szybki likier - 500 przepisów (strona:30/34)

Mazurek dla początkujących 150

azurek wielkanocny można bardzo szybko przygotować i nie trzeba do tego jakichś specjalnych umiejętności cukierniczych. Poza tym, jest wiele sposobów na uproszczenie przygotowań więc warto zadbać żeby pojawił się na świątecznym stole :). Mazurek w skrócie to spód, nadzienie i dekoracja. Spód może być z ciasta kruchego, drożdżowego itp.. Jeśli nie macie piekarnika możecie go przygotować mieląc(...)cukru pudru różanego lub zwykłego, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej drobno posiekanej, 1 żółtko. Masa: 200 g schłodzonego serka mascarpone, 100 g białej czekolady, 5 0 ml likieru baileys, adwocaat lub innego(opcjonalnie), do zabarwienia 1-2 łyżeczki świeżego soku z buraka lub syrop barmański grenadina. Dekoracja: 2 łyżki uprażonych migdałów, łyżka pokruszonego ciasta (rozwałkowane resztki ciasta upieczone

SzczyptaSmaQ
Przyjemność i Brandy Snaps 226

białek (dobrze jeśli przygotujecie ich kilka, wówczas praca pójdzie szybciej). Rurki bardzo szybko twardnieją, więc można je zdejmować z uchwytu niemal zaraz po zawinięciu. Upieczone placki bardzo szybko zastygają, dlatego nie należy piec więcej niż 6 (maksymalnie 8) za jednym razem - możemy nie zdążyć ich wszystkich zwinąć. Jeśli mimo wszystko stwardnieją zanim uda nam się zrobić rurki, blachę(...)pistacjami. Za nadzienie może posłużyć dowolny mus lub krem, ja użyłam bitej śmietany z dodatkiem kardamonu. Świetnie będzie też smakować z bitą śmietaną o smaku kawowym (ubitą z odrobiną likieru kawowego lub kilkoma łyżeczkami mocnego espresso).  Końcówki nadzianych rurek można także oprószyć zmielonymi pistacjami. Jeśli nie macie ochoty na tego typu dodatki, wystarczy nadziać rurki ulubionym nadzieniem i chrupać

KUCHARNIA
Tort imieninowy 160

akurat imieniny, wiec zadedykowałam go sama sobie. Zjedliśmy go z przyjaciółmi przy aromatycznym grillu.  Elu i Jarku bardzo Wam dziękuję  za cudowne popołudnie. Tort prosty i szybki. Dobrze jest dać mu porządnie się schłodzić  (najlepiej na całą noc) aby mus stężał. Piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm. Biszkopt  5 jajek  (osobno żółtka(...)dodajcie czekoladę.  Nie gotujcie. Odstawcie na 5 minut a następnie wymieszajcie do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Schłodzicie, ale uwaga nie pozwólcie aby czekolada stężała. Ma być konsystencji nutelli . Nasączyłam likierem malinowym. Wykonanie. Wystudzony biszkopt przekroicie na trzy równej wielkości blaty.  Mus podzielcie na dwie porcje. Pierwszy blat połóżcie na podstawce i nasączcie (dobrze jest składać tort w wysokiej formie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Czekoladowo - limonkowe ciasto bez mąki 172

wybornym limonkowo - alkoholowym kremem. Nie bez powodu Nigella Lawson nazywana jest domową boginią :-) Połączenie kwaśnej, orzeźwiającej limonki z czekoladą to mistrzostwo smaku.  Ciasto jest niesamowicie proste i szybkie do wykonania. Jedyną rzeczą jaką zmieniłam to ilość cukru, na tym polu nigdy z Nigellą się nie zgadzam i po raz kolejny przekonałam się, że intuicja mnie nie zawiodła a ciasto(...)Margarita. Krem Margarita: 250 g śmietany kremówki 36% 60 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki (2 - 3 limonki) 60 g cukru pudru 15 ml tequili (1 łyżka)* 15 ml likieru Cointreau (1 łyżka)* skórka starta z 2-3 limonek  *Dodatek alkoholu można pominąć, krem nadal będzie pyszny. Śmietanę ubić na sztywno. Sok wymieszać z cukrem pudrem i alkoholem. Wlewać

maniapieczenia
Skrajności i wiosenna łąka. Odwrócone ciasto z matcha i czerwonymi pomarańczami. 149

kolorów.  Nazwałam je Wiosenna Łąka. Skoro prawdziwa wiosna jest skrajnie daleko, takie ciasto musi być odpowiednio blisko.  A może jednak wiosna nas zaskoczy...? Wszystko zmienia się tak szybko, oby tylko na dobre!  ODWRÓCONE CIASTO Z MATCHA I CZERWONYMI POMARAŃCZAMI Orange & matcha upside-down cake / piekłam z połowy porcji w formie o średnicy 20 cm/ Zakochałam(...)następnie wyłożyć "do góry nogami" na talerz lub paterę.  Oryginalny przepis proponuje podanie ciasta z lekko waniliowym sosem budyniowym - nie przepadam za nim, więc polałam ciasto domowym likierem jajecznym - pycha!  * przepis znaleziony na tej stronie - klik  ** cytat znaleziony na pięknym blogu Now and Agai n prowadzonym przez Mamsam - klik  Chlebowy weekend, czyli akcja pieczenia chleba

KUCHARNIA
Bruschetta al pomodoro 137

terenie słonecznej Italii. Calabria nauczyła mnie jak robić bruschettę, jak przeżyć po zjedzeniu peperoncino, nauczyła robić Limoncello. Pokazała najpiękniejsze tereny tamtejszego Regionu, który słynie z najsłodszych mandarynek i pysznego likieru Mandarino. Tamtejsza kuchnia jest niesamowicie aromatyczna, niejednorodna i bardzo bogata. Salami, wino, sery, soczyste pomidory, mozzarella i oliwa, to tylko niektóre z podstawowych produktów. Mieszkając w domu u pewnego znanego(...)poszarpana bazylia ma tylko pobudzić Wasz apetyt...na więcej. Przed samym serwowaniem, nie zapomnijcie skropić każdej grzanki sosikiem, który się wytworzył z pomidorów, bazylii i oliwy. Bruschettę robi się szybko i szybko jest zjadana. Jest tak dobra, że nikt nie ma czasu się nad nią zastanawiać. A poza tym, pozostawiona sama sobie po prostu zmięknie i będzie już

Z Kuchni Do Kuchni
TU I TAM nr 10. Bogactwo i przyjemność. Niedźwiedzia. 230

tego worek cudownej mąki prosto z młyna. Słoik drobniutko krojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej do mazurków. Nie mogę też zapomnieć o regularnych dostawach ulubionej nalewki porzeczkowej i czekoladek z likierem, do których słabość mam wyjątkową.  To wszystko "kosztowności" wręczane bez okazji. Po prostu, "bo mam i chcę Ci dać", z dobrego serca, z chęci podzielenia się bogactwem. Nieustannie zachwyca mnie(...)sosie do makaronu, w dwóch skrzyniach zamrażalki, i w końcu w wysłanej do Amber paczce, która najpierw zalała panią w okienku pocztowym, ale po technicznych poprawkach pakowania, dotarła jednak szybko i niemal bezboleśnie, dla czosnku oczywiście!  Wielkie torby wypchane czosnkiem, niczym wory  z pieniędzmi, ucieszyły mnie niebywale. Część tego bogactwa zdeponowałam w zamrażalce, resztę rozdałam lub zwyczajnie

KUCHARNIA
Potrójna Czekoladowa Rozkosz z Gruszką i Karmelem 216

przerywając miksowania, aż otrzymamy lśniącą pianę. Następnie białka powoli łączymy z czekoladową masą, delikatnie mieszając łyżką. Na koniec wlewamy żelatynę i dokładnie wszystko mieszamy. Ostudzony biszkopt nasączamy 100 ml likieru i 50 ml otrzymanego syropu z gruszek, a następnie smarujemy powidłami. Na powidła nakładamy połowę musu z mlecznej czekolady. Na mus równomiernie rozkładamy pokrojone w kostkę gruszki. Przykrywamy pozostałą częścią(...)nań karmelowe włosy. Dookoła instalujemy zaś karmelowe kratki. Tort podajemy od razu.  Uwaga : Dekorację z karmelu przygotowujemy dopiero przed podaniem tortu, ponieważ karmel chłonie wilgoć i ulega dość szybkiemu rozpuszczeniu (szczególnie w warunkach chłodniczych

Food Square
Kawa na słodko. 4 przepisy na desery inspirowane kawą 124

klasyką wśród deserów kawowych stała się kawa czekoladowa. Warto pokusić się o jej przygotowanie, ponieważ wykonanie napoju jest wręcz dziecinnie proste, zwłaszcza gdy dysponujesz dobrym sprzętem, który ułatwi ci szybkie stworzenie kawowego deseru. Składniki: 1 szklanka czarnej kawy 1 tabliczka czekolady mlecznej 200 ml zimnego mleka szczypta cynamonu Na początku podgrzej połowę porcji mleka, a następnie rozpuść w nim kawałki(...)kawą to idealna propozycja zarówno na imprezę, jak i romantyczny wieczór. Oto sprawdzony i efektowny przepis, który podbiją serce każdego miłośnika tego kultowego napoju. Składniki: 2 kieliszki wódki lub likieru orzechowego 2 i ½ kieliszka likieru czekoladowego 1 kieliszek syropu miodowego 1 filiżanka czarnej kawy 4 kostki lodu Do shakera z lodem wlej wódkę, kawę i likier czekoladowy oraz syrop miodowy

Codogara
Wspólne pieczenie: sernik czekoladowy 186

świetnych przepisów, i byłam pewna, że widziałam tam dokładnie to, czego teraz zapragnęłam. I owszem, był. Pewna wyboru, przekartkowałam książkę na wszelki wypadek. I co...? Kobietą jestem, i bardzo szybko zmieniłam zdanie, gdy moim oczom ukazały się sernikowe rożki...Po pierwsze - wygląd. Prezentują się zachwycająco, wyglądają, jakby ich przygotowanie stanowiło nie lada wyzwanie. Hmm... Najtrudniejsze w całej sprawie jest(...)serka kremowego250 g serka mascarpone110 g cukru1 jajko2 łyżeczki ekstraktu z wanilii430 ml śmietany kremówki (38%)5 listków żelatyny80 g białej czekolady80 g mlecznej czekolady orzechowej1 łyżka likieru kawowego80 g ciemnej czekolady (70%)1 łyżka kakaoNajpierw przygotować rożki:Wyciąć z papieru do pieczenia 6 kwadratów o boku 30 cm. Każdy złożyć na pół po przekątnej.Ułożyć pierwszy trójkąt kątem prostym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
LUTY: KULINARNA BIBLIOTECZKA - Gogo's kitchen Smaki Republiki Południowej Afryki 101

niestety nie jest popularna w naszym kraju. Nie jest więc łatwo o dobre i sprawdzone przepisy. Gdy dowiedziałam się o gogo's kitchen bardzo ucieszyła mnie ta wiadomość i szybko stałam się posiadaczką książki.    Chciałabym na początku napisać kilka słów o samej kuchni RPA -„Tęczowa kuchnia” bo tak właśnie jest ona nazywana. Co kryje się(...)nabyć często niedostępne składniki. Dowiemy się jak przygotować m.in.: sałatkę z trzech rodzajów fasoli, sałatkę z bananów, morelowy chutney, curry z homara, chakalaka, curry z ryżem, mus czekoladowy z likierem Amarula Cream i inne. Zapomniałam napisać, że książka zawiera także tłumaczenie wszystkich przepisów i informacji na język angielski. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

noteskulinarnyfiga
CHARLOTTE MALINOWA 169

Charlotte to stosunkowo szybki w przygotowaniu, efektowny deser, który można podać na każdą okazję. Jest to jeden z najlepszych deserów, jakie znam, wyjątkowo delikatny i lekki, niezbyt słodki i naprawdę pyszny.  Charlotte jest jednym z najpopularniejszych francuskich deserów, mimo iż pochodzi z Anglii. Stworzony w XIX wieku na cześć niemieckiej księżniczki Zofii Charlotty Mecklenburg-Strelitz , królowej Wielkiej Brytanii(...)cuillère* ● 200 g cukru ● 400 ml śmietany kremówki 30 lub 36% ● 8 g żelatyny w listkach ● 50 ml wody Składniki na syrop : ● 50 g cukru ● 3 łyżki likieru (lub syropu) malinowego ● 200 ml wody Dodatkowo  : ● 100 g malin do dekoracji ( mrożonych malin Hortex lub świeżych) ● młode listki mięty Przygotowanie biszkoptów  : Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Przepisy na Sylwestra - inspiracje 278

Wytrawne wypieki Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Tatar z łososia z mango Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy(...)Popękane czekoladowe ciasteczka Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Kruche piernikowe ciasteczka Szarlotka na kruchym cieście Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą     Napoje alkoholowe Grzaniec, czyli grzane wino Likier korzenny Domowy likier kawowy Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak Domowy likier baileys Domowy likier kukukła Krówka likier domowy

Kulinarne przygody Gatity
Wegańskie lody - 2 smaki 173

Wegański przepis, który w sumie przez przypadek jest wegański, gdyż połączenie tych składników wydało mi się po prostu niezmiernie pyszne i raczej nie miało to nic

Cooking Monster
Biszkopt z masą chałwową 156

Święta zbliżają się dużymi krokami. Dla mnie oprócz przepysznych i wyjątkowych dań, to przede wszystkim magia związana z przygotowaniami. Większość ludzi za tym nie przepada, ale

PatiGotuje