szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:159/1736)

Żytni makaron z sosem słonecznikowym z gorgonzolą 244

Hej zdrowotni smakosze!, dziś pójdziemy bardziej w stronę smaku i nasycimy nasze kubki smakowe. Przygotujemy razowy makaron żytni z pysznym sosem śmietanowym gdzie pierwsze skrzypce zagra

Kuchnia PROzdrowotna
Pomarańczowa jajecznica na słodko z ziarnem płaskurki 148

Witajcie!, mam kolejny pomysł na śniadanko :). Znów sięgnę po płaskurkę bo jest naprawdę bardzo smaczna i gotowa po ok. 30 minutach od gotowania,  polecam również

Kuchnia PROzdrowotna
Klasyczny sos czosnkowy z nutą cząbru 222

Pierwszy dzisiejszy wpis to klasyka wszystkich obżartuchów czyli sos czosnkowy. Sos w którym można wszystko umoczyć według opinii wielu :). Antybakteryjny czosnek zabije wszelakie bakterie a jego

Kuchnia PROzdrowotna
Ryż basmanti z porem, orzeszkami i tahini 169

Witajcie ponownie, dziś dotkniemy trochę Azji i pokażę Wam jedno z ich bardzo prostych dań które szybko zaspokoi głód a nie będzie fast foodem. O sezamie

Kuchnia PROzdrowotna
Zimowa zupa owocowa z żytnim makaronem 209

Witajcie!, moja dzisiejsza propozycja dla Was to świetna super witaminowa zupa owocowa która postawi Was na nogi i doda słuszną porcję energii. Połączymy egzotyczne owoce takie

Kuchnia PROzdrowotna
Przepis na udane Święta Bożego Narodzenia 230

Witajcie! Święta to czas w którym po przygotowaniu wszelakich smakowitości powinniśmy przede wszystkim odpocząć i pobyć z rodziną. Dlatego też chciałbym wszystkim życzyć takich świąt które

Kuchnia PROzdrowotna
Piernik bernardyński 211

cytryny oraz orzechy. Jeśli trudno ci będzie mieszać kopyścią, możesz użyć miksera na najmniejszych obrotach.Zacznij nagrzewać piekarnik do temperatury 180 °C. W tym czasie posyp równomiernie powierzchnię ciasta sodą. Szybko i zdecydowanie, ale dokładnie wymieszaj ciasto, i przełóż je do natłuszczonych foremek, wypełniając je do wysokości około 1 cm poniżej górnego rantuWstaw foremki do nagrzanego piekarnika. Piernik powinien być pieczony

Grahamka, weka i kajzerka
DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI- SZYBKI 237

Tak jak pisałam w poprzednim poście uwielbiam czarną porzeczkę… a że udało się kupić w atrakcyjnej cenie większą ilości więc zrobiła także dżemy z  żelfixem

RAROSSA
Tarta na gryczanym spodzie z karmelizowaną gruszką 126

Kocham gruszki, a ty? Więc mam dla ciebie propozycję tarty z karmelizowaną gruszką. Tarty to świetne, proste i szybkie do przygotowania ciasta. Można je robić na słodko i na słono, a jeśli na słodko to mogą to być serowe owocowe czy nawet bezowe. Podstawą każdej tarty jest spód, reszta to pełna improwizacja. Robiłam już spody pszenne, jaglane, amarantusowe, tym razem(...)piątki, organizowanej na facebooku.  Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki gryczanej 4 łyżki cukru 2 żółtka 100 g zimnego, twardego masła Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy, a następnie szybko zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na jakieś 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy masę. A po 2 godzinach silikonową formę do pieczenia tarty wykładamy zimnym ciastem, lekko uklepujemy. Pieczemy

Życie zaczyna się w kuchni
Zakochana tarta 130

bok.Na stolnicę lub blat przesiewamy mąkę i formujemy kopczyk. Masło kroimy na mniejsze kosteczki i wrzucamy wraz z resztą składników (bez wody z barwnikiem), do wcześniej zrobionego wgłębienia. Szybko zarabiamy ciasto, powinno wyglądać trochę jak kruszonka. Dopiero wówczas dolewamy wody i bardzo szybko wyrabiamy na jednolitą masę. Przekładamy masę do woreczka i wkładamy na ok. 30 min do lodówki

Kuchnia od dwojga
Ciasto bananowe - wilgotny, pyszny keks 378

często gości na moim stole i powiem nieskromnie, że jeszcze się nie zdarzyło, żeby komuś nie smakowało. Do tego robi się je bardzo szybko i jest nieskomplikowane. Pewnie moi znajomi jak zobaczą przepis na to ciasto, to zdziwią się, że dopiero teraz je zamieszczam na blogu :-) No cóż lepiej późno niż wcale... Składniki na małą keksówkę: 1 szklanka cukru(...)wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C góra dół ok. 40 min. - do tzw. suchego patyczka :-) Po wystudzeniu polać polewą czekoladową. Smacznego Ciasto tak szybko znika, że niestety nigdy nie mam czasu na robienie zdjęć :-) IMPRESJAsmaku by Izabela

IMPRESJA SMAKU
Truskawkowa rozpusta 173

wody  Przygotowanie : Mąkę pszenną przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier, sól, zimną wodę i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut. Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną

Słodka Strefa
Sernik czarno biały z pianką 179

Sernik otulony dwoma warstwami ciemnego ciasta z pyszną aromantyczną wanilią i naturalnym kakao. Łatwy i szybki przepis, ser wiejski będzie najlepszy, ale jeśli użyjecie tego sklepowego też z pewnością będzie pyszny. Do masy dołożyłam kandyzowaną papaję, a całość schowana pod kokosową pierzynką.Składniki na ciasto(...)mąki tortowej 1 szk cukru pudru5 żółtek25 dag margaryny3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki kakao1-2 łyżeczki mielonej wanilii, lun ziarenka wanilii z jednej laski 1. Szybko zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i schłodzić w zamrażalniku przez ok 30-40 minut.Składniki i dodatki do ciasta znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl. Masa serowa: 1 kg sera

Apetyczna babeczka
Deser z czereśniami 205

czereśniami i czekoladowym budyniem otwiera sezon na czereśnie na “codojedzenia”. Czereśnie są przepyszne! Słodkie, mięsiste i soczyste. Jemy je kilogramami. Idealne na deser czy to ciasta. Osobiście lubię szybkie i nieskomplikowane desery na lato . Sezonowe owoce jak najbardziej się do tego nadają. Deser z czereśniami Składniki: 4 porcje 300 g wypestkowanych czereśni 2-3 łyżki cukru, lub wedle

codojedzenia
Sernik z jabłkami i żurawiną pod migdałową pierzynką 169

cukrem i dodajemy schłodzone masło/margarynę. Siekamy nożem tylko do połączenia,a nie rozpuszczenia się tłuszczu. Formujemy kopczyk i wpijamy pojedynczo całe jajka. Dodajemy sól i wyrabiamy szybko gładkie ciasto.  3. Formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą po czy ciasto wkładamy na min.30 min do lodówki  (ciasto powinno być dobrze schłodzone) 4. Jabłka myjemy, kroimy(...)rozpuszczamy. Od razu gdy się rozpuści wsypujemy cukier i wlewamy kremówkę. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Szybko wsypujemy płatki migdałowe , mieszamy do połączenia i natychmiast zdejmujemy z palnika by masy nie przypalić !.  10. Na podpieczone ciasto wylewamy masę migdałową i ponownie wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 200 st C na kolejne 30 min. Warto tym razem przykryć

vaniliowoczekoladowa