To pyszne mięsko miałam okazję jeść w Krakowie i bardzo mi smakowało. Długo zbierałam się,żeby je zrobić w domu-trochę mi zeszło,ale nareszcie domownicy
Kuchnia BeatyMoi stali czytelnicy, pewnie już zdążyli zauważyć, że gryka jest nr 1 w mojej diecie. Przyrządzam z niej wiele pysznych obiadów, jak i deserów. Nadszedł czas
Zdrowie i pysznie na talerzuZapiekanka makaronowa to danie, które łączy w sobie to co najlepsze w gotowaniu: szybkość przygotowania, wygodę i nieziemski smak. Kolejny
kuron.com.plCzy mieliście kiedyś tak, że chwycił Was głód dość późno? Tak powiedzmy po 20.00? Ja zazwyczaj nie jadam po 20.00 ,ale zdarza mi się zgrzeszyć, bo
Z Kuchni Do KuchniNa blogu pojawiły się już przepisy z dynią - bardziej jesienne - bo myślałam, że lato już się z nami żegna :) Na szczęście nie powiedziało jeszcze ostatniego słowa
Moje Kuchenne RewelacjeNa blogu Natalii „Poezja smaku” znalazłam przepis na fantastyczne kule ryżowe i od razu pomyślałam, że nie mogę ich nie zrobić…:)! Prezentowały się
UgotujmyTo.plmojprzepisna.pl | Deser jaglany z jabłkami Bardzo prosty deser zrobiony w zasadzie z 3 składników: kaszy jaglanej, jajek i jabłek. Inspiracja z blogu Marcin Gąsiński – Kierunek
moj przepis naŚwięta tuż, tuż ☺ Jeżeli jeszcze nie zabraliście się na robienie kolorowych ozdób na choinkę, polecam poniższy przepis na kruche ciasteczka z domieszką przyprawy piernikowej. Przystrojone, będą
Ania i Marcin gotująZostały ci ziemniaki po obiedzie???Utłucz je i zostaw na jutrzejszy obiad.Tradycyjne poznańskie"szagówki", to super dodatek do obiadu- z ciemnym sosem pieczeniowym po prostu rewelacyjne!Moja mama lubi te kluski na słodko- polane masełkiem i posypane cukrem. Wszystko kwestia gustu! SKŁADNIKI: 1 kilogram ziemniaków, 3/4 szklanki mąki pszennej, 2 jajka oraz sól WYKONANIE: Ziemniaki na szagówki muszą(...)być dobrej jakości i nie mogą być zbyt wodniste, Do utłuczonych ziemniaków wbijamy jajka oraz wsypujemy mąkę z odrobiną soli i szybko zagniatamy, Tak przygotowane ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i formujemy wałki o średnicy około 2 – 3 centymetrów, Wałki lekko ugniatamy, a następnie równo kroimy na skos, co 2 centymetry, Kluseczki gotuje się partiami, w osolonej wodzie
Kuchnia BeatyTortilla to szybkie i smaczne danie, z którym można różnorodnie kombinować. Mnie najbardziej odpowiada z sosem czosnkowym, a mój brat i A. wolą wersję pomidorową. Wszystko to kwestia gustu. Składniki to także nasza wola, można dodać kukurydzę, ser feta czy ser żółty pokrojony w kostkę. Mięso również można wielorako przyprawić – zrobić panierkę z płatkami kukurydzianymi czy usmażyć/ upiec(...)ziołach. A oto wersja obiadu, którą zrobiłam w weekend. Składniki dla 4 osób: Sałata lodowa 4 małe pomidory (ja miałam te podłużne) lub 2 normalnej wielkości 4 razy ogórek gruntowy Pół małej cebuli 1 papryka – najlepiej żółta, ja miałam tylko czerwoną, więc taką dałam, ale zlewała się w sałatce z pomidorami Sól Pieprz Ok. 0,5 kg piersi z kurczaka
Fabryka pomysłówpełni sezonu u szczytu ich rozkwitu. Ciekawą propozycją są warzywa już przygotowane na parze. Zachowują swoje cenne składniki, nie tracą żywych kolorów, znakomicie prezentują się na talerzu i pozwalają szybko przygotować zdrowe posiłki dla całej rodzin. Aromatyczne burgery z czerwonej fasoli gotowanej na parze i batatów to dietetyczna bomba białkowa, naszpikowana witaminami i składnikami odżywczymi dbającymi(...)porze roku. Sprawdzi się też karmelizowana czerwona cebula. Burgery są chrupiące na zewnątrz z miękkim, lekko orientalnym środkiem. Można jeść je na ciepło i na zimno, na śniadanie, obiad i kolacji. Jest to też moja kolejna propozycja z cyklu "weekendowe śniadanie". Czas przygotowania: 40 minut Porcje: 5 Składniki: Puree z upieczonego batata (ok. 1 szklanka
SzczyptaSmaQPotrawka jednodaniowa z białej kapusty z dodatkiem wołowiny, duszona w soku pomidorowym. Pyszne, a zarazem proste danie obiadowe - zaledwie 5 składników głównych plus przyprawy. Samo przygotowanie
Kuchnia MagdaLenyLubicie grzyby? my wszelakie, czy to leśne czy pieczarki albo boczniaki. Tym razem przygotowałam pieczarki smażone, podkręcone pieprzem syczuańskim, dzięki temu mają swój jedyny i niepowtarzalny
