pestki dyni, które są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Śmiało możesz dorzucić je niemal do każdej sałatki lub koktajlu. Ciekawym pomysłem może być też dodanie dyni do deserów – kremów, ciast lub musów. Czy kopytka dyniowe można mrozić? Kopytka z tego przepisu doskonale nadają się do mrożenia. Można zrobić to zarówno przed, jak i po ugotowaniu(...)Ciepłą dynię przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Jeśli dynia jest bardzo wilgotna, możesz dodać do niej 1 ugotowanego i przeciśniętego przez praskę ziemniaka. Dodaj mąkę i przyprawy, a następnie szybko połącz składniki. Dodaj rozmącone jajko i zagnieć ciasto. Postaraj się pracoać szybko, aby mąka nie uwolniła zbyt wiele glutenu. Aby ułatwić sobie pracę, obsyp stolnicę mąką, jednak
okolicepalnika.plKlaudyny i wręczyć jej, gdy odwiedzi mnie za kilka dni... Częstujcie się naszymi fiołkowymi deserami. SUFLET Z FIOŁKÓW na zimno /składniki na 6 porcji/ Ten deser zalicza się do sufletów na zimno, czyli takich które przygotowuje się bez pieczenia, ale z użyciem białek i żelatyny. Ma konsystencję bardzo delikatnego musu i myślę, że z powodzeniem mógłby(...)połączyła z resztą masy żółtkowej. Zdjąć z ognia i odstawić na chwilkę, aby wystygło - jednak czas ten nie powinien być zbyt długi, gdyż ze względu na żelatynę, masa szybko się ścina. Lekko przestudzoną masę żółtkową połączyć delikatnie z ubitą pianą z białek i bitą śmietaną dodając do środka kandyzowane lub świeże fiołki. Przygotować ramekiny
KUCHARNIAcurdu) mnożą się na polskich i obcojęzycznych stronach internetowych i nie ma się co dziwić, bo jest to bardzo smaczny i stosunkowo prosty w przygotowaniu dodatek do ciast i deserów. Pierwowzorem wszystkich kremów jest lemon curd, czyli krem cytrynowy, przygotowywany na bazie żółtek (lub jajek), cukru, masła i cytryn. W kremie rabarbarowym cytrynę zamieniamy na mus rabarbarowy. Im bardziej czerwone(...)masło pokrojone na mniejsze kawałki, wymieszać do jego rozpuszczenia się - krem ostudzić i schłodzić w lodówce CIASTO KRUCHE - przesiać mąkę, dodać cukier, sól i zimne masło, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto - ciasto można schłodzić - jeśli mamy już gotowy curd, możemy od razu rozwałkować ciasto na placek o grubości około 0,5cm - placek przełożyć do formy wyłożonej papierem
Smakołyki BerenikiOd dawna ciekawił mnie ten przepis – no ale jak to? Kalafior? Na słodko? I do tego CZEKOLADOWY?! Nie, to nie może się udać – nie
Jak gotować i nie zwariowaćKruche ciasto bezglutenowe to... rzeczywiście bardzo kruchutka uczta dla podniebienia. Pasują do niego chyba wszystkie dodatki - i tu często dajemy się ponieść i kombinujemy (ale
Wypisz Wymalujpatelni. Dodaj do oleju czosnkowego pokrojony chleb, delikatnie mieszaj aby obtoczyć grzanki tłuszczem. Postaw na palniku i wolno podgrzewaj aż się grzanki czosnkowe ładnie zrumienią. Musisz uważać, grzanki bardzo szybko się przypalają. Wystarczy przyrumienić pieczywo tylko z jednej strony. Chyba że ktoś chce zrumienić grzanki czosnkowe z oby stron to gratuluję cierpliwości. 😉 Możesz grzanki wyłożyć na ręcznik papierowy(...)pewno lepsza alternatywa dla wszystkich płatków i wynalazków śniadaniowych. W ogóle słodkie grzanki z chałki, drożdżówki lub innego pieczywa fajnie sprawdzają się jako dodatki do sałatek owocowych, deserów i słodkich zup nie tylko tych mlecznych. Reasumując temat jak zrobić grzanki Grzanki to bardzo uniwersalny dodatek do potraw. Można przygotować grzanki z patelni, a także z piekarnika. Podsmażać na oleju
Dieta moja pasjakucharza stulecia, jest również rekordzistą pod względem ilości posiadanych gwiazdek przewodnika Michelin, zdobył ich aż 32. Joël Robuchon otworzył w 1980. w Paryżu swoją pierwszą restaurację noszącą jego nazwisko, szybko zyskując światową renomę. Od 1995 roku poświęcił się głównie pracy konsultanta. W 2003 otworzył nową restaurację o nazwie „L’Atelier de Joël Robuchon”, rodzaju tapas baru, serwującego przekąski(...)majonezie, seler w remuladzie oraz dania regionalne: aligot z Masywu Centralnego , gulasz z żabnicy z Sète (Bourride à la sétoise), Cassoulet, Bouillabaisse, zupa z pistou. A wśród deserów zachęcają do wypróbowania przepisy na magadalenki, w wersji klasycznej ale również pistacjowej i czekoladowej, jak również na suflet mirabelkowy czy ciasto Charlotte. Książka ta jest prawdziwym niezbędnikiem, istną skarbnicą
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawłaśnie jesienią w sklepach są najlepsze jabłka. Soczyste, kruche, słodkie. Świeże i wyraziste. Do schrupania ot tak, w biegu. Albo – do upieczenia i zrobienia z nich bogatego deseru. Nie czekam na jesień. Ale czekam na te jabłka. Jabłka do pieczenia wybieramy równe, twarde, nie zniszczone, nie obite. Jednakowej wielkości, wagi, wysokości i takie, które z powodzeniem dadzą się postawić(...)pieczenia wyłożonej folią aluminiową i posypujemy z wierzchu płatkami migdałowymi. Wstawiamy blaszkę na środkową półkę do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę 170⁰C. Jeśli macie w piekarniku opcję „szybkie nagrzewanie” nie korzystajcie z niej. Jabłka muszą się zagrzać powoli, inaczej – popękają. Pieczemy jabłka około 45-55 minut. Można sprawdzić po 40 minutach, najlepiej po prostu palcem, czy są już wystarczająco
Karo in the KitchenW tym roku podczas przygotowania świątecznych wypieków dałam upust kulinarnej fantazji i upiekłam dla Was sernik, imbirowy na kruchym spodzie o smaku piernika. Sos czekoladowo-pomarańczowy
Wanilia i KardamonJestem na siebie bardzo zła. Nie dałam rady wstać i zobaczyć krwistego księżyca, a tak bardzo chciałam! Jednak ogólne zmęczenie wzięło górę i spałam jak zabita
Be Fit Be StrongAksamitny, mega czekoladowy, prosty do przygotowania, mój osobisty faworyt na rodzinne przyjęcia, rozpływający się w ustach , krem z białej czekolady to poezja smaków, z pewnością posmakuje
Wanilia i KardamonNie możesz pozbyć się swojego wroga - zjedz go :D A tak na poważnie to mniszki lekarskie bardzo lubię, nie wiem dlaczego tak dużo osób upiera się
Pora na pora i pomidoraZapomniałam ..a robiłam już jakiś czas temu..Takie ciacho można zrobić z samego jogurtu naturalnego ..a u mnie jedna cieńsza warstwa z połowy porcji co z
Moje domowe kucharzeniePyszny chleb z delikatną nutą słodkości- praktycznie nie wyczuwalną i o zachwycającym wyglądzie sprawi, że nie tylko dzieci, ale i dorośli z przyjemnością zasiądą do porannego
Kuchnia w czekoladzieTym razem przyszedł czas na lody cytrynowe, kremowe, puszyste idealne :) Lody są bardzo proste w przygotowaniu, zwłaszcza jeżeli w domowej spiżarni mamy lemon curd. Jeżeli nie
DefinicjaSmakupomysły) przeznaczonych zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Oprócz możliwości zakupu takich produktów jak: warzywa, owoce, sery, soki tłoczone na surowo, wędliny, kawa, herbata, pyszne chleby i ciasta, tarty, desery i wiele innych, oczywiście możemy zakupione dobroci spożyć na miejscu. Organizatorzy udostępniają stoły, można także pożyczyć koce i usiąść na trawie, co oczywiście sprawia, że śniadanie smakuje o niebo lepiej(...)czarny pieprz 150 g koziego sera pietruszka do posypania . Przygotowanie: Spód: Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone masło i sól. Połączyć składniki do uzyskania drobnych okruchów, dodać jajko i szybko połączyć składniki w kulę, włożyć do lodówki na godzinę. Nadzienie : P ory pokroić w poprzek na półplasterki. Wrzucić na roztopione masło, posolić i smażyć przez około 4 minuty
Moja Mama Gotujeprzyswajaniem kwasów. Cechuje je słaba zdolność spalania kwasów, która szybko zostaje przekroczona. By zneutralizować nadmiar kwasów organizm jest zmuszony czerpać ze swoich rezerw składników mineralnych. Te zaś szybko zaczynają się wyczerpywać. Co prowadzi do zakwaszenia organizmu (właśnie z uwagi na słaby metabolizm). Jest to tzw demineralizacja. Odbija się to na naszych włosach, zębach, paznokciach, czy kościach(...)około pół godziny. Oczywiście mówimy tu o przypadkach, w których cały process przebiega bez zakłóceń. Ale właśnie dlatego nie należy jeść owoców na końcu posiłku (na tzw deser). Bo wtedy zostaną zablokowane w żołądku i będą zmuszone czekać na swoją kolej. Tak jakby stały w kolejce za innymi wcześniej zjedzonymi składnikami (które są w trakcie trawienia). W takiej sytuacji owoce
MODA NA BIOkolacja tylko we dwoje, więc głośne ciumkanie długiego makaronu i ser na brodzie odpadały. Miałem też zajebiście mało czasu – w niecałą godzinę musiałem przygotować stół, danie główne i deser. Udało się . A przepis na danie główne przedstawiam poniżej. Składniki (na dwie osoby): Jedna pojedyncza pierś z kurczaka Dowolny makaron – ja wybrałem penne Pół papryki czerwonej Pół papryki żółtej(...)dosyć dużo, ale Ty zrób jak lubisz. Pamiętaj, że zawsze możesz doprawić. Zaraz po wrzuceniu dodaj makaron i zalej wszystko mlekiem tak, aby zakryć całą treść. Musisz to zrobić szybko, żeby przyprawy się nie przypaliły i makaron nie przywarł do garnka. Jeśli masz świeżą papryczkę chilli, wrzuć ją zamiast tej w proszku. Danie wyjdzie zajebiste. Jeśli Twoja lepsza połówka
manslogblog