Makaron zdominował ostatnio moje obiady. Być może wynika to z faktu, że już nie mogę doczekać się urlopu i wakacji, być może odzywa się we mnie ogromne pragnienie włoskiej przygody. Być może tęsknię za tradycyjnym włoskim jedzeniem, a być może po prostu makaron to mój numer jeden, który sprawdza się w każdej sytuacji. Dziś zapraszam Was na makaron w sosie(...)kurkowym. Wbrew pozorom to danie mega proste i naprawdę szybkie. I za to chyba najbardziej je lubię – szybkość przygotowania. Zapewne znacie to uczucie, gdy wracacie zmęczeni z pracy i głodni z pracy, a w lodówce pustki. W takich sytuacjach makaron sprawdza się zdecydowanie najlepiej. Zanim się obejrzymy ( i pochłoniemy wszystko co będzie w zasięgu ręki, gotowe i pożywne danie
365 dni dookoła kuchniPonieważ miałam akurat cieciorkę w puszce, postanowiłam podzielić zawartość i z połowy zrobić hummus. A co z drugą połową? Padło na sałatkę, bo leniwej żonie nie chciało się robić obiadu, a sałatki w naszym domu, szczególnie z podpiekaną bułą z masłem czosnkowym są bardzo lubiane i mile widziane w roli pełnoobiadowej;) Tak narodziła się sałata z ciecierzycą. Do sałaty dodałam(...)fetę, cebulę, pomidorki. Ale miałam strasznego smaka na ogórki, w dodatku kiszone, więc ten nietypowy składnik w tym zestawieniu również się znalazł. Sałatka wyszła świetna, robi się ją dość szybko, szczególnie jeśli użyjemy gotowych miksów sałat, bo ile zajmuje pokrojenie awokado, kilku pomidorków i cebuli? Chwilkę! No i oczywiście poza sałatą musiała pojawić się rukola. Do rukoli trzeba dorosnąć, sama
Mieszam w Garnkudzieci na kolację? Kolacja, to posiłek, na którego przygotowanie mogę poświęcić więcej czasu niż na śniadanie. Zwykle rano mój syn jada przygotowane na szybko słodkie płatki lub muesli z pokrojonym bananem i mlekiem. Latem dolewam zimnego mleka lub jogurtu naturalnego, a zimą zawsze podgrzewam mleko. Ale za to kolacje wyglądają bardzo różnie, nie są tak monotonne jak śniadania. Staram się(...)każdego dnia przygotować coś innego, choć gdy nic mi nie przychodzi do głowy, robię tradycyjne kanapki - ser, szynka, ogórek lub pomidor. Czasem jest to zupa, która została z obiadu, czasem podsmażone na chrupko ziemniaki i kalafior. Często robię też jajka na miękko lub kaszkę manną z jabłkiem startym na tarce. Ale jest coś, co moje dziecko wręcz uwielbia - twarożek
Posadzone i zjedzoneMuszę przyznać , że spodobała mi się taka alternatywa na wątróbkę.Tani , pyszny obiad , ale inny ma swój urok.Bardzo polecam ten przepis , Zapraszam!. 50 dag.wątróbek kurzych 2 łyżki oleju 5 pomidorów 50 dag.pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku liść szałwi sól i pieprz ******************************* Wątróbkę myjemy , oczyszczamy z wszelkich błon, i kroimy w kostkę.Pomidory sparzyć , obrać(...)skórki ,miąższ pokroić drobno.Grzyby oczyścić , pokroić na kawałki.Cebulę i czosnek drobno posiekać.Rozgrzać olej na patelni , na dużym ogniu szybko usmażyć wątróbkę. Dodać Cebulę i czosnek,grzyby oraz posiekaną szałwię .Wymieszać dokładnie i smażyć jeszcze 3 - 4 minuty , cały czas mieszając .Dodać Pomidory i dusić jeszcze 5 minut , doprawić solą i pieprzem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiniespodzianka - zapukał kurier z paczką (właściwie to paką!) od firmy Orzech :) Dzięki produktom, które w niej znalazłam sałatka jarzynowa powstała w kilka minut - i nie dość, że była szybka to jeszcze pyszna! I zobaczcie, jak ładnie można podać z pozoru zwykłą sałatkę :) SKŁADNIKI: (na 4 duże babeczki lub 8 małych) 1 tortilla (lub 2 jeśli robimy małe babeczki) Normal(...)false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 1 słoik Mieszanki marchew, groszek, kukurydza (460g) Orzech 1-2 ogórki konserwowe z chilli Orzech 1 ugotowany ziemniak (użyłam ziemniaka z obiadu) 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy 2 pomidorki koktajlowe szczypiorek sól, pieprz do smaku 1. Z tortilli wyciąć 4 kółka - ja złożyłam ją na 4 (jak naleśnika
Kto ugości moich gości?Ziemniak to zdecydowanie nie jest moje ulubione warzywo. I tak jak przez większość roku unikam ziemniaków tak latem nadrabiam zaległości, bo młode ziemniaczki to zupełnie inna
HealthyCreationsTo jedna z tych sałatek, które całkiem pozytywnie zaskakują. Patrząc na składniki wiedziałam, że może być fajna, choć jednocześnie przyznać muszę, że kapusta pekińska jako baza
Smaki Na TalerzuMoi Kochani, miałam przyjemność przyjrzeć się z bliska książce Beaty Pawlikowskiej "Szczęśliwe garnki extra", którą dostałam od EDIPRESSE KSIĄŻKI To rewelacyjna książka zawierająca przepisy na
Z Kuchni Do KuchniTakie gołąbki moja Mama robi od lat stosunkowo często, bo każdy u nas lubi, a są mniej pracochłonne od tradycyjnych, zawijanych. Ja osobiście nie robiłam już
Kolorowy PrzepisownikZdarzyło się Wam kiedyś że napiekliście za dużo naleśników i żadnemu z domowników już się nie zmieści? No to jesteście w dobrym miejscu, bo teraz można
Moje Małe CzarowanieSezon na świeże arbuzy trwa. Proponuję to wykorzystać i przyrządzić świeży koktajl z ich wykorzystaniem. Jeśli nie chcesz przegapić najciekawszych przepisów Dołącz do
IzaGotujeblogów królują szparagi i rabarbar, a u mnie trochę przekornie - brokuły. Do tego kukurydza i indyk jako pyszne nadzienie do pełnoziarnistej, orkiszowej tarty na kruchym spodzie. Idealna na letni obiad. SKŁADNIKI (8 porcji) : Nadzienie: 50 g kukurydzy 200 g brokułów 3 jajka ugotowane na twardo 150 g piersi z indyka Masa jajeczna: 3 jajka 220 g jogurtu greckiego(...)szczypta soli Ciasto kruche: 250 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej 100 g zimnego masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, jajko i posiekane masło. Szybko zagnieć ciasto i uformuj kulę. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 20 minut. 2. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż
Powiedz dietom nieZapewne nie raz już znudziły Wam się tradycyjne mielone kotlety. Wtedy zawsze staram się coś do nich "dorzucić", żeby były bardziej apetyczne;) Tym razem zrobiłam niektórym
Z miłości do słodkościChoć Clafoutis to tradycyjny podawany na ciepło, oprószony cukrem pudrem francuski deser, pochodzący z regionu Limousin we Francji od XIX wieku pieczony z
Luźna Kuchniapokrój w plastry. Posól i wrzuć na patelnię do grillowania. Następnie przygotuj frytki. Wsyp je do miski, posól, posyp przyprawą do pizzy. Następnie polej olejem rzepakowym, wymieszaj dokładnie i szybko włóż do piekarnika na 220 stopni na około 15 minut- grzanie góra i dół. Przygotuj sałatkę, dodaj do niej wielkopolski olej lniany. Odłóż. Zgrillowane piersi z kurczaka przełóż do miski(...)balsamicznego z Modeny Ponti. Wymieszaj i przykryj talerzem. Po 15 minutach wyciągnij frytki. Wyłóż na talerz obok sałatki. Dodaj „zamarynowane” piersi z kurczaka. Dosmacz glassą sojową Ponti. I pyszny obiad gotowy. Pełen słońca, aromatu i ...zdrowy! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniProsta, bardzo aromatyczna zapiekanka ziemniaczana o pięknej historii. Tartfilette doskonale nadaje się na obiad w chłodne, jesienne dni. Czas przygotowania : Godzina Poziom trudności : Łatwy Liczba porcji : 4 Świetny przykład udanego marketingu i reklamy. W latach 80. minionego wieku Unia Producentów Reblochona postanowiła coś zrobić, żeby poprawić sprzedaż tego unikalnego, lokalnego sera i wymyśliła danie o chwytliwej nazwie Tartiflette(...)słowa „tartiff”, który w lokalnym dialekcie znaczy „ziemniak”. Tartiflette to ziemniaczana zapiekanka z dodatkiem sera reblochon. Dzięki odpowiedniemu marketingowi i reklamie szybko zdobywała popularność, najpierw w rejonie Alp francuskich, później w Szwajcarii i Włoszech i wreszcie na stałe weszła do restauracyjnych menu jako klasyczne, francuskie danie. Serem w podatki Kluczowym składnikiem zapiekanki jest ser reblochon, lokalny przysmak w alpejskim rejonie
Niedzielny kucharzkompotem, a jak za oknem plucha i zimno to mi się nie chce. Podejrzewam, że to dlatego, że bohaterowie książek i ich losy są ważniejsi niż jakiś tam obiad. Może też dlatego, że gotuję albo w domu, albo dla innych praktycznie non stop. Podczas takiej właśnie niemocy lubię robić gęste i pożywne zupy. Pachnące, rozgrzewające i banalnie proste. Inspiracją(...)indyjski dal – zupa z czerwonej soczewicy. Pokombinowałam, dodałam trochę od siebie i jest. Najlepsza i najszybsza zupa na wielki głód i chłód. Totalnie wegańska i bezglutenowa i piekielnie szybka. Potrzebujemy: 4 duże ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę 500 g czerwonej soczewicy 1 dużą cebulę drobno pokrojoną 4 ząbki czosnku drobno posiekane 2 łyżki przyprawy ras el hanout
ladykitchenudekorowanych na różne sposoby; szczególnie prawie pięcioletni bratanek C. miał przy tym ogromną frajdę (choć większość swoich małych dzieł od razu pochłonął, niewiele więc było później do podziwiania). Na obiad zjedliśmy zupę z kasztanów z domowymi, pachnącymi bułeczkami, a na deser (o dziwo, większość gości jeszcze miała miejsce) ciasto z niespodzianką (o którym już niebawem, bo nada się nie tylko(...)wprowadziło iście świąteczny nastrój - w tle świąteczne piosenki, mimowolnie nucone pod nosem, wszyscy jacyś tacy radośni... Choć nadal ciężko mi uwierzyć, że Wigilia już pojutrze. Ten czas płynie tak szybko... Chyba się starzeję.Zrobiłam też, na wyraźne życzenie C., pierniczki nie do dekoracji, a do jedzenia. Z nadzieniem z powideł śliwkowych - tak mu zasmakowały, tak je wszystkim wychwalał
Pożeraczka, czyli raz adobrzePieczona papryka z ziołami do słoików na zimę w lekkiej zalewie octowej z oliwą Papryka to niezwykłe warzywo, które świetnie smakuje na surowo, na ciepło w
KorniszonkiMoje dziecię skończyło wczoraj 6 tygodni. 43 dni kompletnej rewolucji, braku ochoty i czasu do stania przy kuchni (w ostatnim czasie zdecydowanie PanMąż gotuje ;)) i zadziwienia
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!