Jeszcze muszę się nauczyć, jak robić szybko i skutecznie zdjęcia jedzenia, zanim je zjem... :D Ciężka sprawa. Trudno! Najważniejsza jest treść... ale ładne zdjęcia by się przydały. Trening czyni mistrza, wiec jeszcze potrenuję silną wolę! Brakuje mi posiłku do kawy. No.. Do drugiej kawy. Szukałam rozwiązania.... A to nie było wcale łatwe, ponieważ staram się jeść owoce tylko(...)poprzednim przepisem, własnym makro i TADA! JAGLANE CIASTO Z RABARBAREM MA TYLKO 300kcal B28 W25 T15 Wariacji było kilka. Za każdym razem nie wytrzymywałam napięcia pstrykającego aparatu i szybko zjadałam ciasto! Pierwszy eksperyment był z 2 białkami, odżywką białkową i rabarbarem. Drugi był z jajkiem, białkiem i rabarbarem. Trzebi był z jajkiem, białkiem, rabarbarem i orzechami. Który najbardziej smakował
fitolarun.blogspot.comsoczyste, cierpkie ziarenka. Wrzucam do owsianki. Wyjmuję duży porcelanowy dzbanek i parzę mocną herbatę z cytryną i sokiem. Przy śniadaniu snujemy plany na niedzielny dzień. Zaraz po śniadaniu szybko zagniatam kruche ciasto. Zanim wyjdziemy na spacer i wspólny obiad, jeszcze zdążę upiec deser. Będzie maślana tarta. Kajmakowa, z dodatkiem twarogu, z białą czekoladą i orzechami włoskimi. Po udekorowaniu wierzchu całość(...)250g twarogu (użyłam z Piątnicy) 200g masy krówkowej 1 łyżka śmietanki 36% kilka orzechów włoskich kilka kostek białej czekolady suszona lawenda (opcjonalnie) 1 figa Wykonanie Składniki na ciasto umieszczamy w misce, szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy w folie i schładzamy w lodówce przez ok. 30min. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę na tartę. Całość nakłuwamy widelcem, formę wkładamy do piekarnika nagrzanego
Raj dla Podniebieniapieczone pączki. Decyzja była szybka - trzeba zrobić - Tomkowi tak posmakowały, że kiedy skończyła się jedna porcja robiłam następną ;) Są mięciutkie i puchate. Pracy z nimi mało, są proste i szybkie w przygotowaniu. Bardzo polecam :) Składniki: (16 sztuk) 100 ml ciepłego mleka, 50 g świeżych drożdży, 370 g mąki pszennej tortowej, 50 g cukru, 3/4 łyżeczki soli(...)ciasto. Przykryć ściereczką i ostawić w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę, ciasto znacznie zwiększy swoją objętość. Wyrośnięte ciasto należy odgazować poprzez uderzenie ręki i jeszcze szybko zagnieść. Ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące. Dłońmi rozpłaszczyć ciasto na grubość około 1 cm. Szklanką lub okrągłą foremką wykrawać koła, rozpłaszczyć lekko
Plate of Joylipiec. Z jego burzami, upałami, z czereśniami i jagodami, z zaćmieniem księżyca i gorącymi nocami. Muszę przyznać, że zaskoczył mnie ilością owoców i tym, jak szybko dojrzewają. Ta galette też mnie zaskoczyła. Strukturą ciasta, kruchością, smakiem i łatwością wykonania. Proste składniki - masło, mąka, twaróg i jajko (podobnie jak w ciasteczkach gęsie łapki) pozwoliły uzyskać efekt ciasta delikatnie listkującego się, które(...)łyżka cukru bązowego 1 łyżka bułki tartej szczypta cynamonu brązowy cukier do posypania oraz do śliwek, jeśli są kwaśne Masło i twaróg posiekać z mąką, dodać żółtko, szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i schłodzić przez min. godzinę. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki, każdą połówkę przekroić na pół. Płatki, bułkę tartą, cukier i cynamon wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować
Obiad gotowydługi majowy weekend sporo odpoczywałam po ciężkim tygodniu. Dla relaksu upiekłam nieziemską szarlotkę z białym winem. Ta szarlotka jest tak pyszna, że szybko zostały tylko po niej okruszki :-). Wypiek jest na cieście kruchym, na to warstwa startych jabłek, wymieszanych z kardamonem i budyń ugotowany na soku jabłkowym i białym wytrawnym winie i znów warstwa ciasta kruchego. Cudownie smakuje na ciepło(...)opakowania budyniu waniliowego 450 ml soku z jabłek 250 ml białego wina 150 g cukru Ponadto: 1 kg jabłek około 1/2 łyżeczki kardamonu Sposób przyrządzania: Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 części, mniejszą i większą. Większą część zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około pół godziny, a z mniejszą postąpić tak samo, tylko że schłodzić
Zakątek rozkoszy kulinarnychCiasto jogurtowe z nutą piernikową to bardzo smaczne, szybkie i proste ciasto, którym możecie poczęstować swoich gości. Okazji do świętowania w niedalekim czasie będzie co nie miara. Masa grysikowa według mojego przepisu jest banalnie prosta i szybka. Nie lubię czekać aż ugotowany grysik ostygnie do temperatury pokojowej, jestem typem niespokojnym i to jakoś mi nie leży. Jogurtowiec piernikowy(...)święta. Ich zapach i smak jest doskonały, kwaśny z nutą cynamonu, po prostu bajka! Ciasto z kremem grysikowym zaczynamy przygotowywać od upieczenia ciasta. W 1 misce mieszamy składniki suche, w drugiej składniki mokre. Następnie, łączymy je bardzo szybko i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszka powinna mieć nie więcej jak 24 x 24 cm. Ciasto wkładamy do piekarnika
MamaOskarkaprzetwory, przynajmniej ja tak mam :) W tym wypadku maliny w syropie z letnich zbiorów. Świetnie komponują się z bitą śmietaną i kruchym ciastem z sezamem. Ciasto można wykorzystać mrożone, albo przygotować szybko świeże. Proste prawda? "Składniki:Kruche ciasto:2 żółtkajajko80 g cukru pudru400 g mąki200 g masłagarść sezamuDodatkowo:300 ml śmietanki kremówki ( 30 - 36%)3 łyżki cukru waniliowegosłoiczek malin(...)Masę jajeczną przelewamy do mąki i poszatkowanego masła zmieszanego z sezamem i szybko łączymy, możemy też to zrobić za pomocą malaksera. Ważne, aby zrobić to szybko, aby masło się nie nagrzało. Gotowe ciasto wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut.Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy koła, które przekładamy do metalowych foremek na babeczki i ugniatamy. Pieczemy około 12 minut
Słodkie Przyjemnościdzisiaj przepis na pyszne ciasto z maślanką , jagodami i na to kruszonka :). Muszę pilnować i młodego i męża, bo cały czas ją skubią z placka i zjadają :-). Ciasto bardzo szybkie i proste, z moimi małymi zmianami. W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre i potem łączymy, mieszamy łyżką i wylewamy na blaszkę. Do tego owoce i kruszonka
kruche babeczkiSprawdź, jak przerobić pęczek rzodkiewek w pyszną i ekspresową pizzę na cieście bez drożdży! Dziś mam dla Was przepis na szybką pizzę . Takie przeciwieństwo mojego ciasta na drożdżowym zaczynie - coś w sam raz dla osób niecierpliwych, które chcą się cieszyć pizzą już za chwilę, a nie dopiero następnego dnia :) A dodatkowo, to ciasto jest bez drożdży . Przy okazji poprzedniego(...)Wiem, że są to smaki jak na pizzę nietypowe, ale zapewniam, że warto wypróbować ten przepis! Pizza na podpłomyku z pesto z liści rzodkiewki, pikantnym twarożkiem i rzodkiewkami (Szybka pizza na cieście bez drożdży) Składniki /dla 4 osób: ciasto do pizzy bez drożdży: 3 szklanki mąki (proponuję pół na pół mąkę pełnoziarnistą i zwykłą) szczypta soli 4 łyżki oliwy
Chilli Czosnek i OliwaWspaniała, niesamowicie krucha szarlotka i w dodatku bardzo aromatyczna. Rozchodzi się w bardzo szybkim tempie. Polecam, naprawdę jest pyszna. Przepis wzięłam od Doroty. Składniki na ciasto: 500 g mąki krupczatki 250 g masła lub margaryny ½ szklanki cukru pudru 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki(...)kwaśnej śmietany 18 % Składniki na masę jabłkową: 2 – 3 kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki cukru 4 – 6 łyżek bułki tartej Sposób wykonania: Ze wszystkich składników zagnieść szybko jednolite ciasto a następnie podzielić je na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3. Każdą z nich zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. 1/3 część ciasta
Na słodko lub wytrawniebyłam bardzo ciekawa jak smakuje taki krem z grysikiem. Przyznam szczerze, że początkowo bałam się tego osobnego pieczenia kolejnych warstw ciasta, bo wydawało mi się to takie długie i żmudne, ale jak się okazało poszło to szybko i sprawnie. Podwoiłam ilość wszystkiego, gdy się okazało, że przepis jest na tortownicę i podaję już taką podwojoną porcję, gdyż ciacho jest naprawdę(...)grubość około 5mm i wielkość blachy (około 23 x 34cm). Blaszkę wykładamy pergaminem, przekładamy ciasto i pieczemy na złoty kolor około 7 minut w 180 ⁰ C. Blaty ciasta bardzo szybko się pieką, dlatego trzeba pilnować, by się nie spaliły. Ja zrobiłam tak, że pierw wszystkie części ciasta rozwałkowałam i wycięłam, położyłam na osobne kawałki pergaminu, a później piekłam jeden
Smakowy Rajsię od niego oderwać 😀 Ciasto kruche: 25 dag mąki 15 dag masła 15 dag cukru 3-4 żółtka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników szybko wyrobić ciasto i schłodzić w lodówce. Masa serowa: 1 1/4 kg sera tłustego zmielonego 10 jajek 25-30 dag cukru 2 budynie bez cukru skórka starta z 1 cytryny Żółtka utrzeć(...)końcu delikatnie wmieszać białka ubite na sztywną pianę. Kruszonka kokosową: 20 dag wiórków kokosowych 12 dag cukru 12 dag masła Wszystkie składniki wymieszać i szybko zarobić. Schłodzić. Dodatkowo: 1/2 kg malin Spód blaszki wyłożyć kruchym ciastem, rozprowadzić masę serową,rozłożyć maliny i posypać kruszonką kokosową. Piec ok 1 godziny w temperaturze ok. 180 strona.C. Przepis pochodzi od niezawodnej siostry Anastazji
Niespełnione zdolności kulinarneopcjonalnie cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy 3 żółtka, masło lub margarynę (siekam nożem, aby szybciej zagnieść ciasto), cukier puder i proszek do pieczenia. Szybko zagniatamy ciasto ręką. Foremki (u mnie z wyjmowanym dnem) smarujemy delikatnie margaryną. Następnie każdą wylepiamy ciastem (ja zgniatam kawałek ciasta w rękach tworząc a la placuszek, wkładam do foremki i ugniatam
Słodkie okruszkijuż poświątecznie i zapraszam na obiecany makowiec z kokosową kruszonką. Bardzo smaczny, wilgotny, łatwy w przygotowaniu. Praktycznie bez wad, no może jest jedna - za szybko znika ze stołu - :) Polecam :) Składniki ( na blaszkę 40x25 cm.) Ciasto kruche: - 20 dkg masła - 37 dkg mąki - 13 dkg cukru - 1 całe jajko + 1 żółtko - cukier waniliowy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka śmietany(...)bułka tarta do wysmarowania blaszki Wykonanie Ciasto: Masło ucieram do białości, stopniowo dodaję, cały czas ucierając, cukier, jajka, przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, śmietanę i sól. Szybko zagniatam ciasto i wkładam do lodówki na co najmniej pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkowuję i przekładam na dno wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blaszki. Wyrównuje i lekko na całej powierzchni nakłuwam
Kuchnia z widokiem na ogródskoro się pojawił, to niegrzecznie byłoby z niego nie skorzystać. Tak powstał przepis na czekoladowe ciasto z gruszkami, które przygotowałam z okazji urodzin mojej Babci. Niestety, tak szybko jak zostało to ciasto zrobione, tak samo szybko zostało zjedzone, nawet nie doczekało się zdjęć "środka", dlatego musicie mi uwierzyć na słowo, że ciasto jest pulchne, wilgotne i słodkie. Koniecznie wypróbujcie
Słodkie Przyjemności