dużych ładnych papierówek Wykonanie: Do misy miksera wsypać mąkę z proszkiem ,cukier, cukier waniliowy dodać jajka, śmietanę i startą na tarce margarynę, wyrobić ciasto na grudkowatą masę, przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i szybko zagnieść.Zawinąć w folię i odłożyć na 15 minut do lodówki. Jabłka umyć, obrać i pokroić w grubą kostkę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Połowę(...)drugiej połowie rozmieszać budynie, cukier, cukier waniliowy i mąkę, wlać do gotującego mleka.Gotować często mieszając tak długo aż budyń będzie gęsty.Gotowy budyń odstawić do lekkiego przestygnięcia. Ciasto podzielić na 2 części, jedną rozwałkować i wyłożyć na spód blaszki, następnie wyłożyć letni budyń a na budyń jabłka.Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć warstwę jabłek.Piec w temperaturze
Sama słodycz i szczypta chilidelikatnie mieszamy. Przelewamy do formy, pieczemy 35-40 min w 180 stopniach. Polewa: masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, wyłączamy gaz, dodajemy kakao i śmietanę, szybko mieszamy do połączenia składników. Lekko ostudzoną polewą polewamy ciasto
słodki bratekresztkowego gotowania , gdzie z kilku, zapodzianych w przepaściach szafek, głębinach lodówki czy czeluściach zamrażarki, składników, wychodzi mi szybkie, ale nadal całkiem zjadliwe danie. A że zgodnie z hasłem akcji, Błyskawiczny Piątek dziś mamy, prezentuję błyskawiczną w przygotowaniu tartę z gotowego ciasta kruchego , kilku rodzajów mrożonych warzyw, pod kołderką z mozzarelli. Nie napracowałam się tu zbytnio. W momencie gdy ciasto(...)blanszowałam na patelni szpinak i miksowałam białka ze śmietaną na farsz. Potem tylko połączyć to szybko w całość, podpiec w piekarniku i błyskawiczny obiad gotowy ! Składniki na 4 porcje na formę do tarty o średnicy 2 7 cm: TARTA: 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego [350g] - u mnie firmy Henglein 1/2 opakowania fasolki szparagowej mrożonej [około 220g] - ja akurat miałam
Grunt to przepis!www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasteczka są pyszne i niezwykle szybkie w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się w przypadku niespodziewanych gości. 1 płat gotowego ciasta francuskiego 3-4 brzoskwinie Dodatkowo: miód sezam Z ciasta ciasta francuskiego powycinać kółka (szklanką). Na środku połowy okręgów ułożyć po kawałku (dość sporym) brzoskwini. Całość przykryć pozostałymi
Di gotujenadal wyrabiamy, aż tłuszcz całkowicie się wchłonie, czyli około 3-4 minuty. Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut, aby ciasto podwoiło objętość. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w około centymetrową kostkę, przekładamy do garnka. Garnek stawiamy na kuchence, przykrywamy pokrywką i dusimy, aż jabłka(...)dolać 2-3 łyżki wody), następnie dodajemy rodzynki cukier, cynamon, mieszamy i podgrzewamy, aż odparujemy cały sok (ja zwiększam grzanie na maksimum i szybko odparowuję, by jabłka pozostały jędrne). Gotowe nadzienie studzimy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą z nich wałkujemy na dość cienki placek, a następnie dzielimy go na 8 trójkątów. Porcję nadzienia kładziemy
Rozpustne gotowaniePrzedstawiam Wam dzisiaj przepis na przepyszne brownie z buraków z orzechami i gorzką czekoladą. Zdrowy deser, mający w składzie produkty uważane za superfoods - na pewno Wam posmakuje. Ciasto jest wartościowe odżywczo i skutecznie zaspokaja apetyt na coś słodkiego :) Przepis pochodzi z rewelacyjnej książki "Moc na talerzu. Przestań jeść - zacznij się odżywiać" autorstwa dr Mehmeta Oz'a - której recenzję przeczytacie(...)ognia i dodajemy słodzidło. Po kolei wbijamy po jednym jajku dokładnie łącząc składniki. Dodajemy masę buraczaną i ekstrakt waniliowy. Wsypujemy mąkę i orzechy i szybko mieszamy całość szpatułką, tylko do połączenia składników. Przelewamy ciasto do naczynia do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy aż lekko urośnie i zacznie stawiać opór przy dotyku, czyli ok 25-30 min. Zostawiamy
Moje Kuchenne RewelacjeTypowe ciasto idealne do popołudniowej herbatki: mocno cytrynowo - maślane, wilgotne i mięciutkie. Szybki i łatwe do zrobienia, niedrogie, nie powinno przysporzyć Wam żadnych problemów. Przepięknie pachnie skórką z cytryny i masłem, długo zachowuje świeżość i ciężko poprzestać na jednym kawałku... Robi się je błyskawicznie, także to kolejna wielka zaleta, kilka minut i ciasto ląduje w piekarniku :) Chciałam, żeby ciasto
