebulę (w kostkę) oraz kurczaka (wcześniej już podsmażonego z przyprawami) bądź szynkę. Na wierzch dodajemy starty ser. Zawijamy ciasto z całą zawartością w roladę i kroimy ją na pizzerinki. Bułeczki pieką się najlepiej na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Folia niestety przyczepia się do nich od spodu. Pizzerinki powinny pozostać
WeAreCrazygodzinę w temperaturze pokojowej. Następnie ciasto pokroić na 4 części i cienko rozwałkować. Na cieście rozprowadzić sos pomidorowy, posypać szynką, serem, papryką i oliwkami. Doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną pizzę umieścić na rozgrzanym kamieniu do pizzy i piec około 8-10 minut w temperaturze 220 ° C. Przed podaniem pizzę udekorować rukolą. Do przygotowania najlepszej pizzy z grilla polecamy używać
naRuszciekiełbasce ) sól, pieprz 1 pęczek koperku Sposób przygotowania: 1. Mięso roztłuc, doprawić solą i pieprzem, zawinąć w roladki z szynką i serem. 2. Zawinięte roladki przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 30 min. 3. W garnku zagotować mleko, dodać serki i mieszać do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Doprawić solą
A Ty Smakuj Mnieposmarować smalcem a następnie wyłożyć do nich masę mięsną. Można dno wyłożyć plastrami słoniny. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni C. Jaki rodzaj mięsa dobry jest na pasztet? Łopatka, karczek, biodrówka , szynka. ( Schab jest zbyt suchy więc nie polecam
Na słodko lub wytrawniemięsa nakładamy nadzienie, czyli ser, szpinak, bazylie, oliwki i pomidory. Zwijamy ostrożnie i ścisło w "rurkę", którą owijamy dokładnie plastrami szynki długo dojrzewającej. Roladki spinamy używając wykałaczek lub białej nitki i układamy w naczyniu żaroodpornym z wcześniej natłuszczonym dnem. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez ok 40 minut, po tym czasie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze
Taste Of My Daydwie części. Każdą część rozwałkować na kształt koła. Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz [ serek z szynką] i zwijać rogaliki.Uformowane rogaliki przełożyć na blaszkę i odstawić na 10 minut do podrośnięcia.Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni
Moje domowe kucharzenieczosnkiem granulowany, pieprzem, papryką ostrą i sosem sojowym. Każdy płat mięsa smarujemy Pesto, kładziemy na nim dwa plastry szynki i zwijamy. Wbijamy do roladek wykałaczki lub związujemy ściśle nicią kuchenną. Roladki układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Pieczemy około 30 minut. Podjemy roladki pokrojone w plastry
Mania GotowaniaJedną część posmarować sos do pizzy i posypać drobno pokrojonym serem i szynką. Nakryć częścią bez nadzienie i lekko docisnąć. Pokroić w pasy na szerokość około 2 cm. Każdy pas lekko okręcić jak świderki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego na 230 C góra-dół i piec około 15-20 min do lekkiego zrumienienia
Ala piecze i gotujePyszna, soczysta i delikatna szynka z indyka parzona w szynkowarze sposobem domowym. Domowa zawsze zdrowsza, niż ta ze sklepu, a gotowana jeszcze bardziej zdrowa niż ta pieczona, więc same plusy. Najważniejsze wyrób w stu procentach mięsny, nie mięsopodobny. Mój szynkowar to Tradismak . Do wykonania użyłam filetu z indyka, troszkę żelatyny i przyprawy. Polecam, bo mięsko wychodzi naprawdę smaczne(...)nakładamy blaszkę uciskową i dociskamy klamrą. 3. Do większego garnka wlewamy wodę, ma sięgać do linii do której mamy mięso. Na spód garnka kładziemy ściereczkę i wkładamy szynkowar. Szynkę gotujemy./parzymy przez około 1,5 godziny. 4. Po ugotowaniu wyjmujemy szynkowar z wody, odstawiamy do wystudzenia. Jak wystygnie przekładamy na noc do lodówki. 5. Rano otwieramy szynkowar, wyjmujemy
kruche babeczkiGjuwecz do pieczenia w piekarniku. Dzisiaj ma propozycję kolejnego dania pieczonego w tym cudeńku jest to gulasz z warzywami. Powiem Wam że jest rewelacyjne, danie się w nim nie przypala, długo trzyma ciepło, jedynym minusem jest to że długo się piecze, mój gulasz piekł się ponad 2 godziny ale było warto poczekać. Wszystkich zainteresowanych kupnem zapraszam na stronę(...)internetową http://gjuwecz.pl/ Zapraszam :) Składniki : 1kg i 200 g szynki 1 mała cukinia 6 pieczarek 2 cebule 1 papryka czerwona 5 ziemniaków 1 łyżka czerwonej papryki 1 łyżeczka czubrycy 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka przyprawy węgierskiej domowa vegeta lub sól do smaku pieprz i szczypta chili do smaku 1/2 szklanki oliwy 2 szklanki bulionu mięsnego
Sama słodycz i szczypta chilimozzarella ) Kolejna warstwa to salami i jak ktoś lubi to szynkę (ok 50 g). Czasami dodaje też pieczarki, które wcześniej podsmażam na patelni bez tłuszczu żeby woda odparowała z pieczarek i nie topiła pizzy Całość wstawiam do nagrzanego piekarnika do 250 st. I piekę przez ok 10-13 min. Na koniec jeszcze dodam, że bez sosu czosnkowego
Kuchnia Vikijabłka Jabłko kroimy w cienkie plastry, posypujemy cynamonem, układamy na blaszce do pieczenia zachowując spore odstępy i suszymy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni przez 3 godziny lub w suszarce do owoców przez 4 godziny. Studzimy. Możemy przygotować nawet na kilka dni wcześniej przed podaniem. Chipsy z szynki parmeńskiej Każdy plaster szynki parmeńskiej kroimy na pół i smażymy na rozgrzanej
Mango Papajajabłka Jabłko kroimy w cienkie plastry, posypujemy cynamonem, układamy na blaszce do pieczenia zachowując spore odstępy i suszymy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni przez 3 godziny lub w suszarce do owoców przez 4 godziny. Studzimy. Możemy przygotować nawet na kilka dni wcześniej przed podaniem. Chipsy z szynki parmeńskiej Każdy plaster szynki parmeńskiej kroimy na pół i smażymy na rozgrzanej
Mango Papajatylko Świątecznego stołu. Gdy planuję menu na jakąkolwiek imprezę pasztet zawsze stanowi pierwszą pozycję w kategorii Przekąski zimne. Przepis na ten pasztet opracowany jest metodą prób i błędów. Piekłam go ostatnio czwarty raz i tym razem w 100% trafił w gust moich domowników, a także zaproszonych gości.SKŁADNIKI:1 kg szynki0,5 kg boczku surowego (waga po odkrojeniu skóry(...)liście laurowe4-5 ziela anielskie2 czerstwe bułki2 łyżeczki soli1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka kolendry 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki imbirusmalec i bułka tarta do wysmarowania formy 1. Szynkę i boczek pokroić w kostkę (ok. 4 cm), zrumienić na patelni, przełożyć do garnka.2. Zalać 4 szkl wrzątku, dodać 1 kostkę rosołową, liście laurowe i ziela angielskie. Dusić pod przykryciem
Kto ugości moich gości?bobu 2 dymki (zielona część), drobno posiekane 2 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty 5 łyżek tartego parmezanu świeżo mielony pieprz Dodatkowo: oliwa z oliwek do wysmarowania formy 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej do podania (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut(...)pieprzem. Mieszankę wylewamy na upieczony spód, posypujemy ostatnią łyżką parmezanu i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 25-30 minut. Wyciągamy i odstawiamy na 30 minut, aby tarta odpoczęła. 4. Tartę kroimy na 4 porcje , wykładamy na talerze, dekorujemy świeżą miętą. Możemy podać z plastrami szynki szwarcwaldzkiej. Smacznego
My Culinary ArtJuż nie raz mieliśmy ochotę z Madzią na sznycel z jajkiem sadzonym i fasolką. Akurat mieliśmy chwilę wolne czasu, więc postanowiliśmy zrealizować nasze plany… Nasza
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!