Paluszki rybne to klasyka w dziecięcym menu. Nie trzeba jednak zdawać się na sklepowe mrożonki, w których często znajdziecie mleko lub jego śladowe ilości. Paluszki rybne
Dieta bez mlekaCzasami gdy nie macie pomysłu na danie na imprezę rodzinną czy grilla polecam bardzo roladę :) Jest przepyszna i gdy macie wśród swoich najbliższych wegetarian, rozwiązanie idealne
Gotowanie z pasjąCzasami gdy nie macie pomysłu na danie na imprezę rodzinną czy grilla polecam bardzo roladę :) Jest przepyszna i gdy macie wśród swoich najbliższych wegetarian, rozwiązanie idealne
Gotowanie z pasjąBoże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Powoli zaczynamy przygotowywać świąteczne menu. Dziś proponuję Wam przepis na pysznego karpia duszonego w śmietanie z pieczarkami i makaronem. Potrawa
Tradycyjna kuchnia Kasipycha! ) … sycący obiad ( uuu , tu sobie lubię pofolgować :D ) oraz przekąski! Fajnie sięgnąć po chrupiące ciacha z bakaliami albo zdrowe batony! Nie tylko zaspokoją głód, ale i ochotę na słodycze. Świetnie nadają się do tego nowe płatki Lubella! Dziś mam dla Was przepis właśnie na takie zdrowe przekąski – pokażę jak w prosty i szybki sposób możecie przygotować coś
Ostra na SłodkoPieczone bakłażany - połączenie kuchni arabskiej i żydowskiej. Będzie pysznie - obiecuję! Bakłażany w kuchni to zdecydowanie znak, że lato minęło. Jak zwykle za szybko i było za
SMYKWKUCHNIPlacki i racuchy zawsze się cieszą ogromną popularnością. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale i dorośli. Ziemniaczane, drożdżowe, z owocami, z twarogu – wszystkie znajdą swoich zwolenników
mojewypiekiinietylkoMakaron i soczewica może się wydawać dość dziwacznym połączeniem, ale zapewniam, że jest smaczne a nawet zaskakujące. Poza tym jest idealne na chłodne, deszczowe, jesienne popołudnie
Bon appetit mon amiepyszne, bardzo proste i szybkie do przygotowania. Na kluski najlepiej nadają się stare, ale jedno-dwu-dniowe bułki, całkiem czerstwe raczej nie. Jeśli już używasz takich dodaj więcej mleka. Do klusek podałam sos z mieszanki mrożonych grzybów leśnych (w sklepowych ladach chłodniczych leżą prawdziwe rartytasy!). Grzyby dusiłam z dodatkiem białego wina, zagęściłam śmietanką kremową. Obiad pycha! Polecam! Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Francji rozpoczęto uprawę pieczarek. Szybko podbiły francuskie podniebienia, ale mogli sobie na nie pozwolić tylko zamożni. Obecnie pieczarki uprawia się praktycznie wszędzie, a Polska jest jednym z liderów w ich hodowli. Grzybiarze uważają, że co czwarta zjedzona w Europie pieczarka pochodzi z polskich upraw. Oto przepis na pyszną i rozgrzewającą zupę pieczarkową, idealną na zimowy obiad. Składniki 300 g pieczarek
My Chcemy JeśćSchab Dojrzewajacy bez dodatku tłuszczu Okiem dietetyka patrzę i nie wierzę! W szędzie milion sposobów jak szybko schudnąć.. Najlepiej biedny człowieku schudnij w 1 dzień
IzaGotujePiękny wielkanocny czas to wyzwanie w kuchni, bo w przeciwieństwie do świąt Bożego Narodzenia prócz śniadania nie ma głęboko zakorzenionych zwyczajów żywieniowych co do obiadu czy
Kuchnia PROzdrowotnaMoje ulubione. Lekko ostre, gorzkawe i z posmakiem orzecha. Rukola czyli Rokietta siewna pomaga w trawieniu, wzmaga wytwarzanie żółci, leczy wrzody żołądka, likwiduje zgagę i wzdęcia
Pasje JolkiMoże nie jest to dobry pomysł na panujące aktualnie upały, ale z drugiej strony samo przygotowanie takiego obiadku zajmuje chwilkę, a później można z kuchni wyjść
Kraina Tysiąca Smakówwspanialy pomysl.A na obiad bedzie danie z piekarnika by dogrzac mieszkanie.Choc tej zimy moje kaloryfery sa zimne jak lod w domu jest dosc cieplo. To chyba dzieki sasiadom, ktorzy mocno dogrzewaja swoje mieszkania. Jednak slonce sprawilo, ze dzis grzeja nieco mniej i u mnie zrobilo se chlodniej. Ale cieplo wydobywajace sie z kuchni szybko wypelni cale mieszkanie.Papryka faszerowana miesem mielonym
Przysmaki Karolkisuper recenzję dziewczynom z Loveandgreatshoes , które poleciły naszego bloga jako doskonałe miejsce do nauki planowania posiłków, zasad przechowywania i mrożenia żywności. Sami tak dobrze nie opisalibyśmy naszego bloga! Z szybkiego wypadu nad morze. Jantar 2019 Ok, starczy autoreklamy Czas na kilka słów o planie posiłków na ten tydzień , który powstał w sposób absolutnie błyskawiczny z kilku dosłownie składników. Za planowanie(...)temat oszczędzania kasy i skrupulatnie pilnować, na co i ile wydajemy. Do tej pory, w zależności od tego jaki był plan posiłków, udawało nam się zamykać wydatki na obiady na 5 dni dla dwojga w 120-160 zł tygodniowo . Na śniadania jadamy zazwyczaj płatki więc uważaliśmy, że plan nie jest nam tu potrzebny. Na kolacje zjadaliśmy natomiast
Niedzielny kucharzSałatki czy surówki podawane do obiadu pełnią dwie a w zasadzie czasem i trzy ważne funkcję: po pierwsze są elementem odświeżającym w obiedzie, po drugie powinny
Kuchnia PROzdrowotnabarw, to możliwości kulinarne stają się nieograniczone. Możemy przygotować go sami lub skorzystać z gotowego. Skorzystałam z gotowego pappardelle – długich, szerokich, karbowanych wstążek do przygotowania smacznego, prostego i szybkiego dania – pappardelle z brokułami. Składniki: - ok. 300 g makaronu- 2 brokuły- 2 szalotki bananowe- 3 ząbki czosnku- koperek- 400 ml śmietany kremówki- 200 ml kwaśnej śmietany- sól, cukier, biały pieprz(...)międzyczasie ugotowałam makaron (al dente), odcedziłam. Gorący przełożyłam na talerz, polałam sosem z brokułami.Wbrew pozorom mimo, że danie jest bezmięsne stanowi smaczny i pełnowartościowy posiłek – na obiad, czy wczesną kolację. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Pappardelle z brokułami appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkomiałam możliwość, ostatnie trzy dni spędzić na Węgrzech. Odbywały się tam bowiem dni Polsko-Węgierskie. Razem z Anią , Agnieszką , Patrycją, Mariuszem i Marcelem podjęliśmy wyzwanie, polegające na przygotowaniu obiadu składającego się z 4 dań, dla 40 gości. Zadanie było tym bardziej utrudnione, że gośćmi byli członkowie władz miast partnerskich, czyli Opola i Székesfehérvár. Jako, że nie tylko gotowaniem(...)myślą, że tak są w błędzie :) Naczynko z prawego dolnego rogu, wylądowało w moim bagażu podręcznym i przyjechało ze mną do Polski. No ale, czas na przyjemności minął bardzo szybko i trzeba było zabrać się za pracę. Kolejną niespodzianką, był fakt, że kolacja miała być wydana w zupełnie innym miejscu, niż kuchnia w której gotowaliśmy. Wzbudziło to w nas lekki
Kuchnia w opałachMoje pierwsze pierogi z truskawkami, drugie pierogi w życiu. Może nie wyglądają idealnie, ale były przepyszne. Na następny raz dałabym jedynie większe kawałki truskawek (kurczą się
Karola gotujeczas, czas biegnie szybko, a tu praca, dom. Mam nadzieję, że już mi się uda tu więcej do Was pisać. To danie robi się sama, nam zajmuje tylko kilka minut jej przygotowanie. Naprawdę kilka minut, a potem po kilku godzinach możemy delektować się jej smakiem. Możesz ją podać wprost z wolnowaru na gorąco jako część obiadu. Możesz też schłodzić
Kuchnia na wzgórzuziemniakami i cebulką-obiad mistrzów. Danie te jest przygotowane w woku specjalną techniką, aby nie utracić miękkości żeberek, chrupkości ziemniaków i zapachu cebuli, wszystko to z początku było obsmażane na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu a następnie duszone w niedużej ilości bulionu. Udało się po prostu niesamowicie, na tyle smacznie, że danie znikło z talerzu bardzo szybko. Składniki: 500 g żeberek
Kuchnia Łukasza