szybki likier - 500 przepisów (strona:22/34)

Koniec wakacji i ....domowe limoncello 182

Wszystko co piękne, szybko się kończy. Wszystko co miłe, zostaje w pamięci. Na długo. Tak właśnie skończyły się moje wakacje, które pozostaną w pamięci. Zaszyłam się w ciszy. Karmiłam moje oczy pięknymi widokami. Wypoczęłam :) Ale .... stęskniłam się za Wami, za moimi ulubionymi blogami i za .... blogowaniem. Kiedy rozpoczęły się moje wakacje, upał był nie do zniesienia, dlatego pozostawiłam(...)przepisem na lody. Dzisiaj pogoda jest inna. Nawet się ochłodziło, dlatego witam Was przepisem na napój rozgrzewający. Przyda się na chłodne dni.... Limoncello jest włoskim likierem pochodzącym z Sorrento. Oryginalne nie ma sobie równych. Składa się na to wiele czynników. Przede wszystkim gatunek cytryn z jakich robi się prawdziwy likier limoncello. Ale temu, kto nie pił oryginalnego, domowe limoncello również

Kuchnia u Krysi
Warsztaty w Siemens Akademia Smaku "Kawa. Świat w filiżance" + przepis na waniliowy krem kalafiorowy z kawą 168

sekcji: wątróbki cielęcej, duszonej cebulki w miodzie akacjowym oraz kremu z kalafiora z wanilią i z pianką kawową Ja znalazłam się w sekcji kalafiora. Noże poszły w ruch i szybko i zgrabnie kalafiory (cztery dorodne) "wyróżyczkowałyśmy", aby  mógł powstać krem. Idealny. Gadki jak aksamit. O niesamowitym smaku. Przyznam Wam się że na drugi dzień przygotowałam całą wazę zupy(...)kremówki 1/2 laski wanilii 1 łyżka prażonych płatów migdałowych  sól i biały pieprz Pianka kawowa: 200  ml wody 5 g sucro ( do nabycia w internecie) 400 ml likieru kawowego. Z kalafiora wyciąć same różyczki ( nóżki można wykorzystać do bulionu ). Sparzyć różyczki w osolonej wodzie. Blanszować kilka minut. Do drugiego garnka wlać mleko, śmietankę i rozkrojoną łaskę wanilii. Zacząć

AZgotuj!
Torcik Wuzetka 433

Taki oto torcik postanowiłam upiec z okazji 4 rocznicy założenia bloga :) Ale ten czas szybko leci ;) Pamiętam jakby to było wczoraj....Wuzetkę pamiętam jako wielki rarytas w domu rodzinnym :) Walka była o każdy kawałek :D. Jeśli Wam źle, macie gorsze dni, przygotujcie sobie takie ciasto, a życie nabierze barw :) Wymiary tortownicy: średnica 24 cm Temp. pieczenia: 180C Czas pieczenia(...)szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki ciemnego kakao łyżka wody Krem: 250 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone   Ponadto: wiśnie w likierze płatki migdałowe 80 g gorzkiej czekolady 5 łyżek śmietanki 30%  Sposób przygotowania : Biszkopt Żółtka oddzielamy od białek. Następnie białka ubijamy z połową cukru na sztywną pianę a żółtka

Słodkości i nie tylko
Ciasto z bogatym wnętrzem ;) 543

mojej paczce tylko 2-3 sztuki znalazły się nie w pełni otwarte. Dla mnie to istotna kwestia, gdyż zależy mi na czasie i lubię, gdy pistacje łatwo i szybko się łuska:) Biszkopt: 4 jajka (lub 5 małych) 3/4 szkl. drobnego cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Nadzienie(...)garść lub dwie suszonej żurawiny 90 g pistacji prażonych HELIO Natura 80 g prażonych orzechów laskowych HELIO Natura 100 g gorzkiej czekolady 80-100 g ciasteczek amaretti 1 łyżka likieru Amaretto 1-2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 400 ml kremówki cukier puder do smaku 1-2 śmietan-fix kilka orzechów laskowych i pistacjowych oraz ciasteczek amaretti do dekoracji   Białka ubijamy

Smaki Na Talerzu
Tiramisu z rabarbarem i chałwą 219

chałwą – Jak ktoś śledzi mojego bloga to wie, że uwielbiam rabarbar i mam piękny okaz we własnym ogródku, dlatego dzisiaj kolejny pyszny deser z jego udziałem. Bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu tiramisu. Wygląda bardzo efektownie i smakowicie. Łączy w sobie wiele ciekawych smaków. Jest kwaskowate, waniliowe, kawowe i trochę cytrynowe. Bardzo mi smakowało. Polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał(...)300g schłodzonej śmietanki kremówki 36% 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub pasta waniliowa lub wyskrobane ziarenka wanilii Do nasączenia: 125ml zaparzonej mocnej kawy 125ml likieru cytrynowego lub cytrynówki Masa rabarbarowa: 500g pokrojonego na kawałeczki rabarbaru skórka starta z 1/2 cytryny 3 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżki wody 80g cukru Dodatkowo: około 70g chałwy owoce

Mała Cukierenka
Beza. Wszystko co najważniejsze 259

skończymy dodawać cały cukier, dalej miksując aż do rozpuszczenia i rozprowadzenia barwnika. Takie pastelowe ciastka też są śliczne.   Upieczone bezy możecie przechowywać do 3 miesięcy, w szczelnych pojemnikach – szybko chłoną wilgoć z powietrza. Jeśli pieczecie małe bezy – nie róbcie ich z więcej niż 3-4 białek na raz. Masę bezową należy użyć od razu, nie zostawiać na później(...)Masę bezową wyłożyłam na blachę dwoma łyżkami stołowymi, zrobiłam wgłębienie na krem. Suszyłam 1 godzinę 20minut w piekarniku z termoobiegiem, w 120⁰C. Podałam z bitą śmietaną z likierem Bailey’s (dodany na sam koniec ubijania, 2 łyżeczki na 120ml śmietany kremówki) i świeżymi truskawkami.   Kiedy tylko zacznie się sezon na świeże, polskie owoce przepis na wykwintny tort Pavlova

Karo in the Kitchen
Tort tiramisu z malinami 113

Już w poniedziałek świętować będę 26 urodziny - niestety latka lecą - ale z rodziną świętowałam już dziś, w iście włoskim stylu, z pysznym tortem tiramisu. Przygotowuje się go w miarę szybko i jest bardzo smaczny, nie jest przesadnie słoki, z posmakiem kawy i amaretto i przełamującym wszystko smakiem malin. Jeśli wolicie słodsze wypieki to pomińcie posypywanie każdej warstwy gorzkim kakao(...)kroił. Ja się bardzo niecierpliwiłam i dlatego moje boki są poszarpane. Ale na szczęście nie widać tego, bo tort obłożony jest biszkoptami. ;) Nasączenie: 300-350 ml espresso 80 ml likieru amaretto Zaparzamy mocną kawę, a gdy wystygnie dodajemy do niej likier. Możecie zwiększyć lub z mniejszych ilość kawy w zależności od tego jak bardzo nasączone torty lubicie. :) Nadzienie z malin

Cooking Monster
Babeczki tiramisu 126

serii na ostatnią chwilę: szybkie babeczki tiramisu na jutrzejszy dzień św. Walentego. Babeczki udekorowane stosownie do dnia, u mnie udekorowane cukrowymi serduszkami, zamiast posypki możemy po prostu oprószyć je kakao. Babeczki ucierane, a więc puszyste i mięciutkie. Przepis z Moich Wypieków . Polecam.  A Wy jakie macie pomysły kulinarne z okazji Walentynek? Babeczki tiramisu Składniki na 10 sztuk(...)brązowego cukru 110g mąki pszennej 2 jajka 1 łyżka kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka gorącej wody pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka likieru Amaretto Na dekorację: 200ml śmietanki kremówki 3) lub 36% 2 łyżki cukru pudru kolorowa posypka lub kakao  Wykonanie: Mąkę przesiewamy z kakao, proszkiem i sodą. Kawę rozpuszczamy z łyżce

Smak mojej kuchni
Kukułkówka 503

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com     Pyszny i prosty likier (nalewka), który świetnie smakuje i efektownie wygląda, lecz zapewniam, że posiada niepozorną moc. 500 ml białej wódki 40% 40 dag cukierków "kukułek" Cukierki powrzucać do butelki (co najmniej o pojemności 750 ml) i zalać wódką. Butelkę zakręcić i potrząchać jej zawartością. Odstawić w widoczne miejsce, aby codziennie (choć(...)Teraz test cierpliwości - jak długo butla będzie stała w stanie nienaruszonym? Im dłużej tym lepiej. Kilkuletnia kukułkówka smakuje wyśmienicie, nie czuć w niej alkoholu a ścina z nóg dość szybko - tylko kto da radę tyle czekać przy takich pysznościach w butelce? Poprzednie wersje

Di gotuje
Krówkowe szaleństwo - bezy, masa krówkowa i bita śmietana 179

jednej strony człowiek by całe dnie spędzał w łóżku, natomiast z drugiej... mam ochotę eksperymentować w kuchni. Dawno nie piekłam ciast, więc dzisiaj postanowiłam to zmienić i na szybko zrobiłam ciasto z kajmakiem i małymi kawałkami bezów. I tak oto wyszło krówkowe szaleństwo, które jest tak pyszne, że u nas już pół blachy zostało zjedzone. Biszkopt: 1/2 szklanki mąki(...)stopniach, do 'suchego patyczka'. Wyjąć biszkopt z piekarnika i rzucić blaszką o podłogę z wysokości ok. 30cm. Masa krówkowa: 1 puszka masy kajmakowej krówkowej 100g masła/margaryny 2 łyżki likieru kawowego kilka bezików (ilość zależy od Was, ja dałam 4 duże bezy) Margarynę ubić na gładką masę, dodać masę krówkową - ubijać. Następnie dodajemy likier kawowy i ponownie ubijamy

