Sezon rabarbarowy uznaję za otwarty! Składniki: 300 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia jeden duży banan 100 g cukru pudru 180 g masła roślinnego łyżka
greenscarfNie mogę uwierzyć, że miną rok od pojawienia się pierwszego wpisu na tym blogu. Dziękuje za ponad 2500 tysiąca komentarzy i 80 000 tysięcy odwiedzin . Klasycznie
Truskawkowa FiestaZnacie to filmowe poczucie grozy i podniecenia zarazem, gdy znajdujecie w przepastnych czeluściach szuflad, szafek i schowków na jedzenie coś, co kupiliście milion lat temu? Tę
GRUBY WAŁEKPora na drugi przepis z Pillars of Eternity! Cały czas pozostajemy w sferze kuchni mieszkańców Zatoki Rauatai, która słynie z przepisów na przepyszne desery i przekąski. Ostatnim razem przygotowaliśmy Rauatai Sweet Pie , natomiast tutaj zaprezentujemy Darkest Rauatai Cookies, które przydają się nie tylko do podbijania statystyk postaci, ale także w pobocznym queście „Dzika Mylla” z dodatku The White March Part(...)rodzaju niedopieczonej, intensywnie czekoladowej bezy. Nie zmienia to jednak faktu, że są bardzo uzależniające i podobnie jak światło, nie będziecie mogli się od nich oderwać. Poza tym są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, a efekt jest naprawdę zniewalający. PS Poniższy przepis jest lekko zmodyfikowaną wersją ciastek Tima, tak, aby łatwiej było Wam zrobić go w polskich warunkach. Zobacz
Nerds Kitchenchwil i zdecydowanie zwiększa on walory smakowe ciasta. Nie potrzeba ucierania, wystarczy wymieszać masło z gorącym budyniem. Czekoladowe ciasto z jabłkami i budyniem to łatwy i pyszny deser, duża blacha znika w mig :) To idealny wypiek dla gości lub proste ciasto na podwieczorek do kawy i herbaty. Polecam, smacznego :) Czekoladowe ciasto z jabłkami i budyniem na oleju, składniki(...)budyniem na oleju, przygotowanie: W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, wanilią, jajkami i mlekiem. Wsypać mąkę z proszkiem i kakao, szybko wymieszać trzepaczką (tylko do połączenia składników; nie mieszamy za długo, by ciasto nie wyszło suche!). Ciasto nałożyć do wyłożonej papierem blaszki. Powciskać jabłka pokrojone w dużą kostkę. Piec w temp
Lekcje w kuchniWyjątkowe ciasto. Orzeźwiające, delikatne, lekkie i rozpływające się w ustach. Idealne na ciepłe dni czy po obfitym obiedzie na deser. Polecam! Przepis Pani Ewy. Składniki: Na wysoką* blaszkę 18,5 cm x 18,5 cm 7 herbatników typu petitki masa cytrynowa: budyń waniliowy bez cukru 40 ml soku z cytryny 205 ml soku z pomarańczy(...)szklanki. Do soku w garnku dodajemy masło i zagotowujemy mieszając by masło się roztopiło. Do 1/3 szklanki soku wsypujemy budyń i dokładnie mieszamy. Wlewamy całość do gotującego się soku, szybko i energicznie mieszamy, by nie powstały grudki. Budyń lekko studzimy i jeszcze ciepły wykładamy na herbatniki, wyrównujemy powierzchnię, całkowicie studzimy i wkładamy do lodówki. Przygotowujemy masę jogurtową. Galaretkę
NA MOIM TALERZUnadziewa się je dżemem winogronowym, masą migdałowo-kakaową lub właśnie przetworami z wiśni. Ale możecie wypełnić je także dowolnym dżemem, frużeliną, a nawet nutellą :) Te babeczki to taki prosty deser, świetny na podwieczorek. Podoba mi się jak wiśnie apetycznie wyciekły z niektórych babeczek, ale trzeba pamiętać, aby szczelnie wylepić foremki dość grubą warstwą ciasta (szczególnie dno), aby dżem nie przeciekł(...)pieczenia i wymieszaj. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałki. Dłońmi rozcieraj masło z suchymi składnikami aż uzyskasz kruszonkę przypominającą mokry piasek. Dodaj jajko i żółtko, wymieszaj i szybko zagnieć ciasto. Przełóż ciasto na arkusz folii plastikowej, uformuj z niego kulę (ja robię to przez folię), owiń kulę folią i wstaw do lodówki na co najmniej 30 min. Możesz
