Zupa krem z pieczarek Wybrałem się na „spacer” do Kauflanda. Zastanawiasz się w jakim celu? No a po co, motyla noga, mógłbym tam iść
BlendmanGotowana kapusta kiszona to pyszny dodatek do wielu mięs.Ja bardzo ją lubię dziś przygotowałam ją z pysznymi kluseczkami, które bardzo łatwo można przygotować. SKŁADNIKI: kiszona
Kuchnia BeatyCo może być lepszego niż gofry w niedzielę na śniadanie? Szczerze mówiąc nic nie przychodzi mi do głowy. Pyszne, puszyste gofry, to jest to. Mój przepis
Ratunku obiadWspaniały dodatek do obiadu, ale nie tylko. Mogą również stanowić samodzielne danie – kluski śląskie. Możliwości ich podania jest bardzo wiele – do mięs, ze skwarkami, z sosem pieczarkowym, czy jak u mnie – kluski śląskie z pesto bazyliowo migdałowym. Składniki: - ugotowane ziemniaki (miałam ok. 1kg)- mąka ziemniaczana ¼ wagi ziemniaków- sól (do gotowanej wody) W dużym garnku zagotowujemy posoloną(...)kluski. Gotujemy 3-4 minuty od chwili wypłynięcia klusek na powierzchnię. Z podanych proporcji wyszło mi 20 sztuk klusek śląskich.Kluski śląskie z pesto bazyliowo migdałowym, to danie proste, szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu. Moja wersja powinna zaspokoić apetyt wegan, wegetarian, osób na diecie bezglutenowej… i nie tylko. Danie jest kolejnym przykładem na wielkość prostoty nad przepychem. Jest
mojewypiekiinietylkoodmówić. A taki chleb zajmuje i czas, i myśli. Tym razem sięgnęłam do książki Pieczenie chleba w domu Gertrud Weidenger i Marie-Theres Wiener. Miałam trochę ryżu z obiadu, a pamiętałam, że właśnie tam widziałam bardzo apetyczny bochenek z ryżem właśnie. Przepis pozmieniałam - zamiast lekko słodkawo-cytrynowego, mlecznego chleba upiekłam taki zwyczajny, z szałwiową nutą. Zamiast gotować ryż(...)czasie dodać resztę mleka, ryż, sól i drobno posiekaną szałwię. Zagnieść gładkie ciasto - może się lekko lepić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść. Uformować bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 45 minut.Na blasze z chlebem ustawić mniejsze naczynie z wodą.Piec w 200 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki na ciasto : • 200g mąki pszennej • szczypta soli • 100g masła • 1 jajko • 3 łyżki lodowatej wody Wszystkie składniki bardzo dobrze wyrobić np przy pomocy malaksera. Kulę
KUCHNIA POLSKARolada z ciasta francuskiego w dwa różne sposoby. Świetna przekąska na przyjęcie jak i na niedzielne popołudnie. Składniki : opakowanie ciasta francuskiego (xxl) 35 dag filetu z
Mechanik w kuchniProste, szybkie sosy są zawsze w cenie, zwłaszcza, gdy czasu mamy niewiele, a apetyt spory :) Sos neapolitański to bodaj najbardziej klasyczny z włoskich sosów, a na jego podstawie dokonywać można różnych wariacji, jak na przykład ta albo ta.Składniki:- 400 g dowolnego makaronu- 1 duża cebula- 1 puszka krojonych pomidorów- 1 większy ząbek czosnku- tłuszcz do smażenia - starty(...)sezonie używamy świeżych pokrojonych w niewielkie cząstki. Mieszamy wszystko razem i trzymamy na ogniu aż do momentu, w którym pomidory zaczną się rozpadać. Nadszedł czas na najważniejszy punkt naszego obiadu - zioła. Musi być ich dużo. Dodajemy ok. łyżki bazylii, tyle samo oregano i ziół prowansalskich. Ja oprócz tego dodałam również odrobinę rozmarynu. Doprawiamy solą, pieprzem i czerowną papryką, w zależności
Kulinarne zapędy KokosaSałatka z quinoa, batatami i granatem wzbudziła ogromne zainteresowanie na Facebooku, dlatego też to właśnie nią chciałabym otworzyć cykl z przepisami moich czytelników Dziękuję Wam za
Kuchnia BazyliiPrzepis na chili sin carne z cukinią i bakłażanem…Poświąteczny przegląd lodówki i zamrażalki przyniósł mi pomysł na chili. Namoczoną fasolę czasami mrożę, bo jak
codojedzeniakruszonka, która została nieco unowocześniona odrobiną kardamonu. Naprawdę - nie można chcieć więcej.W tajemnicy powiem, że poczęstowałam nimi Tatę C. i zjadł całą, mimo, że był właśnie po sutym obiedzie. A to już o czymś świadczy.A Wy jakie macie rabarbarowe wspomnienia...?Drożdżówki z rabarbarem i kardamonową kruszonkąSkładniki:(na 12 sztuk)500 g mąki pszennej24 g świeżych drożdży125 ml letniego(...)pokroić w 1centymetrowe kawałki, zasypać cukrem i odstawić na 30 minut.Mąkę na kruszonkę wymieszać z cukrem i kardamonem, a następnie rozetrzeć palcami z masłem.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko wyrobić, podzielić na 12 rónych części. Z każdej oformować okrągłą bułeczkę, spłaszczyć i ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej ułożyć kilka kawałków rabarbaru, wciskając
Pożeraczka, czyli raz adobrzezarówno na ciepło, jak i na zimno. Dodatek świeżych ziół sprawia, że słona tarta pachnie i smakuje wykwintnie. Tarta z boczkiem, grzybami i tymiankiem będzie nie tylko pasowała na obiad, ale i na kolację. Ciasto zagniata się błyskawicznie, więc nawet w przypadku niezapowiedzianych gości, jej przygotowanie nie jest pracochłonne, zaś smak rozwijający się na podniebieniu, urzeknie wszystkich. Boczek można także(...)śmietaną 18% w proporcji pół na pół) 1 żółtko 2-3 łyżki tartego parmezanu gałązki świeżego tymianku szczypta gałki muszkatołowej szczypta czosnku granulowanego sól, pieprz Wykonanie Składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę. Powinno być gładkie i sprężyste. Jeżeli ciasto lepi się do rąk, można podsypać je mąką. Gotowe schładzamy w lodówce przez ok.pół godziny. Przygotowujemy nadzienie. Na patelni
Raj dla PodniebieniaW zeszłym roku Walentynki były meeega czekoladowe. Do dziś bardzo miło wspominam tamten blok czekoladowy, jednak w tym roku postanowiłam przygotować coś nieco lżejszego. Poprzednio
Ratunku obiadNie nazwę tego dania chińszczyzną, chyba, że tak potocznie, ale wtedy znalazło by się grono osób, które krzyczałyby, że to nie chińszczyzna. Postawiłam na humorystyczną nazwę
Blondynka Gotujemojego dzieciństwa. Przepis moja mama dostała od sąsiadki i tak to się zaczęło :) Pamiętam, że w dzieciństwie nigdy nie umieliśmy się jej najeść i stanowiła nie tylko dodatek do obiadu, ale również dodatek do hot dogów, czy kanapek z opiekacza, wówczas wyciskało się zalewę, by sałatka nie była taka mokra. Od kilku lat wracam do tych starych, sprawdzonych smaków(...)paseczki, ogórki pozostawiamy w skórce i kroimy w talarki, cebulę kroimy w kosteczkę lub w krążki. Kapustę drobno siekamy. Pomidory można obrać ze skórki i pokroić w kawałki (by szybko skórka odeszła z pomidora najlepiej włożyć go do garnka z wrzątkiem, na 2 – 3 minuty. Po wyjęciu pomidora z wody, skórka odchodzi niemalże sama). Gdy wszystkie jarzyny są już przygotowane
Smakowy RajZupy kremy mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Ci pierwsi uwielbiają je za ciekawe połączenia smakowe i łatwość przyrządzenia, a ci drudzy uważają, że zmiksowanej papki
Sagneska - gotowanie i lifestyleBakłażan to moje ulubione warzywo. Niestety dla mojej rodzinki niekoniecznie... Jestem więc trochę osamotniona w moim wyborze i dlatego, jeśli już przygotowuję bakłażana, to robię go
Kulinarne przygody Gatity