Lubicie grzyby? my wszelakie, czy to leśne czy pieczarki albo boczniaki. Tym razem przygotowałam pieczarki smażone, podkręcone pieprzem syczuańskim, dzięki temu mają swój jedyny i niepowtarzalny
Moje Małe CzarowanieW warzywniakach zaczęła pojawiać się już fasolka szparagowa – to zarówno ta żółta, jak i zielona. Powiem Wam szczerze, że uwielbiam smak fasolki szparagowej z bułką
PatiGotujeW internetach można znaleźć sporo wymyślnych przepisów na naleśniki. Jednak my nie lubimy utrudniać sobie życia. Tak oto powstały ekspresowe naleśniory, z których stworzymy pieczarkowe krokiety
Bananowe PoleNie ma co ukrywać - wpadłam w amok lepienia pierogów ;) Muszę przyznać, że ta robota trochę mnie wycisza i odpręża, zwłaszcza wówczas, gdy w tle leci dobra
Weekendy w domu i ogrodzieWczorajszy wypad do Wrocławia uważam za bardzo udany. Mimo, że był to dzień imienin mojego mężczyzny i cały spędziliśmy w trasie, to i tak świetnie się
Be Fit Be StrongJedno z popularniejszych dań. Prawie każdy je próbował, a kto nie, to na pewno o nim słyszał. Dania chińskie słynne są na całym świecie ze swoich
mojewypiekiinietylkojedną a raz w drugą stronę, przez całą szerokość blaszki aby rozmazać trochę położone już paseczki . Całą „operacje” trzeba wykonać gdy czekolada jest jeszcze płynna, gdyż polewa dość szybko zastyga i wówczas już wzorek nam nie wyjdzie *** *** Ciasto wstawiamy do lodówki na przynajmniej dwie godziny *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA(...)KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Ciasto Zielone Jabłuszko pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemNagle znika, tak samo szybko jak przychodzi. Lato oczywiście. Znalazłam w tym pewną zaletę. Dla osoby, która, tak jak ja, lubi pieczenie niezwykle ważną. Gdy spada temperatura, łatwiej grzać się w kuchni i przy piekarniku. Dobrze grzać się już od rana. Słuchałam kiedyś porad dietetyczki rozprawiającej nad przewagą ciepłych posiłków na śniadanie, szczególnie dzieciom nakazywała(...)serwować, nawet jeśli miałby to być odgrzewany z poprzedniego dnia obiad. Obiad na śniadanie to może niekoniecznie, ale już śniadanie na obiad? Czemu nie, jeżeli będą to pyszne, delikatne a sycące placuszki. Można je posmażyć bez dodatków albo jak u nas z cudownymi borówkami. Taki "puste" można potem serwować z dowolnymi konfiturami. A jak je zrobić ? Trzeba przygotować - 400g
I tu będę miała takie tetrochę innym znaczeniu, ale to jest zupełnie normalna sytuacja na styku języków i kultur. Chociaż wiem, jak Madziarzy nazwaliby moje danie, to sam powiedziałem rodzinie, że zrobiłem na obiad bogracz ;) A tak właściwe, to nie wiem co mieszkańcy Debreczyna, czy Miszkolca powiedzieliby o mojej zupie. Starałem się, zachowując smak, przyrządzić danie maksymalnie uproszczone i odtłuszczone. Nie powiem, że dietetyczne(...)pewnością nieco lżejsze od klasycznego. Odniosłem zamierzony efekt, bo żonie bardzo smakowało, a na drugi dzień oczywiście jeszcze bardziej. :) PS Węgierską gotową zacierkę, którą znajdziecie w przepisie można zastąpić szybko zagniecionym twardym ciastem z mąki, jajka i soli. Doszły mnie jednak słuchy, że zaraz zaczyna się tydzień węgierski w oczywistej sieci sklepów, więc będzie można ją sobie kupić
