przygotowane produkty, m.in. sezonowana wołowina, świeże warzywa. Nawet pogoda była jak na zamówienie – słoneczko przyjemnie grzało, a temperatura była idealna do uczty pod gołym niebem. Chwila odpoczynku po obiedzie i bierzemy się do roboty. Pod okiem szefa kuchni Akademii Smaku Dominika Moskalenki przygotowaliśmy kilka rodzajów wołowiny z grilla. Były obłędnie pyszne steki z rostbefu i antrykotu, cudownie soczysta polędwiczka, podana(...)krajów, m.in. belgijskim wiśniowym Kriekem i malinowym Lindemans. Jak zawsze, chciałoby się zostać dłużej, leniwie położyć na kocyku, słuchając szczebiotu ptaków w drzewach, ale wszystko co dobre szybko się kończy. Do domu wróciłam po 22-ej, pełna wrażeń i satysfakcji z dobrze spędzonego dnia. Dziękuję Organizatorom za zaproszenie i już z niecierpliwością czekam na kolejne nasze spotkanie
Obiad gotowyMajówka z racji wspanialej barowej pogody wykorzystaliśmy kulinarnie. Codziennie jakieś smakołyki mniej lub bardziej zdrowe, ale zawsze bezmleczne pojawiały się na naszym stole. Mój małżonek od
Państwo Wojtczuk gotująpotrawy Lyo Food nie dostarczają pustych kalorii. duży wybór, świetnych kompozycji smakowych: mus z awokado, nasiona chia, sos z zielonego pieprzu... czy to nie brzmi przepysznie? łatwe i szybkie przygotowanie długi okres przydatności do spożycia brak konieczności posiadania naczyń naturalny smak brak dodatku sztucznych barwników, konserwantów, polepszaczy smaku kompaktowe wymiary ... a wady? Chyba tylko jedna - cena. Jedna porcja dania głównego(...)torebce znajdziecie pozbawione wody, naturalne i zdrowe składniki, które po zalaniu wodą w magiczny sposób odzyskują właściwy kształt. Wystarczy kilka minut, żeby przed naszymi oczyma pojawił się pachnący niedzielnym obiadem, sycący i wartościowy posiłek czy też niebanalne, nieprzesłodzone śniadanie lub deser. Warto również dodać, firma może pochwalić się sporą ilością nagród, między innymi OutDoor Industry Award (za wybitne osiągnięcia jakościowe
Poranek na słodkoSezon na porzeczki już się prawie skończył… ale jakby ktoś jeszcze dorwał 0,7 kg porzeczek, lub miał zamrożone co nie co, to bardzo polecam
moj przepis naChyba najwięcej wysiłku wkładam w przygotowanie śniadania. Z założenia ma być pysznie, zdrowo i najczęściej na słodko, choć cukru do swoich śniadań nie dodaję. Rano
Cynamonowe szczęścieDługo oczekiwane:) ulubione sezonowe pierogi. Tym razem z zielonym dodatkiem Pierogi z dynią, serem i zielonym groszkiem SKŁADNIKI: farsz: 1 dynia Hokkaido 200g sera białego chudego
MarciochaKucharzybyłabym sobą, gdybym metodą prób i błędów nie osiągnęła smaku szpinaku, który mnie usatysfakcjonuje i zadowoli. A co więcej smaku, który sprawi, że nie wyobrażam sobie choćby jednego obiadu w tygodniu bez szpinaku. Tarta, którą dziś przedstawię, wymaga sprawnych rąk ;) Musimy bowiem przygotować ciasto, będące bazą dla naszego dania. Ale powiedzmy sobie szczerze, kto nie lubi prawdziwych wyzwań ;) Tak więc(...)oregano, bazylia, gałka muszkatołowa 3. Strona techniczna forma do tarty papier do pieczenia groch do obciążenia wałek Do dzieła :) 1. Na początek musimy wyrobić ciasto. Masło z mąką szybko zagniatamy w misce. Dodajemy żółtko, wodę, oraz doprawiamy. Po wyrobieniu jednolitej masy, odkładamy ciasto zawinięte w folię do lodówki na 1 godzinę. 2. W tym czasie przyrządzimy farsz. Na odrobinie
Mój Smak na ŻycieSkoro na dworze tak zimno i strach wychylać nos spod koca, postanowiłam porozpieszczać Wasze brzuszki smaczną, sytą i wegetariańską zupą. Od małego dziecka uwielbiam smak brukselki
Przepisy AleksandryBardzo dużo frajdy sprawa mi przygotowanie całego dania od początku do końca i kiedy tylko mam czas, to staram się nie iść na łatwiznę i nie
Przepisy AleksandryTakie danie (bardzo zbliżone) jedliśmy we Włoszech w trakcie naszej podróży poślubnej, dlatego poświęcam mu osobny post. To prawda, że potrawy z którymi powiązane są jakieś
Karola gotujezamrażarkę za kawałkiem mięsiwa, odpalić zamrożone mięsiwo w mikrofali. Wrzątkiem co trzeba potraktować Trochę posiekać, krzynę pokroić, zdeczko podsmażyć, ciupinę przyprawić. Zagarnąć wszystkie składniki do michy. I oto jest! Obiad w 15 minut gotowy :) Spragnionych bardziej precyzyjnego przepisu odsyłam do instruktażu poniżej :) Składniki na 1 porcję: 50g kaszy kuskus - warzona na sucho 100g mięsa z kurczaka 1 łyżeczka oliwy(...)Odstawić do napęcznienia pod przykryciem na 10 minut. Mięso z kurczaka rozmrozić w mikrofali - ja przechowuję w zamrażarce poporcjowane i już wcześniej pokrojone kawałki kurczaka, przydatne właśnie na takie szybkie gotowanie . Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i posypać przyprawą do kurczaka. Podsmażyć na złoto. Cebule posiekać w drobną kostkę. Papryki i ogórek kiszony pokroić w małe kawałki. Kuskus, mięso
Grunt to przepis!się na samą jego myśl. Kolejnym punktem programu było #selfi na 49 piętrze najwyższego budynku we Wro - Sky Tower. Już wtedy wiedzieliśmy, że będzie to niezapomniany weekend.Następnie szybka wizyta w kuchni Art Hotelu, aby chwilę później przemknąć na spotkanie z Panami - Makłowiczem i Bikontem.Jeżeli myślicie, ze to koniec atrakcji tego dnia, to się mylicie, bowiem zaraz(...)pewnej grupy blogerów to była zdecydowanie jeszcze noc :) - pojechaliśmy do studia Piotra Kucharskiego na warsztaty, na których byliśmy podzieleni na grupy przygotowując sobie śniadanie - choć w sumie to obiad był ^^. Wszystko było tak pyszne, ze żal było zostawiać, jednak grafik napięty, więc od razu ze studia udaliśmy się na wrocławski rynek na paradę kucharzy.Krótka przerwa / chwila zwiedzania / odpoczynek
Słodkie PrzyjemnościJABŁKA W CIEŚCIE Obiecany Wam post z przepisem na jabłka w cieście. To śniadanie, które pojawia się u Nas często jesienią kiedy, to jest sezon
SMYKWKUCHNIWitajcie kochani, minęło sporo czasu, wypadła nam duża przerwa w blogowaniu, ale wierzymy, że w końcu wrócimy do stałej ciągłości i regularności. Potrzeba po prostu
Symfonia SmakówDziś kolejny test makaronu BARTOLINI, tym razem są to kolanka z przyprawami. Skład oczywiście zaakceptowany, ponieważ znajdziemy tam
Życie na widelcuTaki czosnek jest stworzeniem stadnym. Każdy ząbek musi mieć przytulonego obok towarzysza. Inaczej usycha biedny. Podobnie z całym główkami. Najlepiej chyba się czuja przytulona jedna do
bistro mamaSzkoły robienia białej kiełbasy są dwie: używamy do niej peklosoli lub zwykłej soli. Przy użyciu peklosoli kiełbasa będzie
Kulinarne przygody Gatity