Liczba lajków na facebooku przekroczyła już dwa tysiące! Czyli już tyle osób uwierzyło, że zdrowe gotowanie może być łatwe, pyszne i tanie (to też jeden
Smakuje zdrowoSernik, który zawsze się udaje, więc żeby nie eksperymentować od święta to on jest pewniakiem SKŁADNIKI: 1 kg sera 4 łyżki mąki 30 dkg cukru 15
harrisaRoztarty goździk w moździerzu, starta laska cynamonu, z której pył unosi się chwilę dłużej w powietrzu, ociepla zapachem kuchnię. Czekolada, której zapach wywołuje uśmiech na twarzy
SMYKWKUCHNIkuchni spędzać go niewiele, przygotowując dania, które nie wymagają wielu godzin przy piekarniku, ale wspaniale smakują. Dziś zrobiłam na obiad grillowane polędwiczki, a po południu podałam chłopakom przepyszny deser - tartaletki z lemon curdem i jagodami. Ciasto na tartaletki i lemon curd możecie przygotować dzień wcześniej. Same tartaletki można upiec rano, kiedy jeszcze nie ma upału, a gdy słońce rozpali niebo(...)Włożyć do niego zimne masło pokrojone na kawałki, przesiany cukier puder i szczyptę soli. 2. Wszystkie składniki wymieszać, rozcierając placami masło z cukrem i solą. 3. Wbić jajka i szybko wyrobić. Gdyby było zbyt luźne, dodać mąkę (ja dodałam do podstawowego przepisu 3 pełne łyżki). 4. Gładkie ciasto lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1 - 2 godziny
W mojej kuchnimoim domu najczęstszym deserem, który szykuje dla rodziny jest szarlotka. Jednak tym razem postanowiłam, że przygotuję coś innego. Jak dobrze wiecie nie przepadam za cistami z kremem, jednak dla karpatki chętnie robię wyjątek. bardzo lubię smak tego ciasta, kruchość ciasta ptysiowego i masę budyniową. Zawsze gdy wchodziłam będąc dzieckiem do cukierni, mój wzrok momentalnie wędrował w kierunku Karpatki. Aż dziw(...)małe ¾ szklanki cukru pudru Sposób przygotowania: Do rondelka wlewamy wodę i wrzucamy małe kawałki masła, co jakiś czas mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy mąkę i szybko mieszamy. Gdy masa zacznie odchodzić od brzegów rondelka odstawiamy ją do ostygnięcia. Gdy masa będzie całkowicie chłodna dodajemy kolejno jajka ciągle mieszając mikserem na najwyższych obrotach. Ciasto przekładamy do rękawa
Słodkie PrzyjemnościNasiona szałwii hiszpańskiej zachwycają mnie za każdym razem. Z czym bym ich nie wymieszała (koktajle, mleko i inne) zawsze wychodzi smaczne danie, które znika w
Szybko Tanio SmacznieDelikatne, maślane i waniliowe ciasteczka z świąteczną dekoracją z reniferem skradną serca nie tylko najmłodszych. Łatwo się je przygotowuje, a wyglądają świetnie :) Przepis zaczerpnięty z bloga
Pyry na GazPomysł narodził się z myślą o tym, by wykorzystać śliwki, które od paru dni zalegały w lodówce... Składniki: Blaszka 24 x 36cm Ciasto: 3 żółtka 250g
Kuchnia w czekoladziepostanowiłam, że nie pozwolę działać przypadkowi w mojej kuchni. I tak, na dzisiejszym obiedzie pojawili się moi przyszli teściowie, a ja z dumą wymalowaną na twarzy podałam na deser babeczki Red Velvet z owocową niespodzianką w środku i pysznym kremem na wierzchu. Babeczki okazały się strzałem w dziesiątkę - mięciutkie na wierzchu, z wnętrzem wypełnionym truskawką schowaną pod serkiem mascarpone(...)mąkę miksując na średnich obrotach, a gdy te się skończą, dodajemy kakao. Gdy masa będzie jednolita, do małej miseczki wsypujemy sodę, zalewamy octem i mieszamy. Powstanie piana, którą szybko trzeba przełożyć do ciasta i miksować przez 10 sekund na średnich obrotach. Gotowe ciasto nakładamy do silikonowych foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 25 minut. Upieczone
W poszukiwaniu inspiracjiZ racji tego, że właśnie trwa Najpiękniejszy Festiwal Świata, a mnie na nim nie ma (buuu), postanowiłam przypomnieć sobie w domowym zaciszu, jak wspaniale gotują Hare
Emcia PichciBędzie lepiej. Wytrzymam. Dam radę. Już niedługo będzie lepiej.” A tymczasem przynajmniej raz w tygodniu wchodzę do kuchni, by zrobić dla chłopaków coś pysznego. Wczoraj, gdy zastanawiałam się nad deserem, Dario zapytał: A może zrobiłabyś pleśniaka? Hmm… nie piekłam go już od dawna, jakoś były do wypróbowania inne przepisy. W zasadzie – czemu nie? – pomyślałam. Sięgnęłam do przepisu Komarki i lekko(...)owoców) - porzeczkowego, agrestowego, mogą być także kwaskowe powidła śliwkowe Sposób przygotowania: 1. Zimne masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, 5 żółtkami. 2. Szybko zagnieść ciasto. Będzie bardzo kruche i sypkie, może przypominać kruszonkę, którą ledwo da się posklejać. 3. Ciasto podzielić na 3 nierówne części, do jednej z nich dodać kakao. Uformować
W mojej kuchniprezentem dla mnie. Wybrałem się do punktu odbioru firmy kurierskiej. Autobus niestety się spóźnił, więc ten, w który miałem później się przesiąść, odjechał mi sprzed nosa… Idąc szybkim krokiem na piechotę myślałem tylko o tym, co w środku może być, co za drobiażdżek mi wysłali. Gdy dotarłem do punktu i odebrałem paczkę od razu po wyjściu za pomocą wiernego(...)baobab (szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia jeszcze co to ani z czym to się je, ale chętnie spróbuję), nasiona chia (je bardzo dobrze znam i chętnie zrobię z nich deser z mlekiem kokosowym i jakimś musem), jagody goi (same w sobie nie są dla mnie rarytasem, ale lubię używać ich do dekoracji – z Bio Planet wyglądają naprawdę fajnie, ponieważ
Blendmanłaźni - w przyjemnej niespiesznej atmosferze, w doborowym towarzystwie degustowaliśmy 12 win, które prezentował Riccardo Gabriele . Są one w większości jeszcze niedostępne w Polsce ale mam nadzieję, że to się szybko zmieni. Do poszczególnych win szef kuchni proponował dania MANICARDI – “Vigna Ca’ del Fiore” DOC Lambrusco Gasparossa 2012 Crostino Toscano z kremem truflowym COLLE SANTA MUSTIOLA - „Poggio ai Chiari(...)Toscana Rosso 2010 FATTORIA CASA DI TERRA – „Moreccio” DOC Bolgheri Rosso 2010 DI FILIPPO – Sagrantino di Montefalco DOCG 2009 Filet mignon z kasztanami i płatkami Trufli. oraz deser: Suflet orzechowy z lodami mlecznymi i polewą z miodu aromatyzowanego Truflą. Z win najbardziej zapadły mi w pamięci: Mocno skoncentrowane pochodzące w 100% ze szczepu Aglianico TAVERNA
królestwo garówDeser "Ptasie mleczko"jest niezwykle lekki,puszysty i pyszny.To prawdziwa rozkoszna delikatnosc i klasyczne polaczenie smakow-truskawka i agrest.Jest lekki jak piorko i po prostu rozplywa sie w ustach.Bardzo prosty w przygotowaniu.Deser jest dietetyczny typu light,przygotowany na bazie mleka skondensowanego z zawartoscia 4% tluszczu i galaretki owocowej. Skladniki na 6 pucharkow: 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka agrestowa(...)opakowania,rowniez z 1/2 porcji wody (250 ml) ,przestudzic mleko skondensowane (schlodzone przez noc w lodowce) ubic przy pomocy recznego miksera na sztywno.Mleko skondensowane ubija sie bardzo szybko-okolo 3 minut -i podczas ubijania bardzo zwieksza swa objetosc.Caly czas ubijajac wlewac cienka struzka przestudzona galaretke przygotowana pianke rozlac do pucharkow,przyozdobic pozostawionymi kostkami galaretek schlodzic w lodowce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!stoły przywędrowały zza oceanu i z amerykańską pewnością siebie podbijają nasze podniebienia. Są pysznie złociste i puszyste, a w dodatku bardzo sycące. Sprawdzają się zarówno jako śniadanie, ale też deser czy słodka kolacja. I pomimo, że w naszej narodowej kuchni jest wiele placków, racuchów, blinów i wiele innych odmian placuszków na bazie mąki, wody/mleka, i jajek, również my ulegliśmy trendowi(...)Ciasto dobrze jest odstawić na ok godzinę, by odpoczęło. Jeśli po tym czasie zgęstnieje, rozcieńczcie je odrobiną wody. Możecie też przygotować je przed położeniem się spać, by rano móc szybko usmażyć placuszki na śniadanie dla siebie i rodziny. Pankejki smażymy na rozgrzanej, suchej (bez tłuszczu) patelni obydwu stron. Nie potrzebujemy tłuszczu, bo jest on już w cieście, a tylko
Taste Of My Day