zadanie-gotowanieodmiany tarta na ostro. Zaletą tego dania jest to, że można je przygotować wcześniej i wstawić do piekarnika wtedy, kiedy nam pasuje. Poza tym to świetne danie na obiad albo kolację. Składniki: - ciasto: 300 g mąki 150 g masła ½ łyżeczki soli 3 łyżki zimnej wody - farsz: 3 cebule 2 ząbki czosnku ½ mielonego mięsa 2 papryki 1 puszka pomidorów 1 jajko(...)łyżek śmietany sól pieprz oregano tymianek papryka słodka papryka ostra starty ser do posypania tarty Wykonanie: - Przygotować ciasto: Mąkę wymieszać z solą, dodać zimne masło i wodę a następnie szybko zagnieść do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na conajmniej 30 minut. - Przygotować farsz: Cebulę pokroić w kostkę, paprykę umyć oczyścić
Mama Gotujeramach gotowania z przepisami Julii Child zapraszam na szybka zupę, rzadko gotowaną w Polsce a szkoda, bo jest naprawdę smaczna. Zupa rybna Julii jest prostym przykładem na to jak można wykorzystać w rybę, nawet zwykle filety tak popularne w sklepach jak mintaj, morszczuk, miruna, czy dorsz. Ja użyłam mrożonych filetów z miruny, które oczywiście najpierw odmroziłam a potem włożyłam(...)zupy pomidorowo-cebulowej. Zupa plus bagietka to był wystarczający obiad. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikNadciągnęła do nas fala upałów i częściej sięgamy po różnego rodzaju zimne desery, jak np. lody. Jednak najlepsze i najzdrowsze są lody domowe, przygotowane z naturalnych
Kuchnia MagdaLenymojprzepisna.pl | Najlepsze, chrupiące pierniczki (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru) Najlepsze na świecie wegańskie pierniczki, cieniutkie, chrupiące, pyszne od razu po upieczeniu, ale po kilku tygodniach od pieczenia
moj przepis naWracamy do korzeni i przywracamy tradycyjne smaki!. Czerwona kapusta to ogrom zdrowia w całej jej głowie. Nie sposób wymieniać ilości witamin i minerałów w niej zawartych
Kuchnia PROzdrowotnaziemniakami. Babcia mówi, że to wstyd gościom podać takie jedzenie i że to tylko na szybko dla „swoich” ale ja uwielbiam to danie – jest pyszne, sycące, szybkie i łatwe w przygotowaniu więc czego jeszcze chcieć więcej? Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1/4 kostki smalcu 11 ziemniaków( 3 -do kaspusty, 8 do klusek) sól pieprz mąka pszenna Przygotowanie(...)miękka. W międzyczasie gotujmy 3 ziemniaki. Można je ugotować w mundurach lub obrane w kawałkach nie robi to wyczuwalnej różnicy w smaku. Można też użyć ziemniaków pozostałych po wczorajszym obiedzie. Gdy kapusta już się ugotuje odsączmy ją i dodajemy do niej smalec. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy (jeżeli gotowaliśmy je w mundurkach najpierw należy obrać) i dodajemy do kapusty. Solimy, mocno pieprzymy
Kulinarna PatilogiaNaleśniki deserowe z kremem adwokatowym, perełkami i sosem Któż nie lubi naleśników? U nas się je uwielbia. Moje dzieci często wołają o nie na śniadanie lub
Słodkie okruszkiDuńska zupa z porów t o jedna z naszych ulubionych zup. Przepis na nią znalazłam w necie jakieś 15 lat temu, gdzie i jak nie pamiętam
Bernika - moj kulinarny pamietnikRogaliki z nadzieniem, a nawet dwoma, bo połowę z białym serem, a drugą połowę z orzechami włoskimi upiekłam, gdy wybieraliśmy się na obiad do teściów. W blogosferze kulinarnej panował akurat szał na rogale świętomarcińskie, więc zainspirowana formą wypieku zrobiłam krucho-drożdżowe rogaliki, z naciskiem na kruche :) Ciasto wyrabia się dość przyjemnie, nie klei się do rąk i stolnicy, ale jest(...)mniej plastyczne niż typowo drożdżowe, więc trzeba uważać, żeby go nie przerwać podczas zawijania. Poza tym rogaliki pieką się szybciutko, są bardzo smaczne i szybko znajdują amatorów na ich schrupanie :) Składniki na 32 rogaliki: (inspiracja: " Kawa cynamonem pachnąca ") Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 16 g drożdży instant (suchych) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego szczypta
Simply FoodNadeszła pora na pora Dawno nie witał w mojej kuchni więc postanowiłam go w końcu zaprosić. Dla towarzystwa zaprosiłam jeszcze kurczaka, zieloną cebulkę i kaszę. No
kuchniabellissima.wordpress.comdomowe smarowidło na chleb, a tego czasu brakuje, najlepszym wyjściem jest zrobienie czegoś na szybko. W takiej sytuacji wpadłam na pomysł, by zrobić pastę z wędzonego tofu. Jest szybka w przygotowaniu, prosta i w dodatku pyszna! Warto mieć taki przepis w zanadrzu! Składniki: - 1 kostka wędzonego tofu POLSOJA - 1 pieczona papryka (czerwona, można pominąć) - 1 łyżka sosu sojowego(...)mnie z prażonych nasion sezamu) - 1 łyżeczka musztardy - sól, pieprz Pieczenie jednej papryki w piekarniku, ma raczej mały sens, więc polecam upieczenie kilku sztuk, które będziemy mogli wykorzystać do obiadu. Papryki myjemy, kroimy na pół/ćwiartki, pozbywamy się gniazd nasiennych, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40-50 minut w 180 stopniach. Jeżeli skórka będzie robić się
Be Fit Be StrongDziś na obiad proponuję ratatouille, z ryżem naturalnym, brązowym na parze. Danie to opiera się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanie, cukinii, papryce, pomidorach i cebuli. Także są to warzywa, które cały czas są obecne w mojej kuchni i w moich przepisach. I które bardzo lubię. Na pomidory chyba mi nawet uczulenie przeszło i nic mi po nich już(...)wyskakuje :) Ratatouille to świetny, szybki i prosty posiłek :) Zamiast z ryżem możecie zjeść je z bagietką :) Wtedy czas przygotowania będzie jeszcze krótszy. Składniki : 100 g ryżu naturalnego 1/2 bakłażana 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki pomarańczowej 1/2 papryki zielonej 1 cukinia żółta 1 pomidor rzymski 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli białej świeża
Parowar FacetaKurki można dostać już prawie wszędzie, a ja uwielbiam wszelkie dania z grzybami. Przedstawiam dzisiaj przepis na soczyste piersi z kurczaka nadziewane dużą ilością świeżych kurek
karmelowyTo już pierwszy dzień sierpnia! Jak ten czas pędzi! Dopiero co był maj, czerwiec. Ten lipiec minął tak, jakby go nie było. Dlaczego kiedy mamy wolne
Be Fit Be StrongW ramach wiosennych porządków, zrobiłam je także w zamrażarce. Takim też sposobem wylądował na moim stole karp:) Jednak nie byle jaki, bo z pieczarkami w sosie
karmelowyDzisiaj znów lekko i dietetycznie, czyli samotnego gotowania ciąg dalszy. Jako że ostatnio zakupiłam pod wpływem chwili całą masę kasz różnych rodzajów, postanowiłam w końcu
W poszukiwaniu inspiracjiJeśli nie lubicie brokuła ze względu na jego charakterystyczny smak, musicie spróbować tego. Mój syn zwykle brokuła wybiera z potraw i zostawia. W przypadku tego dania
Blondynka GotujeMiło jest rozpocząć weekend porannym spacerem po lesie. Kojąca cisza, orzeźwiające, świeże powietrze, wszechobecny, antybakteryjny zapach igliwia. Przy okazji można zebrać trochę dzikich owoców, lub aromatycznych
SzczyptaSmaQ