wilgotne. Ich ogromną zaletą jest to, że robi się je w mig i mam wrażenie, że każdy poradzi sobie z przygotowaniem takiej wersji pączków. To równie pyszna, co szybka alternatywa do tradycyjnych tłustoczwartkowych wypieków. Spróbujcie koniecznie! Szukałam takiego przepisu od kilku miesięcy. Podobne pączuszki kupowałam w pobliskiej piekarni i bardzo chciałam odtworzyć te cudeńka w domu(...)cukrem waniliowym. Dokładnie wymieszać W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wlać do mąki mokre składniki i wymieszać krótko do połączenia się wszystkiego w gładkie ciasto. Rozgrzać olej w garnku (ja użyłam takiego o średnicy ok 20 cm i nalałam do niego pół litra oleju). Nabierać po łyżeczce ciasta i formować kuleczki. Wrzucać na rozgrzany tłuszcz
Kulinarne Inspiracjeprzypadku teflonu? Może i szybko się nagrzeje, ale z pewnością nie szybciej wypiecze. Wykończenie ceramiczne pozwala na nagrzanie się płyt do ponad 400 stopni, a dodatkowo lepiej przewodzi ciepło. Naprawdę warto na to zwrócić uwagę ;-) Warto też zwrócić uwagę na rowki - te głębokie, tak jak jest to tutaj, wpływają pozytywnie na wypiekanie się ciasta, gdyż temperatura szybciej dociera do każdego(...)czujnik, który sam reguluje odpowiednią temperaturę, nie pozwalając spalić wypieku, a jednocześnie utrzymywać jej wysoki poziom. Urządzenie jest intuicyjne. Gofry wychodzą bardzo smaczne, szybko się pieką, a do ich przygotowania nie potrzeba tłuszczu, zwłaszcza kiedy w cieście mamy już np. masło. Płyty są wyjmowane, co umożliwia ich wygodniejsze mycie (chociaż tak naprawdę zupełnie nie przywierają i nie trzeba
Poezja Smaków - blog kulinarnyCharlotte to stosunkowo szybki w przygotowaniu, efektowny deser, który można podać na każdą okazję. Jest to jeden z najlepszych deserów, jakie znam, wyjątkowo delikatny i lekki, niezbyt słodki i naprawdę pyszny. Charlotte jest jednym z najpopularniejszych francuskich deserów, mimo iż pochodzi z Anglii. Stworzony w XIX wieku na cześć niemieckiej księżniczki Zofii Charlotty Mecklenburg-Strelitz , królowej Wielkiej Brytanii , żony(...)francuski cukiernik pracował również na dworze rosyjskiego cara Aleksandra I. Dziś charlotte jest przyrządzana z różnego rodzaju owocami i podawana na zimno. Sposób jej przygotowania jest prosty: formę na ciasto (jej boki i opcjonalnie spód) wykłada się długimi, namoczonymi w syropie z dodatkiem alkoholu. W środku formy umieszczony zostaje mus lub krem z owoców, najczęściej truskawek, malin lub gruszek
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaTarta jest przepyszna i bardzo szybko znika. Zróbcie koniecznie jak tylko zakupicie skorzonerę zwaną także wężymordem. Ja swoją zakupiłam w sieci marketów. Bardzo zdrowe i niesłusznie zapomniane warzywo, ma mnóstwo witamin i błonnika. Dla mnie skorzonera smakuje podobnie do szparagów ale to tylko moje zdanie, jest pyszna. Spróbujcie koniecznie. Tarta na cieście francuskim ze skorzonerą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBanalne i szybkie w wykonaniu. Idealne do kawy i herbaty. Zjesz jednego - nie oderwiesz się :) Potrzebujemy: 2 szklanki przesianej mąki 3/4 szklanki cukru pudru 2 żółtka 200 g zimnego masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieszczam w jednej dużej misce. Następnie wyrabiam ciasto do uzyskania jednolitej masy. Nie za długo! Formuje kulę, zawijam
Kolejny blog o gotowaniuZapewne każdy ma swój ulubiony i sprawdzony przepis na ciasto ucierane. Ja też :) Jednak gdy w moje ręce wpadła książka Donny Hay „Szybko, świeżo, prosto” to chętnie wypróbowałam jej recepturę. Miałam już do czynienia z jej przepisami i wszystkie byly godne polecenia. Tak też jest tym razem. Ciasto jest pyszne, delikatne, puszyste i wilgotne. Polecam :) 225 g mąki
Mienta blogobiad niedzielny jako pierwsze danie dzisiaj były pyszne pierogi :) W przepisie podaję sposób na ciasto do pierogów, które się zawsze udaje. Jako nadzienie smaczna biała kiełbasa i biały miękki ser. Jako okrasa do pierogów stosuje mój sprawdzony i super szybki sposób nie wymagający gotowania, za to uwielbiany przez całą rodzinę . SKŁADNIKINa ciasto500 g mąki1 jajko220 ml gorącej(...)cebuli200 g wędzonej mozzarelli lub innego białego sera2 łyżki tartego sera typu Parmezan lub Grana Padanogałka muszkatołowasól Na okrasę 3 serki w plasterkach o smaku śmietankowymSPOSÓB PRZYGOTOWANIANajpierw ciasto : zagotować 220 ml wody i odstawić na 10 minut. Po upływie tego czasu wyspać mąkę na stolicę dodać 1 jajko, łyżkę oliwy z oliwek, płaską łyżeczkę soli, gorącą wodę
zielonacukinkafrancuskiego i kurczaka, jak wiadomo, zawsze genialnie smakuje Do tego cukinia, groszek, zielone szparagi i domowe pesto – po prostu pycha! Całość szybka i prosta w przygotowaniu Sakiewki z kurczakiem i zielonymi warzywami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2-3 piersi z kurczaka szklanka mrożonego zielonego groszku 1 mała cukinia około 6 zielonych szparagów 3-4 łyżki zielonego pesto (najlepiej
PatiGotujeCIASTO: Mąkę przesiewamy z solą dodajemy posiekany tymianek oraz zimne masło, siekamy a następnie rozcieramy palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko i wodę, szybko zagniatamy, zawijamy w folię i odstawiamy na ok. 15 minut do zamrażalnika. Schłodzone ciasto wałkujemy, wylepiamy foremki do tartaletek , dziurkujemy spód i podpiekamy ok. 7 minut /190C. FARSZ: Ząbki czosnku obieramy, wkładamy do rondelka, zalewamy szklanką wody
Ostra na SłodkoCiasto jest bardzo proste, ucierane ze skórką pomarańczową i nasączone sokiem z pomarańczy. Smakuje wyśmienicie, jest wilgotne i mocno pomarańczowe. U mnie szybko zniknęło i aż mam ochotę upiec je drugi raz :-). Przepis wzięłam z książeczki "Ciasta" 30 smakowitych przepisów. Kiedyś kupiłam ją w jakimś markecie. Oryginalny przepis był na ciasto cytrynowe. Zamieniłam cytrynę na pomarańczę i zmodyfikowałam składniki. Spróbujcie
Zakątek rozkoszy kulinarnychUwielbiam ciasto francuskie...zresztą pewnie nie tyko ja:) Za smak, maślany aromat a przede wszystkim za to, że z gotowych płatów tego ciasta można zrobić różności - na słono, słodko, pikantnie i łagodnie. I co najważniejsze bardzo szybko:) Dzisiaj polecam ciasteczka z miodem i sezamem, które u mnie jeszcze cieplutkie...ale powolutku znikają:) Na ok 30 sztuk ciasteczek: płat
Maślane ciasteczkoInternecie na ten przepis i po prostu nie mogłam się nim z Wami nie podzielić. Po drobnych modyfikacjach powstał genialny chleb (albo jak kto woli ciasto), który świetnie sprawdzi się w roli śniadania lub szybkiej przekąski. To trochę takie musli w pieczonej formie, które w zasadzie bez żadnych dodatków jest już gotowe do jedzenia. Jak widzicie sporą jego część stanowią(...)miód i maślankę. 3. W innej misce wymieszaj mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia. Dodaj owoce i orzechy, następnie wrzuć wszystko do mokrych składników. Dobrze wymieszaj. 4. Przelej ciasto do foremki (np. do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia). 5. Piecz około 30-45 minut, aż się zarumieni, a wykałaczka będzie wychodzić sucha. 6. Przechowuj w lodówce, najlepiej owinięty folią
Powiedz dietom nieciasta na paterę może być sporym wyzwaniem. Jeśli nie chcecie ryzykować przełamania ciasta na pół, doradzam kruchy lub ciasteczkowy spód. Sernik będzie stabilniejszy. Masa serowa jest ciężka i kremowa, z wyraźnym smakiem polskiego twarogu. Dzięki dodatkowi soczystych, kwaskowych malin zyskuje charakteru. Mus jest bardzo prosty i szybki do wykonania, słodki i oryginalny w smaku. Nuta kwiatów czarnego bzu jest dobrze(...)kształcie półkul, zamrozić. Pozostały mus wyłożyć na sernik, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki. Całkowicie zamrożone półkule wyjąć z formy. Udekorować ciasto zamrożonym musem, świeżymi i liofilizowanymi malinami, bezami i kwiatami. Smacznego! Tymczasem wolny weekend dobiegł końca. Za szybko, oj, za szybko. Na szczęście przede mną kolejny - już za tydzień. Chyba muszę zagrać w lotka, wyjątkowa ze mnie szczęściara
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszne placuszki zrobione z bardzo prostego ciasta z dodatkiem jogurtu naturalnego. Nafaszerowane dużą ilością kawałeczków gorzkiej czekolady. Pulchne, lekkie i słodkie w sam raz. Robi się je szybko, smaży jeszcze szybciej, ale najszybciej znikają z talerzy. Najlepiej smakują z roztopionym masłem lub polane syropem klonowym. SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI 1 szklanka jogurtu naturalnego ( niezbyt gęstego, bardzo gęsty jogurt można rozrzedzić(...)kawałki czekoladę. Dokładnie mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre i krótko mieszamy, tylko do połączenia. Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Łyżką nabieramy porcje ciasta i przy użyciu drugiej łyżki zsuwamy je na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smażymy 1-2 minuty, aż placuszki urosną, a na ich powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Odwracamy na drugą stronę
cool and mintyzrobić ciasto bez drożdży. W Niedzielnym Kucharzu mamy przepis na błyskawiczną pizzę z mąki samorosnącej, której zrobienie od momentu zarobienia ciasta do wyciągnięcia z piekarnika zajmuje 15 minut (przepis znajdziecie tutaj) . Dzisiaj mamy dla Was niemal równie szybki przepis na klasyczną pizzę na drożdżach, zdrową, bo z mąki pełnoziarnistej i bardzo smaczną. Naszym zdaniem jest to jedna z najlepszych pizz(...)piekarnika i piecz 12-15 minut. Obserwuj pizze podczas pieczenia – jeśli brzegi ciasta mocno się zrumienią, czas wyciągać je z piekarnika. Smacznego! Pizze można mrozić, pakując do woreczków do mrożenia. Po rozmrożeniu, podgrzej pizze w mikrofali, albo na dobrze rozgrzanej patelni pod przykryciem. Artykuł Czwartek: Szybkie mini pizze z mąki pełnoziarnistej pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharz