Jest jak Kopciuszek. Albo brzydkie kaczątko. Niezgrabna. Żółta. Opasła. Tu i ówdzie pokryta meszkiem. Uparcie twarda. Pełna pestek. Rzadko trafia na salony. Częściej marznie
KUCHARNIAJesienne przysmaki. Za oknem szaro, ponuro. Tak, że nawet nasz pupil nie ma ochoty na długie eskapady po podwórku. A te cuda potrafią poprawić
Malinowe Pocałunkibardzo ładnego deseru. Ciasto Malinowa chmurka przepis, do którego latem idealnie sprawdzą się świeże maliny. W okresie zimowym, możesz użyć malin mrożonych. My zrobiliśmy wersję z samą galaretką, bez owoców. Jeśli chcesz użyć owoców mrożonych, należy maliny dodać bez rozmrażania do galaretki. W innym wypadku maliny stracą swój kształt. A takie owoce z pewnością uroku temu pięknemu deserowi nie dodadzą(...)cukier: 0,5 szklanki mąka ziemniaczana: 1 łyżka płatki migdałów: 3 – 4 łyżki Ciasto Malinowa chmurka na kruchym spodzie Przepis: Ciasto kruche Ze składników na kruche, zagniatamy szybko ciasto. Formę 25 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy przygotowanym ciastem. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 10 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy
Kuchnia Na Wypasiewięc właśnie teraz zrobić spory zapas na zimę, bo ajwar naprawdę smakuje doskonale do chleba, wędlin, sera a nawet hummusu. Podajcie go jako dip na imprezie, a zobaczycie, jak szybko znika Drukuj Ajwar – pasta do chleba z papryki i bakłażanów window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 bakłażan 4 papryki 1,5 łyżki octu jabłkowego 2/3 łyżki miodu(...)pysznym smakiem. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/ajwar-pasta-chleba-papryki-baklazanow/ BosowKuchni Artykuł Ajwar – pasta do chleba z papryki i bakłażanów pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuKolejny ciężki dzień już prawie za mną. Pobudka o 5 rano, 8 godzin w pracy, szybkie zakupy, 2 godziny w klubie fitness, w domu po 18. Ogarniam mieszkanie po tym jak przeszło przez nie tornado :) a tu jeszcze słyszę za plecami: MAMO MAMY COŚ SŁODKIEGO ??? No komu jak komu ale dziecku nie odmówię. A jutro powtórka z rozrywki. Pobudka(...)przestając miksować wlewać cienką strużką zimną galaretkę.Tak przygotowaną śmietanę wykładamy na herbatniki. Dodajemy maliny, znów odrobinę śmietany, pokrojone drobno truskawki, śmietanę a na wierzch pokrojone w kostkę kiwi. Deser najlepiej odstawić do schłodzenia
Kuchnia w opałachTarta Tatin. Do tej pory rękoma i nogami wzbraniałam się przed próbą przygotowania tego deseru, głównie z powodu mojej niezdarności. Zawsze muszę coś potłuc, zepsuć, rozwalić, pomyślałam więc, że deser ten wprowadza do mojej kuchni sporą dawkę ryzyka w postaci pobitej formy (mam ceramiczną) lub też ciasta lądującego na podłodze. Ale że bez ryzyka nie ma zabawy, a wszystkie potrzebne(...)Następnie jabłka kroimy na cieniutkie plasterki i delikatnie układamy w okręgi na gorącym karmelu (uwaga na palce!). Posypujemy delikatnie cynamonem. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy i nakładamy w miarę szybko na wierzch jabłek. Brzegi ciasta delikatnie podwijamy do środka formy. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. na około 30 minut. Po tym czasie odstawiamy na kolejne
W poszukiwaniu inspiracjiszlachetne. I ponownie wpada do głowy myśl, a raczej obraz widzianego kiedyś Croquembouche . "Dosłownie nazwa ta znaczy c hrupiące w ustach , a croquembouche (klik) to tradycyjny francuski deser z ptysiów nadziewanych śmietaną lub creme patisserie, ułożonych w kształt wieży. Ptysie przykleja się do siebie karmelem. Croquembouche zwykle podaje się przy okazji uroczystości, takich jak wesela lub pierwsza komunia(...)rozgrzać do temperatury 210 stopni. Masło przełożyć do garnka o grubym dnie, dodać 180 ml wody i mieszać na średnim ogniu, aż prawie się zagotuje. Zdjąć z ognia i szybko wymieszać z mąką. Postawić ponownie na ogniu i ubijać drewnianą łyżką, aż ciasto zbierze się z jednej strony garnka (będzie gładkie). Odstawić do przestudzenia. Przełożyć do miski i ubijać
KUCHARNIApozostaje mi to wszystko spisać i sprawdzić, czy jest szansa na dostanie tych wszystkich wymyślnych składników, które znikąd pojawiły się w mojej głowie... Tymczasem mamy Walentynki. Jak ten czas szybko leci! Oczywiście, C. jest ponad dwieście kilometrów ode mnie; dzieli nas morze, wyspa, dwa długie mosty i całe kilometry autostrad. Takie to już nasze szczęście... Żeby choć trochę(...)dodałam akcent różany w postaci cienkiej warstwy konfitury. Troszkę się bałam, że zniknie wśród tej czekoladowości , ale nie; bez problemu można go wyczuć, choć to czekolada dominuje w tym deserze. Całość udekorowałam różowymi, bezowymi serduszkami z wodą różaną i różanymi płatkami. Jestem tą dekoracją szczerze zachwycona; mam ochotę wykorzystać ją ponownie. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, a prezentuje się naprawdę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSezon na rabarbar czas zacząć! ;) Składniki ciasto: 1,5 szkl mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g zimnego masła
OliveandThymeTe mini pączki zrobicie w ekspresowym tempie. Więcej czasu zajmie rozgrzanie oleju, niż zrobienie ciasta na te słodkie pączusie. Składniki znam na pamięć, gdyż są łatwe
Z Kuchni Do KuchniDziś zapraszam na pyszny serniczek, delikatny i kremowy, wykonany ze śmietany. Kruche, maślane ciasto, kryjące waniliową, śnieżnobiałą masę, jest idealne w smaku. Ja
Rozpustne gotowaniedlatego, że zazwyczaj nie przesładzamy naszych wypieków i staramy się dawać słodyczy jak najmniej. Ale wracając do brownie, pięknie pachnie czekoladą, jest lekko wilgotne i co najgorsze.....szybko znika :D Nam smakowało bardzo i nawet Tata się załapał i pochwalił :) Następnie skosztowałyśmy ciasteczko "Chocolate Chip". Było ono bardzo kruche, przyjemnie się je jadło, zawierało duże kawałki czekolady(...)może poznać prawdziwy smak naszych polskich, prawdziwych produktów i co najważniejsze dostarczymy organizmowi porządnej dawki energii w postaci witamin, składników mineralnych i zdrowych tłuszczy. Idealnie sprawdzi się w postaci deseru, zdrowej przekąski, posiłku "do torebki" :) Polecam. Wkrótce kolejne recenzje smakowe pozostałych ciasteczek
Zdrowie na języku :PJak wspomniałam urodzaj na miętę jest. Zbieram się do zasuszenia jej do późniejszego parzenia, ale póki co ususzyłam je w słodkiej skorupce serwując słodką, bezowo-miętową
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakiszonych startych na tarce. Jednak te ogórki mojego taty, nie wymagają już żadnego nakładu pracy. Otwieramy słoik, wyjmujemy tylko koper i siup do garnka z wywarem…Idealne do szybkiej zupy w zimny dzień. Zupa ogórkowa, to zupa do której trzeba dorosnąć. Przynajmniej ja musiałam;) Jej charakterystyczny smak raczej nie jest ulubionym przez dzieci. Za to teraz, ta kwaskość(...)zalewą. Zamknąć i odstawić do góry dnem. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/ogorki-zupe-przepis-taty/ BosowKuchni Artykuł Ogórki na zupę do słoika- przepis taty pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku