Mając swój ulubiony przepis na murzynka można łatwo wprowadzać modyfikacje żeby ciasto zawsze miało troszkę inny smak i nam się nie nudziło. Dzisiejszy wypiek jest na
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaCiasteczka są kruche, lekko chrupiące i takie... słodziutkie. Ich armat jest tak niezwykle kuszący, że trudno im się oprzeć. Piekłam je już mnóstwo razy i zawsze znikają... zbyt szybko. Orzechy brazylijskie możecie podmienić na inne - praktycznie każde się sprawdzą. Pychota! (około 16-18 sztuk) 140g mąki żytniej 50g orzechów brazylijskich (mogą być dowolne) 70g cukru 100g masła/margaryny(...)kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Można lekko docisnąć widelcem, wtedy będą miały fajny wzorek.) Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15-16 minut w 180 stopniach
Di gotujeChrupiące ciastka przełożone słodkim kremem czekoladowym. Są wspaniałe! Smakują podobnie jak te kupne, ale jednak troszkę inaczej :D Ktoś ma ochotę? Polecam! <3 Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 1 jajo 2 łyżki masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 125 g cukru Krem: 1/2 szkl. mleka w proszku(...)Składniki ciasta szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitej masy. Uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Schłodzić minimum 30 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i za pomocą szklanki/ foremki wykrawać okrągłe ciasteczka. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 10 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone ciastka wyjąć
Nastoletnie Wypiekaniejajko. Szybko zagnieść gładkie ciasto i uformować w kulę. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie piekarnik nastawić na 180 stopni C. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując blat mąką. Wyciąć ciasteczka foremką i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym ciastku zrobić stempel :) Wstawić do piekarnika
wyzwania kuchennewilgotne trochę ciężej się mieli, ale również się nadają. A jak zmielicie orzechy, to już właściwie cała ciężka robota odwalona. A to dlatego, że dziś proponuję szortbredy- genialne ciastka maślane, które już w kilku wersjach tu polecałam, ( cytrynowo-tymiankowe , kwiatowe i czekoladowo-tymiankowe ). W wersji z książki "coffee- a fine selection of sweet treats"- jeśli próbowaliście friandów(...)otrzymania kruszonki. Dodajemy orzechy i szybko wyrabiamy do otrzymania jednolitego ciasta. Formujemy z niego rulon i wkładamy do lodówki na 30 minut (można umieścić ciasto w zamrażarce, wtedy można skrócić czas schładzania). Zimne ciasto wyjmujemy, kroimy na plasterki i stemplem odbijamy wzór (można je też po prostu rozplaszczyć widelcem, tworząc na wierzchu wzór kratki). Ciastka układamy na blaszce wyłożonej
les mirabellesKolorowe, kruche ciasteczka... Złociste, okrągłe i kruche. Maślane, delikatnie cytrynowe. Kolorowo przyozdobione posypką. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Wprost stworzone dla dzieci. Ale nie tylko! Polecam! Składniki: 250 g mąki pszennej; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej; Szczypta soli; 150 g miękkiego masła; 2/3 szklanki białego cukru; 1 jajo; 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego; Skórka starta(...)miseczki. Z powstałego ciasta formować kule wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w kolorowej posypce lekko ją dociskając i układać na blasze od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczając ciastka. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (termoobieg, 3 półka) przez 15 minut. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 18 ciastek. Masło można
Gospodyni Miejskazewnątrz, listkujący się jak przystało na ciasto francuskie w środku. Smakuje jak francuskie ciastko. Te pączki polecam usmażyć w ramach tłustoczwartkowego szaleństwa! Jeśli szukacie przepisów na najlepsze pączki drożdżowe to polecam te przepisy: najlepsze pączki , pączki z lukrem cynamonowym i przepis na egzotyczne, bardzo szybkie pączki boliwijskie. Pączki z ciasta francuskiego – składniki: gotowe ciasto francuskie (arkusz) 1 jajko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętwardym . Posiekać nożem , przysypując mąką Dodać żółtka utarte z cukrem, pozostałe składniki i szybko zagniatać tak, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Wałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm. Z placka małą szklanką wycinać krążki. Można użyć wykrawarki do ciastek. Położyć na blachę pokrytą sreberkiem. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około
Przepisy kulinarne babci Antoninystopni. Uwaga! Piekarnik musi być dobrze nagrzany. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy szybko kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W każdej kuleczce robimy palcem wgłębienie. We wgłębienia nakładamy twardą marmoladę (u mnie mniej niż 1/2 łyżeczki na ciastko). Ciasteczka pieczemy około 25 minut do ładnego zarumienienia na środkowym poziomie piekarnika. Jeszcze ciepłe ciasteczka oprószamy
Słodkie okruszkijajko i masło, wyrobić mikserem na grudkowatą konsystencję.Następnie przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny.Następnie wyjąć , rozwałkować na około 5 mm na podsypanej mąką stolnicy i wycinać dowolne kształty, jeśli macie stemple do ciastek to stemplem jeśli nie to zwykłą foremką.Piec w temperaturze 180 stopni około
Sama słodycz i szczypta chilikatusze dwa razy mocniej. "Owoce zakazane" kuszą na sklepowych półkach. Cholernie głośno przemawiają ciastka, jeżyki... One wręcz krzyczą, że warto jest się dla nich nawet z bólu zwijać, ale kłamią cholery. Nie warto, bo... przecież jeżyki można zrobić bez glutenu, za to... z kokosem. Szybko, sprawnie i po swojemu. Bez mąki. Bez problemu. Bez bólu. Moje wydanie naszpikowane jest
Wypisz Wymalujruszę się z domu bez drugiego śniadania. Do lunch box'a wrzucę pewnie szybką warzywną sałatkę z grzankami (ostatnio to mój konik :), ale i na ciasteczka znajdzie się również miejsce. Te - kukurydziane, zawładnęły ostatnio moim podniebieniem. Pierwsze wydaję się być smaczne, ale każde kolejne ciastko to czysta przyjemność! Oj! Jeżeli jesteście zwolennikami chrupiących przekąsek to te mogę spokojnie polecić
Słodkie Przyjemnościtruskawkową masą serową oraz sporą warstwą musu truskawkowego. Ciasto rozeszło się tak szybko, że zdążyłam skubnąć tylko maleńki kawałeczek:) Inspirowałam się przepisem Oli. Spód:330 g ciasteczek z nadzieniem czekoladowym, 70g masła, czubata łyżka nutelli lub innego kremu czekoladowego. Masło i nutellę stopić. Ciastka połamać na kawałki i zmielić w blenderze na gładką masę, dodać stopione masło
Z miłości do słodkościUwielbiam wiśnie, więc sernik bardzo przypadł mi do gustu, jest pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu. Ps. Polecam Wam Twaróg Delikatny z firmy President, obecnie mój faworyt jeśli chodzi o ser na serniki. Sernik waniliowy z wiśniami w czekoladzie Składniki: Spód: około 450 g ciastek digestive w czekoladzie 50 g masła Masa serowa: 1 kg sera na serniki
Mania Gotowaniazagnieść kruche ciasto.Można również zagnieść ciasto ręcznie, wówczas musimy to robić dość szybko, by ciasto nam się zbytnio nie ogrzało. Jeżeli ciasto będzie zbyt miękkie możemy je schłodzić kilka minut w lodówce. Moje było zimne, od razu rozwałkowywałam je na blacie i wycinałam ciastka. Ciasto ma być dość zbite, gdyby było zbyt miękkie dosypać trochę mąki. Gdy chcemy
Smaczne Zdrowe