jest klejące, ale dość gęste. Przykryłam miskę i odstawiłam na 15 minut. Po tym czasie dodałam łyżkę soli i 2 łyżki zakwasu. Wyrabiałam w misce ok. 3 minuty. Ciasto bardzo szybko zaczęło odstawać od brzegów naczynia. Pomimo, że ciasto się kleiło nie dosypywałam mąki - tak ma być. Przykryłam miskę i odstawiłam na 20 minut. Następnie chwilę wyrobiłam i ponownie odstawiłam
apetytnapieczeniezimnej wody Mąkę, cukier i sól wsypać do miski, dodać pokrojone masło i dobrze posiekać nożem, albo użyć siekacza do ciasta kruchego. Następnie dodajemy jajko oraz wodę i szybko zagniatami ciasto, które następnie wykładamy na folię spożywczą, zawijamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po godzinie kiedy ciasto jest już schłodzone rozwałkowujemy je na oprószonym mąką blacie i wykładamy
Plate of JoyKRUCHE CIASTO NA BABECZKI : -500 g mąki pszennej - 250 g masła - 2 żółtka - 120 g cukru - cukier z prawdziwą wanilią - łyżeczka soku z cytryny - 1 łyżka jogurtu (opcjonalnie) Ciasto zagniatamy szybko i schładzamy w lodówce przez 30 minut. Ciastem wylep foremki. Nałóż dżemem ( ja użyłam dżemu robionego przez mnie samodzielnie z dyni i mango) i jagody. Pieczemy 40 minut
SMYKWKUCHNIorzechowego 2-3 łyżeczki cukru (jeśli nie mamy likieru orzechowego możemy zastąpić jego i cukier syropem orzechowym) 50g czekolady WYKONANIE: Ciasto: Mąkę siekamy z masłem, cukrem i żółtkami. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i zawijamy w folie spożywcza. Chłodzimy 30 minut w lodówce. Rozwałkowujemy i nawijamy na wałek. Przenosimy do wysmarowanej tłuszczem formy do tarty. Odcinamy nadmiar i gęsto nakłuwamy
Pyry na Gazwysokich temperatur. 4. Do formy wykładamy około 3 łyżki ciasta i rozprowadzamy po dnie. Wkładamy do piekarnika na 3-4 minuty. Najlepiej przez cały czas pilnować ciasta, bo szybko się rumieni. Wyciągamy z piekarnika, wykładamy na ciasto kolejne trzy łyżki masy, rozprowadzamy i wkładamy z powrotem do piekarnika na 3-4 minuty, aż do zarumienienia. Czynność powtarzamy, aż do wykończenia
My Culinary ArtPrzepyszne makowe paluchy z ciasta francuskiego - szybkie, proste i pyszne :) SKŁADNIKI 2 prostokątne płaty ciasta francuskiego250g gotowej masy makowej z bakaliamibiałko jajkacukier do posypania PRZYGOTOWANIERozwijamy płaty ciasta francuskiego . Jeden z nich smarujemy częścią roztrzepanego białka.Na drugim rozprowadzamy równomiernie masę makową. Przykrywamy ciasto z makiem drugim ciastem - wysmarowaną częścią w dól. Dociskami
Moje Kuchenne Rewelacjetakie upały w mojej małej kuchni gotowanie i pieczenie jest męczące. A że do kawki coś być musi więc zrobiłam takie ciasto na szybko. Robi się je na oleju, dzięki czemu ciasto jest wilgotne i dłużej utrzymuje świeżość. Dodatek czerwonej porzeczce sprawia że ciasto jest lekko kwaśne i orzeźwiające. W sam raz na upały. Składniki: 2 szkl mąki pszennej
Ala piecze i gotujedolewać mleko i wyrabiać ciasto.Ciasto ma być sprężyste i pulchne. Ilość mleka zależy od wilgotności mąki.Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto ponownie szybko zagnieść. Podzielić na 2 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować dość cienko, na grubość około 1,5-2 mm, formując prostokąt ( nie musi mieć regularnych kształtów ).Rozwałkowany placek pokroić
kolorowotorcikowobiałka 150g cukru około 1/4 szklanki wody Do mąki dodać jajko, cukier i posiekane zimne masło. Zacząć wyrabiać ciasto, a kiedy zacznie przypominać kruszonkę dodać wodę. Szybko wyrobić ciasto, owinąć folią i spłaszczyć. Schłodzić w lodówce przez ok. 40 minut.Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę o średnicy 26cm, ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Już w formie ponownie schłodzić
Pudełko rozmaitościodnalezienia jest odnowiona przyjaźń z przemiłą Panią Zosią, z którą i ja znalazłam wspólny język. Przedstawiane przeze mnie dziś ciasto jest pierwszym testem przepisów, jakie od niej otrzymałam. Ciasto pyszne i szybkie w wykonaniu osładza mi właśnie gorycz dni walki z przeziębieniem :-) Ciasto błyskawica CIASTO BŁYSKAWICA 1 szklanka cukru trzcinowego Demerara 1 jajo 1 szklanka mleka 165 g margaryny
peggiwkuchnistyczniu na wielu blogach królują dietetyczne przepisy, które mają pomóc w realizacji postanowień noworocznych. A u mnie w styczniu królują... słodkości :) Proste i szybkie babeczki kakaowe na pewno podbiją Wasze podniebienia. SKŁADNIKI (ok. 20 babeczek) ciasto 1 płaska szklanka mąki pszennej 100g masła 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki kakao 1/2 łyżki proszku do pieczenia 2 żółtka jaj krem(...)więcej) 1 łyżka ekstraktu waniliowego czekoladowe groszki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę łączymy z cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne masło pokrojone w mniejsze kawałki oraz żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm, wykrawany kółka i wyklejamy nimi foremki. (ponieważ ciasto zawiera sporą ilość
DefinicjaSmakuPrawdziwy biszkopt to idealna baza do wykwintnych tortów a także świetna propozycja na deser. Bardzo prosty i szybki przepis na ciasto bez proszku do pieczenia. Składniki: mąka pszenna lub kukurydziana 160 g 8 jaj szklanka cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć) Żółtka jaj ucieramy z cukrem a następnie powoli dodajemy mąkę (najlepiej przesiać ją przez sitko(...)dnie tłuszczem i posypuję bułką tartą lub zmielonymi płatkami owsianymi. Boki pozostają suche. Czasem zamiast tego dno wykładam papierem do pieczenia i dopiero zamykam obręcz.Do ciasta delikatnie przekładam pianę i szybko mieszam. Masę przelewam do tortownicy. Pieczenie trwa ok. godziny, ale już po 45 minutach można sprawdzić ciasto patyczkiem (powinien być suchy).Ciasto wyjmuję z pieca i ustawiam
prawdziwe jedzeniePaczuszki z ciasta francuskiego z mielonym mięsem i warzywami Paczuszki z ciasta francuskiego to bardzo szybka przekąska nadająca się zarówno na kolację jak na przyjęcie. Nie wymaga wiele pracy ani czasu a nadzienie można skomponować wedle uznania i zawartości lodówki. Ja przygotowałam dziś paczuszki nadziewane mielonym mięsem i warzywami. Składniki potrzebne do przygotowania paczuszek
Gotuj Się Kto Możenakładu pracy, a znika ze stołu szybciej niż się je robi. Z mąki wymieszanej z solą i cukrem z dodatkiem lodowatego masła, a na koniec zimnej wody, zagniatamy szybko kruche ciasto. Ręcznie… albo jeśli macie robot kuchenny taki jak ten – odrobinę inaczej. To najszybszy sposób na kruche ciasto. Mąkę, cukier i sól włożyłam do misy miksera, zmieszałam
Karo in the KitchenSzybki pyszny obiad w angielskim stylu to pie, czyli angielska zapiekanka. Dzisiaj przygotowałam ją klasycznie, czyli kurczak, warzywa i sos śmietanowy. To wszystko przykryte i zapieczone pod ciastem francuskim. Danie proste, szybkie, interesująco podane może być ciekawą alternatywą na obiad, kolacje czy spotkanie ze znajomymi. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik