ostatkową sobotę miałam okazję jeść pyszne tiramisu cytrynowe. Ja na ogół przygotowywałam ten pyszny deser z likierem migdałowym Amaretto, ale muszę powiedzieć, że deser p. Heleny też powala smakiem. Jest naprawdę super-polecam! Zdjęcie może nie najlepsze, ale wszyscy szybko się wzięli za niego i nie zdążyłam! SKŁADNIKI: 1 paczka biszkoptów SAN (paluszki ) 1 pudełko Mascarpone(...)Limoncello lub innego likieru cytrynowego sok z 1/2 cytryny do smaku otarta skórka z cytryny(opcjonalnie) 1 łyżka lekkiego miodu np. akacjowego kakao lub gorzka czekolada do posypania mocna czarna kawa WYKONANIE: mascarpone, miód, limoncello, sok z cytryny, opcjonalnie otartą skórkę z cytryny dokładnie mieszamy (likieru, miodu i soku z cytrynu dajemy do smaku), biszkopty moczymy w mocnej kawie
Kuchnia BeatyKawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru, które idealnie komponuje się z dojrzewającymi w słońcu, orzeźwiającymi truskawkami i aksamitnym kremem. Całość smakuje obłędnie i szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: 600g podłużnych biszkoptów 250g truskawek do dekoracji kakao Krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 36% 4 żółtka 8 łyżek cukru(...)pudru Poncz: 400 ml mocnej kawy espresso 85 ml likieru amaretto 60 ml wódki 10 ml aromatu migdałowego Mus truskawkowy: 400g truskawek 1/2 szklanka wody 1 galaretka truskawkowa Wykonanie: 1. Krem: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na bardzo gładką i puszystą masę. Dodawać stopniowo mascarpone, ubijać aż krem będzie miał jednolitą konsystencję. W drugiej misce ubić
Szalona Kuchnia Ewelinymiski. Do śmietanki kokosowej dodajemy cukier puder i lekko ubijamy. Następnie wsypujemy wiórki kokosowe oraz dodajemy mascarpone i mieszamy dokładnie kilkoma szybkimi ruchami miksera. Gotowe! Nasączenie: woda kokosowa odsączona z mleka kokosowego 4 łyżki likieru kokosowego (np. Malibu lub domowej roboty - przepis TUTAJ ) Do miseczki z wodą kokosową dodajemy likier i mieszamy. Gotowe! :) Nadzienie z malin
Cooking MonsterCiasteczka amaretti to pyszny deser. Ciasteczka amaretti piecze się szybko, a do ich wypieku potrzeba jedynie zmielonych migdałów, cukru, białka i odrobinę likieru amaretto. Stąd też nazwa ciasteczek, amaretti. Ciastka są bardzo aromatyczne. Zapach migdałów roznosi się po całej kuchni. Lekko ciągnące w środku, chrupiące z wierzchu…po prostu boskie w smaku. Migdałowe ciasteczka to smaczne ciastka
codojedzeniakremu warto do miseczki z ciepłą żelatyną dodać łyżkę kremu, z którym będzie mieszana. Zapobiegnie to powstawaniu nieprzyjemnych skrzepów ze zbyt szybko ściętej żelatyny w masie. Nasącz: - 200 ml bardzo mocnej kawy - 100 ml likieru amaretto Składniki na poncz wymieszać ze sobą. - dodatkowo ciemne kakao do oprószania warstw kremu. Polewa: - 200 gr masy krówkowej ( pół puszki
kawawszklancejest niezwykle prosty do wykonania. Połączenie wódki, blue curacao oraz soku z cytryny sprawia że jest to bardzo smaczny oraz szybki i prosty drink na każdą imprezę. Składniki: 40 ml wódki 20 ml likieru blue curacao około 100 soku pomarańczowego lód Sposób wykonania: Do wysokiej szklanki wypełnionej lodem nalej 40 ml wódki 20 ml blue curacao około
Drinkologiamiałam w domu stworzyłam taką oto pychotkę z truskawkami. Biszkopt kakaowy przekładany masą z mleka skondensowanego, galaretki brzoskwiniowej i likieru jajecznego. Do dekoracji użyłam kulek i posypki waflowej Cukieteria . Zapraszam do wypróbowania, ciasto jest pyszne i szybko się je przygotowuje :) Składniki na biszkopt kakaowy : 1 szklanka mąki pszennej Młynomag typ 550 3/4 szklanki cukru(...)łyżka oleju Składniki na krem: 2 puszki mleka skondensowanego nie słodkiego 1 cukier waniliowy 2 galaretki brzoskwiniowe 250 ml wody przegotowanej 2 łyżki żelatyny 100 ml likieru jajecznego Advocaata Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru 3/4 łyżki likieru jajecznego Advocaata do dekoracji kulki toffi i posypka waflowa Cukietria - Sempre do nasączenia biszkoptu
Sama słodycz i szczypta chilimasę serową: 1 kg sera śmietankowego 3 łyżki maizeny lub mąki ziemniaczanej skórka starta z 1 pomarańczy 1 szklanka drobnego cukru 5 jajek 3 - 4 łyżki likieru pomarańczowego np. Cointreau lub 5 łyżek soku z pomarańczy 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1/3 szklanki śmietanki kremowej 36% Składniki na masę makową: 250 g gotowej masy makowej(...)miksera, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na małych obrotach (starając się nie napowietrzać masy przez zbyt szybkie i długie miksowanie). Wbijać kolejno jajka miksując krótko po każdym dodanym jajku. Na koniec wymieszać z likierem pomarańczowym, ekstraktem z wanilii i śmietanką. Masę wyłożyć do tortownicy.Do misy włożyć masę makową z bakaliami, maizenę oraz cukier (jeśli
Moje domowe kucharzeniesoli na nadzienie: 1/2 szklanki śmietanki 30% 80 g kokosu 2 łyżeczki cukru pudru 3-4 łyżki likieru kokosowego lub śmietankowego dodatkowo: 4 kostki czekolady 2 łyżki mleka kolorowe żelki listki mięty Składniki ciasta szybko zagnieść. Foremki do tartaletek wysmarować masłem i wylepić ciastem. Dno nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na godzinę Schłodzone(...)środek mazurków, odstawić do zastygnięcia. Kremówkę wlać do rondelka, wsypać kokos i cukier. Gotować kilka minut na małym ogniu aż wiórki całkowicie wciągną śmietankę. Wystudzić i wymieszać z likierem. Nałożyć na mazurki, wierzch wygładzić. Udekorować żelkami i listkami mięty
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżki Oleju Polskiego Rzepakowego + do smarowania patelni Syrop pomarańczowy: 3 łyżki cukru Sok z ¼ cytryny Skórka z 1 pomarańczy Sok z 2pomaranczy (1/2 szklanki) 3 łyżki masła 1 łyżka likieru pomarańczowego (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Naleśniki: Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i zmiksować na gładką masę (lub wymieszać trzepaczką). Wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Rozgrzać dobrą, nieprzywierającą patelnię(...)gęsty syrop. Uważać aby cukier się nie przypalił, bo będzie gorzki. Dodać skórkę i sok z pomarańczy oraz sok z cytryny. Szybko, intensywnie wymieszać. Dodać masło i mieszać cały czas aż syrop będzie gładki i gęsty. Wlać likier pomarańczowy i wymieszać. Trzymając patelnię na ogniu włożyć jeden naleśnik i wymaczać go w sosie, złożyć w trójkąt i przesunąć
Pyry na GazKolejne ciasto w kategorii ciast bez pieczenia. Proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Obawiałam się, że ciasto może być zbyt mdłe i dlatego dodałam likier amaretto do masy mlecznej. Całość wyszła bardzo smaczna. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim amatorom ciasta 3 bit, snikersa i bloku czekoladowego. Ciasto Maxi King Blacha:25x35 cm |Czas przygotowania:~45 min |Ciasto
coolinarnastrefa.blogspot.comOstatnio szalałam na święta z małymi cudeńkami. Więc dzisiaj znów przed wami maleńkie pyszności., którymi raczyłam rodzinkę w święta. I które bardzo szybko znikły.Składniki:100 g białej czekolady25 g czekolady deserowejgrudka masła17 śliwek suszonych2 łyżki likieru kokosowegołyżka kremówki100 g ciasteczek kruchych z żurawinąDodatkowo:1/2 szklanki wirek kokosowychWykonanie:Ciasteczka do blendera i zmielić na mąkę. Czekolady rozpuścić
Moje pyszne gotowanieprawie każdy:)) Ja w każdym bądź razie bardzo lubię! Tym razem przygotowałam czekoladowe babeczki z dodatkiem kawy i likieru o smaku Amaretto. Babeczki są wilgotne, puszyste i pokryte słodką śmietanką oraz czekoladową chmurką. Jedyny ich minus to to, że szybko się kończą:)) Muffinki wspaniale komponują się z filiżanką pysznej kawy Jacobs z delikatną pianką... Ciasto: 110 g masła(...)110g brązowego cukru, 2 jajka, łyżka kakao, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, łyżka likieru o smaku amaretto. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając, kolejno wbijać jajka. Dodać kawę oraz przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dać kakao
Z miłości do słodkościMASA]: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Dodać serek mascarpone i szybko wymieszać. Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach Wykonanie [TORT]: Jeden blat biszkoptu kładziemy na tortownicy. Nasączamy 1/3 mieszanki kawy z likierem. Wykładamy 1/3 masy z mascarpone, którą posypujemy 1/3 wiórków gorzkiej czekolady. Następnie wykładamy 2 blat
psgotujemyAjerkoniak - likier jajeczny... Żółciutki, gęsty i kremowy. Idealny do ciast i deserów. Można go jeść łyżeczką. Mocny i pyszny! Polecam! Składniki: 8 żółtek jaj; 400 g cukru pudru; 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego (u mnie w kartoniku ); 250 ml spirytusu 70 %. Sposób przygotowania: Jajka sprzyć wrzątkiem(...)miseczki nalać gorącej, dopiero co zagotowanej wody, i trzymając na łyżce jajko zamaczać je na kilka sekund i szybko wyjmować. Postępować tak z każdym jajkiem. Żółtka jaj oddzielić do białek. Białka nie są potrzebne do przygotowania likieru. Do miski (u mnie od miksera) wlać żółtka, dodać cukier puder i cukier wanilinowy i ubić na puszystą masę. Do ubitych
Gospodyni Miejska