świąt jeszcze trochę czasu, ale aby uprzyjemnić ten nieznośny dla dzieciaków czas oczekiwania wspólnie ćwiczymy świąteczne przepisy. I tak oto pojawiły się na dzisiejszym obiedzie prawie świąteczne uszka jako dodatek do domowego barszczyku. Uszka prawie świąteczne ponieważ w tych prawdziwie świątecznych występują dodatkowo grzyby suszone a miejsce podgrzybków zajmują prawdziwki.SKŁADNIKI (na ok 80 szt.)Cisto25 dkg mąki1 żółtkook(...)nadal zarabiam widelcem. Dodaję tyle wody aby ciasto uzyskało jednolitą gęstą konsystencję - ilość wody zależna jest od mąki. Kiedy wszystkie składniki połączą się przekładam na stolnice i zagniatam szybko ciasto aby było gładkie i plastyczne ( w razie konieczności dodaję wodę albo podsypuję mąką). Miskę oprószam mąką i przekładam do niej ciasto, przykrywam ściereczką i odstawiam aby ciasto odpoczęło (około
Magiczna kuchnia DariiW niedzielę wybraliśmy się na pierwszą w tym roku wycieczkę rowerową. Niestety pogoda popsuła się w pewnym momencie i wróciliśmy do domu wcześniej niż planowaliśmy. Nie
MiksturownikWeekend to najlepszy czas aby odrobinę poszaleć w kuchni. Pyszne, pożywne śniadanie to jest to co da nam energię na cały dzień. Omlet z szynką, serem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kofta to jedno z tradycyjnych dań kuchni hinduskiej. Przygotowuje się je na bazie sera. Ja zrobiłam moją wersję tego przysmaku - wegańską. Tak na prawdę planowałam zrobić
pyszne zdrowościJakiś czas temu Powtwór zawitał do domu z trzema słoiczkami pesto w różnych smakach. Słoiczki grzecznie stanęły sobie w szafce i czekały na swoją kolej. Właśnie
Kuchenne zapiski EdytyMakaron z serem z ziemniaka Chwilkę drapałem się po głowie i zastanawiałem co zrobić na obiad. Wybrać miałem między ziemniakami a makaronem, ale jak tu wybrać, skoro pożąda się jednego i drugiego? Postanowiłem więc, po chwili namysłu, ukręcić ser z ziemniaka (równie prawdziwy ser, jak te tanie marketowe) i ubabrać w nim makaron. Otrzymałem cudo, które widzicie na załączonym obrazku(...)tych wspaniałościach zostały tylko wspomnienia i żal. Na szczęście sklep jest niedaleko, więc mogę zafundować sobie powtórkę z rozrywki!” Innymi makaronowymi przepisami, które serdecznie Wam polecam, to szybkie spaghetti oraz makaron z groszkiem . Bardzo smaczne, sycące a co najważniejsze… proste i szybkie! Artykuł Makaron z serem z ziemniaka pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmanrosole, który został z niedzielnego obiadu, można ugotować nie tylko pomidorówkę ;) Jesienią polecam Wam krem z selera i ziemniaków, podany z quinoą i rydzami smażonymi na maśle :) Składniki: 1 szklanka ugotowanej quinoy w trzech kolorach 1 średni seler 2 ziemniaki 500 ml rosołu białe warzywa z rosołu (pietruszka, cebula, seler) mięso z kurczaka z rosołu (około 150 gram(...)studzimy i blendujemy z rosołem, warzywami z rosołu i kurczakiem. Całość podgrzewamy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z rydzami, quinoą i świeżym oregano. Prosto i szybko
Quinoa Raz!bowiem nie przelewki... Za naszą cierpliwość bajgle odwdzięczą się charakterystyczną skórką i zwartym, sycącym miąższem. Są pyszne! Idealne do kanapek na śniadanie, lunch czy kolację. A może nawet na obiad...? Bajgle Składniki: (na 18 sztuk) zaczyn: 150 g mąki pszennej 150 ml letniej wody 3 g świeżych drożdży ciasto właściwe: 700 g mąki pszennej 350 ml letniej wody 2 łyżki(...)rozpuszczone w wodzie, miód i cały zaczyn. Zagnieść, dodać sól, wyrabiać jeszcze przez 5 minut. Ciasto przykryć, odstawić do lodówki do wyrośnięcia na 10 godzin. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 18 równych części. Za każdej uformować kulę. Ułożyć je na blacie obsypanym mąką, przykryć ściereczką i zostawić na 20 minut. Po tym czasie w każdej bułeczce palcem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJakiś czas temu ugotowałam pierogi ruskie ( tutaj ) a tym razem były pierogi z mięsem. Są to ulubione pierogi moich dzieci. Mogą je jeść na śniadanie, obiad i kolacje (nie żebym nie miała nic innego w lodówce ;) ) Składniki: Ciasto: ok. 0,5kg mąki 1 szklanka(...)wrzątkiem włożyć 2 łyżki masła, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Mąkę wsypać mąkę, dodać gorącą wodę z rozpuszczonym masłem i sól. Wymieszać początkowo widelcem (można poparzyć się). Następnie zagnieść szybko ciasto. Ciasto rozwałkować na bardzo cienko, szklanką wykrajać kółka. Na środek nałożyć farsz mięsny i skleić pieroga. Gotowe pierogi wrzucać na osolony wrzątek i po wypłynięciu gotować około