Moje Małe CzarowanieW warzywniakach zaczęła pojawiać się już fasolka szparagowa – to zarówno ta żółta, jak i zielona. Powiem Wam szczerze, że uwielbiam smak fasolki szparagowej z bułką
PatiGotujeW internetach można znaleźć sporo wymyślnych przepisów na naleśniki. Jednak my nie lubimy utrudniać sobie życia. Tak oto powstały ekspresowe naleśniory, z których stworzymy pieczarkowe krokiety
Bananowe PoleNie ma co ukrywać - wpadłam w amok lepienia pierogów ;) Muszę przyznać, że ta robota trochę mnie wycisza i odpręża, zwłaszcza wówczas, gdy w tle leci dobra
Weekendy w domu i ogrodzieWczorajszy wypad do Wrocławia uważam za bardzo udany. Mimo, że był to dzień imienin mojego mężczyzny i cały spędziliśmy w trasie, to i tak świetnie się
Be Fit Be StrongJedno z popularniejszych dań. Prawie każdy je próbował, a kto nie, to na pewno o nim słyszał. Dania chińskie słynne są na całym świecie ze swoich
mojewypiekiinietylkojedną a raz w drugą stronę, przez całą szerokość blaszki aby rozmazać trochę położone już paseczki . Całą „operacje” trzeba wykonać gdy czekolada jest jeszcze płynna, gdyż polewa dość szybko zastyga i wówczas już wzorek nam nie wyjdzie *** *** Ciasto wstawiamy do lodówki na przynajmniej dwie godziny *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA(...)KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Ciasto Zielone Jabłuszko pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemNagle znika, tak samo szybko jak przychodzi. Lato oczywiście. Znalazłam w tym pewną zaletę. Dla osoby, która, tak jak ja, lubi pieczenie niezwykle ważną. Gdy spada temperatura, łatwiej grzać się w kuchni i przy piekarniku. Dobrze grzać się już od rana. Słuchałam kiedyś porad dietetyczki rozprawiającej nad przewagą ciepłych posiłków na śniadanie, szczególnie dzieciom nakazywała(...)serwować, nawet jeśli miałby to być odgrzewany z poprzedniego dnia obiad. Obiad na śniadanie to może niekoniecznie, ale już śniadanie na obiad? Czemu nie, jeżeli będą to pyszne, delikatne a sycące placuszki. Można je posmażyć bez dodatków albo jak u nas z cudownymi borówkami. Taki "puste" można potem serwować z dowolnymi konfiturami. A jak je zrobić ? Trzeba przygotować - 400g
I tu będę miała takie tetrochę innym znaczeniu, ale to jest zupełnie normalna sytuacja na styku języków i kultur. Chociaż wiem, jak Madziarzy nazwaliby moje danie, to sam powiedziałem rodzinie, że zrobiłem na obiad bogracz ;) A tak właściwe, to nie wiem co mieszkańcy Debreczyna, czy Miszkolca powiedzieliby o mojej zupie. Starałem się, zachowując smak, przyrządzić danie maksymalnie uproszczone i odtłuszczone. Nie powiem, że dietetyczne(...)pewnością nieco lżejsze od klasycznego. Odniosłem zamierzony efekt, bo żonie bardzo smakowało, a na drugi dzień oczywiście jeszcze bardziej. :) PS Węgierską gotową zacierkę, którą znajdziecie w przepisie można zastąpić szybko zagniecionym twardym ciastem z mąki, jajka i soli. Doszły mnie jednak słuchy, że zaraz zaczyna się tydzień węgierski w oczywistej sieci sklepów, więc będzie można ją sobie kupić
zadanie-gotowanieodmiany tarta na ostro. Zaletą tego dania jest to, że można je przygotować wcześniej i wstawić do piekarnika wtedy, kiedy nam pasuje. Poza tym to świetne danie na obiad albo kolację. Składniki: - ciasto: 300 g mąki 150 g masła ½ łyżeczki soli 3 łyżki zimnej wody - farsz: 3 cebule 2 ząbki czosnku ½ mielonego mięsa 2 papryki 1 puszka pomidorów 1 jajko(...)łyżek śmietany sól pieprz oregano tymianek papryka słodka papryka ostra starty ser do posypania tarty Wykonanie: - Przygotować ciasto: Mąkę wymieszać z solą, dodać zimne masło i wodę a następnie szybko zagnieść do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na conajmniej 30 minut. - Przygotować farsz: Cebulę pokroić w kostkę, paprykę umyć oczyścić
Mama Gotujeramach gotowania z przepisami Julii Child zapraszam na szybka zupę, rzadko gotowaną w Polsce a szkoda, bo jest naprawdę smaczna. Zupa rybna Julii jest prostym przykładem na to jak można wykorzystać w rybę, nawet zwykle filety tak popularne w sklepach jak mintaj, morszczuk, miruna, czy dorsz. Ja użyłam mrożonych filetów z miruny, które oczywiście najpierw odmroziłam a potem włożyłam(...)zupy pomidorowo-cebulowej. Zupa plus bagietka to był wystarczający obiad. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik