jedno ulubionych ciast mojej rodziny. Jest bardzo smaczne, kolorowe i oczywiście szybkie i proste w przygotowaniu. Składniki: 30 dag mąki pszennej, 30 dag margaryny, 25 dag cukru, 6 jajek, 2 łyżki spirytusu (można pominąć). 1 płaska łyżka proszku do pieczenia, 30 dag bakalii (np. suszona żurawina, kandyzowany, kolorowy ananas, czekolada lub gotowa mieszanka keksowa), do ozdoby - lukier(...)dodawać partiami do masy, ciągle miksując. Dodać spirytus i pianę z białek. Delikatnie wszystko wymieszać. Na koniec dodać bakalie obtoczone w mące. Keksówkę wysmarować margaryną, obsypać bułką tartą, Wlać ciasto do 3/4 wysokości. Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 40-45 minut. Po wystudzeniu można polać lukrem
Moja kraina smakówDalej ubijając dodajemy żółtka. Miksujemy ,aż wszystko ładnie się połączy. Na koniec dodajemy olej, chwilę ucieramy i małymi porcjami dodawać obie mąki z proszkiem,Mieszamy delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wymiary blaszki 36 x 25 cm. Pieczemy ok. 35 minut w 180 st. C. Warstwa zielona Do garnka(...)ścinać. Ubijamy schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Następnie delikatnym strumieniem wlewamy przygotowaną, zimną galaretkę, pamiętając, by cały czas miksować. Masa szybko stygnie , wiec nie można zrobić jej wcześniej. Wykonanie ciasta: Na masę zieloną lekko schłodzona układamy delicje,obok siebie, czekolada do góry. Wykładamy masę śmietanową. Pamiętajmy, by ciasto było już całkiem ostygnięte. Całość polewamy
W kuchennym oknie Ewyznów ciemno... Strasznie szybko mi dni uciekają, mam wrażenie, że za oknami nieprzerwanie panują ciemności. Może dlatego, że od Wigilii ciągle jest mgliście, zachmurzenie sto procent i od czasu do czasu coś z nieba popaduje... Na szczęście dzień dzisiejszy jest o całe trzy minuty dłuższy od najkrótszego dnia w roku, i teraz już zmierzamy w dobrym kierunku. Będzie coraz jaśniej(...)pierwszego dnia szkoły, i jak myślę o tym, wszystko zaczyna mi w brzuchu jeździć, ale... Może to jednak z podekscytowania, a nie ze strachu...?Dzisiaj mam dla Was ciasto. Takie sobie wymyśliłam jeszcze przed Świętami, na przywołanie odpowiedniej atmosfery. Zaczęło się od tego, że poszłam do sklepu po żurawinę, a wróciłam z kilogramem gruszek, które były w wyjątkowo zachęcającej przecenie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeodstaw do wyrośnięcia na 25 minut. W tym czasie włóż blachę do pieczenia do piekarnika i nagrzej go do 230 stopni. Kulki ciasta rozwałkuj cienko na grubość 3-4 mm. Wyjmij blachę z piekarnika, szybko ułóż na niej placki i wstaw z powrotem do piekarnika. Piecz przez 3-5 minut (u mnie -5 minut), aż placki napęcznieją. Uwagi: Ilość
Chilli Czosnek i OliwaCiasto na pizze z dodatkiem kaszy manny to dość nowatorskie połączenie. Niektórym kasza manna głównie kojarzy się z deserami i dodanie jej do wytrawnej pizzy może
Słodka StronaZapraszam na szybką waniliową babkę z rodzynkami, którą przygotowuje się bez użycia miksera. Składniki: 200 g margaryny 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki rodzynek sułtańskich 1 szklanka cukru 3 jajka klasy M Przygotowanie: Najpierw rozpuszczamy margarynę i zostawiamy do przestudzenia (do ciasta potrzebna jest(...)wanilią, znów mieszamy. Do drugiej miski wbijamy 3 jajka, mieszamy je dokładnie i szybko łyżką do powstania jednolitej masy. Po czym dodajemy ciepłą (nie gorącą!) rozpuszczoną margarynę. Całość dokładnie mieszamy łyżką, do połączenia. Następnie płynne składniki przelewamy powoli do suchych i wszystko mieszamy do powstania jednolitego ciasta. Ciasto przelewamy do wysmarowanej margaryną i obsypanej mąką keksówki. Następnie wkładamy do nagrzanego
Słodkie okruszkiurodziny mojego znajomego a nadawało się do kosza. Było już późno wieczorem, bo wszystko robiłam po pracy. Musiałam więc myśleć szybko. W lodówce miałam mascarpone i śmietankę, które pierwotnie miały mi posłużyć za bazę na krem do ciasta szpinakowego. Jednak po klęsce jakiej doznałam z pierwszym podejściem nie w głowie było mi podejście numer dwa. Co więc można zrobić(...)połowę opakowania biszkoptów Ladyfingers czyli biszkoptów paluszków, mrożone borówki w zamrażalniku i likier jajeczny w szafce. Niewiele myśląc zrobiłam tiramisu. Strzał w dziesiątkę. Nie dość, że przygotowanie było mega szybkie to i mega proste. Wszyscy zachwycali się tym deserem a seria dokładek u niektórych nie skończyła się na trzech Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia
mecooksObiad szybki, prosty i sycący! Tarta wytrawna to jeden z moich ulubionych patentów na szybki obiad . Zawsze mam w zamrażarce zachomikowaną porcję domowego ciasta na tartę . Zwykle wyrabiam je z przepisu: Idealne ciasto na tartę , choć czasami dla urozmaicenia używam tego patentu: Marchewkowe ciasto na tartę . Gdy mam akurat fantazję wyczyścić lodówkę z przeróżnych resztek jedzeniowych, właśnie tarta do tego(...)obsypać bułką tartą lub kaszą manną - zapobiega przypalaniu się. Ciasto kroić nożem na plastry i wylepić nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia. Aby ranty ciasta nie przypaliły się przy pieczeniu, boki formy można zasłonić folią aluminiową, tak aby tylko dół się swobodnie piekł. Podpiec ok 15-20 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja
Grunt to przepis!dobrze odchodzi od pestki. Podobno mają też orzechowy posmak, ja jednak nigdy nie doszukałam się w nich tego smakowego akcentu... ;) Postanowiłam połączyć te wspaniałe owoce z doskonałym ciastem biało-czekoladowym w jedną, smaczną całość. Jak smakowało...? A jak myślicie? :) Składniki: 500 g płaskich brzoskwiń, bez pestek, pokrojonych na połowy, a następnie na ósemki 250 g mąki(...)szybko i krótko łączymy składniki suche z mokrymi i już mieszając drewnianą łyżką dodajemy na 3-4 razy białą czekoladę. Trzeba to zrobić w miarę szybko, dokładność nie jest wskazana. ;) 4. Dodajemy owoce do ciasta, mieszamy, nakładamy ciasto do papilotek, wypełniając nim foremki do 3/4 wysokości. 5. Wkładamy blaszkę do piekarnika, pieczemy ok. 30 - 40 minut
Kuchnia PrezydentowejDzisiaj pora na kolejne jesienne słodkości w zdrowym wydaniu. Nie ma nic lepszego niż zajadanie pysznych rzeczy ze świadomością, że nie tylko nie dostarczamy sobie pustych
peanutbuttermonsterprzetrwa :) A porzeczek samej w sobie przyznaję się nie lubię, ale jako dodatek do ciast, wody czy po prostu kompot uwielbiam. Dlatego zapraszam na pyszne ciasto z czerwoną porzeczką z odrobiną skórki z cytryny. Szybko i smacznie czyli tak jak lubię najbardziej :) Składniki: 160 g cukru ok 400 g porzeczki 3 jaja 200 g jogurtu naturalnego 250 g mąki(...)pieczenia (czas ok. 1 min / obr 3) dodaj połowę porzeczek (można opruszyć mąką) i wymieszaj - obroty wsteczne ok 15 s do formy natłuszczonej masłem i opruszoną mąką wlej ciasto na wierzch wysyp pozostałe porzeczki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez ok 40 -50 min (do suchego patyczka) Po upieczeniu można opruszyć cukrem pudrem choć
Gotowanie z pasjąprzetrwa :) A porzeczek samej w sobie przyznaję się nie lubię, ale jako dodatek do ciast, wody czy po prostu kompot uwielbiam. Dlatego zapraszam na pyszne ciasto z czerwoną porzeczką z odrobiną skórki z cytryny. Szybko i smacznie czyli tak jak lubię najbardziej :) Składniki: 160 g cukru ok 400 g porzeczki 3 jaja 200 g jogurtu naturalnego 250 g mąki(...)pieczenia (czas ok. 1 min / obr 3) dodaj połowę porzeczek (można opruszyć mąką) i wymieszaj - obroty wsteczne ok 15 s do formy natłuszczonej masłem i opruszoną mąką wlej ciasto na wierzch wysyp pozostałe porzeczki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez ok 40 -50 min (do suchego patyczka) Po upieczeniu można opruszyć cukrem pudrem choć
Gotowanie z pasjąDziś coś słodkiego ale na szybko. Babeczki z dodatkiem mini lentilków są super dla małych i dużych łasuchów. Takie babeczki najlepiej zjeść w dniu pieczenia bo na drugi dzień to już nie to samo. Ja część babeczek upiekłam z lentilkami na górze a część zatopionymi w cieście. Na koniec polałam je pyszną polewą wiśniową. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniMałe, niepozorne, a zaspokoją naszą chęć na słodkie. Ciasteczka są kruche i słodziutkie za sprawą marmolady, a w środku przypominają ciasto francuskie :) Piekłam je już drugi raz i znikają tak szybko, że ciężko mi aż było przechować parę do zdjęć ;) Składniki na 2 blaszki ciastek: 250 g twarogu tłustego/półtłustego lub chudego 250 g mąki pszennej 200 g masła
Gotowanie...to proste !kulinarnych eksperymentów – zacznij od przepisu na brownie. Gwarantujemy, że będziesz sięgać po niego z wielkim apetytem, szukając słodkiej osłody zimowych dni lub pomysłu na szybki deser dla niezapowiedzianych gości. Przepis na brownie idealne Każde ciasto, nawet to, w którym trzeba coś „zepsuć” wymaga swojego przepisu. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić brownie, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość. Jego receptura jest banalnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!