Zapraszam na pyszną jesienną szarlotkę. Jej nazwa została zaczerpnięta od imienia właścicielki malutkiej kawiarni - cukierni, która mieści się w Warszawie w Parku Skaryszewskim. Szarlotka jest bardzo
Kulinarne przygody Gatityśmietany, wyrabiamy, schładzamy w lodówce. Można zrobić dzień wcześnieji, wtedy będzie idealne. Ciasto wykładamy w tortownicy, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 minut w 170 stopniach - ciasto kokosowe bardzo szybko się rumieni. /MASA SEROWA: - Masło ucieramy z cukrem (pół szklanki) i cukrem waniliowym/wanilinowym. - Dodajemy po łyżce sera, mieszamy na średnich obrotach. - Dodajemy proszek budyniowy. - Osobno blendujemy odcedzone(...)orzecha kokosowego. Skład: mąka kokosowa* 100% (*produkt rolnictwa ekologicznego). Zastosowanie: do pieczenia ciast, babeczek, naleśników oraz pieczywa. Stosowana jako zagęszczacz do zup i sosów lub jako posypka do lodów, deserów, sałatek. W połączeniu z mlekiem lub sokiem może być użyta do przygotowania napoju. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna - 1313 kJ / 313 kcal Białko – 19,4 g Węglowodany
Wypisz Wymalujnadziane bakaliami i miodem. Jabłka w kruchym cieście możemy podać z bitą śmietaną lub lodami i przed podaniem posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, pycha… Robiłam już ten deser trzy razy i za każdym razem znika błyskawicznie:) Do przepisu radzę użyć dość miękkich jabłek, ponieważ bardzo twarde nie zdążą się dobrze upiec, ale również będą smaczne. Do wycinania ogryzków(...)Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką lub masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (patrz FILM). Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. 2. Odłożyć bardzo mały kawałek ciasta na liski (jeśli odłożymy za duży kawałek, nie starczy nam ciasta na pokrycie szóstego jabłka), pozostałe ciasto podzielić
Mała Cukierenkanadziane bakaliami i miodem. Jabłka w kruchym cieście możemy podać z bitą śmietaną lub lodami i przed podaniem posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, pycha… Robiłam już ten deser trzy razy i za każdym razem znika błyskawicznie:) Do przepisu radzę użyć dość miękkich jabłek, ponieważ bardzo twarde nie zdążą się dobrze upiec, ale również będą smaczne. Do wycinania ogryzków(...)Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką lub masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (patrz FILM). Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. 2. Odłożyć bardzo mały kawałek ciasta na liski (jeśli odłożymy za duży kawałek, nie starczy nam ciasta na pokrycie szóstego jabłka), pozostałe ciasto podzielić
Mała CukierenkaMakówki to u mnie obowiązkowa potrawa wigilijna i zawsze robimy ich większa ilość aby pojawiały się na stole przez całe Święta. Tym razem poszłam na
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMoże nie należą do najzdrowszych, za to moi znajomi je uwielbiają. Bohaterem dzisiejszego posta będą ptysie, podane jako zgrabne łabędzie. Przygotowałam je z okazji wczorajszego Dnia
Kulinarny Pamiętnikwbudowaną szybkę i kranik. Przelewamy do niego mleko, dobrze schładzamy a potem kranikiem spuszczamy mleko. Mleko jest białe natomiast śmietanka ma barwę taką bardziej żółtą więc przez szybkę można zobaczyć ile mleka należy jeszcze wypuścić przez kranik aby w odstojniku została sama śmietanka. Do przygotowania masła śmietanka może być prosto z lodówki jak i w temperaturze pokojowej. Ja masełko robię(...)będzie bardzo chlapać maślanką) i ubijać. Najpierw śmietanka będzie zwiększać swoją objętość. Zrobi się gęsta, puszysta i kremowa po protu tak jak ubita śmietanka, która używamy do ciast i deserów. W trakcie dalszego ubijania zacznie wytrącać się tłuszcz, tak jakby w masie pływały małe niteczki. Masa zacznie zmniejszać objętość i będzie się robić ziarnista i przypominać zważoną. Podczas dalszego ubijania
Monia miesza i gotujeoknami szaro, buro i ponuro. Na poprawę nastroju proponuję Wam przepis na pyszne kruche ciasteczka przekładane kremem toffi. Bardzo szybko i łatwo się je przygotowuje. Doskonale smakują ze szklanką gorącej herbaty z miodem i cytryną. SKŁADNIKI: 1 i 3/4 szklanki mąki, 100g masła, 2 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka śmietany(...)kakaową posypką. Zachęcam do zakupu produktów ZENTIS. W ofercie sklepu znajdziecie cały szereg przeróżnych nadzień, owoców w żelu oraz produktów niezbędnych do przygotowania domowych ciast, ciastek i deserów
Tradycyjna kuchnia Kasisię opanować przed nie dodaniem jej właśnie teraz. Być może już za późno na zrobienie tej nalewki dla Was, ale za rok kiedy tylko pierwsze wiśnie nabiorą ciemnoczerwonej barwy szybko przygotujcie wszystkie składniki i koniecznie zróbcie to cudo. A jeśli macie gdzieś na dnie zamrażarki woreczek wisienek to możecie zrobić ją już dziś! Może i nie będzie gotowa(...)odstawiamy na 2-3 miesiące by nabrał mocy i aromatu. Na zdrowie, Klaudia! *Wiśnie możemy później wykorzystać do ulubionego ciasta lub crumble z kruszonką lub jako dodatek do deserów i lodów
Mango PapajaZapraszam na bardzo smaczny, włoski deser, idealny na nadchodzące ciepłe dni. Jest naprawdę prosty w przygotowaniu, a dzięki agar agar* tężeje o wiele szybciej, niż przy użyciu żelatyny. Zatem do dzieła :) Składniki: 1,5 szklanki * maślanki 1,5 szklanki mleka 1 szklanka śmietanki kremówki 30-36% 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki agar agar w proszku (zamiennik: 3 łyżeczki żelatyny(...)wrzenia, usunąć laski wanilii i cały czas mieszając wsypywać stopniowo agar agar. Dobrze wymieszać i przelać do przygotowanych foremek. Odstawić do stężenia na ok. godzinę - agar agar bardzo szybko tężeje i nie potrzebuje do tego lodówki, ale w lodówce jeszcze szybciej :) Wykładać do góry dnem i ewentualnie przybrać ulubionymi dodatkami. Źródło/ Inspiracja: donnahay.com.au *O agarze można poczytać tutaj . Najważniejsze
Domowa Cookierenka AgiTiramisu . Połączenie biszkoptów z kawą i masą z serka mascarpone i śmietanki to rozkosz dla podniebienia wprost rozpływa się w ustach :) Wiecie że ten deser zrobił międzynarodową karierę dopiero w czasie 2 wojny światowej , gdy włoscy żołnierze przebywali w alianckiej niewoli i dostawali z domów paczki z tiramisu :) Przepisów na tiramisu jest dużo ja zapraszam na takie(...)żelatyną dodać kilka łyżek śmietany i wymieszać , przelać do masy śmietanowo serkowej i chwilę ubijać mikserem aż lekko zgęstnieje. Dno szklanego naczynia wyłożyć biszkoptami nasączonymi w kawie (zanurzamy i szybko wyciągamy , nie trzymamy za długo bo biszkopt nam się rozpadnie ) Na biszkopty trochę masy i tak dalej aż do wykończenia . Wierzch posypujemy gorzkim kakao . Odstawiamy do lodówki
Sama słodycz i szczypta chilijest sezon czy nie, jagody jeść lubię w każdej postaci. Babeczki, drożdżówki, ciasta, pierogi czy desery. Zawsze chętnie przygotuję coś z ich dodatkiem. Choć przyznam szczerze, że z mrożonymi to już nie to samo.. Dlatego gdy jest sezon, powinniśmy korzystać z nich tak często jak to tylko jest możliwe. Nie mówię, żeby codziennie lepić pierogi z jagodami, bo chyba(...)szklanki jagód kruszonka: 100 g masła, 120 g mąki, 100 g cukru Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, kawałki masła i jajka, następnie wszystko mieszamy i szybko łączymy - ja przygotowuję ciasto za pomocą robota kuchennego - dzięki czemu szybko otrzymuję kruszonkę której już dodatkowo nie zagniatam, tylko wysypuję nią formę do pieczenia którą wstawiam do nagrzanego
Słodkie PrzyjemnościKiedy nachodzi ochota na coś słodkiego, nie ma, że boli, że dieta, że się ograniczasz... Musisz i koniec, inaczej to nie dajeCi spokoju. Zaczynasz się denerwować
W kuchni Karmel-itkiteorią glutenu, której twórca sam się z niej wycofał, ale mimo to idzie łeb w łeb z białkiem sojowym. gofry - chodzi tu o wytrawny dodatek, nie jako bazę do deseru. Od jakiegoś czasu modny za oceanem, zaraz po tym w zachodniej Europie. Widziałem go już w Europie Środkowo-Wschodniej kiedy byłem w Budapeszcie. Zważywszy, że Węgry są bardziej proeuropejskie niż(...)Wkładamy je do lodówki na godzinę. Umieszczamy nasze ciasto w misce z wodą i ugniatamy. Kiedy woda zabarwi nam się na biało, a na początku zdarzy się to dość szybko, wymieniamy wodę i dalej ugniatamy. Kiedy woda będzie już względnie czysta, oznacza to to, że wypłukaliśmy co trzeba i w ręku powinna nam pozostać galaretowata substancja. Wkładamy
Kryzysowa Książka Kucharska