Pyszny i prosty likier (nalewka), który świetnie smakuje i efektownie wygląda, lecz zapewniam, że posiada niepozorną moc. I kto z Was będzie robił? A tu macie przepis na nalewkę z cukierków fistaszkowych - klik . 500 ml białej wódki 40% 40 dag cukierków "kukułek" Cukierki powrzucać do butelki (co najmniej o pojemności 750 ml) i zalać wódką. Butelkę zakręcić i potrząchać(...)test cierpliwości - jak długo butla będzie stała w nienaruszonym stanie? Im dłużej tym lepiej. Kilkuletnia kukułkówka smakuje wyśmienicie, nie czuć w niej alkoholu, a z nóg ścina dość szybko. Tylko kto da radę tyle czekać przy takich pysznościach w butelce? Poprzednie wersje
Di gotujePamiętacie moje naleśniki w sosie grejpfrutowo - limonkowym? Ciekawe, kto z Was robił je samodzielnie ;) Dzisiaj przygotowałam podobne naleśniki, ale w wersji "na szybko" i "z tego co pod ręką". A pod ręką były brzoskwinie czekające na jutrzejsze ciasto :) Składniki ciasta naleśnikowego:1 szklanka mleka, 3 jajka,2 łyżeczki cukru,szczypta soli,7-8 lekko(...)stron na średnio rozgrzanej patelni, na odrobinie oleju, aż naleśniki nabiorą lekko złocistej barwy.Dodatki do naleśników:3 brzoskwinie,6 łyżek brązowego cukru,6 łyżek masła,120 ml likieru gruszkowego (opcjonalnie),konfitura z wiśni z kardamonem.Na patelni, na której były smażone naleśniki, roztopić masło. Dodać cukier i chwilę przesmażyć. Wszystko robić na średnim ogniu, żeby cukier
Codzienna kuchnia niecodziennaWłoskie desery mają to do siebie, że są niesamowicie smaczne i szybkie w wykonaniu. Miałam chęć na tiramisu w formie tortu na pieczonym biszkopcie, jednak zmodyfikowałam swoje plany i tym razem powstał tort bez pieczenia. Pierwotnie miał być kremowy dzięki mascarpone i dodatkowi żółtek jaj oraz puszysty za sprawą ubitych jajek. Sprawa się jednak skomplikowała, gdy zaczęłam go robić(...)niezwykle delikatna i rozpływająca się w ustach. Całość produkcji (wraz ze zmywaniem) zajęła mi 15 minut. Polecam! Składniki (tortownica o śr. 26 cm) 200 ml mocnej kawy 50 ml likieru amaretto łyżka cukru trzcinowego 500 g mascarpone 250 ml schłodzonej śmietanki 36% 4 łyżki cukru pudru opakowanie podłużnych biszkoptów opakowanie okrągłych biszkoptów gorzkie kakao Kawę wymieszać z amaretto i cukrem
Słodkie inspiracjebardziej nic się nie chce. Lodówka jakoś wieje pustkami więc postanowiłam dnia wczorajszego ją wypełnić. Powstała moja ulubiona sałatka z ryży i tuńczyka oraz ciasto które robi się niesamowicie szybko i łatwo a jest przy tym niesamowicie dobre, aż sama się nie spodziewałam, że aż tak dobre Czarno biały placek kokosowy łatwe duża blacha 23/33 pieczenie 1 h, reszta(...)stopniach. masa: * 2,5 szklanki mleka * 3 łyżki mąki pszennej * 2 łyżki ziemniaczanej * 10 łyżeczek wiórków kokosowych * 3 łyżki cukru - można więcej, ja dałam mniej * pół masła/margaryny * kieliszek likieru kokosowego lub wódki * ewentualnie dżem - ja dałam wiśniowy 2 szklanki mleka gotujemy, w pozostałym mleku mieszamy mąki z cukrem i wiórkami - można dodać troszkę mleka jeśli masa jest za gęsta
sierotka maRysia w kuchnibyło przygotować coś nowego dla niespodziewanych gości. Miał on równie duże powodzenie co pierwszy ;) a najlepiej smakował przy kawie. Jest on idealny na każdą kryzysową sytuację, gdyż w miarę szybko można go przygotować, a dzięki duuużej zawartości czekolady genialnie wpływa na polepszenie samopoczucia :) już po jednym kęsie przeniosłam się do cudownej i błogiej "krainy" szczęścia(...)budyniu wanilinowego, 500 ml mleka, 1 łyżka cukru, 1 opakowanie galaretki wiśniowej, 200 g masła, 3-5 łyżek likieru wiśniowego (opcjonalnie) 4. Napar kawowy: 3 łyżeczki kawy mielonej, 150 ml wody 5. Polewa
Kulinarna (nie)codziennośćUwielbiam takie ciasta! to jest naprawdę bardzo szybkie a dodatkowo bardzo smaczne! Przepis od dłuższego czasu krąży po sieci wiec i ja postanowiłam je upiec i sprawdzić czy te wszystkie zachwyty na jego temat są uzasadnione! Kto nie próbował - najwyższa pora! Składniki na ciasto; (foremka 25/35 cm) 6 jajek pół szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej(...)zrobiłam niezbyt mocną więc dałam tylko 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, ponieważ kawosz ze mnie nijaki, ale jak lubicie kawe to dajcie jej dużo więcej) 100 ml. likieru kawowego lub czekoladowego (można go pominąć lub zastąpić innym alkoholem ) 1,5 paczki okrągłych biszkoptów (takie po 15 dag) gorzkie kakao do posypania Przygotowanie; Jajka ubijamy z solą
Radość kipiąca uśmiechem.coś innego. Kiedy w końcu je upiekłam i po kilku godzinach chciałam spróbować… zonk ! masa zaczęła mi spływać i rozjeżdżać się na boki. Pierwsza myśl? Oczywiście trzeba na szybko wymyśleć jakiś zamiennik, bo ciasto nie wyszło jak powinno. Kiedy jednak ciasto przeleżało noc w lodówce, a wszystkie masy zastygły, okazało się wielkim hitem. Poważnie, jest przepyszne. Przeplatają się(...)ajerkoniakowa: 700 ml mleka 1 szkl. cukru 1/2 opakowania cukru wanilinowego 3 pełne łyżki mąki pszennej 5 pełnych łyżek mąki ziemniaczanej 3 żółtka 200 g miękkiego masła 160 ml likieru „Adwokat” Bita śmietana: 500 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy Dodatkowo: małe opakowanie okrągłych biszkopcików 2 łyżki kakao 3 łyżeczki kawy + 2 łyżki cukru
Smaki Na TalerzuPołowę mleka wymieszać z mąką, żółtkami i wanilią. Resztę zagotować, wlać masę żółtkową i mieszając gotować aż krem będzie gęsty i aksamitny. Zdjąć z ognia, wystudzić i zmiksować z likierem. Przygotować rozczyn drożdżowy: mleko podgrzać aby było letnie, dodać drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na kwadrans. Kiedy drożdże zaczną pracować wlać je do przesianej mąki(...)Przykryć ponownie ściereczką i odczekać jeszcze pół godziny. W płaskim szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz do temperatury 175*C. Wrzucać pączki i smażyć z obu stron na złoto, nie za szybko aby w środku nie były surowe. Wyjmować na ręcznik papierowy. Ciepłe pączki nadziewać kremem za pomocą szprycy. Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć dość gęsty lukier
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaStara prawda głosi, że Wigilia ma smak tego, co jadło się w ten dzień w rodzinnym domu. Dla mojego męża jest to smak łososia z
Szybko Tanio Smaczniemożna wykorzystać olej kokosowy; teraz się on nie nadaje, bo ma postać płynną) 2-3 łyżki miodu (wyczucie słodkości to kwestia gustu) aromat migdałowy (w wersji dla dorosłych może być likier amaretto) spora garść suszonych żurawin lub klasycznie migdały (te należy wcześniej sparzyć i zdjąć z nich skórkę) Kaszę wypłukać w kilku wodach, przecierając jej ziarna między palcami. Do kaszy wlać(...)kulki kaszy w pralinach nie wpłyną na ich smak. Łyżką wymieszać ze sobą kaszę, wiórki, sól i masło. Dosłodzić miodem. Polecam o tej porze roku miód rzepakowy - biały i szybko krystalizujący się; dobry do pralin jest też miód wrzosowy ze względu na galaretkowatą konsystencję. Odradzam miody spadziowe i gryczany ze względu na intensywny zapach i smak. Na koniec dodać
Weekendy w domu i ogrodzieTIRAMISU KASZTANOWE - PRZEPIS WŁOSKI. /z włoskiej książki, nieco zmodyfikowany;/ na 2-3 porcje 250g mascarpone 3 niezbyt duże żółtka 4 łyżki drobnego cukru 100g biszkoptów do tiramisu 50ml likieru Amaretto 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej odrobina wrzątku ciemne kakao do posypania krem kasztanowy w tubce Zalewam kawę odrobiną wrzątku, a gdy wystygni, dodaję alkohol. Namaczam biszkopty i układam(...)rozpuści. Odstawiam, do wystudzenia. Zimny serek mascarpone wrzucam do miski i za pomocą trzepaczki bardzo dokładnie go rozcieram, aż stanie się puszysty i bardzo gładki. Dodaję porcjami wystudzone żółtka, szybko ucierając. Masa wyjdzie nieco bardziej rzadka niż w przypadku tiramisu z kremówką, więc się nie wystraszcie. Na biszkopt wylewam nieco masy, układam znów biszkopty, które
W kuchni Karmel-itkiKolejny deser z serii "na szybko", ale za to jakże smaczny. Krem malinowy przypomina mi swoim zapachem ciepłe letnie dni i stąd nazwa :) Połączony z innymi owocami myślę, że skusi nawet niejadka. SKŁADNIKI NA 3 PORCJE: 1 galaretka ametystowa 1 dojrzały banan 1/2 opakowania serka mascarpone 3-4 łyżki malin ( o tej porze roku mrożonych) 1 łyżeczka cukru pudru(...)stężałą galaretkę. Kolejną warstwę w moim przypadku stanowi pokrojona w drobną kostkę gruszka. Na samej górze odrobina mięty i całe maliny do dekoracji. Wersję dla dorosłych polałam odrobiną likieru czekoladowego
Kuchnia w opałachotuchy i pocieszenia. Zjadana z radością w każdym zakątku Ziemi. Uwielbiamy ją pod każdą postacią. Gorąca i zimna. Do picia i do chrupania. Czekolada lubi kontrasty - kwaśne i ostre. Likier i zioła. Owoce i mięsa. Od wieków jest obiektem pożądania. Pudełko własnoręcznie zrobionych pralinek albo trufli - to miły i wymowny gest. Na każdą okazję i bez okazji. Zapraszamy(...)list składników, jaką znam. Bo i przepis zupełnie wyjątkowy. Jeśli uda nam się zachować odpowiednie proporcje i podać ją w stosownym czasie, radość z niespodzianki nie opadnie tak szybko, jak kapryśny suflet. Będzie krążyć wokół jak najwspanialszy zapach domowych konfitur i unosić się wysoko jak najpiękniej wyrośnięta drożdżowa baba. W drożdżówce nie szukam jednak zaskoczenia. Tutaj
KUCHARNIAmąki ziemniaczanej* 1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa* 500 g serka mascarpone* 4 żółtka* 2 białka* 3 łyżeczki żelatyny* 100g cukru pudrudodatki* kakao* kilka pasków biszkoptu lub paczka podłużnych biszkoptów* likier amaretto* cukier puderSposób wykonaniaciastoOddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania wsypać cukier i cukier wanilinowy, a następnie po kolei wrzucać żółtka. Ubijać aż masa będzie(...)Żelatynę namoczyć w łyżce wody, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na parze, aż masa zrobi się puszysta, jasna i dość gęsta. Zestawić dodać, szybko połączyć z żelatyną i schłodzić wkładając do naczynia z zimną wodą ciągle ucierając. Dodać serek mascarpone i utrzeć na gładką masę.Białka ubić na sztywną pianę i połączyć
Mix smakuzaczęły się schody, muszę przyznać. Wyszło mi dopiero za piątym razem, a i tak nie jest idealne. Trochę to wina ogromnej wilgoci - ciągle pada, i karmel bardzo szybko się rozpuszcza, chłonąc wilgoć z powietrza. Trzeba też wyczuć temperaturę - jeśli będziemy karmel gotować zbyt krótko, nie stwardnieje, jeśli za długo, zrobi się żółty. No i oczywiście cukier może się skrystalizować(...)oczyszczonej1/2 łyżeczki soli125 ml maślanki1,5 łyżeczki białego octu winnegokarmelowe szkło:100 g cukru30 ml wodykrem:200 g serka mascarpone100 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżka cukru pudru1 łyżka likieru amarettododatkowo:3 łyżki dżemu wiśniowego bez owocówMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, dokładnie zmiksować. Kakao, barwnik i ekstrakt wymieszać na gładką pastę. Dodać do masy maślanej
Pożeraczka, czyli raz adobrze