Ziemniak to zdecydowanie nie jest moje ulubione warzywo. I tak jak przez większość roku unikam ziemniaków tak latem nadrabiam zaległości, bo młode ziemniaczki to zupełnie inna
HealthyCreationsTo jedna z tych sałatek, które całkiem pozytywnie zaskakują. Patrząc na składniki wiedziałam, że może być fajna, choć jednocześnie przyznać muszę, że kapusta pekińska jako baza
Smaki Na TalerzuMoi Kochani, miałam przyjemność przyjrzeć się z bliska książce Beaty Pawlikowskiej "Szczęśliwe garnki extra", którą dostałam od EDIPRESSE KSIĄŻKI To rewelacyjna książka zawierająca przepisy na
Z Kuchni Do KuchniTakie gołąbki moja Mama robi od lat stosunkowo często, bo każdy u nas lubi, a są mniej pracochłonne od tradycyjnych, zawijanych. Ja osobiście nie robiłam już
Kolorowy PrzepisownikZdarzyło się Wam kiedyś że napiekliście za dużo naleśników i żadnemu z domowników już się nie zmieści? No to jesteście w dobrym miejscu, bo teraz można
Moje Małe CzarowanieSezon na świeże arbuzy trwa. Proponuję to wykorzystać i przyrządzić świeży koktajl z ich wykorzystaniem. Jeśli nie chcesz przegapić najciekawszych przepisów Dołącz do
IzaGotujeblogów królują szparagi i rabarbar, a u mnie trochę przekornie - brokuły. Do tego kukurydza i indyk jako pyszne nadzienie do pełnoziarnistej, orkiszowej tarty na kruchym spodzie. Idealna na letni obiad. SKŁADNIKI (8 porcji) : Nadzienie: 50 g kukurydzy 200 g brokułów 3 jajka ugotowane na twardo 150 g piersi z indyka Masa jajeczna: 3 jajka 220 g jogurtu greckiego(...)szczypta soli Ciasto kruche: 250 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej 100 g zimnego masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, jajko i posiekane masło. Szybko zagnieć ciasto i uformuj kulę. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 20 minut. 2. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż
Powiedz dietom nieZapewne nie raz już znudziły Wam się tradycyjne mielone kotlety. Wtedy zawsze staram się coś do nich "dorzucić", żeby były bardziej apetyczne;) Tym razem zrobiłam niektórym
Z miłości do słodkościChoć Clafoutis to tradycyjny podawany na ciepło, oprószony cukrem pudrem francuski deser, pochodzący z regionu Limousin we Francji od XIX wieku pieczony z
Luźna Kuchniapokrój w plastry. Posól i wrzuć na patelnię do grillowania. Następnie przygotuj frytki. Wsyp je do miski, posól, posyp przyprawą do pizzy. Następnie polej olejem rzepakowym, wymieszaj dokładnie i szybko włóż do piekarnika na 220 stopni na około 15 minut- grzanie góra i dół. Przygotuj sałatkę, dodaj do niej wielkopolski olej lniany. Odłóż. Zgrillowane piersi z kurczaka przełóż do miski(...)balsamicznego z Modeny Ponti. Wymieszaj i przykryj talerzem. Po 15 minutach wyciągnij frytki. Wyłóż na talerz obok sałatki. Dodaj „zamarynowane” piersi z kurczaka. Dosmacz glassą sojową Ponti. I pyszny obiad gotowy. Pełen słońca, aromatu i ...zdrowy! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniProsta, bardzo aromatyczna zapiekanka ziemniaczana o pięknej historii. Tartfilette doskonale nadaje się na obiad w chłodne, jesienne dni. Czas przygotowania : Godzina Poziom trudności : Łatwy Liczba porcji : 4 Świetny przykład udanego marketingu i reklamy. W latach 80. minionego wieku Unia Producentów Reblochona postanowiła coś zrobić, żeby poprawić sprzedaż tego unikalnego, lokalnego sera i wymyśliła danie o chwytliwej nazwie Tartiflette(...)słowa „tartiff”, który w lokalnym dialekcie znaczy „ziemniak”. Tartiflette to ziemniaczana zapiekanka z dodatkiem sera reblochon. Dzięki odpowiedniemu marketingowi i reklamie szybko zdobywała popularność, najpierw w rejonie Alp francuskich, później w Szwajcarii i Włoszech i wreszcie na stałe weszła do restauracyjnych menu jako klasyczne, francuskie danie. Serem w podatki Kluczowym składnikiem zapiekanki jest ser reblochon, lokalny przysmak w alpejskim rejonie
