można przyspieszyć. Problemem jest to, że związki eteryczne z delikatnych owoców, takich jak maliny, jagody czy truskawki, mają tendencję do rozkładania się w czasie – zmieniają szybko swój smak. Dlatego większość wódek czy likierów na bazie świeżych owoców smakuje później jak dżem, a nie jak świeże owoce. Jak najlepiej zrobić szybką infuzję? Mając laboratorium można to osiągnąć przez
Karo in the KitchenDzisiaj przepis na szybki deser tiramisu z dodatkiem likieru Amarula. Należy on do moich ulubionych dlatego często wykorzystuję go do deserów. Jest to likier pochodzący z RPA , produkowany z owoców maruli. Bez problemu kupicie go w supermarketach. składniki na 6- 7 porcji 250 g mascarpone 800 g śmietanki kremówki 30% biszkopty 1 opakowanie 250 ml kawy
noteskulinarnyfigaśrodka dać jeszcze warstwę papieru do pieczenia). Biszkopt posmarować połową dżemu. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wlać likier jajeczny a następnie żelatynę. Szybko zmiksować i podzielić masę ma trzy części. Pierwszą część rozłożyć na dolnym biszkopcie. Przykryć drugim i posmarować dżemem. Wyłożyć drugą część masy i ostatni biszkopt. Na wierzchu
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKlasyczna wersja Tiramisu zrobiona jest na bazie jajek, ma mocny intensywny smak likieru i kawy. Dzisiaj jednak szybki i mało wymagający deser na zimno, przypominający Tiramisu stąd jego nazwa, jest on przepełniony smakiem kawy i truskawek, jest on również bez dodatku jajek :) Idealny na upalne dni, kiedy poprostu chcemy leżeć na tym 34-stopniowym słoneczku i jedyne czego pragniemy
KreatywnePinyDeser na zimno, aksamitnie malinowy, bez pieczenia, zniewalający smakiem i wyglądem, otulony biszkoptami nasączonymi likierem truskawkowm, a więc tylko dla dorosłych, prosty i szybki do przygotowania , idealny na lato! Składniki: Na 4 porcje: 120 g podłużnych biszkoptów Likier truskawkowy do skropienia biszkoptów Krem malinowy: 1 szklanka słodkiej śmietanki 30% 25 dag serka mascarpone 15 dag świeżych malin
Wanilia i KardamonLikierom dawno, dawno temu przylepiono etykietkę alkoholi dla pań. Owszem, są delikatniejsze, bardziej słodkie od mocnych, męskich trunków ale i panowie je lubią – wypite mocno schłodzone
Karo in the Kitchenupieczeniu odstawić na kratkę do całkowitego ostygnięcia. 6. Śmietankę ubić na średnich obrotach , doda ć cukier i mascarpone i miksować jeszcze chwilę . Wlać likier truskawkowy i zmiksować jeszcze raz , szybko, do połączenia składników. Gotowym kremem ozdobić babeczki
Kto ugości moich gości?formie deseru? W mojej kuchni z likierami Dalkowski wszystko jest możliwe. Pysznie czekoladowe, słodkie i rozpływające się w ustach kostki... Mega szybkie w przygotowaniu i wyłącznie z trzech składników. Składniki: 125 ml likieru czekoladowego Dalkowski 2 szklanki cukru pudru 1 i 1/2 szkl posiekanej ciemnej czekolady Wykonanie: Do likieru wsypujemy cukier puder i dokładnie mieszamy
Malinowe PocałunkiKarnawałowy likier kajmakowy na małe i większe imprezy. Szybko znika i mimo złudnego słodkiego i delikatnego smaku jest bardzo mocny. Składniki: 500-700 ml czystej wódki Kajmak: Składniki: 12 dag cukru kryształu 250 ml śmietany 30-36 % 1. Na patelni rozpuszczamy cukier, karmelizujemy go. Do gotującego się karmelu dojemy małymi porcjami słodką śmietankę. Mieszamy i rozpuszczamy bardzo(...)dokładnie. 2. Patelnie odstawiamy na bok aby kajmak ostygł. 3. Wystudzony kajmakiem miksujemy z wódką, następnie przelewamy do butelki lub karafki. Przed każdym nalewanie ma do kieliszków likier należy wstrząsnąć
Apetyczna babeczkaWitam Kochani tego mroźnego dnia Dziś przychodzę do Was z bardzo prostym i szybkim przepisem na trunek :-) Dawno nie umieszczałam żadnego przepisu na likier, więc trzeba to nadrobić :-) Likier, który dziś Wam przedstawiam jest bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu. Jego bazą są cukierki mleczne -np werthers oryginal. Dają mu fajny posmak i zapach :-) SKŁADNIKI: Z przepisu wyszło mi około
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSzybkie w przygotowaniu i bardzo pyszne. Smaku nadaje im konfitura wiśniowa z dodatkiem czekoladowego likieru. Idealne małe co nie co na spotkanie z rodziną i znajomymi. Omlety (4 szt): 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej (kopiaste) Dodatkowo: 100 g konfitury wiśniowej 4 łyżki likieru czekoladowego Dalkowski (klik) 1 szklanka śmietany 36% 9 g śmietanfixu 1 łyżka
VioletoweKucharzenieKolejny prosty napitek na blogu. Robi się go łatwo i szybko i pije tak samo: łatwo i szybko, bo smakuje doskonale. Jeżeli lubicie słodkie likiery smak białej czekolady i kokosa to jest to dla Was pozycja obowiązkowa. Naprawdę fajnie smakuje, słodycz idealnie rozpływa się po gardle. A dla mnie to miła odskocznia od owocowych nalewek, które potrafią pół
Marder&Marder ManufactureWielkanoc to musi być przecież i babka :) To kolejna moja propozycja do Wielkanocnego menu, tym razem na słodko. Bardzo prosta i szybka do zrobienia babka marmurkowa. Z dodatkiem likieru amaretto smakuje wyśmienicie :) Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru kostka masła 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 łyżki kakao 4 łyżki likieru
kuchnia doskiLikier kokosowy- pierwszy kieliszek z prawej strony Nadszedł czas na trzeci z czterech świątecznych likierów. Bardzo łatwo go przygotować, jednak w przeciwieństwie do pozostałych najlepiej spożyć go stosunkowo szybko. Nie, nie. Nie psuje się, jednak mleko kokosowe w nim zawarte z czasem się ścina, a likier rozwarstwia. Jeżeli zdarzy się Wam taka niespodzianka, wystarczy wydobyć zawartość butelki do większego
Zapiski Młodej ŻonyPiekłam wiele serników i wiele jadłam. Ten sernik przebił wszystkie. Dla mnie idealny, wilgotny, kremowy .... idealny! Zniknął bardzo szybko. Nikt z degustujących nie miał żadnych uwag, tylko jedną.... kiedy go jeszcze upiekę? Dla mnie ma tylko jedną wadę, troszeczkę źle mi się go kroiło, ale to wszystko przez kawałki czekolady, których przy następnym razie też nie pominę, bo wszystko(...)miałam w temperaturze pokojowej. Wykonanie, banalnie proste. Najpierw zmiksowałam ser z cukrem, potem jajka jedno po drugim wbijałam do masy serowej, nadal miksując, następnie wlałam likier i na koniec przesianą mąkę pszenną. Miksowałam szybko do połączenia się składników, nie chciałam za bardzo napowietrzyć masy. Masę wylałam do tortownicy na ciasteczkowy spód.Po wierzchu posypałam gorzką czekoladę pokrojoną na grube
Blondynka Gotuje