Chilli Czosnek i OliwaNic nie może być lepiej niż pyszna kawa latte na śniadanie! Bardzo lubię latte, ale jako, że nie mam w domu ani ekspresu, ani spieniacza
Kuchnia Łukaszanowymi przepisami i takim, które już były prezentowane na blogu. Na sylwestrowym stole nie zabraknie dań w sam raz na jeden kęs, będą sałatki, faszerowane jajka i warzywa, desery i ciepłe dania. Sylwestrowe menu – top lista : Z dań na jeden kęs świetnie spisują się wszelkiego rodzaju koreczki, małe kanapki a la tartinki, czy roladki. Tartinki z łososiem i serkiem(...)śledzi na pumperniklu będzie świetną przystawką Sylwestrowym przyjęciu. Do podania tatara zawsze używam ciemnego pumpernikla, ze względu na jego głęboki aromat i strukturę, dzięki której nie rozmięknie tak szybko. Składniki 2 podwójne marynowane filety śledziowe wraz z marchewką i cebulką 1 duży ogórek konserwowy 1 czerwona cebulka 2 łyżeczki majonezu ½ łyżeczki musztardy mini pumpernikiel czarny pieprz natka pietruszki Przygotowanie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSzybka, prosta i smaczna. Jeszcze lepsza drugiego dnia. Szpecle to jajeczne kluski, popularne m. in. w kuchni niemieckiej, szwajcarskiej i węgierskiej. Składniki: 1 opakowanie szpecli 1 duży kubek jogurtu naturalnego 1 duża zielona lub czerwona papryka, pokrojona w kostkę (lub 2) 1 mała filiżanka zielonych oliwek 1 opakowanie fety, pokrojonej w kostkę kilka suszonych pomidorów, pokrojonych w paski czarny(...)rodzaje surówek i kotlet z ziarnami plus kompot owocowy. Menu zmienia się bardzo często, ale codziennie są zupa dnia i danie główne (ok. 20 zł). Do tego szeroki wybór deserów. Dużym plusem jest też bardzo krótki czas oczekiwania na jedzenie (max. kilka minut). Magiczne smaki oferują również usługi cateringowe. Restauracja-bar czynna codziennie w godzinach 11.00-19.00, ul. Krzyżanowskiego
Qlinarnie i QlinarniePrzepis na foremkę o średnicy 28 cm. Przepis na kruchy spód do tarty pochodzi z książki "Pyszne dla rodziny i przyjaciół" autorstwa Joanny Drzazgi oraz Gosi
Emcia PichciLINK DO KONKURSU TUTAJ: http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/07/konkurs-kulinarny-przepis-z-kasza-w.html Pyszna i słodka kasza manna, idealna na deser. Przepis ten zgłaszam na Konkurs kulinarny- przepis z kaszą w roli głównej Składniki: 650 ml mleka 250 g cukru 10 nitek szafranu ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej 50 g rodzynek 50 g orzechów laskowych 200 g masła 225 g kaszy manny Przygotowanie: Orzechy lekko podprażyć(...)niej oddzielać, zmniejszyć ogień i powoli jedną ręką wlewać do kaszy mleko z przyprawami, a drugą cały czas mieszać. UWAGA w czasie wlewania mleka, kasza może pryskać. Przez chwilę szybko mieszać, żeby nie powstały grudki. Dodać orzechy, przykryć i gotować przez 2 - 3 minuty, aż kasza wchłonie cały płyn. Pod koniec zamieszać kilka razy szybkim ruchem. Podawać na gorąco
Mama GotujePowracam po długiej nieobecności z sernikiem,który z pewnością przypadnie Wam do gustu.Znika w zastraszającym tempie. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 10 dag margaryny
Niespełnione zdolności kulinarneOd zawsze zastanawiała mnie etymologia nazw ciast. Dlaczego karpatka to karpatka, Fale Dunaju to Fale Dunaju czy w końcu skąd nazwa murzynek? Dobra… z tą
Jacob TastesTen weekend był dość pracowity. Dużo siedziałam w kuchni. Ale są też niezłe efekty. Między innymi ta oto wspaniała szarlotka. Mój mąż zajadał ją na ciepło
moj przepis na