wszystko co macie pod ręką, np. resztki kurczaka z rosołu, który dzięki przyprawom i innym składnikom nabierze nowego smaku. Do tego ryż, warzywa i np. krewetki – i pyszny obiad, który zadowoli nawet wybrednych domowników – gotowy. P rzepisy z resztek kurczaka – marokański gulasz z resztek kurczaka Marokański gulasz to godny uwagi przepis na wykorzystanie resztek pieczonego mięsa(...)kurczaka – zapiekanka z penne i sosem pomidorowym Ta zapiekanka z resztek kurczaka to nasz ulubiony patent na kulinarny recykling kiedy brakuje nam czasu i musimy zrobić coś na szybko. To pyszne i sycące danie, które świetnie nadaje się na lunch do pracy, albo na szybką kolację, przygotujecie w pół godziny. Wystarczą 3 składniki. Zostaje nam tylko życzyć smacznego! Ekonomiczna
Niedzielny kucharzkluski kładzione?”. Pół godziny i już były gotowe w dużej ilości. Delikatne, smaczne i własnej roboty. Obiad z takimi kluseczkami na pewno przypomni każdemu mamine i babcine domowe obiady. Kluski kładzione: 4 średnie jajka 3 szklanki mąki 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka 1 czubata łyżka masła szczypta soli listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Masło(...)minut, aby odpoczęła. Po tym czasie zagotowujemy wrzątek w garnku (wrzątek solimy). Nabieramy ok. pół małej łyżeczki ciasta i zrzucamy je za pomocą drugiej łyżeczki na wrzącą wodę. Po szybkim wrzuceniu kilkunastu kluseczków delikatnie mieszamy wodę, aby kluski odczepiły się od dna (jeśli opadły) i gotujemy ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Wyławiamy kluski i wkładamy na chwilę do lodowatej
Poezja smakuJako że czasu mało, dziś będzie szybko; ostatnio obiecałam ciąg dalszy do tego przepisu więc oto i on... Nie wiem jak u Was ale u mnie z tej ilości tego dania ZAWSZE coś zostanie i to "coś" to czasem jest nawet połowa. Jest to tak sycący zestaw, że nie jesteśmy w stanie zjeść całości od razu. Generalnie(...)panie mrożenia i odgrzewania, itp. Jednak niektóre potrawy aż się proszą o zostawienie "na potem" bo "potem" po prostu smakują jeszcze lepiej... I taki właśnie jest ten obiad, a że nie lubimy jeść drugi raz tego samego, to: warzywa z soczewicą z patelni - do garnka; kasza - do tego samego garnka; garnek - do lodówki. A NASTĘPNEGO DNIA: - dolewamy przegotowanej albo
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEostatnio wielką ochotę na nią i pstryknęłam kilka fotek przed obiadem, nie było innego wyjścia i musiały zostać one ukazane światu :DDD Pokażę Wam jak w 15 minut przygotować obiad dla całej rodziny, pyszny i mega pożywny. Całość zajmuje dosłownie tyle, ile smaży się mięso, w tym czasie robię sos czosnkowy, kroję wszystkie warzywa i podpiekam tortille. Reszta to już(...)Wszyscy uwielbiamy to danie, bo smakuje rewelacyjnie, a "wisienką na torcie" jest tu sos czosnkowy, którym polewam wszystkie składniki. Bez niego tortilla nie smakowałaby tak bosko:) Jeśli chcecie zatem szybko i smakowicie nakarmić rodzinę (lub tylko siebie :DD) to ta potrawa jest właśnie dla Was:) SKŁADNIKI (ilość według uznania): tortille (użyłam pszennych) sałata lodowa pomidory ogórek kolorowa papryka cebula
Słodko-Słony Świat Ilonypierwsze skrzypce, ale łagodnieje w towarzystwie kurczaka i sera. Pyszności!Sama zjadłam nieprzyzwoicie duży kawałek, a kiedy C. wrócił z pracy i spróbował stwierdził, że powinnam zacząć gotować obiady. I choć tarta była sporych rozmiarów, zniknęła błyskawicznie. Polecam serdecznie - może polubicie brukselkę...?Tarta z brukselką i kurczakiemSkładniki:(na formę do tarty o średnicy 31 cm)ciasto kruche:250 g mąki(...)łyżki masła2 jajka1 żółtko100 ml śmietany kremówki (38%)80 g żółtego serasólpieprzMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, następnie palcami wgnieść je w mąkę. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać wodę.Z ciasta uformować kulę, zawinąć szczelnie w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Odkroić końcówki brukselki, zdjąć wierzcnie liście
