szynka pieczona - 3513 przepisów (strona:108/235)

ROLADKI WIEPRZOWE W SOSIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI 146

Małe roladki z polędwiczki wieprzowej nadziewane serem camembert lub gorgonzola, a następnie obsmażane w plastrach szynki parmeńskiej. Podane z kremowym sosem z suszonych pomidorów i świeżymi listkami bazylii. Banalne i szybkie w wykonaniu. Efektowne w wyglądzie i pyszne w smaku. Świetnie nadają się do odgrzewania. Sos gęstnieje w miarę upływu czasu, dlatego podgrzewając danie być może trzeba będzie dolać więcej(...)Wystarczy posmarować je oliwą, ułożyć na blaszce do pieczenia i piec około 15 minut w temperaturze 200°C, z włączoną funkcją grzanie góra i dół bez termoobiegu. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 polędwiczka wieprzowa (około 400 g) 2 małe ząbki czosnku/ starte na tarce 100 g cienko pokrojonej suszonej szynki / serrano, parmeńskiej 100 g sera camembert lub gorgonzola świeżo zmielony czarny

cool and minty
Zawijańce z szynki 1000

Składniki: Kilka cienkich plastrów szynki 1 popakowanie serka Almette (naturalny) 1 łyżka chrzanu 3 kawałki papryki konserwowej pęczek szczypiorku 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki

kgwjanczewo
Wytrawne gofry z szynką parmeńską, grillowaną gruszką, jajkiem poszetowym i świeżą szałwią! 178

łyżki cedzakowej. Pamiętaj że żółtko powinno pozostać płynne! 1. Pieczemy gofry. 2. Smarujemy serkiem Pomidory i Bazylia- Apetina 3. Układamy liście szałwii.  4. Świeże plastry pomidora i gorące plastry grillowanej gruszki w miodzie.  5. Przykrywamy drugim gofrem posmarowanym serkiem, wykładamy jajko "w koszulce". 6. Na sam wierzch plaster szynki parmeńskiej 7. Całość posyp dodatkowo listkami bazylii

SMYKWKUCHNI
Polędwica a’la Wellington 124

Chodzi o to, żeby soki z mięsa nie wylewały się podczas pieczenia. Dzięki temu polędwiczka będzie pyszna i nie sucha. Zostawić ją na kilka minut, żeby odpoczęła i lekko ostygła. Wykonanie – na stole rozłożyć folię spożywczą, która pomoże Ci w zawinięciu rolady. Na folii rozłożyć kolejno płaty szynki. Na szynkę rozłożyć równo warstwę pieczarek i na to położyć polędwiczki(...)środku ciasta francuskiego. W miejscu gdzie ciasto się łączy uznać jako spód rolady. Delikatnie przenieść roladę na blaszkę. Posmarować u góry roztrzepanym jajkiem. Można obsypać delikatnie suszonymi ziołami. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 30-40 minut. Zależy to jaki stopień usmażenie lubicie. powinna być lekko czerwona w środku. Ja takiej nie lubię więc piekę dłużej. Roladę

Kuchnia Pokoleń
Żeberka ‘dry rub’, długo pieczone w niskiej temperaturze 361

smaku suchą wcierkę i – tak jak w pulled pork – bardzo długi czas pieczenia w niskiej temperaturze.   Ilość składników przypraw do wcierki jest długa. Pocieszę Was, że wychodzi jej naprawdę sporo – wystarczy na jakiś czas. Nie tylko do żeberek, ale i do łopatki wieprzowej, karczku, szynki, a nawet do steków czy kotletów. Kupcie ładne, mięsne żeberka. W sklepach mięsnych(...)Takie żeberka wykorzystamy w tym przepisie.   Żeberka oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na spore kawałki – długi pas mięsa wystarczy podzielić na dwie, trzy części. Przy tak długim pieczeniu nie dzielimy mięsa na małe porcje, żeby nie pozwolić mu zbytnio wyschnąć. Wszystkie składniki wcierki mieszamy ze sobą, z tym że kolendrę i gorczycę należy uprzednio mocno rozdrobnić w moździerzu

Karo in the Kitchen
Roladki z kurczaka w sosie grzybowym 127

delikatnie rozbić. Paprykę, cukinię obrać i pokroić w słupki. Na każdym kawałku kurczaka układać kolejno: plaster szynki, plaster sera, cukinię i paprykę, lekko posolić, zwinąć w roladkę i spiąć patyczkiem. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, włożyć przygotowane roladki,  posypać przyprawą do gyrosa. Piec w temperaturze 190 stopni około 50-60 minut. Gdy mięso się zarumieni podlać jedną szklanką wody

Tradycyjna Kuchnia
Kokosowo- szafranowe risotto z roladką drobiową w szynce parmeńskiej 116

wymieszaj, dopraw.  Piersi kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i dopraw solą i czubrycą. Zawiń kawałki w szynkę parmeńską i smaż na suchej patelni do zarumienienia. Zawiń podsmażone kawałki kurczaka w folię aluminiową i umieść mięso w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piecz 10 minut.  Porcję risotto podaj z pokrojoną roladką. Udekoruj płatkami kokosa i granata.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
ROGALIKI PIZZA z ciasta francuskiego – szybka przekąska na imprezę! 274

rogaliki. Każdy trójkąt posmaruj sosem kebab – gyros, następnie ułóż nadzienie – trochę pokrojonej w kostkę szynki, pomidora oraz ser żółty. Teraz uformuj rogaliki – ciasto zacznij zwijać od boku, kończąc na rogu trójkąta. Następnie zawiń rogi do środka, aby powstały rogaliki. Piecz około 20 – 25 minut w 180 stopniach Celsjusza (do zarumienienia ciasta). Podawaj z ketchupem. Via Gusto

Via Gusto
Drożdżowe bułeczki z szynką i serem 135

godziny do wyrośnięcia. Następnie wykładamy ciasto na stolnicę i rozciągamy na kształt prostokąta. Układamy na to szynkę na całej powierzchni a na to ser. Zwijamy w rulon, a następnie kroimy na mniejsze około 3 centymetrowe kawałki. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej blasze w około 1,5 centymetra odstępach, następnie odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. Pieczemy

Delusional Trine
Restauracja Repubblica Italiana | Warszawa 137

29zł ośmiornica/ spianata/ avocado/ limonka/ mięta ZUPPA DI AGLIO – 21zł czosnek/ pikantne salami/ pieczona papryka/ jajko RAVIOLI RICOTTA E SPINACHI – 36zł domowe pierożki/ ser ricotta/ szpinak/ suszone pomidory/ parmezan/ sos maślany PIZZA PROSCIUTTO – 35zł mozzarella/ sos pomidorowy/ oregano/ szynka parmeńska/ rukola Ośmiornica i zupa smakowały nam bardzo – cieszyliśmy się, że trafiliśmy właśnie do miejsca

Kuchnia Bazylii
ZAPIEKANE PORY 128

kroimy na równe kawałki i wstawiamy do posolonej wody, gotujemy ok 12 minut, odcedzamy i owijamy paskami szynki i sera. Układamy w żaroodpornym naczyniu. Roztrzepujemy w miseczce jajka i dodajemy rozpuszczone masło, dodajemy pieprz i sól, mieszamy i polewamy pory, posypujemy szczypiorkiem. Pieczemy ok 25 minut, do zrumienienia

harrisa
Chlebek bananowy z bakaliami. Ciasto bananowe 171

jedzone samo czy ze śmietankowym twarożkiem. Może jestem jakaś dziwna, ale mnie doskonale smakuje z plasterkiem szynki . Takie ze mnie dziwadło. Już jako dziecko lubiłam na świąteczne śniadanie kawałek drożdżowego placka z kruszonką posmarować cienko masłem i obłożyć plasterkami baleronu czy pieczonego schabu . Taka świąteczna rozpusta i z chlebkiem bananowym mam podobnie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Wianek z dodatkami 152

posypać po cieście na około (zdjęcie). Kłaść warstwami pokrojone w kostkę: ogórek, pomidor, paprykę, kiełbasę zwyczajną (lub szynkę) oraz pieczarki (wcześniej usmażone). Na koniec dać tuńczyka. Posypać jeszcze raz warstwą sera żółtego. Końce trójkątów przylepić do podstawy (zdjęcie). Posypać poszatkowaną natką pietruszki. Piec w piekarniku w 180 st. przez ok. 20 minut. Po upieczeniu posypać raz jeszcze posiekaną natką pietruszki

Gotuję Testuję
Cykoria zapiekana z koperkiem w szynce parmeńskiej 138

rondelku musimy zagotować wodę dodając sok z cytryny. Cykorie  gotujemy max 4 minuty, studzimy. Na plasterki szynki posypujemy koperek i żółty ser. Rozgrzewamy piekarnik do 180C Zawijamy cykorię i układamy do naczynia dodając po 1 łyżeczce masła klarowanego na sztukę roladki. Pieczemy 10 minut, następnie posypujemy po wierzchu znów serem i dodatkowo parmezanem . Pieczemy następne 5 minutek. To wszystko

Viola cooks with passion
Cannelloni pod beszamelem 158

farsz jest wiele. Mięso mielone, szpinak z fetą i czosnkiem, wersja wegańska z kaszą jaglaną i pieczonymi warzywami. Tutaj przedstawiam wersję z mięsem mielonym duszonym w sosie w stylu bolognese, zapieczoną pod delikatnym beszamelem. Składniki: Farsz: 500g mięsa mielonego (najlepiej z szynki wieprzowej lub łopatki wieprzowej) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 łodyga selera naciowego 400g pomidorów (mogą

Jacob Tastes
Francuskie paluchy z serem i szynką szwarcwaldzką 157

przyciskamy delikatnie do ciasta. Oprószamy całość papryką mieloną wędzoną.  Na wierzch pod ukos układamy plastry szynki szwarcwaldzkiej – delikatnie oprószamy czarnuszką. Kroimy ciasto na paski około 1,5-2 cm.  Paseczki zwijamy w spirale i przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia – smarujemy białkiem i oprószamy czarnuszką.  Paluchy pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez około

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gyros z kurczakiem i chlebkiem pita 149

jest długim nożem lub specjalnym nożem elektrycznym, jako kilkucentymetrowej długości plasterki. Do wyrobu gyrosa zwykle używa się szynki wieprzowej. Dodatkowo spotykany jest też gyros z kurczaka, gyros barani i cielęcy. Pita są to okrągłe, pszenne, płaskie chlebki. Mają tę właściwość, że podczas pieczenia pęcznieją, tworząc naturalną kieszonkę na farsz. Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa

Smaczne Potrawy
Razowa pizza z serem korycińskim 157

dodatki: - ser koryciński (u mnie "Swojski" Czesławy Zarzeckiej z czosnkiem i pieprzem kolorowym) - domowy sos pomidorowy - szynka w plastrach - pieczarki Forma: blacha od piekarnika   Przygotowanie jak w przepisie Pizza na cienkim cieście z pieczarkami i pomidorem . Temperatura piekarnika : 200 °C Czas pieczenia: około 12 minut Podaję z sosem czosnkowym

Kuchnia co dnia
Szynka myszka pieczona 128

utartego grubo w moździerzu wymieszałem. Zapeklowaną szynkę posmarowałem przygotowaną marynatą . Wstawiłem do lodówki na dobę. Tak przygotowaną szynkę obwiązałem sznurkiem spożywczym. Powbijałem goździki ( ilość zależy od indywidualnych upodobań, można pominąć ). Podlałem kilkoma łyżkami piwa. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C , piekłem pod przykryciem ok. godzinę plus 35 minut na zrumienienie ( bez przykrycia

R'n'G Kitchen
Pizza z pieczarkami i serem pleśniowym 216

przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem i posmarować cienko keczupem. Pieczarki pokroić w plasteki i podsmażyć na oleju. Szynkę pokroić w paseczki a ser na cienkie plasterki. Przygotowane składniki ułożyć na cieście. Posypać startym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C. Piec ok 20 minut

Monia miesza i gotuje
Frittaty z szynką 335

papryką słodką oraz szczypiorkiem i bazylią. Do masy jajecznej dodajemy uduszone pieczarki i pokrojoną w kostkę szynkę. Na dnie papierowych foremek układamy różyczki brokuła i zalewamy to masą jajeczną. Formy wypełniamy do około 2/3 wysokości i delikatnie posypujemy serem żółtym. Całość pieczemy w 190 stopniach około 15 minut. Porcja wystarcza na 8 muffinek. Pyszności

Lawendowe Niebo
Zapiekanka francuska z brukselką 125

tych części złożyć na pół i ułożyć na natłuszczonej blasze. Na każdy kawałek ciasta włożyć plasterek surowej szynki, plasterki pomidora i brukselkę. Ciastka polać roztopionym masłem, posypać bułką tartą, ziołami, pieprzem i solą. Ciastka wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 20 minut

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania