szybki likier - 500 przepisów (strona:19/34)

Ciasto ryżowo pomarańczowe 144

cukrem przez 45 minut. Przez ten czas ryż wciągnie całe mleko i wodę. Co jakiś czas mieszamy. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy likier i startą skórkę z pomarańczy, mieszamy i łączymy z wystudzonym ryżem. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do przygotowanej masy i delikatnie mieszamy. Całość przekładamy do posmarowanej masłem i wysypanej(...)bułką tartą tortownicy o średnicy 28 cm. Pieczemy około 1 godziny. Posypujemy cukrem pudrem i skórką z pomarańczy. Po wystygnięciu ciasto przechowujemy w lodówce. Jeżeli w trakcie pieczenia góra szybko się przyrumieni przykrywamy papierem do pieczenia

Kulinarne życie
Ciasto Tiramisu z Kremem Kawowym 146

Luxe z Lidla. Przygotowanie zajęło niecałą godzinę, potem musiałam dać czas na leżakowanie w lodówce, aby krem się ściął, a potem nie wiem kiedy i jak szybko zniknęło, w sumie się nie dziwię, bo było przepyszne. Składniki: biszkopt z 2 jajek   <------ przepis podłużne biszkopty posypka rum i wanilia De Luxe (ze sklepu Lidl) gorzkie kakao ok.200(...)mocnego naparu kawy 2-3 łyżki kremu kawowego De Luxe (też z Lidl) 250 g serka mascarpone 1 jajko (osobno białko i żółtko) 1/2 łyżki cukru pudru 1 łyżka likieru Amaretto Wykonanie: Upieczony i wystudzony biszkopt umieściłam w tortownicy, nasączyłam kawą   Posmarowałam go cienką warstwą kremu kawowego,  na który poukładałam nasączone kawą podłużne biszkopty. Jajko wyparzyłam, oddzieliłam żółtko

Blondynka Gotuje
Zabajone 121

Szybki, pyszny i ciekawy deser ? Tak ... Zabajone z owocami:) Zobaczyłam w jednym z odcinków ugotowanych i postanowiłam spróbować:) Skorzystałam z przepisu na zabajone ze strony Kwestia Smaku . Polecam Wy też spróbujcie!  Składniki na 4 porcje : • 4 żółtka (ogrzane do temperatury pokojowej) • 5 łyżek drobnego cukru(...)słodkiego wina Marsala (lub innego ulubionego słodkiego likieru np. Amaretto, Limoncello, ewentualnie rumu lub brandy) różne owoce: granat, pomarańcza, kiwi, mango, truskawki, borówki itp Wykonanie : Przygotować garnek i odpowiednio szerszą miskę. Na dno garnka nalać niewielką ilość wody (wystarczy na wysokość ok. 1 cm), garnek z wodą ustawić na najmniejszym gazie. Do miski przełożyć

cucinare
Babeczki tiramisu 156

Zapewne każdy zna pyszny włoski deser tiramisu, ale na pewno niewielu zna jego babeczkowy odpowiednik :D Dlatego fani babeczek - szybko do kuchni !!! Składniki (12 sztuk): Babeczki: 90 g miekkiego masła 180 g cukru 2 jajka 1 łyżka  ekstraktu z wanilii  lub 1/2 laski wanili 1/2 szklanki mleka 160 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżeczki kawy rozpuszczalnej w granulkach szczypta soli Krem: 330 ml śmietanki kremówki 30-36% 1 śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru 50 ml likieru Baileys Dodatkowo: kakao  Przygotowanie: Babeczki: Masło z cukrem ubić mikserem na biały puch, następnie dodać jajka, mleko oraz wanilię. W misce wymieszac mąke z proszkiem do pieczenia, solą i kawą w granulkach. Partiami dodawać suche

Malinowo w kuchni
Tarta z figami i gruszką. 173

śmietany 18% szczypta soli Masa serowa. 500g mascarpone 3 łyżki cukru 2 żółtka Wierzch. 3-4 figi 1-2 gruszki 4 łyżki dżemu pomarańczowego Wykonanie. Ze składników na spód szybko zagnieść ciasto, używając siekacza i wstawić na 1h do lodówki. Ciastem wyłożyć spód formy o średnicy 24cm lekko natłuszczonej i oprószonej mąką. Posmarować połową dżemu pomarańczowego. Piec w temp.180(...)mascarpone zmiksować z cukrem i żółtkami, wyłożyć na podpieczony spód. Figi pokroić w ćwiartki, gruszki w ósemki i ułożyć na masie serowej. Pozostały dżem podgrzać, można dodać 1 łyżkę likieru i posmarować nim owoce. Ponownie wstawić do piekarnika na 20 minut. Poczekać ,aż przestygnie i ułożyć na paterze

Kulinarny karnet Christophera
MAKOWIEC JAPOŃSKI, BEZ GLUTENU 596

piekłam w 26cm , wyszedł troszkę niższy, dodatkowo trochę pokombinowałam ze składnikami bowiem nie wszystkie produkty miałam pod ręką ale wyszedł idealny. Ciasto jest błyskawiczne w przygotowaniu i tak samo szybki znika...Baaardzo mocno polecam. :-)Składniki:- 200g maku mielonego- 3/4 szkl ksylitolu ( dałam 150g)- 125g masła- 5 jaj- 4 łyżki kaszy jaglanej- po 2 łyżki mielonych migdałów i orzechów laskowych(...)lekko kopiastych łyżek kaszy manny- ale nie miałam)- 0,5kg jabłek- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia ( u mnie bezglutenowy)- kilka kropli aromatu migdałowego ( lub 1 łyżeczka likieru Amaretto)- dodałam także 2 łyżki rozdrobnionych lekko orzechów włoskich+ puder do posypania lub polewa z pudru trzcinowego z kremówką i aromatem migdałowym Mak zalać 250ml gorącej wody ( wyjątkowo taka ilość wody

Smaczne Zdrowe
orzechowo-jabłkowe------nut-apple 353

cukier wanilinowy 230 g zimnego masła 1/2 szklanki cukru pudru 4 żółtka 1 łyżeczka cynamonu 130 g orzechów włoskich krem 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki likieru jaki lubimy 3 łyżki maki pszennej 4 łyżki cukru cukier wanilinowy 200 g miękkiego masła 2 żółtka dodatkowo 1,5 kg jabłek 2 łyżki cukru sok i skórka otarta(...)Uprażyć orzechy na suchej patelni i jak przestygną ,zmielić je. Do miski wsypać mąkę ,proszek do pieczenia,orzechy,cukry i cynamon. W kostkę pokroić zimne masło, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto ,zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie w yłożyć papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach

w mojej kuchni
Tiramisu ze śmietaną 113

Tradycyjny, jest zrobiony z masy z serka mascarpone. Ja postawiłam na śmietanę 30% i wyszło bardzo dobre, przyznam nawet, że chyba lepsze :D Polecam zrobić, ciasto robi się naprawdę szybko i zasmakuje każdemu.  Wersję dla dzieci można przygotować, zastępując amaretto np. sokiem malinowym. Tiramisu na śmietanie 1 opakowanie biszkoptów podłużnych 500 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru(...)łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 kieliszki amaretto kakao Przygotować żelatynę jak podano na opakowaniu. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Wodę podgrzać,wlać amaretto, wsypać kawę i wymieszać, ostudzić. Maczać w likierze biszkopty i kłaść na dnie formy. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i ostudzoną żelatynę. Połowę wyłożyć na biszkopty. Następnie znów na warstwie śmietany ułożyć maczane w likierze biszkopty i wyłożyć

