szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:656/1736)

Mazurek z kajmakiem i bakaliami zanurzonymi w miodzie grycznym 249

Mój przepis na mazurka przechodzi z pokolenie na pokolenie. Spód zagniata się bardzo szybko, później jednak trzeba uzbroić się w cierpliwość... Najpierw należy schłodzić ciasto co najmniej godzinę w lodówce, po czym rozwałkować i przełożyć na blaszkę. Dodatkowo ważne jest, żeby zrobić dodatkowe wałeczki wokół rozwałkowanego placka zwłaszcza, jeśli myślimy o późniejszym ozdabianiu go płynną czekoladą, bądź kajmakiem. Mamy pewność

Sajkofanka smaku
Serowa tarta z figami 131

Dzisiaj bardzo fajna propozycja obiadowa. Uwielbiam tarty, szybkie w wykonaniu i za każdym razem inne. Jakich dodatków byście nie użyli to i tak będzie ekstra. Mój tata uważa, że to inna wersja pizzy, odpowiednia dla niego bo uwielbia ciasto kruche. Tarty z figami możecie przygotowywać cały rok jak jest sezon i są świeże oraz z suszonym, obydwie wersje są wyborne

Niezły Młynek
Ciasto cytrynowo- śmietanowe 171

Idealne połączenie masy cytrynowej oraz śmietanowej, które zostały otulone z obu stron pysznym biszkoptem. Ciasto lekkie i smaczne, które u mnie w domu szybko znika z talerza. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa cytrynowa: 1/2 szklanki soku z cytryny 1 i 1/2 szklanki wody(...)Robimy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a potem żółtka. Na sam koniec wsypujemy przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. 2. Gotujemy budyń cytrynowy: do garnka wlewamy sok z cytryny

Kuchnia u Bietki
Sernik z mirabelkowym musem 158

też jest zgrabny- odpowiednio wilgotny, mocno waniliowy i dobrze przełamany kwaśnymi powidłami. Było z nim trochę stresu i rytualnych tańców błagalnych przed szybką piekarnika, ale na szczęście jest wpadko-odporny. W końcu mam niezawodny przepis na to ciasto- będzie dobra baza do dodawania owoców z ogrodu. Ale prawdziwym wstępem do tego wpisu są powidła. Żadne tam szaleństwa- po prostu nasze(...)podane wskazówki skonfrontowałam z wyguglanymi przepisami, wyciągnęłam średnią z kilku i na wszelki wypadek spędziłam większość czasu pieczenia przed szybką piekarnika. Tak jakby moje nerwowe podglądanie mogło w czymś pomóc. Tak czy inaczej, czy to zasługa zaglądania do ciasta, czy może przepisu, ciasto się udało i możemy zajadać fantastyczny sernik z kwaskowym mirabelkowym wzorkiem. Też chcecie? To do dzieła

les mirabelles
Chlebek bananowy 167

bardzo dojrzałe banany (z ciemną skórką) to będą one idealne do chlebka bananowego. Warto dodać, że chlebek bananowy to wypiek na pograniczu pieczywa, a ciasta.  Lekko wilgotny w środku i z chrupiącą skórką.  Szybki do przygotowania i bardzo smaczny. Uwaga: do przyrządzenia bananowego chlebka nie będziecie potrzebować miksera :) Składniki na foremkę keksową o długości 25 cm: 2 dojrzałe(...)bananów dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej i cukier. Za pomocą łyżki wszystko ze sobą połączyć. Na sam koniec dodać 2 garście płatków migdałowych. Ponownie wymieszać. Powstanie bardzo gęste ciasto. Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem i przełożyć ciasto. Na sam wierzch posypać pozostałe płatki migdałowe. Piec około 1 godzinę w 180°C  (aż do zarumienienia ciasta). Upieczony chlebek

Ugotować
Mazurek kajmakowy 125

Kochani,  w te Święta postanowiłam zrobić ciasta typowo Wielkanocne! Mazurki, które piekłam do tej pory, były wielowarstwowe.  A te typowo świąteczne są na kruchym spodzie, polane masą krówkową i posypane bakaliami.  A zatem radośnie wzięłam się do dzieła i wyszły spod moich rąk dwa mazurki. Jeden z nich prezentuję Wam dziś: uwaga - jest baaardzo słodki! Ale taka(...)masa kajmakowa krówkowa - puszka bakalie Mąkę przesiać przez sitko. Masło posiekać i dodać do mąki. Do tego dodać żółtka, cukier i śmietanę.  Całość szybko zagniatamy.  Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.  Ciasto wyłożyć na blaszce, po bokach można zrobić dekoracyjny "warkocz".  Całość włożyć na ok. 1-2 godziny do lodówki.  Schłodzone ciasto wyjąć

Kuchnia smaków
Bułeczki drożdżowe 153

Takie bułeczki możemy przygotować dość szybko. Bardzo dobre z różnymi owocami. U mnie króluje śliwka. Zapraszam. SKŁADNIKI: 4 szklanki mąki  5 dag drożdży  1 szklanka mleka 2 łyżki cukru 10 dag  margaryny 5 żółtek Do środka bułeczek 1/2 kg śliwek  1 cukier wanilinowy 1 łyżka cukru WYKONANIE Ze śliwek usuwamy pestki. Posypujemy cukrem(...)roztopienia. Jajka roztrzepujemy z cukrem. W mące robimy wgłębienie, dodajemy jajka, cukier wyrośnięte drożdże, wlewamy mleko                   ( powinno być ciepłe). Kiedy ciasto podwoi swoja objętość możemy wyrabiać bułeczki. Część ciasta wykładamy na deskę podsypaną mąką. Lekko rozwałkowujemy. Ciasto powinno być grube. Szklanką wyżynamy krążki. Na środek kładziemy śliwki (2 -3) zlepiamy

W kuchennym oknie Ewy
Piernik staropolski, część druga 143

jest, to przecież trzeba je wykorzystać... Kilka dni temu zabrałam się więc za pieczenie. Okazuje się, że to wcale nie takie skomplikowane ani czasochłonne; ciasto, nieco podsypane mąką, wałkuje się znakomicie, a piecze całkiem szybko. W moim starym piekarniku nie chciałam ryzykować pieczenia dwóch blatów na raz, ale jeśli macie taką możliwość - polecam. Będzie jeszcze szybciej. Następnie przełożyłam upieczone

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort chałwowy i pierwsze urodziny bloga 151

Czas leci bardzo szybko, trochę za szybko. Nic w sumie na to nie poradzę, a trzeba cieszyć się każdym dniem. Rok temu dodawałam pierwszy wpis na bloga, pamiętam, że był to sernik na zimno z brzoskwiniami . Bardzo dużo się od tego czasu zmieniło. Ja już nie tylko zajmuję się domem, ale również prowadzę firmę. Przyznam szczerze, że jest to dość(...)praca i oczywiście moje małe pociechy Takim małym symbolem na zakończenie pierwszego roku blogowania jest tort chałwowy. Ja oczywiście jak to ja pierwszy kawałek spróbowałam zaraz po przełożeniu ciasta kremem, ale stanowczo jest bardzo pyszny po nocnym chłodzeniu się w lodówce. Bardzo słodki, pyszny. Składniki na tortownicę 20 cm: - 6 jajek; - 2 szklanki mleka; - 1/2 szklanki mąki pszennej+2łyżki

dom-agi.pl
KIEŁBASKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM 181

już. W takich sytuacjach jak masz daleko do sklepu, w lodówce prawie nic trzeba ruszyć głową jak ugościć wędrowców, co by wyszło luksusowo ☻☻☻☻ Po szybkim reaserchu zasobów w kuchni zrobiłam kiełbaski zawijane w cieście francuskim, które zostało po wcześniejszych wypiekach. Rewelacyjny pomysł na przekąskę do piwa. Do tego pomidory z czerwoną cebulą, sos czosnkowy i przystawka jak się patrzy

pieprzny smaczek
Ucierane ciasto cytrynowe 311

Poszukiwałam czegoś cytrynowego i na szybko. Trafiłam na przepis Kulinarnej Piniaty. Nieskomplikowane, szybkie i cytrynowe, więc ni dałam się długo namawiać i zrobiłam. Składniki: kostka margaryny 1 szklanka cukru 3 jajka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka starta z cytryny Wykonanie: Margarynę utrzeć w misie robota z cukrem. Stopniowo dodawać(...)keksówki wysmarowanej margaryną i obsypaną bułką tartą. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 st.C lub do momentu "suchego patyczka". U mnie było to około 50 minut.  Ciasto posypać cukrem pudrem

Pasja Smaku
Ciasto Milki Way z biszkoptami 12637

Dzisiaj zapraszam na ciasto Milki Way. W zasadzie proste i w miarę szybkie. Ten pyszny deser robimy z masy mlecznej, doskonałej plewy czekoladowej biszkoptów. Polecam. SKŁADNIKI Biszkopt:  7 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao Polewa czekoladowa: 2 łyżki margaryny  2 łyżki wody 2 łyżki kakao 4 łyżki cukru(...)Przygotowujemy biszkopt :  Białka ubijamy  na sztywną pianę stopniowo dodając cukier, stale ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Delikatnie całość krótko mieszamy do połączenia składników Ciasto wylewamy na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach (35x28cm) Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut .Sprawdzamy patyczkiem Wyjmujemy  z piekarnika, ściągamy papier

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto Kantyczka 234

Dawno nie robiłam żadnego ciasta, więc nadrabiam zaległości... i to ja efektownie:) Zobaczcie sami, jak to ciasto pięknie wygląda w przekroju. Wbrew pozorom jest proste i szybko się je robi. A jak smakuje... sami musicie się przekonać. Skąd nazwa Kantyczka? Nie mam bladego pojęcia, ale mogę Wam przedstawić swoją teorię:) Kantyczki to książeczki zawierające zbiór starych polskich pieśni religijnych, prawie

Domowa Cookierenka Agi
Zdrowe brownie z ciecierzycy 104

Brownie z ciecierzycy to dobra, szybka i prosta alternatywa dla tradycyjnego brownie. Zazwyczaj przy tego typu przepisach każdy dopytuje czy czuć ciecierzycę czy fasolę? Nie czuć, strączki mają tutaj nadać kremowości, brownie to nic innego jak czekoladowy zakalec. Prawdziwe brownie to tona kalorii, dlatego ja wolę zdrowszą alternatywę, jednak uważam, że porównywanie tych dwóch wypieków nie ma większego sensu(...)zasmakuje. Brownie przygotowałam z ciecierzycy z puszki, z dodatkiem czarnych porzeczek, ale sprawdzą się również maliny i jagody, do wypieku użyłam też czarnego kakao, które nadało niesamowicie ciemny kolor ciastu. PRZEPIS NA BROWNIE Z CIECIERZYCY - puszka ciecierzycy wraz z zalewą - 2 jaja - 3 łyżki oleju kokosowego - 3 łyżki mąki kokosowej - 1 opakowanie budyniu czekoladowego - 1/3 łyżeczki esencji migdałowej lub waniliowej

SMYKWKUCHNI
Torta di ricotta - toskańskie ciasto z ricottą 89

Przepis na ciasto pochodzi z książki Aleksandry Seghi "Zielona Toskania". Ciasto wypiekane z ricottą jest leciutkie, pulchniutkie i zdecydowanie za pyszne, znika szybko. Jest idealne do porannej kawy czy herbaty, jako deser albo drugie śniadanie, idealne do szkoły czy pracy. Ono po prostu jest doskonałe, polecam do wypróbowania. Toskańskie ciasto z ricottą. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie