rondelku na rozgrzanej łyżce oleju. Następnie dodajemy passatę pomidorową i gotujemy aż sos wyraźnie zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy suszoną bazylią, oregano, szczyptą cukru, solą oraz pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia. Szynkę kroimy w bardzo drobną kostkę. Pieczarki trzemy na tarce. Jeśli mamy bardzo malutkie pieczarki, świetnie – zostawmy kilka sztuk w całości, będą miłą niespodzianką (byle nie za dużo, bo utrudnią(...)ciasta francuskiego. Przykładając do ciasta miskę lub tortownice wykrawamy okrągły kształt. Przenosimy go na dużą blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Pozostałe ciasto odkładamy. Na ciasto wykładamy mniej więcej połowę sosu pomidorowego, rozprowadzamy po całości cienką warstwą. Posypujemy żółtym serem, pieczarkami oraz szynką. Z drugiego arkusza ciasta wykrawamy podobny kształt, przykrywamy nim ciasto z nadzieniem. Na środku ciasta kładziemy szklankę. Ciasto
Smaki Na Talerzuszynek i wędlin - polędwica wędzona, dobra szynka, salami, kabanosy ; 3. deska serów - twardych, pleśniowych, kozich do tego kiść winogron, orzechy; 4.dwa rodzaje sałatek np. tradycyjna jarzynowa - zawsze bardzo popularna, dla osób uważającą tę sałatkę za bardzo pospolitą ,proponuję podać na niej pół jajka owiniętego szynką i już będzie to się nazywało jajko z szynką(...)pieczywo i masło Jest to zestaw w zupełności wystarczający. Nikt nie będzie głodny. Oczywiście, jeżeli decydujemy się na tzw.wiejski stół, to zrezygnujemy z półmisków z wędliną i mięsami pieczonymi. Chociaż do końca nie wiem, czy chciało by mi się wstawać od stołu i iść da tego stołu wiejskiego, po kawałek wędliny. Jeszcze na pewno ktoś zapyta
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 100 g serka śmietankowego, 200 g mięsa mielonego wieprzowego (łopatka, szynka), 4 średnie papryki czerwone z płaskim dnem, 4 jajka, ½ papryczki chili, 1 łyżka posiekanych listków mięty, 100 g kaszy gryczanej, 1 mała czerwona cebula, olej do smażenia, pęczek świeżej bazylii, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka orzechów piniowych, 2 łyżki startego parmezanu, 100 ml oliwy z oliwek, sól(...)pozostawiając ok. 1 cm na miejsce dla jajka. Paprykę przy dnie nakłuwamy w 4 miejscach wykałaczkami, aby mógł z nich wypłynąć nadmiar soku. Przekładamy je do żaroodpornego naczynia i pieczemy ok. 30 min w 190°C. Do każdej papryczki wbijamy po jednym jajku i pieczemy kolejne 15 min. Pesto: do blendera wkładamy listki bazylii, orzechy piniowe, czosnek i miksujemy. Dolewamy
Moniki SmakołykiSposób na pyszne śniadanie w 10 minut? I nie chodzi tu oczywiście o przysłowiową bułkę z szynką. Jest wiele sposobów by uzyskać ten efekt. Owsiane musli, płatki z mlekiem, tosty, jajecznica... Można wymieniać bez liku. Zależy co kto lubi. Dziś przedstawię przepis na bardziej zaawansowaną sztukę - pyszne pizzerki w słodkiej i słonej odsłonie do wyboru. Ich przyrządzenie nie zajmuje wiele(...)Składniki: ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 4 jajka 40g świeżych drożdży kostka masła lub margaryny do pieczenia 4-5 łyżek śmietany 12 % szczypta soli szczypta cukru Dodatki: keczup 1 średnia cebula 2-3 pieczarki 1-2 plastry świeżego ananasa 20 dag wędliny (szynka, polędwica, ulubiona kiełbasa) 30-40 dag sera żółtego 1 budyń waniliowy 2-3 brzoskwinie z zalewy Przygotowanie
Kuchnia po mojemunajważniejsze , obok siedziby banku była taka mała kawiarnia, w której serwowali najlepsze kanapki na świecie. Wiecie takie mega chrupkie, delikatnie grillowane, pachnące pieczywo, do tego świeży pomidorek, bazylia, pieczony kurczak, salami albo inne mięso, a wszystko to polane pysznym sosem, ach… (Wtedy wydawało mi się to mega zdrowym posiłkiem w końcu są warzywa i grillowane mięso… ) Dzisiaj(...)prostu dobry przepis na chleb bezglutenowy, który warto mieć w zanadrzu jak najdzie nas ochota na kanapkę z szynką i pomidorem, albo z czym innym co lubicie Składniki: 2 szklanki mąki z siemienia lnianego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek ½ szklanki wody ⅓ szklanki oleju 2-3 łyżeczki ksylitolu szczypta soli Przygotowanie: Jajka ubijamy, sypkie składniki mieszamy ze sobą, wbijamy
PaleoLifecienki placuszek, układamy na nim plaster szynki i nacinamy tak jak na zdjęciu. Bułeczkę zwijamy począwszy od strony z szynką, a końce powstałej roladki zlepiamy ze sobą tworząc wianuszek. Tak powstałą bułeczkę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuszczoną blachę i odkładamy na około 20-30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury około
Rozpustne gotowanieSzynka w staropolskim wydaniu będzie niewątpliwie ozdobą świątecznego stołu. Zapach jałowcowych nasion i liści laurowych roztacza się przy pieczeniu mięsa. Szyneczka po staropolsku znakomicie smakuje z sosem żurawinowym (kliknij tutaj ), albo jako kanapkowy dodatek. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieSkładniki: pół opakowania makaronu gwiazdki 20 dag sera żółtego w kostce pół małej kapusty pekińskiej 4-5 ogórków konserwowych 20 dag szynki 1 puszka kukurydzy 1
Olga Piecze i GotujeMorele należy przekroić na pół i wyjąć pestki. W miejsce pestek wsypać startą czekoladę tak aby wypełniła cale wgłębienie. Plasterki szynki należy przekroić na pół wzdłuż i ewentualnie w poprzek jeśli są bardzo długie i zawinąć nimi morele. Piec owinięte w folie na grillu około 4-5 minut. Smacznego
cukrem pudrem posypanesałata Muffiny: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Każdą foremkę na muffiny wykładamy plasterkiem szynki, wrzucamy po jednym, pokrojonym w kosteczkę suszonym pomidorze i wbijamy po jednym jajku. Wierzch posypujemy odrobiną pieprzu. Pieczemy 15-16 minut, jeśli chcemy mieć ścięte żółtko, 13-14 minut jeśli bardziej płynne. Sos holenderski: Żółtko ubijamy
Czerwona Porzeczkaszynkę również siekamy ciasto francuskie kroimy w trójkąty i smarujemy jajkiem każdy szeroki kawałek trójkąta posypujemy serem, papryką, pieczarkami i szynką zwijamy w rogaliki i smarujemy jajkiem (można posypać jeszcze tym co się wysypało) układamy na papierze do pieczenia w ostępach ok 2 cm pieczemy ok 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 220 st Smacznego
Gotowanie z pasjąfrancuskie rozwijamy, nakłuwamy widelcem, smarujemy czerwonym pesto wymieszanym z ketchupem (zostawiamy około 1 cm wolnego brzegu). Nakładamy plastry sera oraz szynki. Zwijamy w ciasny rulon, kroimy na plastry około 1,5 cm. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 15-17 minut w nagrzanym do 200-210 stopni piekarniku - przekąski mają być zarumienione
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibyliśmy oczarowani bez dwóch zdań. Zamówiliśmy: Niecka karczmarza (na dwie osoby) mięsa smażone na grillu: filet z drobiu, schab, mięsa pieczone: żeberka i karczek, mix pierogowy, ziemniaki, frytki, zestaw surówek, dwa rodzaje sosów. Naprawdę imponujące! Roladki drobiowe faszerowane szynką i serem otulone sezamem w sosie koperkowo - bazyliowym, ziemniaki (to danie w górnej części zdjęcia). Pyszne! Warkocz z polędwicy
Karola gotujeDzień dobry ! J eżeli nie macie pomysłu na obiad proponuję Wam upiec pieczeń rzymsk ą, do tego polecam sos pieczarkowy i kasz ę gryczaną. Jest to
Ana Mari's world