picia Czysty, aromatyczny barszcz czerwony Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami Wigilijne uszka z kapustą i grzybami Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów Chrupiąca kaczka z aromatycznej solanki, wolno pieczona w całości Śledzie po kaszubsku(...)piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce Śledź w śmietanie – sałatka śledziowa Śledzie po szwedzku – inlagd sill Sałatka z paluszków krabowych w sosie Marie Rose Domowy likier Irish Cream – domowy Baileys Rum piernikowy. Kremowy likier na rumie piernikowym Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Wigilijny kompot z suszu w wersji ‘modern’ Ciastka cytrynowe. Baaardzo cytrynowe Drożdżowy warkocz z ciasta brioche
Karo in the KitchenDomowe lody są najlepsze na świecie! A dodatkowo szybki i proste do zrobienia. Latem warto mieć pudełko takich na wypadek niespodziewanych gości. Te truskawkowe wzbogaciłam smakiem kokosa, a żeby były jeszcze lepsze to w wersji dla dorosłych podałam obficie polane likierem kokosowym. Składniki: 400 ml mleczka kokosowego 350 ml śmietanki kremówki 30% 300 g truskawek
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaswoje właściwości żelujące. Przestudzić. Do większego naczynia wlać wystudzony napar kawowy, wymieszać z likierem. Dodać przestudzoną, płynną żelatynę i wymieszać. Dodać serek homogenizowany oraz cukier puder i wymieszać do połączenia rózgą kuchenną. Dodać ubitą śmietankę w 3 turach, mieszając rózgą kuchenną. Należy robić to dość szybko, gdyż masa na tym etapie zaczyna tężeć. Dodać maliny i delikatnie wymieszać szpatułką
Opowieści z piekarnikapomoże mi się ogarnąć. Na początek 2016 roku proponujemy Wam szybkie i aromatyczne ciasto. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 100 g masła (temperatura pokojowa) – 2 jajka – 1 łyżeczka przyprawy do piernika – 4 łyżki cukru – 3 łyżki marcepanu – 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego – 2 łyżki likieru pomarańczowego – 200 g mąki – 1.5 łyżeczki proszku
Szybko Tanio Smaczniewafelków. Pycha! Nie ma nic lepszego na upalne dni niż lody truskawkowe. Proste, szybkie i tanie! Przyznacie mi rację, nie ma łatwiejszych lodów do zrobienia! Moje pozostałe przepisy na lody: Najlepsze lody owocowe bez maszynki Przepis na lody malinowe (bez maszynki) Domowe lody miętowe z likierem miętowym Domowe lody miętowe Najlepsze lody czekoladowe z truskawkami (deser lodowy) Najlepsze domowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczasu ani nic szczególnego w moich zapasach spożywczych, zrobiłam więc szybki i łatwe deserki. Jak się okazało, baaardzo smaczne. Oczywiście synek dostał wersję bez alkoholową:) Składniki: galaretka truskawkowa, garść mrożonych malin, garść mrożonych truskawek, 125g serka śmietankowego, żółtko, 150ml śmietanki 30%, 50ml likieru jajecznego Adwokat, 2 łyżki cukru pudru. Wykonanie: Galaretkę rozpuścić
Z miłości do słodkościśmietanką w kąpieli wodnej.(opcjonalnie można dodać trochę rumu lub likieru amaretto) Rozpuszczoną czekoladę przelewamy do chłodnej miski i odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą con aby masa stężała. Stężałą masę nabieramy na łyżeczkę i w dłoni formujemy kulkę. Trzeba to robić dość szybko bo masa jest lepiąca a pod wpływem ciepła się rozpuszcza. Kulki obtaczamy
Bon appetit mon amieDo przygotowania ciasta potrzebujemy: – 250 g miękkiego masła – 250 g cukru – 1 cukier waniliowy – 1 opakowanie masy marcepanowej – 100 ml likieru
Szybko Tanio Smaczniezemnie nie lubianych surowych jajek. Robi się je szybko i równie szybko znika, ale warto dla tych kilku chwil przyjemności :) Składniki na formę 23 x 19 1 paczka podłużnych biszkoptów "lady fingers" (200gr) 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 3/4 szkl wrzątku 50 ml amaretto lub likieru kawowego lub brandy - jest to około 5 łyżek 250 ml schłodzonej śmietanki
Gotowanie...to proste !masy (uważając, żeby nie była za ciepła), nastepnie cienkim strumieniem wlać likier kokosowy. Żelatynę podgrzać, mieszając aż dokładnie się rozpuści, dodać do niej 2-3 łyżki masy i wymieszać, a następnie całość wlać do miski (najlepiej przez sitko, żeby nie było grudek), jeszcze raz szybko zmiksować. 5. Czekoladę mleczną rozpuścić, posmarować nią spód ciasteczkowy. Na czekoladę wylać masę jogurtowo
Kto ugości moich gości?obłędnym bananowym kremem i czekoladą. Łatwe do zrobienia … Szybkie do zjedzenia … Spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO PTYSIOWE: * woda – 150 ml * masło – 60 g * mąka pszenna – 85 g * jajko – 2 szt KREM BANANOWY : * śmietana 36% – 300 ml * banan – 1 szt * cukier puder – 3 łyżki * likier bananowy – 2 łyżki DODATKOWO: * mleczna czekolada SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ostra na Słodkoszklanki cukru 4 łyżki mąki 650 śmietany 18% 6 jajek 1/2 szklanki likieru amaretto 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Wykończenie: 1/2 szklanki migdałów 3 łyżeczki masła 3 łyżeczki cukru 2 łyżki amaretto (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masło kroimy na małe kawałki, dodajemy resztę składników na spód i całość szybko zagniatamy. Pamiętajmy o tym, że ciasta kruchego nie należy zbyt długo ugniatać
Delusional Trinezmiksować (jak najkrócej, tylko do połączenia składników), następnie cienkim strumieniem wlać likier kokosowy. 5. Żelatynę podgrzać, mieszając aż dokładnie się rozpuści, dodać do niej 2-3 łyżki masy i wymieszać, a następnie całość wlać do miski (najlepiej przez sitko, żeby nie było grudek), jeszcze raz szybko zmiksować. Całość wylać na ciasteczkowy spód i odstawić do lodówki
Kto ugości moich gości?przedpołudnie następnego dnia zapowiedzieli się z wizytą znajomi więc mogłam zrobić coś szybkiego od razu albo mieć perspektywę zrywania się bardzo rano. Oczywiście wybrałam pierwszą opcję żeby móc sobie pospać. Na szczęście miałam ser a roboty przy serniku przecież tyle co nic.Jak pysznie smakuje sernik z likierem już sprawdzałam jakiś czas temu robiąc sernik z adwokatem - dzisiaj nie jestem
Smaczna Pyzagorącą roztopioną czekoladę, oczywiście nadal miksowałam. Na końcu wlałam likier i zmiksowałam do połączenia się składników. Na końcu dosypałam do masy garść drobno posiekanych orzechów i wymieszałam. Miseczkę z masą wstawiłam do lodówki na około godzinę czasu. Po tym czasie masę nabierałam łyżeczką i szybko formowałam kulki. Masa trochę lepi się do rąk, ale spokojnie można zlepić
Blondynka Gotujecukrem waniliowym , ciągle mieszając dodawać po łyżce serka mascarpone .Następnie wlać likier i wymieszać.Do szklanki z żelatyną dodać kilka łyżek śmietany i wymieszać , przelać do masy śmietanowo serkowej i chwilę ubijać mikserem aż lekko zgęstnieje.Dno szklanego naczynia wyłożyć biszkoptami nasączonymi w kawie (zanurzamy i szybko wyciągamy , nie trzymamy za długo bo biszkopt nam się rozpadnie )Na biszkopty
Sama słodycz i szczypta chili