Pudding daktylowy z sosem krówkowym to pyszny i rozgrzewający deser na zimowe, mroźne dni. Pudding pieczony wraz z parą wodną ma zupełnie inną konsystencję od tradycyjnych ciast. Jest mazisty i niesamowicie wilgotny. Dzięki sporej ilości daktyli jest słodki i karmelowy w smaku. Szczególnie smaczny jest podany na gorąco! Pudding daktylowy z sosem krówkowym: 200 g suszonych daktyli Bakalland 2/3 szklanki(...)rondelka i zalewamy 300 ml wody. Zagotowujemy i gotujemy ok. 1-2 minuty. Zestawiamy rondel z ognia, a po chwili dodajemy pół (lekko czubate) łyżeczki sody oczyszczonej i szybko mieszamy. Utworzy się piana, a daktyle zaczną się rozpadać. Zostawiamy je do przestudzenia, co jakiś czas mieszając. W tym czasie masło miksujemy na wysokich obrotach miksera, dosypując powoli cukier. Miksujemy
Poezja smakuNa zdrowy początek roku, proponujemy smaczną i pożywną zupę szpinakową, która w połączeniu z kaszą gryczaną stworzy pełnowartościowy posiłek. Zaczynamy składniki: 400 g liści szpinaku 150
Ania i Marcin gotująLato... a więc najlepsza pora na lekkie śniadania. W tak upalne dni rzadko rano robię tradycyjne kanapki z pomidorem, czy innymi ulubionymi dodatkami. Wolę puścić wodzę
Słodkie okruszkiBo czym jest szczęście? Chwilą wytchnienia, czasem spędzonym z przyjaciółmi, kolacją przy świecach z ukochanym, uśmiechem i pogodą ducha, jak i zawodowym spełnieniem i największą życiową
W kuchni Karmel-itkiJeszcze kilka lat temu większość imprez rodzinnych przygotowywanych w domu czy w ogrodzie, wiązała się z koniecznością mozolnego gotowania posiłków i angażowania czasu kobiety w kuchni
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Lato to idealna pora na przygotowanie tarty ze świeżymi owocami. Truskawki z winem nadają jej wykwitny charakter. Oczywiście truskawki nie mogą się obejść bez czekolady..
Wrzosowa PolanaSzybie placuszki na maślance, z dodatkiem startego jabłka. Puszyste, lekkie, idealne na słodką przekąskę. Składniki na placki: 4 łyżki maślanki 1-2 jabłka 6 łyżek mąki
NiePieprz.plKruche i podzielne małe babeczki idealne do kawy. Z domowymi bezami i masą o smaku adwocata są wyśmienite. Ciasto: 1,5 szklanki mąki krupczatki MŁYNOMAG
VioletoweKucharzenieKochani! Zanim dodam obiecany post z przepisem na 30 minutowy lunch, zapraszam na śniadanie! Dziś na salonach gości smakołyk z nasionami Chia! Składniki: 3 łyżeczki nasion
Spektrum Smakurabarbar! - król ciast i deserów, monarcha panujący w kuchni w sezonie od późnej wiosny do wczesnego lata. Cierpki, mocno kwaskowaty smak rabarbaru świetnie komponuje się z wszelkimi słodkościami i jest pożądanym orzeźwieniem, zwłaszcza na gorące, czerwcowe dni. Choć ceni się go za wartości odżywcze - witaminy A, C, E oraz kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez(...)Składniki siekać szerokim nożem - aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z ciastem - aż się dobrze rozdrobnią. Dodać żółtka i śmietanę. Posiekać jeszcze nożem do wymieszania i następnie szybko zagnieść. Ciasto uformować w walec, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godz.- na koniec chłodzenia przenieść ciasto na ok. 5-10 min. do zamrażarki, będzie się
Grunt to przepis!tłustego twarogu lub 1 kg twarogu sernikowego lub 1 kg 5-6 dniowego labnehu 300 ml mleka (250 ml jeśli używamy labnehu) 150 ml śmietany do ciast i deserów 60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (można zastąpić 7 łyżkami mąki ziemniaczanej) 6 jajek - oddzielnie białka i żółtka 1 czubata szklanka cukru 1 opakowanie(...)ponownie wymieszać. Masę serową wylać na lekko podpieczony spód lub blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 70-80 minut w temperaturze 160ºC Jeśli wierzch sernika zbyt szybko się rumieni przykryć go folią aluminiową. Po upieczeniu pozostawić sernik w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia Przestudzony sernik można ozdobić lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Przed podaniem schłodzić
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJestem osobą, która nigdy nie je regularnie posiłków. Jak jestem głodna to potrafię zjeść obiad już o 12, a są dni kiedy robię to dopiero o
Emskie SmakiPrzyznam, że zrobienie tej tary zajęło mi może 30 minut. Galaretka Delecty tężeje podczas dodawania lekko rozmrożonych wiśni. Natychmiast rozprowadza
AZgotuj!rapy to fajny sposób na smaczne i pożywne drugie śniadanie lub przekąskę na imprezę. Robi je się szybko, można zawinąć w nie niemalże wszystko, co lubimy i łatwo zabrać je ze sobą w pudełku na lunch. Jeszcze do niedawna robiłem je zazwyczaj z tortilli, w dodatku często kupnej, która zawiera chyba całą tablicę Mendelejewa (o zgrozo!) i po ostatnim(...)postawiłem na moje ulubione trio — łososia, szpinak i awokado. A i oczywiście nie mogło zabraknąć kremowego serka z odrobiną chrzanu, który często zastępuję wasabi dla podkręcenia smaku. Na deser solidna porcja zielonego smoothie, bez którego nie wyobrażam sobie dnia. I tyle, prosto i ze smakiem. Na zdrowie! * SKŁADNIKI na 24 wrapy i 2 smoothie Naleśniki gryczane: 100 g mąki gryczanej
Food SquareLubię desery lekkie. Przepis na ten jogurtowiec znalazłam na MW . Często zaglądam na stronę p.Doroty. Każdy jej przepis wychodzi idealnie. Ten przepis zobaczyłam już jakiś czas temu, przed wypróbowaniem go powstrzymywał mnie tylko brak jagód w domu, ale jak tylko kupiłam jagody od razu w mojej lodówce pojawił się ten Jogurtowy "Serniczek" z Jagodami :) Trudność wykonania? Banalnie prosty(...)wody, następnie dodać do niej 3 łyżki masy jogurtowej i wymieszać. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Przełożyć do masy jogurtowej i wymieszać. Masę włożyć na chwilkę do lodówki ( masa szybko tężeje ). W czasie , w którym masa jest w lodówce tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając nadmiar poza obręcz. Wyciągnąć masę jogurtową, wsypać jagody i wymieszać
Blondynka Gotuje