Słodko-Słony Świat IlonyProsty i szybki sposób na domowy chleb. Przygotowanie: 1 godzina Pieczenie: 45 minut Myśląc domowy chleb, mamy na myśli jak najmniejszy skład. Często kupując w hipermarketach, tamte chleby nie pokrywają się z naszymi zamiarami. Jedynie w sprawdzonych piekarenkach, gdzie mamy pewność kto i z czego wypieka pieczywo, dostaniemy takie, jakie pragniemy. Niestety nie wszyscy mają taką możliwość wyboru. Chleb(...)prezencie od POLSKIE MŁYNY ( www.polskiemlyny.pl ) dostałam gotową mieszankę chleba żytniego wraz z foremką. Super sprawa takie produkty, bo nie musimy sami zbierać składników. Oczywiste jest, że jest to ciasto drożdżowe, dlatego po przygotowaniu ciasto musi odstać swoje, ale ten czas wynagradza nam naprawdę przepyszny bochenek chlebka. W skład wchodzi gotowa mieszanka oraz foremka, w której będziemy piekli chleb. Wystarczy
Zdrowie i pysznie na talerzuSzarlotka w wydaniu "na szybko i bez pieczenia" a dodatkowo pyszna i dietetyczna ! Choć szarlotka kojarzy mi się bardziej z okresem jesienno-zimowym myślę, że równie dobrze sprawdza się jako lekki deser w upalne dni 😄 Oczywiście jako fanka przypraw korzennych nie mogłam nie dodać do jabłek cynamonu. SKŁADNIKI: Spód: 1/2 szkl. daktyli 50 g płatków owsianych 30 g wiórków kokosowych(...)łyżkami zimnej wody, następnie wlewamy do jabłek. Całość dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. 5. Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód i zostawiamy do wystygnięcia. 6. Na wierzchu ciasta układamy plasterki jabłek. 7. Całość schładzamy w lodówce
Marcepanowa kuchniaCiasto jest obłędne w smaku, a jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu. Składa się z herbatników, lekkiego kremu budyniowego, masy krówkowej oraz orzechów i banana, który nadał mu apetycznego, bananowego posmaku. Wbrew pozorom nie jest przesłodzone, a delikatnie posolony kajmak sprawił, że całość jest wyjątkowa i jeszcze bardziej kusząca. Wszystko jest doskonale skomponowane! Zresztą sami spróbujcie... (Forma o wymiarach(...)odrobiną soli i kolejno położyć warstwę ciastek, plasterki banana, krem budyniowy, herbatniki oraz rozsmarować pozostały kajmak, który należy oprószyć resztą soli. Wierzch należy obficie posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Gotowe ciasto wstawić do lodówki do stężenia - najlepiej na całą noc. (*) Możecie też użyć budyniu śmietankowego lub waniliowego na 500 ml mleka. Pamiętajcie, że budyń powinien być bez cukru
Di gotujeTarty- robi się je bardzo szybko w dodatku smakują chyba zawsze:) Dziś zapraszam na tartę z mięsem mielonym z indyka tikka. Pamiętajcie również o KONKURSIE GotowaniePatki SKŁADNIKI: 400 g ciasta kruchego 300 g mięsa mielonego z indyka 2 łyżki pasty tikka masala 1 kulka mozzarelli Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej
Gotowanie PatkiCiastka francuskie z jabłkiem to pomysł na szybki i prosty wypiek. Świetnie smakują posypane cukrem pudrem i podane na ciepło - taki substytut jabłecznika :) Jeżeli macie ochotę na inne ciasteczka z wykorzystaniem ciasta francuskie to zachęcam do wypróbowania mojego innego przepisu (klik) . Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jabłka cukier trzcinowy ewentualnie odrobina mleka cynamon Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić
Ugotowaćsię na przyjęciu i to nie tylko dla dzieci bo dorośli też z chęcią po nie sięgają. Są efektowne oraz łatwe i szybkie w wykonaniu. Wszystkim smakują i zawsze podobają się gościom Składniki na ciasto: 100g miękkiego masła 200g mąki 3 łyżki cukru pudru 1 żółtko Składniki na krem: 200g serka mascarpone 200ml śmietanki kremówki
Blog z Apetytemczas i siłę, żeby je zrobić, więc korzystam z gotowego. O wtedy smakowite przekąski wychodzą raz, dwa. Podam Wam kilka przepisów na szybkie małe co nieco. Serowe paluszki Potrzebne składniki (14 szt): 2 arkusze ciasta francuskiego 30 dkg. startego żółtego sera przyprawy (sól, słodka papryka, czosnek granulowany) 1 jajko Rozkładamy jeden arkusz ciasta. Smarujemy go roztrzepanym jajkiem
Niuniokirolada z waniliowym kremem (Foremka 36x26cm- 13 kawałków) Najprostsza i najszybsza rolada biszkoptowa jaka może istnieć. Przygotowanie całości, włącznie z pieczeniem zajmuje około 20 minut. Tak więc można ją szybko przygotować gdy wpadną niespodziewani goście. Jest to kolejny dietetyczny wypiek bez tłuszczu i bez cukru. Składniki: 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie) 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki erytrotolu(...)łyżkę mleka umieszczamy w drugiej misce i krótko miksujemy (tylko do połączenia składników). Do ciasta dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy łyżką. Całość wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy ok. 10 min w 180*C. W tym czasie szybko przygotowujemy krem. Ricottę łączymy z kremowym serkiem, wanilią i słodzikiem i wszystko łączymy ze sobą. Gotową roladę
Moja Micha