szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:662/1736)

Tarta z jabłkami 126

Tarta z jabłkami to idealny przepis na szybki i prosty do przygotowania deser. A ponieważ niespełna dwa tygodnie temu obchodziliśmy Światowy Dzień Jabłka, więc uczciliśmy go kruchą i wyjątkowo smaczną tartą z jabłkami, na którą przepis znajdziecie poniżej. Tarta z jabłkami doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i podana na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych lub śmietankowych. Jeśli pozostaną(...)wysmarowania formy i bułka tarta do obsypania formy Nadzienie: 4-5 kwaskowych jabłek (np. szara reneta,antonówka) 3-4 łyżki brązowego cukru opcjonalnie cynamon do oprószenia jabłek Jak przygotować ciasto do tarty z jabłkami Mąkę przesiać przez sito,  dodać cukier, sól, proszek do pieczenia, pokrojone na małe kawałki masło i wodę. Posiekać nożem, aż utworzą się niewielkie grudki przypominające

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
TARTA NA OBIAD I NA KOLACJĘ :) 260

pyszna na ciepło, była pyszna na zimno. Była..... No właśnie, wszystko co dobre szybko się kończy, ale w tym wypadku, z pewnością równie szybko powróci na nasz stół. Zapraszam i Was!  SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO /cytuję za M. Roux, z książki Jajka / 250 g mąki 125 g masła 1 średnie jajko 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki drobnego cukru

KUCHARNIA
Jabłkowa krówka bez pieczenia 258

Zbliża się weekend. Mam dla Was propozycję na pyszne ciasto bez pieczenia z jabłkami, mascarpone i masą krówkową. Proste składniki a efekt nieziemski. A może właśnie to ciasto znajdzie się na Waszym wielkanocnym stole? Pychotka Składniki (na formę ok 20x30 cm): herbatniki (na 4 warstwy - około 2 duże paczki) 1 puszka masy krówkowej 600 ml śmietanki 30% 1 śmietan(...)dodając pod koniec śmietan-fix, 2-3 łyżki ubitej śmietanki wymieszać z przestygniętą żelatyną, dodać do reszty ubitej śmietanki i zmiksować. Dodać cukier i ponownie szybko zmiksować. Połowę ubitej śmietanki odłożyć (będzie na wierzchu ciasta), a do reszty dodać mascarpone i połowę puszki masy krówkowej. Zmiksować tylko do połączenia składników. Przełożenie: herbatniki, połowa masy krówkowej, herbatniki, połowa jabłek, połowa masy

Cukiernia Pychotki
Pączuszki last minute (na maślance i proszku do pieczenia) 1154

wilgotne. Ich ogromną zaletą jest to, że robi się je w mig i mam wrażenie, że każdy poradzi sobie z przygotowaniem takiej wersji pączków. To równie pyszna, co szybka alternatywa do tradycyjnych tłustoczwartkowych wypieków. Spróbujcie koniecznie!     Szukałam takiego przepisu od kilku miesięcy. Podobne pączuszki kupowałam w pobliskiej piekarni i bardzo chciałam odtworzyć te cudeńka w domu(...)cukrem waniliowym. Dokładnie wymieszać W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wlać do mąki mokre składniki i wymieszać krótko do połączenia się wszystkiego w gładkie ciasto. Rozgrzać olej w garnku (ja użyłam takiego o średnicy ok 20 cm i nalałam do niego pół litra oleju). Nabierać po łyżeczce ciasta i formować kuleczki. Wrzucać na rozgrzany tłuszcz

