nasze drogi miały się spotkać właśnie w tym miejscu. Jak się wkrótce okazało obydwie dopiero co założyłyśmy bloga i uczyły się poruszać w nowym dla nas świecie. Nasza znajomość szybko wyszła poza ramy komentarzy i nie jeden późny wieczór spędziłyśmy na rozmowach. Od początku ze zdziwieniem odkrywałyśmy, że łączy nas zaskakująco wiele - począwszy od imion, przez identyczne drobiazgi kuchenne(...)botwinki delikatne i niezwykle smaczne. Farsz i sos dodają im nieco śródziemnomorskiego klimatu. Były przepyszne na ciepło i cudownie rześkie na zimno. Mogą z powodzeniem wystąpić jako lekki letni obiad, jako tapas, przystawka lub część letniej kolacji. Są wspaniałe! Bardzo Wam polecam! GOŁĄBKI W LIŚCIACH BOTWINKI SKŁADNIKI /na 30 gołąbków/ liście botwinki - u mnie z jednego dużego pęczka
KUCHARNIAKolejne popisowe danie mojego taty. Jadłam już tarty w jego wykonaniu kilkukrotnie, jednak żadna z nich nie zrobiła na mnie tak piorunującego wrażenia jak ta. Jest
Karola gotujeJakiś czas temu dostałam od firmy Ballarini patelnię do testów z dwoma uchwytami. Jest to patelnia z limitowanej serii Lucca ( tutaj do obejrzenia), z powłoką
Co na wege obiad?Od dawna miałam ochotę na kruche rurki z kremem. W mojej miejscowości są w sprzedaży rurki z bitą śmietaną i karmelem, są po prostu pyszne, jednak
moj przepis naJako, że mimo nadchodzącej wiosny pogoda nas nie rozpieszcza zachciało mi się na obiad gorącej, sycącej zupy . Jak zrobić pyszną sycącą zupę, ale żeby była w wersji fit ? Nie chciałam także, żeby zupa miała w sobie mięso, które nieco mi się przejadło. Kombinowałam, kombinowałam i wykombinowałam. Jako, że miałam w swoich zasobach kuchennych nadmiar ciecierzycy postanowiłam zrobić zupę właśnie(...)warzywem. Żeby nie tracić dużo czasu na gotowanie zupy ciecierzycę namoczyłam i ugotowałam dzień wcześniej. Jeśli to zadanie mamy już wykonane to zupę robi się na prawdę bardzo szybko . Jeśli ktoś woli zupę z ciecierzycą ale w wersji bardziej kalorycznej to zachęcam do spojrzenia tutaj . Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 2 szklanki mrożonej marchewki z groszkiem 1/2 kapusty pekińskiej
Pobite gary BarbaryPodczas gotowania obiadu często sięgamy po bułkę tartą. Proponuję wykorzystać przepis na chleb bezglutenowy lub ten z mąki gryczanej i pozostałe resztki wykorzystać jako podstawę do bułki tartej. Ja osobiście swoim dzieciom już na drugi dzień odkrajam skórki od chleba – są dla nich za twarde – i zbieram do przerobienia na bułkę(...)upieczonego chleba na bułkę tartą. Składniki: Ususzony chleb bezglutenowy 100g Chleb bezglutenowy lub skórki z tego chleba suszę (może być na szybko w piekarniku). Kolejnym krokiem jest rozdrabnianie, ja używam robota kuchennego, można też wykorzystać po prostu tartkę z drobnymi oczkami. Gotowe! Taką domową bułke
IzaGotujeOstatnio znów udało mi się oczarować C. zupą. Okazuje się, że zdecydowanie woli takie, w których coś sobie pływa... Krem zje, ale to jednak nie jego bajka... Nie, żebym gotując obiad dla siebie, jakoś specjalnie interesowała się jego upodobaniami... Zazwyczaj bowiem zupy pojawiają się na stole, gdy C. pracuje popołudniami, a ja odczuwam nieodpartą potrzebę zjedzenia czegoś bardziej treściwego niż tost(...)zastanawiać, w co właściwie mogłabym tą cukinię przemienić... Na blogu Alba znalazłam bardzo ładnie wyglądają zupę, z makaronem i właśnie taką do pogryzienia. Z kolei na Szybkim gotowaniu zobaczyłam makaron z cukinii, który oczarował mnie od razu. Było, nie było, postanowiłam te dwa pomysły połączyć. I muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę!Zupa wyszła
Pożeraczka, czyli raz adobrzePtysię, i poszłyśmy zwiedzać okolicę. Co prawda trochę zmarłam, bo psa wymyśliła sobie, że to idealna pora na godzinny spacer. Niemniej, wróciło mi to nieco energii. Ukręciłam lody, przygotowałam obiad, wykąpałam się i usadowiłam się wygodnie pod kocem. Z kubkiem gorącej (gorzkiej, o ironio!) herbaty i książką, która w końcu mnie wciągnęła. Ani się obejrzałam, kiedy C. wrócił z pracy(...)bodźców i wrażeń.Też Wam się zdarzają takie dni totalnego rozstrojenia i dezorganizacji...? Mi naprawdę rzadko, nie wiem, co wczoraj mnie dopadło. Na szczęście minęło, i mam nadzieję, że szybko nie wróci.Zanim mój umysł odmówił współpracy, zdążyłam jednak upiec chleb. Zupełnie wyjątkowy! Na drożdżach, więc banalnie prosty i stosunkowo szybki. Za to wygląd... Robi niesamowite wrażenie.Gdy tylko zobaczyłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodaję do tego cukinię, solę i wszystko razem duszę. (Początkowo wydaje się, że cukinii jest za dużo w stosunku do kiełbasy i że wody jest zbyt mało, jednak cukinia szybko puszcza sok i zmniejsza swoją objętość. ) Gdy cukinia zmięknie, dodaję przecier pomidorowy, chwilę jeszcze gotuję, później wbijam do garnka z bigosem jajko i mieszam. Jajko po ścięciu się tworzy takie(...)słoiki, jajka nie dodaję. Robię to dopiero w momencie odgrzewania wcześniej przygotowanego bigosu. Jedliście cukinię przygotowaną w ten sposób? Smakowało Wam?Mi bardzo smakuje :) A więc dziś na obiad bigos z cukinii
Co w głowie piszczydopytać sprzedawcy jakiego typu warzywo ma w swojej ofercie i do czego je poleca. Jeśli sam nie wie- poproście o przekrojenie ziemniaka i potrzyjcie o siebie obie połowy. Jeśli szybko wytworzy się biała, lśniąca i lepka piana- ziemniaki będą idealne na kluski, mają dużo skrobi. Jeśli zamiast piany zostanie sam płyn, a bulwy po przekrojeniu mają żółty lub ciemno beżowy(...)rozpadają się po ugotowaniu. Kupcie więcej, bo półtora kilograma to waga po obraniu i tyle ich potrzeba na porcję pyz dla dwóch lub trzech głodomorów, albo jako dodatek do obiadu dla czterech osób. Tych pyz nie da się zrobić na zapas ani zamrozić – ze względu na to, że ich głównym składnikiem są ziemniaki surowe, te pyzy po dłuższym leżeniu stają
Karo in the KitchenCiężko się wraca po tak długiej przerwie, ale gdy się już tego dokona, to uczucie jest wspaniałe. Przez ostatnie dwa miesiące totalnie zapomniałam o gotowaniu – omlet
Fill The BowlNa spacerze zobaczyłam pierogarnię – aż weszłam spytać, czy mają jakieś pierogi z mąki pełnoziarnistej – oczywiście, że nie ma. Tak mi się zachciało tych pierogów
Jak gotować i nie zwariowaćDziś chciałabym zaproponować coś wytrawnego. Ciasto francuskie nadziewane farszem ze szpinaku, szynki, ricotty i niebieskiego sera, podane z sosem na bazie sera feta, jogurtu greckiego i
moj przepis namojprzepisna.pl | Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Dawno miałam ochotę na wypróbowanie jakiegoś przepisu z książki Cukiernia Lidla i w końcu się skusiłam na Placek ze
moj przepis naZ niewielkim opóźnieniem- musicie mi wybaczyć miałam egzamin, zapraszam na pierwszy post z serii "Studenckie Wtorki" ;) Dla tych, co lubią wytrawne dania ze słodkim akcentem ... Dla
Czerwona PorzeczkaMiękki, soczysty i aromatyczny. Taki właśnie jest ten kurczak. Wymaga niewielkiego zaangażowania, ale naprawdę warto trochę przy nim postać.Składniki:udka z kurczakasólczosnek granulowanypapryka słodka
chwile dla mniePoniedziałek - ciężki dzień dla wielu z nas. Myślami jeszcze jesteśmy przy sobocie, a tutaj szef zasypuje nas stosem dokumentów. A jeżeli weekend był intensywny (zwłaszcza po
My Culinary ArtKurczak, pomarańcze i papryka.. trio idealne... przepis pochodzi z książeczki, która była dodatkiem do Good Food Magazine a udostępniła go kiedyś Karolina stronie Galerii potraw
Bernika - moj kulinarny pamietnik