zagniatania ciasta i stopniowo wlewamy mleko. Przekładamy na stolnicę i szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na kilka części. Blat lekko oprószamy mąką, ciasto rozwałkowujemy na cienki placek 1 – 2 mm i wykrajamy dowolne kształty (użyłam foremki w kształcie koła i zakrętki z butelki po Amaretto). Ciastka nakłuwamy kilka razy widelcem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
mojewypiekiinietylkozetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach,dodać mąkę oraz piwo - szybko zagnieść ciasto.Uformować kulę,zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok 2 godz. Schłodzone ciasto rozwałkować,za pomocą noża podzielić na jednakowe kwadraty. Na środek każdego kwadratu nałożyć marmoladę - dwa przeciwległe rogi ciastek skleić ze sobą. Wierzch ciasteczek można posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasteczka wyłożyć
Niespełnione zdolności kulinarnearomat, krótko wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Mikser odstawić i rękoma szybko zagnieść cisto. 3. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut. 4. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować. W cieście odbijać stempelki i następnie okrągłą foremką do ciastek wycinać ciastka (Uwaga: stempelki czasami trzeba posypać mąkę, żeby ciasto
Mała CukierenkaSezonowe ciasteczka na szybko, gdy nagle najdzie ochota na słodkie. Wystarczy mieć pod ręką kawałek dyni i ciasto francuskie, by już za kilkanaście minut cieszyć się smakiem pysznych, chrupiących, świeżych ciasteczek z jesiennym akcentem. Składniki (ok. 8-10 ciastek) opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli
Słodkie inspiracjemasz w domu ciasto francuskie i marmoladę? Więc możesz zrobić szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego.Błyskawiczne, proste do wykonania, nie ma możliwości, żeby sią nie udały. Potrzebny czas to jakieś 20 minut. Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - domowa marmolada przepis , możecie użyć również innej Przygotowanie: Ciastko francuskie rozwijamy, wycinamy z niego 5 pasków prostokątnych, następnie każdy
Życie zaczyna się w kuchnirurek * kremówka i cukier puder do nadziania rurek Przygotowanie : Składniki ciasta szybko zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 6 godzin. Rozwałkować ciasto cieniutko, wykroić długie paski ciasta. Każdy pasek owinąć wokół rurek - ja swoje zrobiłam sama z folii aluminiowej. Jedną stronę ciastka posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać trzcinowym cukrem. Piec na złoty kolor
Magiczne Życie Martykrótki skład, brak dodatku cukru . Generalnie w porządku. Sprawdzi się jako szybki posiłek na mieście, bo kupowanie jej na śniadanie w domu jest raczej mało ekonomiczne. Niektórym może przeszkadzać mało słodki smak, ale dla mnie to akurat plus. Zawsze można zjeść z bananem :) 3. Rico ranki ciastka zbożowe 4,49 zł - niestety nie znam składu, ale podejrzewam
Powiedz dietom nieSzybka przekąska z ciasta francuskiego na słono. Ser pleśniowy typu rokpol świetnie komponuje się z upieczonym ciastem francuskim. Pyszne na ciepło gdy ser jest lekko płynny i później na zimno gdy jest już twardym wypełnieniem ciastka
Milion Smakówsłodkości, zawsze najlepszym dla mnie rozwiązaniem jest przygotowanie prostych i bardzo szybkich ciasteczek owsianych. Płatki owsiane, masło, czy mąka zawsze znajdzie się w mojej kuchni, w Twojej z pewnością także, więc wyczarowanie takich małych cudeniek nie trwa więcej niż 40 minut :) Zamiast więc maszerować po sklepu ciastka przepełnione sztucznymi składnikami, może warto wykazać inicjatywę w kuchni? ;) W poszukiwaniu
Mój Smak na ŻycieMoja wariacja na temat sernika na zimno....dość szybkiego w przygotowaniu mało skomplikowany a jednocześnie bardzo dobry Składniki: Na spód: 300 gram płatków śniadaniowych czekoladowych 2 pełne łyżki masła Masa: 1 kg sera twarogowego szklanka cukru pudru 6 łyżeczek płaskich żelatyny kilka sztuk ciastek typu markizy ja użyłam ciasteczek HIT kokosowych Masa owocowa: słoik konfitury truskawkowej ewentualnie
NaKońcuJęzykatarte z malinami. Do tego spód ciasteczkowy bez pieczenia czyli szybko takie ciasto można zrobić. Składniki 2 opakowania markiz czekoladowych 50g masła 50 g mlecznej czekolady 250 serka mascarpone 250g słodkiej śmietanki 30% 4 łyżki cukru 2 opakowania kartoników z malinami cukier puder Przygotowanie 1. Ciastka, masło, mleczną czekoladę wrzucić do malaksera i zmiksować do uzyskania masy konsystencji
zjem to blog kulinarnydobre łączy się z truskawkami) . Ciasteczka trochę przypominają bezowe makaroniki. Są bardzo delikatne, pyszne i nie można się powstrzymać od sięgnięcia po kolejny i kolejny. Robi się je bardzo szybko, a jedyną trudnością w ich wykonaniu jest odpowiednie ubicie białek,wymieszanie mąki (inaczej wyjdą płaskie) i dobrze rozgrzany piekarnik. BALETKI (biszkoptowe markizy z makiem) Składniki: 3 jajka(...)posypania konfitura truskawkowa Łowicz do przełożenia Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno. Następnie ciągle ubijając dodajemy po 1 łyżeczce cukru (ważne, aby nie wyspać od razu całości cukru, bo ciastka opadną podczas pieczenia). Potem do masy białkowej dodajemy po jednym żółtku. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego
Bon appetit mon amiewygląd jest zachęcający do spróbowania a z każdym kęsem chcemy jeszcze więcej i więcej. Ciasteczka są idealne do niedzielnej kawy. Z podanych składników zrobiłam 5 ciastek. Ciastka są dosyć duże, można zrobić mniejsze i użyć odpowiednio mniej farszu. SKŁADNIKI Ciasto 250 gr mąki 150 gr masła 100 g cukru pudru 2 żółtka Farsz 2 jabłka(...)rodzynek pól cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru PRZYGOTOWANIE Ciasto Najlepiej wyrabiać w malakserze. Najpierw wrzucamy zimne masło pokrojone w kawałki, potem resztę składników. Ciasto trzeba wyrabiać szybko, bo za długie wyrabianie ciasta powoduje, że ciasto nie będzie kruche ale zbyt twarde. Z ciasta uformować kule, którą należy owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Farsz
La grande e la piccola cuocaszybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą lub ściereczkę i wstawić co najmniej na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować, wycinać koła minimalnie większe od średnicy foremek. Wykładać dokładnie foremki ciastem. Foremki ustawić na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Upiec na złoty kolor - około 15 minut. Wyjąć ciastka
królestwo garówobowiązkowe, rezygnujemy z jednej blachy ciasta na rzecz właśnie ciasteczek. Staram się, żeby co roku były inne, dlatego w te Święta będziemy się zajadać między innymi takimi. Proste kruche ciastka cynamonowe, nadzienie znane z popularnego ciasta "Milky Way" i cynamonowy cukier puder. Bez udziwnień ale jakże smacznie. Składniki na około 120 ciasteczek: na ciasto: 350 g mąki(...)soli na krem: 125 g masła 65 ml mleka 70 g cukru 1 szklanka mleka w proszku łyżka wódki dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru łyżeczka cynamonu Składniki ciasta posiekać, szybko zagnieść i wstawić do lodówki na godzinę. Dobrze schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i foremką wykrawać ciasteczka. Układać na papierze do pieczenia i piec w `180*C około
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazatrważająco szybko ( niedługo Święta!)- wolne chwile spędzamy z dziećmi nad Story Cubes. Uzupełniamy zapasy energii. I czekamy na wieczór. Przecież muszę/ musi się odegrać. A ta tarta? Inspirację zaczerpnęłam od Davida Lebovitz'a (jak ja go uwielbiam!). I powstała jedna z lepszych czekoladowych tart, jakie jadłam w życiu. Z przepysznym, kruchym, czekoladowym spodem. Koniec ze spodami z ciastek oreo(...)płatkach Przygotowanie Najpierw spód. Masło zmiksujcie z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajcie żółtka, a po chwili przesianą mąkę wymieszaną z kakao. Starajcie się zrobić to wszystko w miarę szybko. Kiedy wszystkie składniki połączą się, uformujcie z ciasta kulę, obwińcie folia i pozostawcie w temperaturze pokojowej na pół godziny. Przygotujcie formę do tarty. Po 30 minutach wyłóżcie ciastem formę
OliveandThymewszystko ręką. Dodać piwo i zagnieść szybko ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie należy je cienko rozwałkować i pokroić na kwadraciki o boku ok 6-7cm. Na środku każdego rozsmarować odrobinę dżemu. Kwadraciki nakłuwać widelcem wzdłuż przekątnej. Złożyć ciastka po przekątnej i porządnie ścisnąć rożki
Kulinarne Inspiracjezostanie on opublikowany. Sernik ten robiłam niedawno, jest bardzo prosty i niezwykle smaczny. Spód z ciasteczek oreo, klasyczna, waniliowa masa serowa i warstwa kajmaku plus dekoracja z kilku pokruszonych ciastek. Pyszne, wcale nie za słodkie (ograniczyłam ilość cukru w masie serowej), zdecydowanie do powtórzenia. Proporcje opracowane są na niewielką foremkę, w razie potrzeby można podwoić porcję. Składniki Spód(...)szybko zmiksować całość i wylać na przygotowany spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 min. Dodatkowo 200 g masy kajmakowej 4 ciasteczka oreo Wystudzony sernik posmarować kajmakiem i udekorować pokruszonymi ciasteczkami. Schłodzić przez 12 h w lodówce. Smacznego! * ja mielę wraz z kremem, ale można go wydłubać i wyrzucić, a zmielić same suche ciastka ** używam
Słodkie inspiracjePodróbka tradycyjnych flaków w wersji wegańskiej. Flaczki z boczniaków to pyszna zupka pełna warzyw. Jest lekka i dietetyczna, a do tego świetnie smakuje! Przygotowanie jej jest
Kuchnia MagdaLenyProsta zupa z warzywami oraz makaronem tortellini z nadzieniem serowym. Znajdziemy w niej marchewkę, pietruszkę, selera naciowego, zielony groszek oraz świeże liście szpinaku. Jest dość syta
Kuchnia MagdaLenyUwielbiam wszelkiego rodzaju dania z makaronem, a to jest jedno z moich ulubionych! Makaron tagliatelle z łososiem wędzonym na gorąco, pomidorkami koktajlowymi oraz świeżymi liśćmi szpinaku
Kuchnia MagdaLenyKasza manna zwana grysikiem to drobno zmielone ziarna pszenicy, które są produktem ubocznym podczas przemiału pszenicy na mąkę. W smaku jest lekko słodkawa i delikatna, a
Kuchnia MagdaLenyTradycyjne, włoskie a dokładnie sycylijskie ciasto przełożone kremem z serka ricotta z dużą ilością namoczonych w alkoholu bakalii, orzechów i czekolady. Szybkie i łatwe do zrobienia
Domowa cukiernia EwyDżemem z czarnej porzeczki firmy ORZECH Ciasteczka robi się bardzo szybko dzięki temu zaoszczędzimy czas. Smakują wyśmienicie. Idealne do kawy czy herbaty. Zapraszam i Smacznego :) SKŁADNIKI: 400 g ciasto francuskie 1/2 słoika Dżemu Porzeczkowego ORZECH 10 dag sera białego chudego 0.5 łyżki miodu miód do smarowania ciastek PRZYGOTOWANIE: Z ciasta wycinam w miarę równe prostokąty
Gotowanie PatkiHiszpański przysmak ze smażonego ciasta parzonego, znany również jako "hiszpańskie pączki". Posypywane po usmażeniu cukrem drobnym i cynamonem oraz podawane z sosem czekoladowym. Szybkie w przygotowaniu
wyzwania kuchennedodajemy żółtko i pastę z wanilii lub ekstrakt waniliowy, mieszamy i szybko zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i chłodzimy co najmniej 1 godzinę (ale w lodówce może czekać nawet do następnego dnia). Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 5 mm, wycinamy pożądane kształty (w połowie ciastek wycinamy otwory) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez
Rozpustne gotowanieRożki z ciasta francuskiego z serem, są bardzo łatwe do wykonania. Wystarczy, że w lodówce mamy gotowe ciasto francuskie, a niespodziewani goście nie sprawią nam żadnego
Kuchcik gotujeSuper łatwe i super pyszne. Sklepowe pieguski zna każdy. Polecam przygotować te pyszne ciasteczka z czekoladą i orzechami w domu. Robi się je szybko i równie
Pyry na Gazminut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Przechowywać pod przykryciem - w temperaturze pokojowej. Użyłam papilotek ze SweetBoxa ( SweetBox Kaszubski ). Do wypieków polecam formę ze sklepu przyjemnegotowanie.pl , ponieważ dobrze przewodzi ciepło, dzięki czemu muffinki pieką się szybko i równomiernie
Di gotujezatopione w czekoladowej masie ciasteczkowej. Nie uwierzycie ale w smaku obłędne. Szybkie, proste a zachwycają. Sama byłam zdziwiona, że połączenie gruszki z czekoladą plus ciasto francuskie to czysta rozkosz dla podniebienia. Niebo w gębie. Koniecznie wypróbujcie. Składniki na około 15 sztuk: 375 g ciasta francuskiego 70 g ciastek digestive w czekoladzie lub innych kruchych w czekoladzie 70 g masła
Made By Mom And Sonsię ochotę na coś słodkiego. Szukałam pomysłu na jakieś ciastko bez pieczenia, w którym mogłabym wykorzystać owoce sezonowe. Zainspirował mnie przepis pani Sylwii z tej strony. Zmodyfikowałam go nieco, zrobiłam na bazie bitej śmietany przez co ciasto jest bardzo lekkie, a również orzeźwiające. I bardzo szybko znika. Zapraszam serdecznie do spróbowania! 1 paczka okrągłych biszkoptów 750 ml śmietany
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepieczenia: jogurtowe babeczki z ciasteczkami Oreo i świeżymi owocami – szybko, łatwo i… smacznie! Potrzebne będą: okrągłe ciasteczka markizy, np. Oreo jogurt owocowy świeże owoce do ozdoby Owoce myjemy i odkładamy na ściereczkę, żeby wyschły. Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami, do każdej wykładamy po ciasteczku. Na ciastko nakładamy jogurt i dekorujemy świeżymi owocami. Całość wkładamy do zamrażarki
CiastkozercyKeksiki o kokosowo-bananowym smaku , to fajny pomysł na smczene, pożywne sniadanie lub podwieczorek przy filizance ulubionej herbaty . Proste i
Zakamarki mojej kuchnidrewnianym patyczkiem, kiedy jest suchy, ciasto można wyjąć z piekarnika i szybko je wystudzić - w zimne dni najlepiej na balkonie ;)Pierwsza część pracy nad ciastem za nami.Jak już nasze ciasto jest wystudzone, kroimy je w plastry i w każdym z nich wycinamy dowolny kształt foremką do ciastek. Mnie się podobał motylek, więc w mojej kuchni powstało ciasto z motylkiem
Lawendowe NieboBatoniki owsiane bez pieczenia...Proste i szybkie w wykonaniu.Słodkie i pyszne w smaku.Wypełnione bakaliami.Delikatnie chrupiące.Polane czekoladą.Pycha!Składniki:100 g płatków owsianych, górskich
Gospodyni Miejska