Chyba u każdego okres Świąteczny to czas rozpusty i łasuchowania. Nie może u nikogo zabraknąć słodkiej rozpusty. W tym roku oprócz pierniczków zawitają u mnie cynamonowe
Niezły MłynekNareszcie, po wielu miesiącach zastanowień przeszłam do czynów i oto powstał mój blog :) Obecnie jestem na etapie zdrowego odżywiania, więc przepisy będą raczej z tą tendencją
Cook&LovePyszna, jesienna, cudownie krucha tarta, z mnóstwem śliwkowego nadzienia, które delikatnie wypływa po przekrojeniu ciasta. Do tego aromat rozgrzewającego cynamonu i można na chwilę zapomnieć o
DefinicjaSmakuRęka do góry, kto nie lubi gofrów. Ja kocham, ale wcale nie te które można kupić w nadmorskich miejscowościach z polewami, bitą śmietaną czy posypkami. Uwielbiam
Wypieki i RumieńceDziś w poście znów na słodko.... Pyszne serowe sakiewki z niespodzianką w środku egzotyczną kandyzowaną kantalupą-odmianą melona,było mega słodko i apetycznie! Składniki Ciasto serowe
Wanilia i KardamonDziś przedstawię klasykę kuchni francuskiej – Tarte Tatin. Jedno z najłatwiejszych ciast jakie kiedykolwiek robiłam. Przepis mojego ulubionego ulubionego Michela Rouxa składa się tylko z 5
karmelowyPrawie koniec lata ..ale koniec wakacji...i pora na lody..takie lody można zrobić o każdej porze roku..nie tylko latem.. Kiedyś już robiłam takie
Moje domowe kucharzenieDryń, dryń...! - [..] Będziemy u Ciebie dziś wieczorem. Cała moja rodzina. I co tu zrobić?! Biegam po kuchni, staję przed każdą z szafek i wzdycham zrozpaczona
W kuchni Karmel-itkiniestety nie jest popularna w naszym kraju. Nie jest więc łatwo o dobre i sprawdzone przepisy. Gdy dowiedziałam się o gogo's kitchen bardzo ucieszyła mnie ta wiadomość i szybko stałam się posiadaczką książki. Chciałabym na początku napisać kilka słów o samej kuchni RPA -„Tęczowa kuchnia” bo tak właśnie jest ona nazywana. Co kryje się(...)wina z RPA są najlepsze i znajdziemy wskazówki odnośnie dobierania wina do poszczególnych potraw. Przepisy podzielone są na kilka kategorii: przekąski, dania główne, przystawki i sosy oraz ciasta i desery. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat
noteskulinarnyfigaNa początku, z tego miejsca, chciałabym życzyć Wam wspaniałych świąt. Aby wszystkie tradycyjne potrawy i wypieki udały się doskonale i uświetniły rodzinne świętowanie. Aby te Święta
Be Fit Be StrongUwielbiam sobotnie pieczenie... a dzisiaj w moim domu intensywnie pachnie cynamonem z jabłkami. <3 Oczywiście, musiałam co nieco pozmieniać tradycyjny przepis, tak więc pominęłam zwykłą
Kuchnia EllieGruszki i mleko skondensowane? Od dziś jedno z moich ulubionych połączeń! Nie spodziewałam się tego, że ten duet stworzy tak ciekawy smak. Ciasto jest cudownie kruche
DefinicjaSmakuPrzepis otrzymała moja Mama, żeby nie skłamać powiem że około 30 lat temu:) Sezon na jabłka trwa, więc polecam tym bardziej:) Składniki: Blaszka 32 x
Kuchnia w czekoladzieWieczorową porą Naszła mnie ochota na zrobienie czegoś słodkiego. W zasadzie od rana coś tak za mną chodziło. Chyba każda kobieta tak ma? prawda? :) Bardzo lubię
ClauditteMissCookingFondue Czekoladowe to wyśmienita słodka przekąska na romantyczne wieczory we dwoje lub spotkania ze znajomymi. Również dzieci zachwycą się świeżymi owocami skąpanymi w błyszczącej, płynnej czekoladzie
Słodka StronaPoranek najczęściej kojarzy się z pośpiechem. Spieszymy się do pracy, do szkoły czy do innych obowiązków. A skoro przed nami dzień pełen wrażeń, to
Codzienna kuchnia niecodziennapierwszy konfitury z dyni robiłam w tamtym roku. Okazały się strzałem w dziesiątkę, nadają się idealnie do kanapek, ale też jako nadzienie do naleśników, ciasteczek, ciast, tortów, deserów czy do owsianki! Dzisiaj prezentuję Wam najlepszy w smaku dżem z dyni. Dlaczego najlepszy? Po pierwsze przygotowany z pieczonej dyni Hokkaido, która sama w sobie jest o wiele bardziej smaczna niż dynia(...)posiekany imbir. Gotujemy 50 minut. Dodajemy cukier gotujemy 10 minut. Za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Gotujemy ciągle mieszając 10 minut. Nakładamy do wyparzonych słoików, bardzo szybko zamykamy i odwracamy do góry dnem. Słoiczki możecie przykryć ściereczką, tak aby jak najdłużej były w cieple. W tej pozycji zostawiamy je na 24 godziny. Gotowe! Smacznego! Zapraszam
SMYKWKUCHNINa zakończenie karnawału, podaję wam ostatni póki co i chyba najlepszy jak dotąd przepis na pączki. Pierwszy raz je robiłam i szczerze nie spodziewałam się, że
Smaczne Zdrowezachwyca smakiem, doskonały na wszystkie okazje - włoski deser znany na całym świecie. Skąd ta sława? Kto zna i spróbował choć raz tiramisu wie, że to niebo w gębie. To deser bez pieczenia, zatem najlepszy na lato. Podłużne biszkopty nasączone aromatycznym espresso z amaretto, przełożone kremem mascarpone nie znudzi się nigdy. Dziś zapraszam na letnią wersję tiramisu z dodatkiem malin. Jestem(...)zewnątrz foremki, co ułatwi późniejsze uwolnienie ciasta z foremki mascarpone ubić mikserem i cały czas ubijając dolewać porcjami śmietanę kremówkę. Dodać ksylitol. Masa początkowo bardzo się rozrzedzi, lecz szybko stężeje na dnie keksówki ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów i skropić je przygotowanym espresso z amaretto. Rozmarować na biszkoptach 1/3 kremu, następnie rozłożyć na kremie maliny. Na maliny wyłożyć 1/3 kremu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Małe, szare i niepozorne takie są nasiona szałwii hiszpańskiej, czyli chia. Chia zalicza się do grupy superfood, ponieważ dostarczają ogromną ilość składników odżywczych, a więc
Bon appetit mon amieOd paru dni w naszej kuchni pojawił się nowy mieszkaniec, gofrownica. Zwykła tania gofrownica z Lidla. Wraz z instrukcją obsługi znaleźliśmy sporo przepisów zarówno na gofry
KasiaiKrzysiu.plmojprzepisna.pl | Śmietanowiec To ciasto ma jeszcze inną nazwę – Styropian. Styropianu nie przypomina ani w smaku ani w wyglądzie. Ciasto jest przepyszne, to jakby połączyć sernik
moj przepis naNa koniec wspomnień z chrzcin Maksymiliana postanowiłam zamieścić skromną galerię zdjęć, które powstały przy produkcji i serwowaniu dań przygotowanych dla gości naszego Spin-Dżitsu. Znalazły się
Kuchnia po mojemuJak ja kocham serniki. Wy również? Ta kremowa serowa masa, ta puszysta miękkość. Można je robić na wiele sposobów: pieczone, na zimno, z owocami lub bez
Zofiana