Gotuję Testuję
Ciasto Narcyz 6033

smaku bardzo zbliżonym do Wedlowskiego ptasiego mleczka. Idealne również jako tort. To jedno z ciast, które zaskoczyło nawet mnie samą :-) - bez pieczenia - bez spodu - bez glutenu - prosty i szybki Ps. Kto jeszcze nie próbował najpopularniejszego w sieci przepisu na Śnieżny Puch ? :-) Czas przygotowywania:  około 40 minut Czas chłodzenia:  minimum 4 godziny Ilość:  tortownica średnicy(...)homogenizowanego naturalnego • 200 g serka mascarpone • 300 g twarogu mielonego np. z kubełka • 3 płaskie łyżki żelatyny i szklanka wrzątku • 3 łyżki cukru • 3 łyżki likieru amaretto lub kilka kropel zapachu migdałowego • 250 g mleka słodzonego skondensowanego* • 200 g słodkiej śmietanki

AniaGotuje.pl
MAZUREK mocno czekoladowy 255

pokrojonych w kawałeczki -40 g orzeszków ziemnych -50 g chałwy pokruszonej na kawałki (użyłam waniliowej) -50 g rodzynków Golden JUMBO u mnie  od Skworcu  + 3 łyżki likieru wiśniowego lub innego alkoholu.  Chciałam wlać 3 łyżki,ale wyszło mi raczej 4 łyżki -3 łyżki wiórków kokosowych -garść kandyzowanego ananasa u mnie od  Skworcu 10 śliwek suszonych kalifornijskich(...)Ziarenkowo – sypnąć na oko, ale i od serca Mąkę i kakao przesiać do miski, dodać sól, cukier puder, masło pokrojone w kostkę, wodę i żółtka przetarte przez sito. Szybko zagnieść ciasto, mnie pomógł robot i mieszadło K, zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie rodzynki zalać alkoholem .  Czekoladę i orzechy posiekać

Z Kuchni Do Kuchni
Tort tiramisu 180

zeszłym tygodniu obchodziłam urodziny, więc musiał być tort :) Ten był naprawdę przepyszny i szybki, a efekt... przerósł moje oczekiwania. Cała rodzinka się nim zajadała, a najbardziej smakował mojej córci, która skomentowała krótko: „pyśny jest ten tort mamusiu” Biszkopt pieczemy wg przepisu, który znajdziecie tutaj, studzimy i kroimy na trzy części. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Krem(...)serka mascaropne, 330 ml śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru, 1 filiżanka mocnego naparu z kawy, 3 łyżki likieru amaretto, kakao do posypania, biszkopty podłużne (Biscotto savoiardo, Ladyfinger (biscuits) do obłożenia boków tortu. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, a gdy będzie dobrze ubita, dodajemy serki mascarpone i delikatnie na najniższych obrotach miksujemy do połączenia składników. Do ostudzonej kawy wlewamy amaretto

Delicious Titbits
Tarta z porzeczkami i truskawkami 162

Składniki nadzienia Tarty z porzeczkami i truskawkami: 50 g gorzkiej czekolady 70% kakao 4 duże jaja (rozm. L) 50 g drobnego cukru 200 g śmietanki 30% 1 łyżka likieru malinowego lub domowej nalewki malinowej 1 garść truskawek 1 garść czerwonej porzeczki 1 garść czarnej porzeczki   Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem(...)zimnego masła (82% tłuszczu) 1 jajo 1/4 łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej ) Dodać płaską łyżkę śmietany, krótko zmiksować w malakserze (tylko do rozmieszania śmietany), a następnie ręcznie szybko zagnieść ciasto w kulę (nie wolno wyrabiać lub dodawać więcej śmietany lub wody, gdyż wówczas otrzymamy twarde ciasto) . Kulę spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 30 minut

Moja Delicja
Domowy marcepan 108

Nigdy nie sądziłam, że zrobienie masy marcepanowej może być takie proste i szybkie. Wystarczą 4 składniki i troszeczkę siły i wspaniały, domowy marcepan gotowy. Ostatnio z ciekawości przeglądałam przepisy na marcepan i na blogu Domowe-Wypieki.pl znalazłam ten przepis. Zmieniłam proporcje i tym sposobem wyszedł mi chlebek marcepanowy o wadze 220g, który przyda(...)się do marcepanowych ciasteczek.Składniki: 100g płatków migdałowych 100g cukru pudru (u mnie firmy Kupiec) 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego 3 łyżki wody różanej (można zastąpić likierem amaretto lub brązowym rumem) Przygotowanie:Płatki migdałowe bardzo drobno mielimy w blenderze.  Dodajemy cukier puder, aromat migdałowy i wodę różaną. Miksujemy razem przez chwilę. Następnie wyjmujemy masę na blat i mocno

Ze smakiem i z pasją
Korzenna kostka z powidłami bez pieczenia 353

pieczenie też, dlatego coś bez pieczenia właśnie. Ciasto pyszne, radzę tylko dodać dużo mniej cukru, bo jest mega słodkie, dla mnie za słodkie, ale to jak kto lubi. Proste, szybkie w przygotowaniu. Herbatniki to herbatniki korzenne z Lidla. Pozdrawiam i miłego piątku Wam życzę :-) Blaszka: 23x34 cm Składniki: 2 opakowania ciastek korzennych Spice Biscuits każde 600 g (Lidl(...)śmietany 18% 3/4 szklanki cukru pudru (proponuję mnie, według mnie wystarczy kilka łyżek) 2 łyżeczki cynamonu (+ do posypanie ciasta)   2 słoiczki powideł śliwkowych każde 290 g 50 ml likieru Amaretto lub innego (ja nie dałam) kako 1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód), układamy warstwę ciastek. 2. Do misy miksera dajemy śmietanę kremówkę i zwykłą, oraz cukier. Ubijamy

kruche babeczki
Tiramisu - najlepsze! 506

znam ;-) Włosi zaś, z racji klimatu raczą się tiramisu szczególnie latem by jakoś przetrwać żar lejący się z nieba.  W obydwu przypadkach deser ten sprawdza się idealnie.  Szybko i przepysznie! P.S. Kaloriami nie należy się przejmować bo przecież nikt nie zamierza chyba zjeść całego ciasta na raz? Polecam na wszelkie okazje, ten deser uda się każdemu! Składniki(...)savoiardi (u mnie 36 szt.) 100 g cukru pudru 6 dużych żółtek 2 czubate łyżki kakao Do nasączenia: 400 ml wrzątku 2 -3 czubate łyżki aromatycznej kawy 100 ml likieru Amaretto Uwaga! Jajka przed użyciem należy obowiązkowo sparzyć. Najlepiej włożyć jajka do dużego sitka i przelać je powoli wrzątkiem. Następnie jajka osuszyć, oddzielić białka od żółtek. Białka wykorzystać do innych

maniapieczenia
Tiramisu 140

opakowania serka mascarpone po 250 g każdy 3 jaja 120 g cukru mocna kawa z ekspresu lub moka około szklanki  Irish Whisky Skworcu kakao naturalne Skworcu - opcjonalnie -likier amaretto lub whisky jeśli lubisz, ja nie dałam- mój deser jedzą dzieci Najpierw zaparz porządne espresso. Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z cukrem na kogel-mogel.  Ubij białka(...)ubijaj delikatnie. Na koniec dodaj serki mascarpone, ubijaj delikatnie. Krem ma być dość sztywny. Łyżka ma stać! Przygotuj naczynie , najlepiej szklane i kwadratowe. Nasącz kawą biszkopty z obu stron, szybko je obracając w kawie. Mają być tylko lekko wilgotne z obu stron, nie mają nasiąkać i pęcznieć! Poukładaj warswę biszkoptów na dnie naczynia. Przykryj pierwszą warstwą kremu. I znów

Z Kuchni Do Kuchni