Kulinarne Inspiracje
Dwusmakowe gofry - o smaku białej i ciemnej czekolady. 153

przypadku teflonu? Może i szybko się nagrzeje, ale z pewnością nie szybciej wypiecze. Wykończenie ceramiczne pozwala na nagrzanie się płyt do ponad 400 stopni, a dodatkowo lepiej przewodzi ciepło. Naprawdę warto na to zwrócić uwagę ;-) Warto też zwrócić uwagę na rowki - te głębokie, tak jak jest to tutaj, wpływają pozytywnie na wypiekanie się ciasta, gdyż temperatura szybciej dociera do każdego(...)czujnik, który sam reguluje odpowiednią temperaturę, nie pozwalając spalić wypieku, a jednocześnie utrzymywać jej wysoki poziom. Urządzenie jest intuicyjne. Gofry wychodzą bardzo smaczne, szybko się pieką, a do ich przygotowania nie potrzeba tłuszczu, zwłaszcza kiedy w cieście mamy już np. masło.  Płyty są wyjmowane, co umożliwia ich wygodniejsze mycie (chociaż tak naprawdę zupełnie nie przywierają i nie trzeba

Poezja Smaków - blog kulinarny
CHARLOTTE MALINOWA 174

Charlotte to stosunkowo szybki w przygotowaniu, efektowny deser, który można podać na każdą okazję. Jest to jeden z najlepszych deserów, jakie znam, wyjątkowo delikatny i lekki, niezbyt słodki i naprawdę pyszny.  Charlotte jest jednym z najpopularniejszych francuskich deserów, mimo iż pochodzi z Anglii. Stworzony w XIX wieku na cześć niemieckiej księżniczki Zofii Charlotty Mecklenburg-Strelitz , królowej Wielkiej Brytanii , żony(...)francuski cukiernik pracował również na dworze rosyjskiego cara Aleksandra I. Dziś charlotte jest przyrządzana z różnego rodzaju owocami i podawana na zimno. Sposób jej przygotowania jest prosty: formę na ciasto (jej boki i opcjonalnie spód) wykłada się długimi, namoczonymi w syropie z dodatkiem alkoholu. W środku formy umieszczony zostaje mus lub krem z owoców, najczęściej truskawek, malin lub gruszek

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tarta na cieście francuskim ze skorzonerą 127

Tarta jest przepyszna i bardzo szybko znika. Zróbcie koniecznie jak tylko zakupicie skorzonerę zwaną także wężymordem. Ja swoją zakupiłam w sieci marketów. Bardzo zdrowe i niesłusznie zapomniane warzywo, ma mnóstwo witamin i błonnika. Dla mnie skorzonera smakuje podobnie do szparagów ale to tylko moje zdanie, jest pyszna. Spróbujcie koniecznie. Tarta na cieście francuskim ze skorzonerą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kruche ciasteczka 124

Banalne i szybkie w wykonaniu. Idealne do kawy i herbaty.  Zjesz jednego - nie oderwiesz się :) Potrzebujemy: 2 szklanki przesianej mąki 3/4 szklanki cukru pudru 2 żółtka 200 g zimnego masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieszczam w jednej dużej misce. Następnie wyrabiam ciasto do uzyskania jednolitej masy. Nie za długo! Formuje kulę, zawijam

Kolejny blog o gotowaniu
Ucierane ciasto Donny Hay 162

Zapewne każdy ma swój ulubiony i sprawdzony przepis na ciasto ucierane. Ja też :) Jednak gdy w moje ręce wpadła książka Donny Hay „Szybko, świeżo, prosto” to chętnie wypróbowałam jej recepturę. Miałam już do czynienia z jej przepisami i wszystkie byly godne polecenia. Tak też jest tym razem. Ciasto jest pyszne, delikatne, puszyste i wilgotne. Polecam :) 225 g mąki

Mienta blog
Pierogi nadziewane białą kiełbasą i wędzoną mozzarellą - ravioli con salsicia e provola affumicata 201

obiad niedzielny jako pierwsze danie dzisiaj były pyszne pierogi :) W przepisie podaję sposób na ciasto do pierogów,  które się zawsze udaje. Jako nadzienie smaczna biała kiełbasa i biały miękki ser. Jako okrasa do pierogów stosuje mój sprawdzony i super szybki sposób nie wymagający gotowania, za to uwielbiany przez całą rodzinę .  SKŁADNIKINa ciasto500 g mąki1 jajko220 ml gorącej(...)cebuli200 g wędzonej mozzarelli lub innego białego sera2 łyżki tartego sera typu Parmezan lub Grana Padanogałka muszkatołowasól Na okrasę 3 serki w plasterkach o smaku śmietankowymSPOSÓB PRZYGOTOWANIANajpierw ciasto : zagotować 220 ml wody i odstawić na 10 minut. Po upływie tego czasu wyspać mąkę na stolicę dodać 1 jajko, łyżkę oliwy z oliwek, płaską łyżeczkę soli, gorącą wodę

zielonacukinka
Sakiewki z kurczakiem i zielonymi warzywami 103

francuskiego i kurczaka, jak wiadomo, zawsze genialnie smakuje Do tego cukinia, groszek, zielone szparagi i domowe pesto – po prostu pycha! Całość szybka i prosta w przygotowaniu Sakiewki z kurczakiem i zielonymi warzywami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2-3 piersi z kurczaka szklanka mrożonego zielonego groszku 1 mała cukinia około 6 zielonych szparagów 3-4 łyżki zielonego pesto (najlepiej

PatiGotuje
TYMIANKOWE TARTALETKI Z KARMELIZOWANĄ PAPRYCZKĄ CHILI, CZOSNKIEM I KOZIM SEREM 185

CIASTO: Mąkę przesiewamy z solą dodajemy posiekany tymianek oraz zimne masło, siekamy a następnie rozcieramy palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko i wodę, szybko zagniatamy, zawijamy w folię i odstawiamy na ok. 15 minut do zamrażalnika. Schłodzone ciasto wałkujemy, wylepiamy foremki do tartaletek , dziurkujemy spód i podpiekamy ok. 7 minut /190C. FARSZ: Ząbki czosnku obieramy, wkładamy do rondelka, zalewamy szklanką wody

Ostra na Słodko
Ciasto pomarańczowe. 168

Ciasto jest bardzo proste, ucierane ze skórką pomarańczową i nasączone sokiem z pomarańczy. Smakuje wyśmienicie, jest wilgotne i mocno pomarańczowe. U mnie szybko zniknęło i aż mam ochotę upiec je drugi raz :-). Przepis wzięłam z książeczki "Ciasta" 30 smakowitych przepisów. Kiedyś kupiłam ją w jakimś markecie. Oryginalny przepis był na ciasto cytrynowe. Zamieniłam cytrynę na pomarańczę i zmodyfikowałam składniki. Spróbujcie

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Ciasteczka z ciasta francuskiego z miodem i sezamem. Francuskie ślimaczki z sezamem 149

Uwielbiam ciasto francuskie...zresztą pewnie nie tyko ja:) Za smak, maślany aromat a przede wszystkim za to, że z gotowych płatów tego ciasta można zrobić różności - na słono, słodko, pikantnie i łagodnie. I co najważniejsze bardzo szybko:) Dzisiaj polecam ciasteczka z miodem i sezamem, które u mnie jeszcze cieplutkie...ale powolutku znikają:)   Na ok 30 sztuk ciasteczek: płat

Maślane ciasteczko
Wysokobłonnikowy chleb z bakaliami. 163

Internecie na ten przepis i po prostu nie mogłam się nim z Wami nie podzielić. Po drobnych modyfikacjach powstał genialny chleb (albo jak kto woli ciasto), który świetnie sprawdzi się w roli śniadania lub szybkiej przekąski. To trochę takie musli w pieczonej formie, które w zasadzie bez żadnych dodatków jest już gotowe do jedzenia. Jak widzicie sporą jego część stanowią(...)miód i maślankę. 3. W innej misce wymieszaj mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia. Dodaj owoce i orzechy, następnie wrzuć wszystko do mokrych składników. Dobrze wymieszaj. 4. Przelej ciasto do foremki (np. do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia). 5. Piecz około 30-45 minut, aż się zarumieni, a wykałaczka będzie wychodzić sucha. 6. Przechowuj w lodówce, najlepiej owinięty folią

Powiedz dietom nie