Pożeraczka, czyli raz adobrzemojprzepisna.pl | Rogaliki 3 składnikowe – wegańskie Genialne w swojej prostocie, pyszne, kruchutkie, bez dodatkowego cukru, bez jajek, bez laktozy i białek mleka krowiego. Wszystkie składniki są
moj przepis naprzygotowane produkty, m.in. sezonowana wołowina, świeże warzywa. Nawet pogoda była jak na zamówienie – słoneczko przyjemnie grzało, a temperatura była idealna do uczty pod gołym niebem. Chwila odpoczynku po obiedzie i bierzemy się do roboty. Pod okiem szefa kuchni Akademii Smaku Dominika Moskalenki przygotowaliśmy kilka rodzajów wołowiny z grilla. Były obłędnie pyszne steki z rostbefu i antrykotu, cudownie soczysta polędwiczka, podana(...)krajów, m.in. belgijskim wiśniowym Kriekem i malinowym Lindemans. Jak zawsze, chciałoby się zostać dłużej, leniwie położyć na kocyku, słuchając szczebiotu ptaków w drzewach, ale wszystko co dobre szybko się kończy. Do domu wróciłam po 22-ej, pełna wrażeń i satysfakcji z dobrze spędzonego dnia. Dziękuję Organizatorom za zaproszenie i już z niecierpliwością czekam na kolejne nasze spotkanie
Obiad gotowyMajówka z racji wspanialej barowej pogody wykorzystaliśmy kulinarnie. Codziennie jakieś smakołyki mniej lub bardziej zdrowe, ale zawsze bezmleczne pojawiały się na naszym stole. Mój małżonek od
Państwo Wojtczuk gotująpotrawy Lyo Food nie dostarczają pustych kalorii. duży wybór, świetnych kompozycji smakowych: mus z awokado, nasiona chia, sos z zielonego pieprzu... czy to nie brzmi przepysznie? łatwe i szybkie przygotowanie długi okres przydatności do spożycia brak konieczności posiadania naczyń naturalny smak brak dodatku sztucznych barwników, konserwantów, polepszaczy smaku kompaktowe wymiary ... a wady? Chyba tylko jedna - cena. Jedna porcja dania głównego(...)torebce znajdziecie pozbawione wody, naturalne i zdrowe składniki, które po zalaniu wodą w magiczny sposób odzyskują właściwy kształt. Wystarczy kilka minut, żeby przed naszymi oczyma pojawił się pachnący niedzielnym obiadem, sycący i wartościowy posiłek czy też niebanalne, nieprzesłodzone śniadanie lub deser. Warto również dodać, firma może pochwalić się sporą ilością nagród, między innymi OutDoor Industry Award (za wybitne osiągnięcia jakościowe
Poranek na słodkoSezon na porzeczki już się prawie skończył… ale jakby ktoś jeszcze dorwał 0,7 kg porzeczek, lub miał zamrożone co nie co, to bardzo polecam
moj przepis naChyba najwięcej wysiłku wkładam w przygotowanie śniadania. Z założenia ma być pysznie, zdrowo i najczęściej na słodko, choć cukru do swoich śniadań nie dodaję. Rano
Cynamonowe szczęścieDługo oczekiwane:) ulubione sezonowe pierogi. Tym razem z zielonym dodatkiem Pierogi z dynią, serem i zielonym groszkiem SKŁADNIKI: farsz: 1 dynia Hokkaido 200g sera białego chudego
MarciochaKucharzybyłabym sobą, gdybym metodą prób i błędów nie osiągnęła smaku szpinaku, który mnie usatysfakcjonuje i zadowoli. A co więcej smaku, który sprawi, że nie wyobrażam sobie choćby jednego obiadu w tygodniu bez szpinaku. Tarta, którą dziś przedstawię, wymaga sprawnych rąk ;) Musimy bowiem przygotować ciasto, będące bazą dla naszego dania. Ale powiedzmy sobie szczerze, kto nie lubi prawdziwych wyzwań ;) Tak więc(...)oregano, bazylia, gałka muszkatołowa 3. Strona techniczna forma do tarty papier do pieczenia groch do obciążenia wałek Do dzieła :) 1. Na początek musimy wyrobić ciasto. Masło z mąką szybko zagniatamy w misce. Dodajemy żółtko, wodę, oraz doprawiamy. Po wyrobieniu jednolitej masy, odkładamy ciasto zawinięte w folię do lodówki na 1 godzinę. 2. W tym czasie przyrządzimy farsz. Na odrobinie
Mój Smak na ŻycieSkoro na dworze tak zimno i strach wychylać nos spod koca, postanowiłam porozpieszczać Wasze brzuszki smaczną, sytą i wegetariańską zupą. Od małego dziecka uwielbiam smak brukselki
Przepisy AleksandryBardzo dużo frajdy sprawa mi przygotowanie całego dania od początku do końca i kiedy tylko mam czas, to staram się nie iść na łatwiznę i nie
Przepisy Aleksandry