szybki likier - 500 przepisów (strona:13/34)

Sernik amaretto 314

szklanki cukru 4 łyżki mąki 650 śmietany 18% 6 jajek 1/2 szklanki likieru amaretto 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Wykończenie: 1/2 szklanki migdałów 3 łyżeczki masła 3 łyżeczki cukru 2 łyżki amaretto (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masło kroimy na małe kawałki, dodajemy resztę składników na spód i całość szybko zagniatamy. Pamiętajmy o tym, że ciasta kruchego nie należy zbyt długo ugniatać

Delusional Trine
Ciasto z truskawkami bez pieczenia - na ciasteczkowym spodzie, z jogurtem greckim, mlekiem kokosowym i likierem 471

zmiksować (jak najkrócej, tylko do połączenia składników), następnie cienkim strumieniem wlać likier kokosowy.  5. Żelatynę podgrzać, mieszając aż dokładnie się rozpuści, dodać do niej 2-3 łyżki masy i wymieszać, a następnie całość wlać do miski (najlepiej przez sitko, żeby nie było grudek), jeszcze raz szybko zmiksować. Całość wylać na ciasteczkowy spód i  odstawić do lodówki

Kto ugości moich gości?
Sernik Baileys 243

przedpołudnie następnego dnia zapowiedzieli się z wizytą znajomi więc mogłam zrobić coś szybkiego od razu albo mieć perspektywę zrywania się bardzo rano. Oczywiście wybrałam pierwszą opcję żeby móc sobie pospać. Na szczęście miałam ser a roboty przy serniku przecież tyle co nic.Jak pysznie smakuje sernik z likierem już sprawdzałam jakiś czas temu robiąc sernik z adwokatem - dzisiaj nie jestem

Smaczna Pyza
Cynamon, goździki, kolendra, imbir, gałka muszkatołowa i kardamon 163

takimi przyprawami, jak: goździki, kardamon, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, cynamon czy liście laurowe. Jego charakterystyczny zapach powstaje za sprawą olejku eterycznego, którego właściwości wykorzystywane są w przemyśle alkoholowym (likiery) i perfumiarskim.  Mielony będzie idealnym dodatkiem do sosów czy zup – na przykład jesienno-zimowej zupy z dyni. Jest również doskonałym dodatkiem do ciastek lub deserów (np. pieczonych jabłek(...)miażdżyć ziarenka w moździerzu, gdyż trzymany w formie sypkiej szybko traci swój aromat. Ze względu na intensywny smak, lepiej używać go w małych ilościach. Można go dodawać zarówno do mięsa, ryb, gulaszów czy pasztetów jak i do dań na słodko. Stosuje się go także do wyrobu nalewek, wódek i likierów. Jest jednym ze składników curry.  Kardamon prócz szerokiego

Zasmakuj Kuchni
Pralinki a`la Fererro 1770

gorącą roztopioną czekoladę, oczywiście nadal miksowałam. Na końcu wlałam likier i zmiksowałam do połączenia się składników. Na końcu dosypałam do masy garść drobno posiekanych orzechów i wymieszałam.  Miseczkę z masą wstawiłam do lodówki na około godzinę czasu.   Po tym czasie masę nabierałam łyżeczką i szybko formowałam kulki. Masa trochę lepi się do rąk, ale spokojnie można zlepić

Blondynka Gotuje
Tiramisu 358

cukrem waniliowym , ciągle mieszając dodawać po łyżce serka mascarpone .Następnie wlać likier i wymieszać.Do szklanki z żelatyną dodać kilka łyżek śmietany i wymieszać , przelać do masy śmietanowo serkowej i chwilę ubijać mikserem aż lekko zgęstnieje.Dno szklanego naczynia wyłożyć biszkoptami nasączonymi w kawie (zanurzamy i szybko wyciągamy , nie trzymamy za długo bo biszkopt nam się rozpadnie )Na biszkopty

Sama słodycz i szczypta chili
Faworki w stylu włoskim 118

połączenie się wszystkich składników. Do miski wrzucić pozostałe składniki i szybko zagnieść na gładką masę. Lekko spłaszczyć ciasto i włożyć na 30 minut do zamrażarki lub na godzinę do lodówki. Wykonanie thermomix do naczynia miksującego dodać pokrojone na kawałki masło, cukier, żółtka, jajka, mąkę, szczyptę soli, likier amaretto, wyrobić ciasto 2 minuty, naczynie zamknięte, interwał reszta jak przy normalnym

Kuchnia Pokoleń
Orzechowe a'la tiramisu z brzoskwiniami 175

digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój).  Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a smakuje rewelacyjnie. Robi się je podobnie do znanego tiramisu.  300g podłużnych biszkoptów (na 2 warstwy) 250g serka mascarpone 120g cukru pudru 300 ml śmietany min. 30% 1 zagęstnik do śmietanki 3/4 szklanki likieru orzechowego/toffi (do wyboru) 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich 2 brzoskwinie w syropie