My World by Dagmara Rek
Krówkowe szaleństwo - pyszne ciasto z kawałkami bezów 80

jednej strony człowiek by całe dnie spędzał w łóżku, natomiast z drugiej... mam ochotę eksperymentować w kuchni. Dawno nie piekłam ciast, więc dzisiaj postanowiłam to zmienić i na szybko zrobiłam ciasto z kajmakiem i małymi kawałkami bezów. I tak oto wyszło krówkowe szaleństwo, które jest tak pyszne, że u nas już pół blachy zostało zjedzone.  Biszkopt: 1/2 szklanki(...)stopniach, do 'suchego patyczka'. Wyjąć biszkopt z piekarnika i rzucić blaszką o podłogę z wysokości ok. 30cm. Masa krówkowa: 1 puszka masy kajmakowej krówkowej 100g masła/margaryny 2 łyżki likieru kawowego kilka bezików (ilość zależy od Was, ja dałam 4 duże bezy) Margarynę ubić na gładką masę, dodać masę krówkową - ubijać. Następnie dodajemy likier kawowy i ponownie ubijamy

My World by Dagmara Rek
Proste owocowe tiramisu 206

Prosty i szybki w przygotowaniu deser z owocami jagodowymi – owocowe tiramisu. Krem zrobiony jest ze śmietanki i serka mascarpone bez dodatku cukru. Przekładamy go biszkoptami maczanymi w słodkim alkoholu i to dodaje mu słodyczy. Deser pyszny, nie za słodki, dobrze schłodzony- orzeźwiający. Prezentuje się bardzo apetycznie. U mnie deser numer 1 na upalne dni. Bardzo polecam…     Składniki(...)około 150-200g biszkoptów 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 300g świeżych owoców jagodowych (użyłam truskawek, borówki, malin) około 150ml słodkiego białego wina lub ulubionego likieru (użyłam Limoncello; w wersji bezalkoholowej, można użyć soku pomarańczowego, brzoskwiniowego lub innego słodkiego owocowego) Dodatkowo: owoce do ozdoby   1. Owoce rozgnieść widelcem. 2. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać

Mała Cukierenka
Proste owocowe tiramisu 219

Prosty i szybki w przygotowaniu deser z owocami jagodowymi – owocowe tiramisu. Krem zrobiony jest ze śmietanki i serka mascarpone bez dodatku cukru. Przekładamy go biszkoptami maczanymi w słodkim alkoholu i to dodaje mu słodyczy. Deser pyszny, nie za słodki, dobrze schłodzony- orzeźwiający. Prezentuje się bardzo apetycznie. U mnie deser numer 1 na upalne dni. Bardzo polecam…     Składniki(...)około 150-200g biszkoptów 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 300g świeżych owoców jagodowych (użyłam truskawek, borówki, malin) około 150ml słodkiego białego wina lub ulubionego likieru (użyłam Limoncello; w wersji bezalkoholowej, można użyć soku pomarańczowego, brzoskwiniowego lub innego słodkiego owocowego) Dodatkowo: owoce do ozdoby   1. Owoce rozgnieść widelcem. 2. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać

Mała Cukierenka
Eggnog, likier jajeczny 169

gości, którzy pojawią się u nas w  domu. Przed podaniem warto posypać go odrobiną gałki muszkatołowej. Będzie pysznym i aromatycznym dodatkiem do deserów lub do kawy. Eggnog, likier jajeczny Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 200 ml mleka 100 ml kremówki 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki cynamonu ziarenka z 1 laski wanilii(...)zagotowało, doprowadzamy je do granicy wrzenia. Następnie gorące mleko wlewamy do masy jajecznej. Uwaga ! Robimy to bardzo małymi porcjami po łyżce, cały czas miksując. Gdy zrobimy to zbyt szybko masa jajeczna się zetnie. Masę przelewamy z powrotem do garnuszka i podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy osiągnie temperaturę wrzenia, odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Crostata (włoska tarta) 145

umyć i dokładnie wyszorować szczoteczką. Zetrzeć z niej skórkę. Mąkę wrzucić do miski, dodać cukier puder i skórkę. Wymieszać. Masło pokroić w kostkę, dodać do suchych składników. Dodać żółtka. Szybko wyrobić  gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 min. Dno formy do tarty o średnicy(...)tarty podpiec przez ok. 6 min. Ciasto powinno pozostać blade. Wyjąć, wystudzić. Nadzienie: 600 g niskosłodzonej konfitury z moreli z dużymi kawałkami owoców 90 g mielonych migdałów 3 łyżki likieru Amaretto Konfiturę wymieszać z likierem. Na podpieczone ciasto równomiernie wysypać mielone migdały. Następnie delikatnie rozsmarować konfiturę. Pozostałe surowe ciasto rozwałkować, nożem wyciąć paski o szerokości około 1 cm. Paseczki ułożyć

maniapieczenia

Proponowane wyszukiwania