Niedzielny kucharzkompotem, a jak za oknem plucha i zimno to mi się nie chce. Podejrzewam, że to dlatego, że bohaterowie książek i ich losy są ważniejsi niż jakiś tam obiad. Może też dlatego, że gotuję albo w domu, albo dla innych praktycznie non stop. Podczas takiej właśnie niemocy lubię robić gęste i pożywne zupy. Pachnące, rozgrzewające i banalnie proste. Inspiracją(...)indyjski dal – zupa z czerwonej soczewicy. Pokombinowałam, dodałam trochę od siebie i jest. Najlepsza i najszybsza zupa na wielki głód i chłód. Totalnie wegańska i bezglutenowa i piekielnie szybka. Potrzebujemy: 4 duże ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę 500 g czerwonej soczewicy 1 dużą cebulę drobno pokrojoną 4 ząbki czosnku drobno posiekane 2 łyżki przyprawy ras el hanout
ladykitchenudekorowanych na różne sposoby; szczególnie prawie pięcioletni bratanek C. miał przy tym ogromną frajdę (choć większość swoich małych dzieł od razu pochłonął, niewiele więc było później do podziwiania). Na obiad zjedliśmy zupę z kasztanów z domowymi, pachnącymi bułeczkami, a na deser (o dziwo, większość gości jeszcze miała miejsce) ciasto z niespodzianką (o którym już niebawem, bo nada się nie tylko(...)wprowadziło iście świąteczny nastrój - w tle świąteczne piosenki, mimowolnie nucone pod nosem, wszyscy jacyś tacy radośni... Choć nadal ciężko mi uwierzyć, że Wigilia już pojutrze. Ten czas płynie tak szybko... Chyba się starzeję.Zrobiłam też, na wyraźne życzenie C., pierniczki nie do dekoracji, a do jedzenia. Z nadzieniem z powideł śliwkowych - tak mu zasmakowały, tak je wszystkim wychwalał
Pożeraczka, czyli raz adobrzePieczona papryka z ziołami do słoików na zimę w lekkiej zalewie octowej z oliwą Papryka to niezwykłe warzywo, które świetnie smakuje na surowo, na ciepło w
KorniszonkiMoje dziecię skończyło wczoraj 6 tygodni. 43 dni kompletnej rewolucji, braku ochoty i czasu do stania przy kuchni (w ostatnim czasie zdecydowanie PanMąż gotuje ;)) i zadziwienia
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Kilka godzin w lesie, zmęczone nogi, plecy, wystawienie się na żer dla komarów - efekt - uzbierany koszyk grzybów.. czy warto było?... pewnie dla takich dań jakie
Bernika - moj kulinarny pamietnikTERAZ CZAS NA GOTOWANIE NA PARZE! ZDROWE, SMACZNE NISKOKALORYCZNE! NA DESCE LĄDUJĘ PSTRĄG TĘCZOWY! ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: - filet z pstrąga tęczowego - brokuł - kiełki lucerny - sok z
SMYKWKUCHNIJeśli znudziły Wam się już tradycyjne mielone albo macie ochotę na zrazy, to ten przepis jest dla Was;) Siostra zdradziła mi kiedyś jak można zrobić pyszne
Z miłości do słodkościrozchodzi. Przyśpiesza to gotowanie, pozwalając zaoszczędzić czas, a tym samym zużycie gazu oraz energii elektrycznej i potwierdzam tak jest. Szczególnie przy gotowaniu kalafiora w mleku przekonałam się jak szybko się wszystko podgrzewa, a zapach przypalonego na kuchence mleka nie należy do najprzyjemniejszych:). No i cena też jest atrakcyjna, bo koszt garnka o pojemności 2,3 l w sklepie Dajar(...)ulubione puree z kalafiora:) Podsumowując, gdybym dostała w prezencie którykolwiek z tych produktów byłabym bardzo zadowolona Ale przejdźmy do pyszności. Dziś proponuję przepyszny, a jednocześnie bardzo łatwy pomysł na obiad. Rolada z piersi indyka nadziewana kiełbasą, żurawiną i grzybami, wstępnie obsmażona na patelni, a następnie podpieczona w piekarniku, na pewno sprawdzi się na rodzinny obiad w weekendy, jak i danie