Amatorka kuchennajedzenia, podziwiania przyrody, najprzyjemniejsze w naszym pobycie były bezcelowe, niespieszne spacery (nie)utartymi szlakami i poznawanie tego miejsca. Fot. Widok z restauracji w marinie, Funchal Niestety wszystko co dobre szybko się kończy, a w cudownym towarzystwie czas przelatuje przez palce! Ciężko było opuszczać to niesamowite miejsce, jednak świadomość, że kiedyś tu wrócimy dodawała nam otuchy :) Fot. Zdjęcia z lotniska(...)koszt pobytu: 140 euro, czyli ok 600 zł przejazd taxówką z lotniska do hoteliku: 65 zł (30 euro / 2 osoby) autobus z Funchal na lotnisko: 14 zł cena obiadu w zależności od miejsca, to koszt od 3 euro (zupa), 7 / 8 euro do 20 euro (drugie danie) Jeśli choć trochę zainteresowała Was ta niesamowita wyspa, poniżej linki do wpisów / fotorelacji
Taste Of My Dayjest najlepszym sposobem? Eintopf! Eintopf, dla tych, którzy nie wiedzą (a pewnie przygotowują to bardzo często :)) to (jak sama niemiecka nazwa wskazuje) danie jednogarnkowe, które zastępuje cały obiad. Podobno był przygotowywany w socjalistycznych Niemczech w każdą niedzielę (Eintopsonntag), aby zaoszczędzić pieniądze i przekazać je biedniejszym. Składnikami są wszystkie rzeczy, który mamy pod ręką, a występować może jako zupa, potrawka(...)pomidory z puszki 1 łyżka oleju 1 łyżka pikantnego ketchupu przyprawy (sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie papryka słodka/ostra, czosnek) *może być inne mięso Przygotowywanie (banalnie proste i szybkie!): 1. Rozgrzewamy olej na patelni (lub garnku), wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa i podsmażamy. 2. Po ok. 10min. dorzucamy parówki. 3. Chwilę później dodajemy pomidory z puszki i łyżkę ketchupu. Doprawiamy
Kitchens AlphabetOstatnio dużo eksperymentuję w kuchni i przyrządzam potrawy z różnych stron świata, jedna z nich jest Quesadilia. Jest bardzo dobrym pomysłem na lunch czy obiad. A to przepis na niąSkładniki: Placki tortilla, Puszka pomidorów, Cebulą, Puszka kukurydzy, Puszka czerwonej fasoli, Mozzarella, Ząbek czosnku, Filet z kurczaka, Olej do smażenia, Sól, pieprz Przygotowanie: W garnuszku rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę(...)wykładamy gotową masę i posypujemy pokrojoną mozzarellą. Przykrywamy z wierzchu drugim plackiem. Tak skompletowaną potrawę obsmażamy na suchej patelni grillowej po parę minut z każdej strony. Aby w miarę szybko i łatwo obrócić nasze danie na patelni, przydatny będzie duży talerz. Smacznego PS. Wasze komentarze Motywują nas do większej pracy nad naszym blogiem, dlatego zachęcamy was do włączenia się
cookplzaczniemy za późno i nie będzie innej opcji niż last minute a może świadomie wybierzemy slow święta. Większość tych przepisów wygląda tak efektownie, że nikt nie domyśli się jak szybko udało się je zrobić. Wielkanoc zwyczaje Sadzenie kiełków jest proste. Daje dużo radości i nie zajmuje dużo czasu a kiedy rzeżucha wyrośnie możemy nią udekorować stół, albo przerobić(...)trzeba jechać do Włoch czy Hiszpanii. Na małopolskich wsiach można spotkać Siudą Babę, czyli mężczyznę który smaruje sadzą młode panny. No dobrze. Ale jednak jakieś wielkanocne śniadanie i obiad trzeba rodzinie podać. Co będziemy w tym roku jeść na Wielkanoc? Warstwowa sałatka wielkanocna To świetny pomysł na święta, ale jeszcze lepszy na sprzątanie lodówki po nich, gdy zostanie
Ugotowane pozamiataneOd niedawna hoduję na parapecie kuchennym doniczkową bazylię, która jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Zazwyczaj moje przygody z hodowaniem jakichkolwiek roślin kończą
wegujemygęsty - nie wiem, jak to inaczej określić. Nie jest zbity, po prostu smakuje jak porządny chleb, a nie żadne tam napompowane bułki.Jeśli zostanie Wam trochę ziemniaków z obiadu, polecam bardzo.Chleb z ziemniakami, rozmarynem i pietruszkąSkładniki:(na 1 spory bochenek)400 g mąki pszennej200 g mąki żytniej30 g świeżych drożdży200 g ugotowanych, ostudzonych ziemniaków300 ml letniej wody1 łyżeczka cukru2 łyżeczki(...)zaczyn, wodę, sól i rozgniecione widelcem ziemniaki. Zagnieść ciasto. Dodać oliwę, drobno posiekany rozmaryn i pietruszkę, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, uformować z ciasta bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 40-45 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie wierzch spryskać wodą.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrze