wbudowaną szybkę i kranik. Przelewamy do niego mleko, dobrze schładzamy a potem kranikiem spuszczamy mleko. Mleko jest białe natomiast śmietanka ma barwę taką bardziej żółtą więc przez szybkę można zobaczyć ile mleka należy jeszcze wypuścić przez kranik aby w odstojniku została sama śmietanka. Do przygotowania masła śmietanka może być prosto z lodówki jak i w temperaturze pokojowej. Ja masełko robię(...)będzie bardzo chlapać maślanką) i ubijać. Najpierw śmietanka będzie zwiększać swoją objętość. Zrobi się gęsta, puszysta i kremowa po protu tak jak ubita śmietanka, która używamy do ciast i deserów. W trakcie dalszego ubijania zacznie wytrącać się tłuszcz, tak jakby w masie pływały małe niteczki. Masa zacznie zmniejszać objętość i będzie się robić ziarnista i przypominać zważoną. Podczas dalszego ubijania
Monia miesza i gotujeoknami szaro, buro i ponuro. Na poprawę nastroju proponuję Wam przepis na pyszne kruche ciasteczka przekładane kremem toffi. Bardzo szybko i łatwo się je przygotowuje. Doskonale smakują ze szklanką gorącej herbaty z miodem i cytryną. SKŁADNIKI: 1 i 3/4 szklanki mąki, 100g masła, 2 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka śmietany(...)kakaową posypką. Zachęcam do zakupu produktów ZENTIS. W ofercie sklepu znajdziecie cały szereg przeróżnych nadzień, owoców w żelu oraz produktów niezbędnych do przygotowania domowych ciast, ciastek i deserów
Tradycyjna kuchnia Kasisię opanować przed nie dodaniem jej właśnie teraz. Być może już za późno na zrobienie tej nalewki dla Was, ale za rok kiedy tylko pierwsze wiśnie nabiorą ciemnoczerwonej barwy szybko przygotujcie wszystkie składniki i koniecznie zróbcie to cudo. A jeśli macie gdzieś na dnie zamrażarki woreczek wisienek to możecie zrobić ją już dziś! Może i nie będzie gotowa(...)odstawiamy na 2-3 miesiące by nabrał mocy i aromatu. Na zdrowie, Klaudia! *Wiśnie możemy później wykorzystać do ulubionego ciasta lub crumble z kruszonką lub jako dodatek do deserów i lodów
Mango PapajaZapraszam na bardzo smaczny, włoski deser, idealny na nadchodzące ciepłe dni. Jest naprawdę prosty w przygotowaniu, a dzięki agar agar* tężeje o wiele szybciej, niż przy użyciu żelatyny. Zatem do dzieła :) Składniki: 1,5 szklanki * maślanki 1,5 szklanki mleka 1 szklanka śmietanki kremówki 30-36% 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki agar agar w proszku (zamiennik: 3 łyżeczki żelatyny(...)wrzenia, usunąć laski wanilii i cały czas mieszając wsypywać stopniowo agar agar. Dobrze wymieszać i przelać do przygotowanych foremek. Odstawić do stężenia na ok. godzinę - agar agar bardzo szybko tężeje i nie potrzebuje do tego lodówki, ale w lodówce jeszcze szybciej :) Wykładać do góry dnem i ewentualnie przybrać ulubionymi dodatkami. Źródło/ Inspiracja: donnahay.com.au *O agarze można poczytać tutaj . Najważniejsze
Domowa Cookierenka AgiTiramisu . Połączenie biszkoptów z kawą i masą z serka mascarpone i śmietanki to rozkosz dla podniebienia wprost rozpływa się w ustach :) Wiecie że ten deser zrobił międzynarodową karierę dopiero w czasie 2 wojny światowej , gdy włoscy żołnierze przebywali w alianckiej niewoli i dostawali z domów paczki z tiramisu :) Przepisów na tiramisu jest dużo ja zapraszam na takie(...)żelatyną dodać kilka łyżek śmietany i wymieszać , przelać do masy śmietanowo serkowej i chwilę ubijać mikserem aż lekko zgęstnieje. Dno szklanego naczynia wyłożyć biszkoptami nasączonymi w kawie (zanurzamy i szybko wyciągamy , nie trzymamy za długo bo biszkopt nam się rozpadnie ) Na biszkopty trochę masy i tak dalej aż do wykończenia . Wierzch posypujemy gorzkim kakao . Odstawiamy do lodówki
Sama słodycz i szczypta chilijest sezon czy nie, jagody jeść lubię w każdej postaci. Babeczki, drożdżówki, ciasta, pierogi czy desery. Zawsze chętnie przygotuję coś z ich dodatkiem. Choć przyznam szczerze, że z mrożonymi to już nie to samo.. Dlatego gdy jest sezon, powinniśmy korzystać z nich tak często jak to tylko jest możliwe. Nie mówię, żeby codziennie lepić pierogi z jagodami, bo chyba(...)szklanki jagód kruszonka: 100 g masła, 120 g mąki, 100 g cukru Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, kawałki masła i jajka, następnie wszystko mieszamy i szybko łączymy - ja przygotowuję ciasto za pomocą robota kuchennego - dzięki czemu szybko otrzymuję kruszonkę której już dodatkowo nie zagniatam, tylko wysypuję nią formę do pieczenia którą wstawiam do nagrzanego
Słodkie PrzyjemnościKiedy nachodzi ochota na coś słodkiego, nie ma, że boli, że dieta, że się ograniczasz... Musisz i koniec, inaczej to nie dajeCi spokoju. Zaczynasz się denerwować
W kuchni Karmel-itkiteorią glutenu, której twórca sam się z niej wycofał, ale mimo to idzie łeb w łeb z białkiem sojowym. gofry - chodzi tu o wytrawny dodatek, nie jako bazę do deseru. Od jakiegoś czasu modny za oceanem, zaraz po tym w zachodniej Europie. Widziałem go już w Europie Środkowo-Wschodniej kiedy byłem w Budapeszcie. Zważywszy, że Węgry są bardziej proeuropejskie niż(...)Wkładamy je do lodówki na godzinę. Umieszczamy nasze ciasto w misce z wodą i ugniatamy. Kiedy woda zabarwi nam się na biało, a na początku zdarzy się to dość szybko, wymieniamy wodę i dalej ugniatamy. Kiedy woda będzie już względnie czysta, oznacza to to, że wypłukaliśmy co trzeba i w ręku powinna nam pozostać galaretowata substancja. Wkładamy
Kryzysowa Książka KucharskaKorzystając z sezonowych dobrodziejstw mam dla Was pyszne ciasto ze śliwkami, pleśniaka można wykonać z różnymi owocami lub z konfiturą, a ze świeżą śliwką tworzy idealną
Apetyczna babeczkaGniazdka czyli hiszpańskie pączki to jedna z popularniejszych alternatyw dla popularnego pączka na tłusty czwartkowy dzień. Ps.: Drogie Panie, Tłusty czwartek to jedyny dzień w roku
Mechanik w kuchniMoi drodzy, zapewne każdy z Was słyszał o tofu lub innych produktach sojowych. Jednak, jeśli nie jesteście wegetarianami pewnie nigdy nie pomyśleliście, aby któryś z tych
Słodkie okruszkiKochani, dziś mam dla Was świetny, aczkolwiek banalny, przepis na pyszne ciasto. Kruchy, maślany spód wypełniony aż po brzegi słodkim, kremowym budyniem i
Rozpustne gotowaniepewnością wielu z Was przygotowuje już świąteczne menu. U nas nie może zabraknąć śledzika. Przygotowuję go w postaci sałatki z dodatkiem orzechów włoskich. Całość znika bardzo szybko. Do przygotowania sałatki użyłam włoskich orzechów z firmy Helio , które to znalazły się w świątecznej paczuszce przesłanej Nam od owej firmy w ramach współpracy z blogerami. Za przesyłkę dziękujemy. Śledziowa sałatka(...)testowania. Przejrzysta paczuszka o wadze 150 g kryła w środku dorodne smaczne orzechy, które są świetnym składnikiem wielu sałatek czy dodatków do ciast i deserów. Zresztą jak wiadomo orzechów włoskich nie trzeba nikomu rekomendować- produkt ten jest godny polecenia
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPyszny kawowy budyń w delikatnym ptysiowym cieście. Pyszności! Ptysiowe ciasto możecie wykorzystać również do wytrawnych dań, na przykład jako dodatek do fileta z tuńczyka. Zapraszam
My Culinary ArtTęsknota za świętami osiągnęła najwyższy poziom! Czas wytoczyć ciężki kaliber. Tajna broń pt. "Najlepszy Makowiec" w pełnej gotowości. I nagle wiesz, że "figa z makiem" to
Wypisz WymalujTłusty Czwartek – więc ma być tłusto i słodko, dlatego proponujemy coś w tych klimatach, z tym, że jak zwykle upraszczamy sprawę i serwujemy Wam przepis ekspresowy
Nerds Kitchen