szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:170/1736)

Tarta cytrynowa z winem 237

kosteczkę. Cukier mieszamy z mąką.Szybko siekamy masło razem ze składnikami suchymi, ewentualnie robimy to w malakserze, używając funkcji pulsacyjnego siekania.Następnie dodajemy żółtka i sok z cytryny - szybko zagniatamy ciastoCiasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.Zimne ciasto wałkujemy, przenosimy do blachy, dobrze dociskając brzegi. Spód nakłuwamy widelcem.Na wierzch ciasta

kolorowotorcikowo
Bananowa tarta z bezą 210

porannych rytuałów i rozleniwienia, towarzyszył mi stary przyjaciel: pośpiech . Szybko się umyłam, uczesałam, ubrałam. W biegu wypiłam kilka łyków wczorajszej herbaty, chwyciłam czekoladowe ciastko zamiast śniadania. Pobiegłam łapać życie za ogon; znów się nie udało. A może...?  Odpowiedzi, póki co, brak. Dzisiaj mam dla Was bardzo ciekawe, nieoczywiste ciasto. Znalazłam je w książce Saved by cake Marian Keyes, gdzie(...)masła 1 banan beza: 4 białka 170 g cukru dodatkowo: 2 banany Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozterzeć palcami. Na końcu wbić jajko, szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na koło o średnicy nieco większej niż średnica formy. Wyłożyć ciastem foremkę. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. W tym czasie przygotować krem bananowy. Mleko zagotować. Cukier

Pożeraczka, czyli raz adobrze
sernik 201

Składniki Kruche ciasto: 200g mąki 2 żółtka 120g masła 50g cukru pudru skórka otarta z jednej cytryny Sól szczypta Masa serowa: 1kg zmielonego twarogu sernikowego 10 jajek 250g masła 300g cukru Łyżeczka pasty waniliowej lub laska wanilii 1 ½ budyń waniliowy(...)łyżki kremówki Wykonanie Cytrynę zalewamy wrzątkiem i ścieramy na tarce skórkę . Mąkę łączymy z cukrem pudrem, szczyptą soli i skórką cytrynową. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła ,żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w woreczek foliowy i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie oddzielamy żółtka od białek. Miękkie masło ucieramy przez 3-5 minut, i , cały czas

w mojej kuchni
Racuchy drożdżowe jak u babci – na świeżych drożdżach 278

już gorące i całkowicie rozpuszczone, do rondelka wlewamy mleko i po pół minuty wyłączamy gaz pod naczyniem. W ten sposób masło szybko się schłodzi, a mleko delikatnie się ogrzeje.   Zaczyn drożdżowy to podstawa przygotowania każdego drożdżowego ciasta, również racuchów. Drożdże suche, których używam najczęściej, nie wymagają dodatkowej pracy – wystarczy wymieszać je z mąką i resztą składników oraz ciepłym płynem(...)równiej się smażyły. Trzycentymetrowa warstwa oleju byłaby idealna. I teraz najważniejsze – olej do pierwszych racuchów powinien być rozgrzany dosyć mocno – sprawdźcie czy jest gotowy wrzucając kawałeczek ciasta. Jeśli skwierczy i szybko wypływa – olej jest idealnie rozgrzany. Kładziemy porcje ciasta na rozgrzany olej i od razu zmniejszamy płomień. Racuchy lubią się przypalić, a zostaną w środku surowe. Żeby tego uniknąć należy

Karo in the Kitchen
GALETTE Z CUKINIĄ I SEREM CHEDDAR 158

galette z cukinią i serem cheddar. Do przygotowania galette użyłam sera cheddar, ale ser kozi, lub inny ulubiony ser również się sprawdzi. Uważam, że to doskonała propozycja na szybką kolację, ciasto robi się błyskawicznie, a nadzienie jeszcze szybciej Mam nadzieję, że zachęciłam Cię do przygotowania tej przepysznej przekąski, która skradła moje podniebienie Składniki: 250 g mąki pszennej 120 g zimnego

Kukuleczki
Czekoladowa tarta z wiśniami 219

serka mascarpone - 100g czekolady mlecznej - 200g śmietanki 30% - 1 duża łyżka budyniu waniliowego - 1 jajko i białko z jajka do ciasta - 300g wiśni Sposób wykonania: Składniki na ciasto zagniatamy szybko, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.  Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni. Wałkujemy ciasto najlepiej między foliami

