szynka pieczona - 3513 przepisów (strona:102/235)

Pieczarki zapiekane z fasolką i jajkiem 223

szynkę i cebule, pieczarki na mniejsze części. Rozgrzewamy patelnię i smażymy na masełku najpierw cebulę, dodajemy po szynkę i pieczarki z fasolką. Smażymy na małym ogniu dodajemy oregano i doprawiamy solą i pieprzem. Po połowie przerzucamy do naczynek przeznaczonych do pieczenia, posypujemy świeżą bazylią i wbijamy  po jajku. Układamy pokrojone na ćwiartki pomidorki i zapiekamy w piekarniku

Niezły Młynek
Pizza z kurczakiem, pesto, pieczarkami i sosem śmietanowym 364

plastry, pieczarki pokrojone w plastry, i kurczaka pokrojonego w kostkę (uprzednio go usmażyłam z solą i pieprzem). Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 10-15 minut, aż będzie rumiana. 2 pizzę zrobiłam już klasyczną – sos pomidorowy, ser żółty, szynka i pieczarki. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
SZYNKA PIECZONA Z PAPRYKĄ I SOSEM SOJOWYM 202

Składniki podstawowe: 50 dag szynki wieprzowej. Składniki marynaty: 2 łyżki oleju, łyżka ciemnego sosu sojowego, płaska łyżeczka soli, łyżeczka czosnku po staropolsku, łyżeczka suszonej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, łyżeczka papryki czerwonej słodkiej w płatkach. Przygotowanie: Składniki marynaty łączę i dokładnie nacieram mięso. Odkładam do lodówki na 12 godzin. Mięso przekładam do woreczka do pieczenia i piekę około

JejKuchnia
Boczek faszerowany papryką i mieloną szynką 124

jego nadmiaru. Wewnętrzną stronę delikatnie solimy, a następnie posypujemy zieloną pietruszką. Zmieloną szynkę łączymy z drobno posiekaną papryką czerwoną, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przygotowany farsz nakładamy na warstwę pietruszki.  2. Boczek zwijamy w roladę i mocno związujemy nicią spożywczą. Przekładamy do rękawa do pieczenia i posypujemy z każdej strony przyprawami, dodatkowo delikatnie solimy i pieprzymy. Ząbki czosnku

Kuchnia w czekoladzie
Tarta ze szparagami i szynką szwarcwaldzką 210

samo plastrów szynki co szparagów 5 łyżek śmietany żółtko łyżeczka startego parmezanu sól, pieprz kawałek parmezanu do posypania tarty Do dzieła!!! Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, następnie wyklejamy nim dużą formę (ok 24 cm) lub kilka małych (ok 7 sztuk) i przykrywamy papierem do pieczenia na który(...)być ryż, kasza) - obciążamy aby nie urosło w trakcie pieczenia. Tak przygotowany spód na tarte wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika (200 stopni) aż przyrumienią się brzegi. Wtedy zdejmujemy papier z grochem i chwilę podpiekamy spód - aż się zarumieni. Blanszowane szparagi przycinamy do długości tarty i każdą sztukę owijamy w szynkę. Mieszamy śmietanę z żółtkiem, parmezanem i przyprawami. Przygotowane spody

sierotka maRysia w kuchni
Pieczeń z jajkiem i orzeszkami. 181

jajkiem. Orzeszki są bardzo wyczuwalne w smaku i lekko chrupią, a jajko dodaje  pieczeni Wielkanocnego akcentu. A jak wiadomo domowe wędliny są najlepsze i najpyszniejsze, pięknie pachną i smakują. Bardzo zachęcam do przygotowania domowych wędlin. Zapraszam :) Składniki: Masa mięsna: 1 kg surowej szynki wieprzowej 3 jajka 2 duże ząbki czosnku sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku(...)praskę i dajemy do zmielonego mięsa, wbijamy również jajka, dodajemy orzeszki, sól do smaku ( ja dałam dwie małe płaskie łyżeczki ), dodajemy również pieprz mielony i dokładnie wyrabiamy. 2. Do pieczenia: Foremkę aluminiową za pomocą pędzelka smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą, następnie przekładamy do niej połowę masy mięsnej, układamy na długość jajka i przykładamy pozostałą masą mięsną. Masę lekko uklepujemy

Izabelawkuchni
Szparagi w boczku z żółtym serem 240

Szparagi w boczku z żółtym serem to świetne danie na romantyczną kolację. Nie wymaga od nas wielkich umiejętności kulinarnych i co ważne przygotujemy je maksymalnie w

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasta serowa 163

świątecznego menu. Postawiłam na pastę serową. Można ją zawinąć w szynkę lub liść sałaty-druga opcja bardziej przypadła mi do gustu. SKŁADNIKI: Ok. 30 dkg dobrego, żółtego sera 6-7 cm pora (biała część) 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1-2 Łyżeczki ketchupu a najlepiej pasta w pieczonej papryki, taka jak do Htipiti ( http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/01/htipiti-czyli-pasta-z-pieczonej-papryki.html )-oczywiście bez dodatku(...)tarce). Ser trzemy na drobnych oczkach, dodajemy drobno pokrojony por, koncentrat, ketchup, doprawiamy solą, papryką, pieprzem. Pasta powinna być dość ostra-ale to kwestia gustu. Taką pastę owijamy w szynką i zalewamy żelatyną lub owijamy listkiem sałaty

Kopystką po garach
Pizza bezglutenowa 128

godzinę. Przygotowałam tortownicę i wyłożyłam ją papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobiłam, po czym uformowałam spód do pizzy, pozostawiając nieco wyższe brzegi. Do rozgrzanego piekarnika do temp. 200 º C  wstawiłam tortownicę z ciastem na 10 minut. W międzyczasie przygotowałam składniki do pizzy. Sos wymieszałam z ziołami, pokroiłam pomidory, szynkę oraz oliwki, delikatnie podsmażyłam cebulkę. (W przypadku dodatków

nietadieta
Orkiszowa wytrawna rolada i "Nic nie trwa wiecznie" 191

wyczyszczenie lodówki z różnych resztek. Piekłam ją z mąk orkiszowych, które ostatnio są podstawą moich wypieków. Składniki : Ciasto 42 g świeżych drożdży pół łyżeczki cukru 300 g jasnej mąki orkiszowej 200 g razowej mąki orkiszowej łyżeczka soli ok. 350 ml ciepłej wody 4-5 łyżek dobrej oliwy Dodatki salami polędwica lub szynka ser dojrzewający np. grana padano dwie garści rozmrożonej(...)obok). Zwinąć całość w ścisłą roladę, podwijając końce pod spód. Ułożyć na złączeniu ciasta i odstawić na kwadrans do ponownego wyrośnięcia. Posmarować wierzch rolady rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w temp. 190 stopni 45-50 minut. Na książkę "Nic nie trwa wiecznie" Sidneya Sheldona natknęłam się przez przypadek poszukując książki Maureen Lee o tym samym tytule. Książka Sheldona miała

Weekendy w domu i ogrodzie
Tartaletki z owocami figi 184

stworzenia własnych tart.Tartaletki z owocami figi – składniki:Ciasto:150 g mąki75 g masła1 żółtko1 łyżka lub więcej zimnej wodyszczypta soliFarsz:3-4 figikawałek sera pleśniowegook. 100 g szynki parmeńskiej150 ml mleka150 ml śmietany2 jajkasól, pieprz Do miski przesiewam mąkę i dodaję masło i szczyptę soli. Rozcieram wszystko aż powstaną okruszki. Dodaję żółtko i łyżkę wody. Wyrabiam ciasto(...)pieczenia (można użyć grochu).Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni i piekę ok. 10 min., po czym ściągam papier z kulkami (UWAGA BARDZO GORĄCE!) i ponownie wstawiam do piekarnika na 5-10 min. Powinny być lekko złote po upieczeniu.Po ostudzeniu na tartletki wykładam pokrojoną szynkę parmeńską, pokruszony ser pleśniowy i pokrojoną w plasterki figę.W miseczce mieszam mleko

UgotujmyTo.pl
Kebabowe szaszłyki z szynki 123

się wydziwiania co też na nim nie będzie się piekło , a kończy się na karkówce i szaszłykach Lubię szaszłyki , gdyż oprócz mięsa zawsze mają dodatek pysznych grillowanych warzyw Jak dla mnie mogły by się składać z samych warzyw ale u chłopaków to nie przejdzie Składniki : 0,5 kg świeżej szynki wieprzowej 1 papryka grubościenna ,żółta 1 papryka grubościenna czerwona

Ogrodnik w podróży
Parówki w cieście francuskim z czarnuszką 212

będę pisała o parówkach. Chyba tylko tyle, że wybrałam moim zdaniem najlepsze – z szynki, bez dodatku fosforanów oraz glutaminiany sodu. O cieście francuskim wspominam za każdym razem, gdy go używam – i tak będzie tym razem. Wyśmienite na słodko i takie samo na wytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami. Na równi z drożdżowym(...)pieczenia, który w zasadzie też jest krótki). A czarnuszka ? Jako przyprawa czarnuszka była stosowana przez naszych przodków od niepamiętnych czasów. Nazywana także złotem faraonów, stanowi panaceum na wiele dolegliwości. W kuchni zmielona czarnuszka doskonale zastępuje pieprz i można ją wykorzystywać na wiele sposobów. Parówki w cieście francuskim z czarnuszką. Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego (375 g) - 6 szt. parówek z szynki

mojewypiekiinietylko
Parówki w cieście francuskim z czarnuszką 223

będę pisała o parówkach. Chyba tylko tyle, że wybrałam moim zdaniem najlepsze – z szynki, bez dodatku fosforanów oraz glutaminiany sodu. O cieście francuskim wspominam za każdym razem, gdy go używam – i tak będzie tym razem. Wyśmienite na słodko i takie samo na wytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami. Na równi z drożdżowym(...)pieczenia, który w zasadzie też jest krótki). A czarnuszka ? Jako przyprawa czarnuszka była stosowana przez naszych przodków od niepamiętnych czasów. Nazywana także złotem faraonów, stanowi panaceum na wiele dolegliwości. W kuchni zmielona czarnuszka doskonale zastępuje pieprz i można ją wykorzystywać na wiele sposobów. Parówki w cieście francuskim z czarnuszką. Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego (375 g) - 6 szt. parówek z szynki

mojewypiekiinietylko