Słońce coraz wyżej, dzień coraz dłuższy, a za oknem i w głowach coraz bardziej zielono. Wiosna przyszła już na dobre i jak szalona pędzi w stronę
Fitsweet.meJesienna tarta z ciasta francuskiego z brokułami, grzybami, dyni ą i tuńczykiem zapiekana w aromatycznym sosie jajeczno-serowym z dodatkiem świeżego tymianku to
La grande e la piccola cuocaKupiona w zeszły weekend dynia hokkaido dzisiaj wreszcie została wykorzystana do przepysznej, kremowej zupy. Jestem bardzo zadowolona z efektu, zwłaszcza, że pomysł jak zawsze zresztą wymyśliłam
Moja smaczna kuchniaCzy Wy też miewacie dni, kiedy kompletnie nie chce się Wam gotować, a jednak trzeba rodzinę nakarmić? Mnie się to zdarza, a wtedy jedynym sposobem, by
babka w formieW Lidlu trwa właśnie tydzień azjatycki, w związku z czym dostałam w prezencie mnóstwo świetnych azjatyckich produktów, które postanowiłam jak najszybciej wykorzystać. Dania azjatyckie w założeniu
karmelowyTe sałatkę przygotowuje u nas w domu maż, to on ją mnie nauczył. Idealna zimą z domowych kiszonych ogórków, albo teraz kiedy kisimy ogórki i chcemy
Bernika - moj kulinarny pamietnikŚwieża, bardzo soczysta sałatka z mango w ostrym towarzystwie czerwonej cebulki i papryczki chilli, polana sokiem z limonki. Uwielbiamy ją jako dodatek do dań obiadowych lub
Moja Delicja"Karta oczyszczona? Tak. Bateria naładowana? Tak. Wizytówki wzięte? Tak! Wszystko spakowane, a na co? Na dzisiejszą Konferencję Kulinarną: Food Blogger Fest II! O 10 rusza rejestracja
Słodkie PrzyjemnościPrzepis mojej Świętej Pamięci Najukochańszej Mamy. Szkoda, że nie mogę pokazać moich potraw, była dla mnie Wielkim Autorytetem Kulinarnym i nie tylko. Mimo wszystko wciąż jest
Blondynka Gotujedomu bez tradycji się nie da. No nie dla nas wszystkie nowości, nowe smaki i kulinarne trendy. Taka karma. Nie inaczej z tym ciastem, jednym z łatwiejszych i bardzo szybkich w przygotowaniu. Jak kiedyś w piosence, tylko tutaj w gramach jednak podane składniki, a nie w szklankach - jak lubię najbardziej. Ale żeby wytłumaczyć dlaczego o tej kuchni zwyczajnej Wam piszę(...)nauczona doświadczeniem, że kostka zamiast plasterków może zamienić się w wieczorny dramat, wolę zapytać: - Ale jak cebulę pokroić? - Normalnie! W takie grube plastry! I solą posyp. - Acha.... Na obiad ruskie pierogi. Znowu pytam czy śmietana na czy obok, bo wiadomo... do dramatu niewiele trzeba. Już wiem, że z boku, nakładam, podaję, a Hania mówi: - A boczku
bistro mamawykonaniu , szybki a do tego pierniczki z tego ciasta są mięciutkie , puszyste i co najważniejsze nie twardnieją . Dlatego też spokojnie można je piec nawet dzień przed świętami by cieszyć swoje podniebienie piernikowym smakiem w te wyjątkowe dni.A w czym tkwi tajemnica ich miękkości ???Otóż zapewniają to nasze pospolite ziemniaki :)Wystarczy ,że zostanie Wam kilka sztuk po obiedzie a już
Malinowa KawiarenkaI w końcu przyszła moja bakaliowa nagroda. Ten wielki, wypełniony po brzegi kosz wygrałam ostatnio w konkursie. Już w mojej głowie tworzę różne pyszności z użyciem
Słodkie okruszkiCzy może być coś lepszego od pieczonego bakłażana? Tak! Pieczony bakłażan nadziewany kuskusem z cukinią, czosnkiem i suszonymi pomidorami! Niebo w gębie! Bezmięsne danie, które pokochacie
Moja smaczna kuchniaPortobello to przepyszne, olbrzymie pieczarki, w smaku obłędne, słodkawe i idealnie nadają się do nadziewania. Tym razem nadziałam je kaszą kuskus i kiełbasą wiejską. Efekt znakomity
Moje Małe CzarowanieTeraz mam w końcu trochę więcej czasu, więc mogę na nowo eksperymentować z przepisami i częściej publikować przepisy, bo jestem wstępnie po egzaminach. Wczoraj wykorzystałam
FitKotDzisiejsza propozycja jest idealna dla tych, którzy nie lubią zbyt dużo czasu spędzać w kuchni. Smażymy raz w tygodniu większą ilość placków, które następnie chowamy do
Powiedz dietom nieKrokiety ziemniaczane z papryką i cebulą, przygotowuję gdy zostanie mi więcej ziemniaków z dnia poprzedniego. Krokiety są bardzo smaczne, a panierka krokietów jest chrupiąca. Krokiety ziemniaczane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszybkie rumienienie się ciasta). Porcje ciasta nakładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy, z obu stron, na rumiano.Racuszki z twarogu podajemy na ciepło, oprószone cukrem pudrem, z dodatkiem owoców, kleksem śmietany, czy też jogurtu. Z każdym dodatkiem smakują wyśmienicie. Delikatne i puszyste, bez dodatków są również pyszne. Zamieniając zwykły proszek do pieczenia na bezglutenowy, mamy gotowe śniadanie, obiad lub kolację
mojewypiekiinietylkoszybki sposób na wyczarowanie czegoś wyjątkowego. Jest to doskonałe danie zarówno na co dzień, jak i na specjalną okazję. Przyrządza się go niezwykle łatwo, wystarczy zmieszać składniki marynaty, zamarynować mięso i upiec w piekarniku. Sos teriyaki dodaje daniu odrobinę azjatyckiej egzotyki. Polędwiczki przypadną zdecydowanie do gustu wszystkim miłośnikom słodko-ostrych smaków. Jeśli poszukujecie ciekawych inspiracji na obiad
Mania GotowaniaAmatorów czerwonej fasoli I ostrych przypraw- zapraszam na meksykańską kuchnię- czyli chilli con carne. Mieszanka mięsa mielonego , fasoli , pomidorów I ostrych przypraw zadowoli każdego
Smaki Edyty