szynka pieczona - 3513 przepisów (strona:82/235)

Tartinki z figami, ricottą i szynką 173

szynką Składniki na kruchy spód: 100 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 6 łyżek oleju 5 łyżek lodowatej wody sól Składniki na farsz: 250 g serka ricotta100 g szynki ( zwykłej lub parmeńskiej)40 g startego parmezanu 1 mała wiązka rozmarynu2 łyżeczki miodu( u mnie z owoców leśnych)sól, pieprz, czosnek. 4/5 figWszystkie składniki na kruchy spód wyrabiamy. Ciasto powinno(...)30min. Po tym czasie ciasto wałkujemy na cieńki placek, pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Na rozwałkowanym cieście odciskamy sześć foremek (8 cm) i odcinamy brzegi z 0,5 cm zapasem. Foremki smarujemy masłem, wykładamy ciastem i odcinamy ewentualne wystające brzegi. Wstawiamy do lodówki. Szynkę i ricottę miksujemy na gładkie pure. Dodajemy starty parmezan, pocięty na malutkie kawałeczki rozmaryn, miód

Mia Cucina Sofieta
Papryki faszerowane szpinakiem 209

prawdę smaczny. Ponieważ farsz nie wymagał długiego pieczenia, na wszelki wypadek obgotowałam wcześniej papryki, aby na pewno były miękkie.  składniki 10 długich, słodkich  papryk farsz: 250 g szpinaku 6 ząbków czosnku 2 małe cebule - drobno posiekana 1 papryczka jalapeno 100 g serka mascarpone garść pietruszki 60 g szynki  szwarcwaldzkiej sól, pieprz sos: pęczek pietruszki(...)blenderze. Do farszu dołożyć szynkę, serek, wszystko dokładnie wymieszać doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą. Tak przygotowanym farszem nadziać papryki. Można zawiązać szczypiorkiem. Przygotować sos. Rozdrobnić w blenderze pietruszkę, paprykę i czosnek. Wymieszać z oliwą i winem, doprawić solą i pieprzem. Sos wlać na dno naczynia do pieczenia, ułożyć papryki, wstawić do piekarnika nagrzanego

Stare Gary
Quiche z gruszkami i miodowym kozim serem 207

spód: 200 g mąki (1,5 szklanki) 100 g zimnego masła 1 jajko pół łyżeczki soli Quiche z gruszkami i kozim serem - nadzienie: 4 małe gruszki 4 plastry szynki dojrzewającej 80 g roladki Merci Chef! z miodem 2 jajka 80 ml śmietanki 30% listki oberwane z kilku gałązek tymianku sól, świeżo mielony pieprz dodatkowo: 100 ml octu balsamicznego dodatkowo(...)oraz sól i świeżo mielony pieprz, mieszamy. Gdy spód się upiecze, delikatnie zdejmujemy obciążenie wraz z folią. Szynkę dojrzewającą rozrywamy na małe kawałki i układamy na dnie quiche’u. Układamy gruszki i zalewamy masą serowo-jajeczną, Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 25-30 minut w 180ºC. W czasie gdy quiche się piecze, do małego rondelka wlewamy ocet

Poezja smaku
Rolada pomidorowa z serkiem i szynką parmeńską 126

Dużą blachę o kształcie prostokąta wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wylej masę a następnie piecz ją w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 25 minut. Wystudź biszkopt. Serek wymieszaj z chrzanem i posiekaną bazylią. Wysmaruj nim biszkopt a następnie ułóż na nim plastry szynki. Zwiń roladę a następnie owiń ją folią aluminiową. Roladę przed pokrojeniem schłodź w lodówce przez

Mango Papaja
Mozzarella, pomidory, szynka parmeńska- zaczynam wakacje! ;D 137

stołowe koncentratu pomidorowego 1 łyżka stołowa oliwy szczypta soli Dodatkowo: 2-3 duże pomidory 1-2 kulki sera mozzarella kilka gałązek świeżego oregano garść liści świeżej bazylii kilka plasterków szynki parmeńskiej lub długo dojrzewającej  Sposób przyrządzenia: 1. Bardzo dokładnie wyrób ciasto z podanych składników. Powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. W miarę potrzeby dodaj więcej mąki(...)powstałą pastą pomidorową. 5. Na tak przygotowane ciasto ułóż plastry świeżych pomidorów i mozzarelli, posyp świeżym oregano. 6. Mini pizze piecz w 190*C z termoobiegiem przez 20min. 7. Gotowe pizze podawaj z liśćmi świeżej bazylii i porwanymi plasterkami szynki parmeńskiej. SMACZNEGO

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Cytrynowa saltimbocca z kurczaka 266

szynki parmeńskiej (lub szwarcwaldzkiej, Jamon serrano) łyżka kaparów (opcjonalnie) oliwa pieprz cytryna Przygotowanie: Piersi kurczaka umyj, oczyść, każdą pierś przekrój na pół. Ułóż mięso na desce, przykryj folią plastikową i rozbij przy pomocy tłuczka. Delikatnie posyp pieprzem (soli nie używamy, ponieważ szynka jest słona). Na każdym kawałku kurczaka ułóż po 2 listki szałwii, następnie owiń plasterkiem szynki (1 plaster szynki(...)brzegi szynki znalazły się od strony patelni (dzięki temu szynka nie spadnie z kurczaka). Dodaj kilka listków szałwii, które po usmażeniu w oliwie staną się chrupiące i pyszne. Opcjonalnie możesz wrzucić na patelnię łyżkę odsączonych i opłukanych z zalewy kaparów. Kurczaka smaż na złoto przez 3-4 minuty z każdej strony (mięso powinno być usmażone, a szynka stać się chrupiąca