Wypieki Rene
sernik na zimno z mango 202

wylać na ciasto. Wstawić do lodówki na kilka godzin.  Uwaga: galaretka na wierzch nie zawiera żelatyny więc tężeje w godzinę, zaraz po ostudzeniu. Dlatego należy wylać ją szybko na ciasto, zaraz jak tylko przestygnie (bardzo gorąca galaretka rozpuści piankę z mleka skondensowanego). Można też użyć zwykłej, tradycyjnej galaretki.    Ciekawostki na temat mango poznacie na stronie Makro

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jabłecznik z masą z jabłek i kisielu 164

ciastu rumieńca Ciasto – masło, mąkę,cukier, proszek do pieczenia, surowe żółtka wrzucić do miski. Ugotowane na twardo i zimne żółtka przetrzeć przez sitko i dodać do miski. Szybko zagnieść ciasto. Masa – jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki lub potrzeć na tarce o dużych oczkach. Proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną wymieszać w małej ilości soku. Jabłka

Kuchnia Pokoleń
Tarta z ricottą, białą czekoladą i malinami 284

Wykonanie: Przygotować kruche ciasto. Zimne masło pokroić w drobną kostkę, mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Masło rozetrzeć z mąką, dodać żółtko i sok z cytryny - posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto. Dla ułatwienia: ciasto można zagnieść w malakserze. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę

kolorowotorcikowo
Wytrawne kulebiaki z kaczką w odświętnej odsłonie! 202

SKŁADNIKI: na ciasto pół- kruche: - 150 g masła - 240 mąki pszennej - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajo - sól 1/2 łyżeczki - 1/4 łyżeczki kurkumy - łyżka lodowatej wody Szybko zagniatamy ciasto, na gładkie i miękkie. Ciasto wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez 30 minut w lodówce. FARSZ DO KULEBIAKÓW: - 400 g ugotowanego mięsa z młodej kaczki - 2 jajka

SMYKWKUCHNI
Różana szarlotka w kratkę 242

Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z mąką kukurydzianą  i cukrami, dodać płatki pokrojonego zimnego masła z lodówki oraz śmietanę i żółtka, posiekać całość nożem a następnie szybko zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, jedną większą i drugą mniejszą . Mniejszą włożyć do lodówki. Większą część wylepić lub rozwałkować na dno blaszki o wym 25/30 cm wyłożonej pergaminem. Masę uprażonych

Wanilia i Kardamon
Kruche ciasto z czereśniami, budyniem i kruszonką 237

wierzchu. Sposób wykonania ciasta: Do miski wsypać obie mąki, cukry, dodać pokrojone masło lub margarynę. Wszystko wymieszać i rozetrzeć w palcach do otrzymania kruszonki. Dodać jedno jajko i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o wielkości blachy, przełożyć na blachę, zdjąć

Na słodko lub wytrawnie
Mazurek kajmakowy 335

pominęłam) Wykonanie: CIASTO - masło powinno być zimne, prosto z lodówki - mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, cukier puder i zimne masło, składniki posiekać razem - dodać żółtko, wszystko wymieszać, szybko zagnieść gładkie ciasto, jeśli jest za suche, dodać 1 łyżkę (lub mniej/więcej) zimnej wody - gotowe ciasto zafoliować, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę - schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia(...)gotować - masę zdjąć z palnika, dodać kawałki masła, energicznie wymieszać aż masło się rozpuści i połączy z masą - gotowy kajmak należy od razu wyłożyć na ciasto (lub na warstwę konfitury), gdyż szybko tężeje i również szybko udekorować mazurek - ja na swoim mazurku ułożyłam kwiatki z kawałków suszonych moreli i płatków migdałowych

Smakołyki Bereniki
CIASTO DROŻDŻOWE z mąki KONOPNEJ 164

kruszonką.Odstawić ,aby podroslo. Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika,piec okolo 30- 40 minut, kiedy patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy. Uwaga - jeśli w trakcie pieczenia ciasto za szybko zrumieni się z góry, można je przykryć papierem do pieczenia. Należy unikać otwierania drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia, szczególnie przez pierwsze 15 minut,żeby ciasto nie opadło

w mojej kuchni
Świąteczny makowiec drożdżowy 321

drożdżowy oraz mleko. Ciasto zagnieść aż będzie odstawało od ręki. Gdyby się kleiło to można lekko podsypać mąką. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, jeśli jest ciepło to rośnie szybko. Podzielić ciasto na trzy części. Na podsypanym mąką blacie rozwałkować cienko ciasto w prostokąt. Wyłożyć i rozsmarować masę. Zwinąć w rulon, boki podłożyć pod spód. Układać makowce koło siebie na jednej

Magiczne Życie Marty