karmelowyniebieską pleśnią, awokado, suszonymi pomidorami szynką parmeńską. Idealnie kruche ciasto z takim nadzieniem nie może się nie udać. Przepis idealnie sprawdzi się na kolację z przyjaciółmi lub weekendowy obiad. Składniki: Ciasto kruche: 200 gram mąki pszennej 100 gram masła 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka soli Składniki nadzienia: po 75 gram sera: Camembert, z niebieską pleśnią(...)oleju 6-7 plastrów szynki parmeńskiej 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 3 jajka szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich szczypta papryki wędzonej Składniki na ciasto kruche zagniatamy szybko, ciasto owijamy folią i umieszczamy na minimum 30 minut w lodówce. Po tym czasie wałkujemy ciasto i układamy na blaszce do pieczenia tarty (wysmarowanej wcześniej masłem). Nakłuwamy ciasto widelcem
Mango PapajaMusiałam zrobić obiad w stylu „męskie żarcie” bo Misiek znowu zaczął intensywnie taknkować samochód czyt. pożerać hot-dogi. Zapewniam, że prezentowanie danie jest 100% wegańskie! Przepis na kopytka pod tym linkiem: http://www.greenscarf.pl/kopytka-ze-skwarkami-weganskie-wiadomo/ tym razem użyłam mąki pszennej razowej i dodałam gałki muszkatołowej. Kopytka dodatkowo poprzecinałam na pół. Do tego opakowanie białych kiełbasek wegańskich. Na patelnię najpierw(...)wrzuciłam kopytka, smażyłam 3 minuty po czym dodałam kiełbasę- ta bardzo szybko się przyrumienia. Na drugiej patelni podsmażałam około 4 cebul, które na koniec doprawiłam czosnkiem suszonym i solą. Na koniec wymieszałam wszystko razem, posypałam delikatnie serem wegańskim dodałam kiszone ogórki. Misiek wniebowzięty. Smacznego
greenscarfchodzimy do Jagody na pyszną kawę i jedyne takie słodkości w tym rejonie kraju. Był to nasz kolejny dzień pobytu, głodni, po różnych wrażeniach, przystaliśmy na propozycję pójścia na obiad do Karczmy Obrochtówka . Błędem moich znajomych był fakt, iż powiedzieli mi o przeprowadzonych w tej restauracji rewolucjach przez znaną Panią w blond. Z pewnością informacja ta nie wpłynęła korzystnie(...)blok poświęcony recenzjom mało obiektywnym. Lokal, budynek wspaniały, wystrój tradycyjny. Wiem, że jestem w Zakopanem. Nie tak jak w innych restauracjach, które na potęgę budują się przy drogach szybkiego ruchu w całej Polsce i wyglądają jakby odcięły się od Zakopanego w tym pseudo, neo zakopiańskim stylu; szkoda tylko, że otoczenie jest mniej malownicze, a i w środku z reguły podana
BaRepasJako, że dziś nie mam czasu na stanie przy kuchni, a jeść trzeba, to zrobiłam coś szybkiego, zdrowego i dla każdego.Sałatkę, jajko, halibut,grzanki.Szybko i smacznie!Składniki-halibut niebieski, dzwonko-mix sałatek z rukolą,botwinką-glassa sojowa Ponti-oliwki -Słoneczne Pola od Ziarenkowo-jaja na twardo-ser Rycki Cezar-pomidorki koktajloweMyjemy sałatkę, wykładamy na talerz. Gotujemy jajo, dokładamy .Dajemy(...)też halibuta ,niekoniecznie całe dzwonko, bo są one duże i wysokie. Po kawałeczku, tak na aromat.Posypujemy ziarnami Ziarenkowo.Dodajemy startego Cezara ryckiego.Glassa sojowa i oliwki na koniec. I gotowy obiad. Pogrzewamy patelnie do grillowania i szybciutko robimy grzanki z bagietki !Smacznego !Zdrowo, kolorowo, lekko... akurat pada
Z Kuchni Do Kuchnipanem boczkiem wylegują się w pysznym wywarze i czują się tam jak ryba w wodzie. Druga, równie smaczna strona medalu też zasługuje na nasze pochwały. Trzeba przyznać, że bardzo szybko widać było dno talerza. W sumie... dno garnka też ujrzałyśmy całkiem prędko, ale zdążyłyśmy kilka dni cieszyć się tym smakiem.Ps. Tak, na marginesie - wywar jest tak dobry, że Pani "starsza(...)kubeczkami. Mocno podgrzany, jest idealny na chłodne jesienne dni, bo zniewala nie tylko smakiem i zapachem ale idealnie rozgrzewa i poprawia humor.Podkreśliłyśmy kilka razy, że jest to obiad na kilka dni, ponieważ takiej kapuście kompletnie nic się nie dzieje. Czeka sobie grzecznie, aż ktoś po raz kolejny podniesie pokrywkę i za każdym razem kusi swoim boskim zapachem. Szczerze mówiąc
Wypisz Wymaluj