Chilli Czosnek i Oliwa
Szynka domowa gotowana 422

było czasu na wstawienie tego przepisu przed świętami. Nic straconego, można ją zrobić bez okazji. Zawsze piekę i gotuję mięsa samodzielnie. Mięsne domowe wyroby są o wiele smaczniejsze, ale i zdrowsze  od tych sklepowych. Tym razem przedstawiam Wam przepis na pyszną, gotowaną domową szynkę, która najpierw była cały tydzień peklowana, a potem ugotowana dwa razy po 10 minut z odstępem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przekąski z ciasta francuskiego – małe co nieco dla dużych i małych 185

ciasta francuskiego sos do pizzy lub ketchup starty ser 30 dkg parę plastrów cieniutko pokrojonej szynki i salami   Rozwijamy ciasto, smarujemy je sosem. Posypujemy serem i układamy wędlinę. Zwijamy i kroimy na paski ok 1,5 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i […] Artykuł Przekąski z ciasta francuskiego – małe co nieco dla dużych i małych

Niunioki
Przystawka prosta jak… 384

piekarnik się nagrzeje, każdą kromkę ułóż na blasze do pieczenia i delikatnie posmaruj oliwą z oliwek. Piecz tak długo, aż będą lekko chrupiące i zarumienione. Po wyjęciu z piekarnika, na każdą z nich połóż trochę liści rucoli i zwinięty w rulonik plaster szynki. Śliwkę przekrój na pół, wywal pestkę. każdą połówkę przekrój na cztery części w półksiężyce (patrz zdjęcie). Połóż

manslogblog
Sałatka makaronowa z sosem paprykowym 174

Pyszna ,aromatyczna sałatka. Składniki 200 g makaronu w kształcie ryżu 2 papryki czerwone 200 g szynki gotowanej 10 pomidorków koktajlowych 5 ogórków gruntowych 100 ml jogurtu naturalnego szczypior sól ,pieprz Przygotowanie Makaron ugotowałem al dente ,odcedziłem i ostudziłem. Papryki piekłem w temperaturze 200° C ,do momentu kiedy skórka papryki nie zrobiła się ciemna (około 1,5 godziny). Następnie paprykę przełożyłem

R'n'G Kitchen
Pizza z szynką włoską wypiekana na kamieniu 171

ciasto 500 g mąki 1 szkl wody 10 g drożdży 1 łyżka cukru 25 g oliwy nadzienie na 3 szt 300 g szynki włoskiej Hańderek papryka pomidorki cocktailowe ser gouda oliwki pieczarki kukurydza sos pomidorowy oregano Z podanych składników zagniatamy ciasto , wyrabiamy je by było plastyczne i uformowane w kulkę odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swój rozmiar. Wszystkie składniki(...)Ciasto dzielimy na 3 cześci, wałkujemy, smarujemy sosem pomidorowym i układamy nadzienie. Na wierzch posypujemy serem i szczyptą oregano. Pieczemy ok 20 min aż pizza nabierze koloru i podpiecze się ładnie spód. Podajemy z sosami do wyboru, pomidorowy, czosnkowy. Szynka Włoska Hańderek zdała egzamin na szóstkę , wyśmienicie nadaje się do pizzy. Doskonale smakuje też na kanapce i jako przekąska

Gotowanie jest łatwe
Ziemniaczki na ciepło 221

Składniki: 5 średnich ziemniaków 15 dkg szynki 5 dkg sera żółtego 1 cebula kawałek białej kapusty 4 łyżki ostrego ketchupu Kotlin z piekła rodem olej do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki wyszorować … Czytaj dalej Ziemniaczki na ciepło

czarrna od kuchni
Roladki z ciasta francuskiego 146

duża łyżka przecieru pomidorowego, suszona bazylia, jajko Przygotowanie: Ciasto francuskie smakujemy przecierem pomidorowym, posypujemy trochę bazylią, startym serem i kładziemy plastry szynki. Zawijamy wzdłuż długiej krawędzi. Kroimy na kawałki ok 1,5-2cm. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok 20minut w temp.200 stopni. Podajemy z sosem czosnkowym

Lena Gotuje
Tortille serowe z szynką 271

łyżek passaty / opcjonalnie ketchupu, koncentratu pomidorowego przyprawy: pieprz, cząber, bazylia, słodka papryka Przygotowanie: Placki posmaruj passatą, posyp przyprawami, nałóż ser i szynkę, zwiń w rulony. Pokrój w skośne nieduże kawałki. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i posyp parmezanem. Piecz ok. 15 minut (do zrumienienia się sera) w temp. 180C grzaniem góra-dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Smacznego

Zasmakuj Kuchni