szybki likier - 500 przepisów (strona:26/34)

Wspólne straszenie halloweenowymi smakołykami 155

zaczęły się schody, muszę przyznać. Wyszło mi dopiero za piątym razem, a i tak nie jest idealne. Trochę to wina ogromnej wilgoci - ciągle pada, i karmel bardzo szybko się rozpuszcza, chłonąc wilgoć z powietrza. Trzeba też wyczuć temperaturę - jeśli będziemy karmel gotować zbyt krótko, nie stwardnieje, jeśli za długo, zrobi się żółty. No i oczywiście cukier może się skrystalizować(...)oczyszczonej1/2 łyżeczki soli125 ml maślanki1,5 łyżeczki białego octu winnegokarmelowe szkło:100 g cukru30 ml wodykrem:200 g serka mascarpone100 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżka cukru pudru1 łyżka likieru amarettododatkowo:3 łyżki dżemu wiśniowego bez owocówMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, dokładnie zmiksować. Kakao, barwnik i ekstrakt wymieszać na gładką pastę. Dodać do masy maślanej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort tęczowy z masą twarożkową 129

dodajemy wyciśnięty sok z cytryn. Poncz powinien być raczej kwaśny. Ja piekłam tort dla dziecka, ale jeśli pieczecie dla dorosłych możecie pokusić się o dodanie odrobiny alkoholu - np. likieru kokosowego lub rumu. Krem twarożkowy: 1 kg twarogu dobrej jakości np. Mój Ulubiony 990 ml śmietany kremówki (30-36%) 6 łyżek + 2 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii(...)łyżki cukru pudru Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Do miski przelewamy śmietankę, dodajemy ziarenka z laski wanilii i cukier puder. Ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy mascarpone i kilkoma szybkimi ruchami miksera mieszamy całość. Gotowe! Masę możemy przełożyć do szprycy lub wyłożyć szpatułką i wygładzić. Wszystko zależy od Waszej fantazji i zdolności. Ja zdecydowałam się na wyłożenie masy, wygładzenie i zrobienie

Cooking Monster
Zakochałam się. W Pizookie. Teraz kolej na Was. 180

zawsze poproszę o gałkę orzechową, a zamawiając ciasto w kawiarni wybór padnie na to, które jest z orzechami. Z bombonierki najpierw znikają czekoladki z nadzieniem orzechowym, a skrytka z likierem orzechowym to jedna z pilniej strzeżonych przeze mnie tajemnic. Orzechowym pokusom ulegam niemal na każdym kroku. Wędrując pewnego razu jedną z wirtualnych uliczek zobaczyłam go w zupełnie nowym i jakże(...)Brewery , która jako pierwsza przygotowała ciastko z białą czekoladą i orzechami makademia zapieczone w miniaturowej formie na pizzę i podała je na ciepło z gałką lodów waniliowych. Deser szybko zyskał zasłużoną popularność  i zaczęto przygotowywać go z innymi rodzajami orzechów oraz chipsami czekoladowymi. Dziś Pizookie ma swoją stronę na Facebooku  (klik) z imponującą liczbą ponad 91000 fanów

KUCHARNIA
Lekki mus czekoladowy 107

miesiące minęły mi zdecydowanie zbyt szybko. Wyszłam kilka razy ze swojej bezpiecznej strefy komfortu i doświadczyłam dzięki temu wielu nowych, pięknych rzeczy. Dotychczasowe wspomnienia odtwarzam jak wielogatunkowy film - trochę dramat, trochę komedia, trochę film psychologiczny. Wszystkie emocje wciąż we mnie żyją, ale już czuję, że przetrwają kolejne miesiące nowego roku. Może zainspirują mnie do wytężonej pracy teraz? Nowy(...)smutno gdy się kończą. Dlatego z okazji zbliżającego się nowego roku szkolnego przygotowałam przepyszny, czekoladowy deser. Ten aksamitny mus z pewnością doda Wam sił i energii na nowe wyzwania. Likier nie jest pozycją obowiązkową, ale wiadomo, wzmacnia siłę smaku. Można zwiększyć ilość. ;) Składniki :  na 3 porcje 60 g drobnych płatków jaglanych (mogą być owsiane)  mały, przejrzały banan

Kuchnia Ellie
Tort Pinacolada z bezą kokosową! 121

się masa o konsystencji budyniu, całkowicie studzimy. Ucieramy na puch z margaryną Poncz nr 1 na dwa blaty : - sok z 1/2 cytryny - 3 łyzki syropu klonowego - 3 łyżki likieru kokosowego np. Canarii - 100 ml przegotowanej wody Poncz nr 2 na 1 blat: - 50 ml wody - 2 łyżki Blue Curacaco - łyżka soku z limonki Beza kokosowa: - 3białka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)wykładamy krem nr 1, układamy trzeci blat, nasączony obficie ponczem nr 1, smarujemy kremem nr 1, bezę odwracamy i od spodu, trzymając ją na ręce smarujemy dżemem, szybkim ruchem obracając układamy na kremie, smarujemy na sam wierzch krem nr 1, jak i cały tort. Na samym końcu tort posypujemy wiórkami kokosowymi.Tort wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Wspaniały tort

SMYKWKUCHNI
Szybka ananasówka 675

„Witam wszystkich w Nowym Roku i życzę aby był pełen miłości, wiary i nadziei bo gdy będą nimi przepełnione nasze serca będziemy mogli zmieniać świat na

Wiem co jem
Tort czekoladowo - śmietankowy z jagodami 234

mamy tu trochę cięższe blaty czekoladowe, ale równie smaczne, które bardzo dobrze się kroją. Przełożyłam je dwoma rodzajami kremów - z dodatkiem nutelli ( pychotka! ) oraz śmietankowym. Wierzch wykończyłam fajną i szybką w przygotowaniu polewą z dżemu z owoców leśnych. Tort jest naprawdę pyszny i wcale nie jest pracochłonny! Najlepszy oczywiście na drugi i kolejny dzień, kiedy całość się "przegryzie" :). Bardzo(...)słoiczki jagód w syropie lub około 350 g świeżych jagód świeże jagody lub borówki amerykańskie do dekoracji ( około 150 g ) Nasączenie: 150 ml ponczu; u mnie 100 ml delikatnego likieru kawowego + 50 ml wody; może być też: likier czekoladowy, migdałowy lub rum albo mocna, posłodzona herbata + wódka; w wersji bezalkoholowej - mocna, posłodzona herbata Polewa: 120 g dżemu jagodowego

Opowieści z piekarnika
Tort Rocher wg Aleex 141

wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowo - orzechowe. 8. Przygotować poncz: Jeśli używamy wódki, alkohol wymieszać pół na pół z przegotowaną, ostudzoną wodą. Jeśli stosujemy słabszy likier, użyć 2/3 alkoholu i 1/3 wody. 9. 100 g mlecznej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. 10. Orzechy laskowe podpiec na suchej patelni, ostudzić. Posiekać, aby otrzymać ½ szklanki orzechów, które(...)oraz schłodzony mascarpone. 15. Ubić do otrzymania sztywnego kremu pod koniec ubijania dodając cukier puder. Nie ubijać zbyt długo, aby krem się nie zwarzył. Kiedy masa będzie już sztywna, szybko wlać lekko ciepłą żelatynę, zmiksować. 16. Na paterze ułożyć pierwszy blat. Nasączyć go połową ponczu. 17. Nasączony blat posmarować równo połową kremu Rocher. 18. Na warstwę kremu Rocher wyłożyć

W mojej kuchni
Błyskawiczny adwokatowy deser truskawkowy 1115

Pyszny, banalnie prosty i niezwykle szybki do przygotowania deser. Deser dla dorosłych, ponieważ bazę kremu stanowi mascarpone ze sporą dawką adwocata. Smaku dodają ciasteczka amarettini, a pucharek zwieńczają zmiksowane na krem truskawki. Stragany powoli zapełniają krajowe już aromatyczne i słodkie truskawaki, więc do dzieła. Mascarpone i truskawki to fantastyczne połączenie smakowe, nie zawiedzie żadnego łasucha, to pewne. Składniki(...)Możesz dodać śmietanę kremówkę, uważam jednak, iz mleko doskonale rozluźnia i napusza masłową, zwięzłą strukturę serka mascarpone i zawsze to trochę mniej kalorii. Następnie cały czas miksując dolewać porcjami likier jajeczny umyte, odszypułkowane truskawki zmiksować blenderem na puree, dodać sok z cytryny na dno pucharków ułożyć ciasteczka amarettini, następnie krem i mus truskawkowy wg uznania, naprzemiennie lub w dwóch warstwach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta z morelami z kremem budyniowym na mleku nerkowcowym, puder różany i płatkami nagietków 146

Żaneta Jędral  Pracownia autorska Przygotowanie: Ciasto Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą, dodać zmrożone masło starte na tarce, rozetrzeć palcami, dodać jajko i maślankę, szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować (na stolnicy podsypanej mąką lub między dwoma kawałkami foli spożywczej) na placek większy od średnicy formy. Przełożyć do formy posmarowanej masłem i odstawić do lodówki(...)stopniach. Wyjąc z piekarnika, posypać cukrem pudrem różanym, wystudzić. Sos wiśniowy cassis Wiśnie i macerowane porzeczki zasypać cukrem, gotować na małym ogniu 10 minut. Pod koniec gotowania dodać likier porzeczkowy, całość zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito. Jeśli sos jest zbyt rzadki zagotować i zredukować do odpowiedniej konsystencji.  Ciasto podać z gorącym lub zimnym sosem, przed podaniem posypać płatkami

SzczyptaSmaQ
Tort czekoladowy z powidłami śliwkowymi 987

otrzymania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie dodajemy startą na tarce czekoladę, mieszamy szpatułką. Jeden z blatów układamy na paterze. Nasączamy go kawą lub likierem kawowym. Rozprowadzamy połowę powideł. Następnie wykładamy mniej więcej połowę kremu śmietankowego. Przykrywamy drugim blatem ciasta, który również nasączamy i smarujemy powidłami. Wykładamy drugą część kremu (kilka łyżek można zostawić do obłożenia boków(...)Tort przygotowałam w tortownicy o średnicy 24 cm. Biszkopt pięknie wyrósł, jednak lekko opadł mi na środku. Uznałam, że nie dam rady przekroić go na 3 blaty, więc na szybko upiekłam jeszcze jeden biszkopt z 3 jajek (3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 1 łyżka kakao i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i trochę oleju). Śmietany

Smaki Na Talerzu
SZYBKIE CIASTO MARCHEWKOWO-POMARAŃCZOWE 228

Ekspresowe w przygotowaniu ciasto marchewkowe z aromatem pomarańczy i lukrem pomarańczowym. Lekkie i delikatne, świetne do śniadaniówki lub popołudniowej herbatki.  SKŁADNIKI CIASTO 2 szklanki (3

cool and minty
Prosty deser kawowy Affogato i ekspres do kawy Saeco PicoBaristo 92

kawy jak: double espresso, baby cappuccino, flat white. Możemy również przygotować gorącą wodę lub spienione mleko bez kawy. Pojemnik na mleko można czyścić po każdym użyciu, korzystając z funkcji szybkiego czyszczenia, a dzbanek z mlekiem można wyjąć i przechowywać w lodówce.     Dzięki wielu funkcjom można stworzyć ulubioną kawę – odpowiednio intensywną, kremową, z pianka lub bez. Można(...)piecie codziennie pysznej kawy, to polecam…       Przepis na prosty deser kawowy Affogato Składniki na 1 porcję: 60ml gorącego espresso 2 gałki lodów waniliowych 2 łyżki likieru kawowego (użyłam Kahlúa) 1 łyżka poszatkowanych orzechów laskowych 1. Do szklaneczki przełożyć dwie gałki lodów ( patrz FILM ). Zalać gorącym espresso i polać likierem. 2. Na końcu posypać poszatkowanymi orzechami. Od razu

Mała Cukierenka
Smak wakacji - Makaron z Sorrento 136

Poprzednie wakacje spędziliśmy we Włoszech... było cudownie.. wróciliśmy oczarowani krajem, zabytkami oraz oczywiście ich kuchnią... prostą aromatyczną i świeżą... mmmmmmmmmmm Od mojej kuzynki Marzenki i

MarciochaKucharzy
Ciasto Zmierzch 1354

łyżeczki żelatyny woda Krem cappuccino: 500 ml kremówki 7 łyżek kawy cappuccino 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny woda Galaretka kawowa: 800 ml mocnej, słodkiej kawy kieliszek likieru kawowego lub innego alkoholu 5 łyżeczek żelatyny + 200 ml kremówki 2 łyżki cappuccino 1 łyżka cukru pudru Ciasto - żółtka oddzielić od białek, dodać szczyptę soli, ubić je na sztywno. Do ubitych(...)rozprowadzić w gorącej wodzie, schłodzić do temperatury pokojowej. Do żelatyny dodać 2 łyżki śmietanki, dokładnie wymieszać, następnie do całości kremu dodać żelatynę i od razu miksować na najwyższych obrotach. Szybko wsypać startą wcześniej czekoladę, połączyć. Krem wyłożyć na biszkopt, wyrównać. Schłodzić w lodówce. Krem cappuccino - śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder i cappuccino, miksować na najwyższych obrotach, tylko

Domowa cukiernia Ewy