MASA]: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Dodać serek mascarpone i szybko wymieszać. Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach Wykonanie [TORT]: Jeden blat biszkoptu kładziemy na tortownicy. Nasączamy 1/3 mieszanki kawy z likierem. Wykładamy 1/3 masy z mascarpone, którą posypujemy 1/3 wiórków gorzkiej czekolady. Następnie wykładamy 2 blat
psgotujemyAjerkoniak - likier jajeczny... Żółciutki, gęsty i kremowy. Idealny do ciast i deserów. Można go jeść łyżeczką. Mocny i pyszny! Polecam! Składniki: 8 żółtek jaj; 400 g cukru pudru; 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego (u mnie w kartoniku ); 250 ml spirytusu 70 %. Sposób przygotowania: Jajka sprzyć wrzątkiem(...)miseczki nalać gorącej, dopiero co zagotowanej wody, i trzymając na łyżce jajko zamaczać je na kilka sekund i szybko wyjmować. Postępować tak z każdym jajkiem. Żółtka jaj oddzielić do białek. Białka nie są potrzebne do przygotowania likieru. Do miski (u mnie od miksera) wlać żółtka, dodać cukier puder i cukier wanilinowy i ubić na puszystą masę. Do ubitych
Gospodyni MiejskaTiramisu to niezwykle delikatny i pyszny włoski deser. Składający się z jajek, serka mascarpone, biszkoptów, kawy, cukru, likieru Amaretto i kakao. Składniki proste, łatwo dostępne i mało skomplikowane przygotowanie, chociaż mnie powstrzymywał przed zrobieniem tego deseru dodatek surowych jajek. Postanowiłam w końcu spróbować wykonać go z żółtkami ubijanymi z cukrem na parze i powiem, że teraz tylko tak go przygotowuję(...)przygotowywaniu tiramisu ważne jest użycie dobrej jakości składników i delikatne postępowanie z nimi podczas wykonania. Szczególnie ważne są biszkopty, najlepiej takie do tiramisu, które zbyt szybko nie rozmakają. Osobom, które po raz pierwszy będą robić ten deser, proponuję przygotować go w salaterkach (porcje jak dla jednej osoby), wtedy gdy zbyt mocno namokną biszkopty lub krem przebijemy, to ominie
Kuchcik gotujestopniowo wlewamy mleko skondensowane. Ubijamy do połączenia. Bardzo cienką strużką, powolutku wlewamy spirytus (gdy dodamy go zbyt szybko, może nam się zważyć) jednocześnie ciągle miksując. Masa stanie się znacznie rzadsza. Przelewamy do butelki lub karafki i odstawiamy w chłodne miejsce. Likier gdy się schłodzi – znacznie zgęstnieje. Możemy pić go już nawet na drugi dzień, lecz najlepszy jest
Poezja smakuwięc zapraszam na pyszne desery, nic nam tak nie poprawi humoru jak mocno kawowy deser z niewielką ilością %. Są bardzo smaczne i szybkie do przyrządzenia, idealne zamiast popołudniowej kawy. Składniki: 0,5 litra śmietany 30% 200 ml. likieru kawowego 100 ml. amaretto 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 0,5 litra gorącej wody 3 łyżeczki cukru 3 łyżeczki żelatyny 1 łyżki cukru
Bajeczna KuchniaPRZYGOTOWANIE : Kawę zaparzamy, studzimy i mieszamy z likierem rumowym. Formę keksową półokrągłą wykładamy folią aluminiową. Biszkopty maczamy w kawie, ( czynność tą wykonujemy szybko aby ciastka za bardzo nie nasiąkły ) i rozkładamy je równomiernie w formie. Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, robotem na sztywno. Następnie dodajemy serek mascarpone i ciągle mieszając wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Masę
Kulinarne Fantazje Mariolinaturalnych płynów, zawierający wiele elektrolitów. Mama przygotowała tekst na temat WODY KOKOSOWEJ Przepis na koktajl jest bardzo prosty i szybki do wykonania na jego podstawie zrobiłyśmy jeszcze inne smakowe koktajle z miętą i z likierem czekoladowo malinowym. Pewnie wkrótce wrzucę kolejne przepisy. Na początek zrobiłyśmy koktajl z bananem, ponieważ banan jest dla nas szczególny zawiera dużo magnezu
Lili w kuchnizbyt ciepła, wkładamy ją na chwilę do garnuszka zimną wodą. A więc żelatynę o temperaturze pokojowej powoli wlewamy do śmietany i szybko mieszamy łyżką lub szpatułką. Na koniec możemy dodajemy do kremu adwokata lub innego gęstego likieru lub pozostawiamy krem śmietankowy. Zimny biszkopt powoli rozwijamy ze ściereczki, a następnie smarujemy kremem, pamiętając, by koniec ciasta pozostawić suchy. Biszkopt zwijamy
Smakowy Rajszklanki mąki -1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM -350ml śmietany 30-36% -2 łyżki cukru pudru DODATKOWO -trochę likieru kokosowego do naponczowania biszkopta -2 wafelki kokosowe (np princessa) -dowolne ozdoby Przygotowanie tortu jest bardzo proste, szybki i przyjemne :) Najpierw robimy biszkopt. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia-boków niczym nie smarujemy. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy(...)tortownicy do wystudzenia. Jak biszkopt będzie zimny kroimy go na trzy spody. Schłodzoną śmietanę 30 lub 36% ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę. Zimne spody ponczujemy niewielką ilością likieru kokosowego, przekładamy cienko śmietaną. Potem cały tort smarujemy śmietaną. Wafelki kokosowe mielimy w malakserze lub rozdrabniamy wałkiem na bardzo drobno. I obtaczamy nimi boki tortu. Tort dekorujemy według własnej
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuDzisiaj w naszej blogowej destylarni mamy coś prostego. Ale prostota wykonania jest odwrotnie proporcjonalna do smaku. Czyli zrobienie łatwe i szybkie, a smak naprawdę doskonały. Bez większego wysiłku, w bardzo krótkim czasie możemy otrzymać naprawdę rewelacyjny likier kawowy. To bardziej taki damski trunek, ale niejednemu facetowi też posmakuje. Jest w nim wszystko. I smak kawy, i lekka słodycz, i nieprzesadzona
Marder&Marder Manufacturenajmniejszego problemu. Do tego ‘tortu’ nie nadają się wegańskie bezy ani żaden inny zamiennik tłuszczu. Wegańskie bezy rozpuszczą się – za szybko wchłaniają wilgoć. Jeśli nie chcecie używać lub nie macie spirytusu – spróbujcie zamienić go na brandy, likier jajeczny lub kremowy, np. Bailey’s. SKŁADNIKI 350ml mleka 1,5 opakowania budyniu śmietankowego + 5 łyżek stołowych cukru 2 kostki masła
Karo in the KitchenSzybki shotcik ,najlepiej smakuje w schłodzonych kieliszkach. Polecam kieliszki lodowe Składniki 50 ml wódki 10 ml likieru blue curacao 5 ml soku z limonki Przygotowanie Do kieliszka najpierw wlewamy wódkę ,następnie likier (chwilę czekamy aż osiądzie) oraz
R'n'G Kitchenlikieru kokosowego 4 listki /łyżeczki żelatyny Galaretka z malinami: 1/2kg malin świeżych lub mrożonych 3 galaretki malinowe Dr.Oetker 3 szklanki wody Beza: 3 białka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki białych wiórek kokosowych Wykonanie ciasta: Ciasto kruche: Wszystkie składniki powinny być schłodzone, szczególnie masło, połączyć wszystko w misce zagnieść szybko ciasto, owinąć w folię spożywczą(...)chłodną i płynną galaretką-po dodaniu malin galaretka zsiada się natychmiast, więc musimy działać szybko i wylać tężejącą na zimne kruche ciasto. Krem: Dobrze schłodzoną kremówkę wlać do miski, ubić na gęsty krem dodając pod koniec cukier puder oraz likier kokosowy , żelatynę w listkach namoczyć w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu a następnie odcisnąć
Wanilia i Kardamonsmakuje. Przyznam, że jest bardzo ławy w przygotowaniu i nie ma problemów z dostępnością jego składników. Bardzo szybko można go przygotować w zaciszu własnego mieszkania. Co prawda - wg oryginalnego przepisu składa się on z likieru z czarnych porzeczek (Crème de cassis), ale popularniejsza jest zmodyfikowana wersja, którą zaprezentowałam poniżej. Drink ten został spopularyzowany przez piosenkę "Tequila
Di gotujepół :P). Życzę Wam tym samym szalonych pomysłów a dla tych zaganianych ostatnio (jak ja) polecam ten szybki, oszukany deser :) Dlaczego oszukany? A no ponieważ oryginalne Tiramisu powinno w swoim składzie zawierać serek mascarpone, likier amaretto i kilka innych składników. A ja posłużyłam się tym oto gotowcem :) Kiedyś z M kupiliśmy ten krem "na spróbowanie" i jemu tak zasmakował
My simple kitchen