Di gotuje
Tiramisu 118

kakao Wykonanie: Przygotowujemy napar z kawy espresso, studzimy dodajemy likier. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Śmietankę łączymy bardzo delikatnie z mascarpone, na koniec dodajemy startą skórkę z cytryny. Biszkopty moczymy w naparze z kawy z dodatkiem amaretto (biszkopty bardzo szybko nasiąkają). W prostokątnym naczyniu układamy warstwy: - nasączone biszkopty - krem - nasączone biszkopty

kgwjanczewo
Bezowy deser świąteczny z szafranem i żurawiną 147

świąteczny deser. Śmietanę wymieszałam z żurawiną, z której wcześniej zrobiłam na szybkiego konfiturę. Użyłam mrożonej żurawiny ale konfiturę można zrobić ze świeżej. Zamiast żurawiny można dodać czerwona borówkę. Bezowy deser świąteczny Składniki: na 8 porcji 4 duże białka szczypta soli 180 g cukru ½ g mielonego szafranu 1 łyżeczka likieru amaretto 80 g zmielonych migdałów 3 łyżki skrobii kukurydzianej Nadzienie

codojedzenia
Torcik bezowy z bitą śmietaną 106

soli Bita śmietana 1 opakowanie (400 ml) mocno schłodzonej śmietany o zawartości tłuszczu 30% lub więcej opcjonalnie 1 łyżeczka cukru pudru lub syropu klonowego lub miodu opcjonalnie 1 łyżka likieru amaretto Uwaga: Bitą śmietanę można przechowywać w lodówce nie dłużej niż 8 godzin. Jeśli chcecie zjeść torciki np. następnego dnia, to warto dodać do ubijanej śmietany łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej(...)środku i pozostawiając odrobinę wyższe brzegi. Piekarnik nagrzać do 160 stopni, wstawić bezę i natychmiast obniżyć temperaturę do 100-120 stopni. Suszyć przez około półtorej do dwóch godzin. Zbyt szybkie suszenie spowoduje, że bezy stracą biały kolor. Pozostawić do wystudzenia na kilka godzin w lekko uchylonym piekarniku, a następnie udekorować bitą śmietaną i ulubionymi dodatkami. Przygotowanie bitej śmietany: Do wysokiego

Cztery Fajery
Torcik bezowy z bitą śmietaną 159

soli Bita śmietana 1 opakowanie (400 ml) mocno schłodzonej śmietany o zawartości tłuszczu 30% lub więcej opcjonalnie 1 łyżeczka cukru pudru lub syropu klonowego lub miodu opcjonalnie 1 łyżka likieru amaretto Uwaga: Bitą śmietanę można przechowywać w lodówce nie dłużej niż 8 godzin. Jeśli chcecie zjeść torciki np. następnego dnia, to warto dodać do ubijanej śmietany łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej(...)środku i pozostawiając odrobinę wyższe brzegi. Piekarnik nagrzać do 160 stopni, wstawić bezę i natychmiast obniżyć temperaturę do 100-120 stopni. Suszyć przez około półtorej do dwóch godzin. Zbyt szybkie suszenie spowoduje, że bezy stracą biały kolor. Pozostawić do wystudzenia na kilka godzin w lekko uchylonym piekarniku, a następnie udekorować bitą śmietaną i ulubionymi dodatkami. Przygotowanie bitej śmietany: Do wysokiego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
91. Na jeden kęs, czyli trufelki z białej i gorzkiej czekolady oraz wytrawne kuleczki serowe. 275

śmietankę, dodajemy miód, połamaną czekoladę i likier kokosowy, całość podgrzewamy na bardzo małym ogniu regularnie mieszając aż do roztopienia się czekolady i miodu. Masę przekładamy do miski, studzimy, a kolejno wkładamy na lodówki na minimum 2 godziny. Gdy masa będzie półtwarda należy nabierać jej "porcję" za pomocą małej łyżeczki i energicznie i szybko formować kuleczki. Należy to robić szybko

Symfonia Smaków
Straszne Tiramisu 233

wykonaniu, strasznie pyszne i strasznie szybko zniknęło… upiorne jakieś czy co? Istnieje wiele mniej lub bardziej wiarygodnych legend związanych z powstaniem Tiramisu. Niemniej jednak, jego korzeni doszukuje się na północy Włoch. Do przygotowania klasycznego tiramisu potrzebne są: biszkopty-paluszki ( savioardi), ser mascarpone, żółtka, kawa, cukier i gorzkie kakao. Oryginalny przepis nie uwzględniał użycia likieru czy białek jaj. Oryginalną formą(...)innym naczyniu ubijamy białka, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy, tak by składniki dobrze się połączyły.   Na głęboki talerz wlewamy espresso i alkohol. W kawie zanurzamy szybko połowę    biszkoptów ( na 1 i 2) i układamy sćiśle na dnie płaskiego naczynia. Można użyć  naczynia o jakimkolwiek kształcie: prostokątnym, kwadratowym, owalnym. Można bardziej fikuśnie

Mia Cucina Sofieta
Mazurek z mincemeat 172

suszonej żurawiny sok z 1 pomarańczy 1 łyżka likieru amaretto 1 łyżka ekstraktu z wanilii POLEWA CZEKOLADOWA: 50 g czekolady gorzkiej 2 łyżki śmietanki kremówki 30 Mąkę pszenną wymieszać z krupczatką, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać razem z zimnym masłem dodając żółtko i śmietanę. Szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Ciasto rozwałkować na grubość

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania